-
Επίλεκτο μέλος
Μόνιμο υδρ/κό πυρ/κό δίκτυο
Γεια σας, έχω αναλάβει την σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας ξενοδοχείου στο οποίο πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο στις αίθουσες (θεωρητικός πληθυσμός > 200 άτομα). Στην περιοχή υπάρχει δίκτυο πόλης με ικανοποιητική πίεση (6-7 bar) και παροχή (έχω βεβαίωση από εταιρεία ύδρευσης). Θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει ή/και έχει εκπονήσει τέτοια μελέτη να μου τη στείλει ή να μου πει τι πρέπει να προσέξω. Έχω κάνει υδραυλικούς υπολογισμούς και δεν έχω πρόβλημα με τις πτώσεις πίεσης. Αν υπάρχει κάποια τεχνική περιγραφή ή ακόμα και κάποιο σκαρίφημα για τον τρόπο σύνδεσης με το δίκτυο πόλεως, θα μου ήταν πολύ χρήσιμα. Θέλω να αποφύγω το αντλητικό συγκρότημα και την κατασκευή δεξαμενών γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει στο ξενοδοχείο υποδομή για τέτοια εγκατάσταση. Ευχαριστώ πολύ.
Μηχ. Μηχ.
-
Super Moderator
Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα κάνει τη δουλειά αλλά καλό είναι να συμβουλευτείς και την ίδια την Π.Υ. Εχεις πάρει ΟΚ από την Π.Υ. πως δεν είναι απαραίτητο ένα αντλιοστάσιο από μεριάς ιδιοκτήτη?

Ερώτηση: Η πίεση 6-7 bar μπορεί να θεωρηθεί σταθερή για όλο το χρόνο?
-
Επίλεκτο μέλος
Η βεβαίωση από την εταιρεία ύδρευσης λέει 6-7 bar σε περιόδους αιχμής (καλοκαίρι) και 8-9 bar σε περιόδους μη αιχμής, οπότε καλύπτομαι. Εμένα οι απώλειες είναι 5,8 bar. Πιστεύεις να έχω πρόβλημα?
Μηχ. Μηχ.
-
Εξέχον μέλος
Παιδιά λογικά μόνο αν μιλάμε για υφιστάμενο κτίσμα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό ως παρέκκλιση. Αλλιώς αν μιλάμε για καινούργιο (και λογικό είναι αφού σου λέει ο νομοθέτης ότι μπορείς από την αρχή νά κάνεις τις απαραίτητες υποδομές) θα χρειαστεί πυροσβεστικό συγκρότημα.
Σκέψου τι γίνεται αν υπάρχει διακοπή νερού για οποιοδήποτε λόγο (βλάβη ή συντήρηση).
Προσωπικά σε μελέτη έχω πάρει έγκριση σε τέτοια περίπτωση σε υφιστάμενο θέατρο και με πιέσεις στον κατ' αρχήν ανένδοτο πυροσβέστη (πάντως είχε δίκιο).
Ο υπολογισμός σου απ' την άλλη όντας οριακός (5,8bar με το δίκτυο να δίνει στην χειρότερη 6,0bar) είναι κάτι που ίσως προδιαθέσει αρνητικά τον ελεγκτή...
Υποψήφιος Μηχανικός
-
Super Moderator
Αν οι απώλειες πίεσης που υπολογίζεις είναι χωρίς την εναπομένουσα πίεση εκροής (στο χείλος του στομίου) δηλαδή 5,8 bar αναλώνονται μόνο για τριβές σωληνώσεων και εξαρτημάτων καθώς και για υψομετρικές διαφορές τότε ναι, υπάρχει πρόβλημα καθώς η εναπομένουσα πίεσης εκροής κατά ΤΟΤΕΕ πρέπει να είναι 4,5 bar.
Αν τώρα εννοείς πως συνυπολογίζεις και την εναπομένουσα πίεση εκροής στο στόμιο στα 5,8 bar ίσως προκύπτει ένα ζήτημα στη περίοδο που έχεις 9 bar στο δίκτυο καθώς έτσι υπάρχει πιθανότητα να έχεις εναπομένουσα πίεση στο στόμιο πάνω από 6,9 bar. Τότε θέλεις μειωτή πίεσης καθώς μεγαλύτερες πιέσεις στο στόμιο δεν επιτρέπονται. Ελεγξε τους υπολογισμούς σου και πόσο πίεση προκύπτει.
-
Επίλεκτο μέλος
Παιδιά 5,8 bar έχω με την πίεση εκροής (τα 4,5 bar), δηλαδή συνολική απαιτούμενη πίεση. Η περίπτωση αφορά υφιστάμενο ξενοδοχείο στο οποίο δεν υπάρχει υποδομή για εγκατάσταση αντλητικού συγκροτήματος, εδώ με το ζόρι θα εγκατασταθούν τα υπόλοιπα! Ας ελπίσουμε να μη με κολλήσει η πυροσβεστική...
Μηχ. Μηχ.
-
Εξέχον μέλος
Νομίζω ότι έχεις ελπίδες, αλλά πάλι τα 5,8ar είναι οριακά. Μήπως να το "μαγειρέψεις" να πάει κανά 5άρι bar?
Υποψήφιος Μηχανικός
-
Διαχειριστής
Πάντως στην Β.Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν γίνεται ποτέ αποδεκτό. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής υδροδότησης λόγω βλάβης, εργασιών ή απλά ... διακοπής ρεύματος! Και εκείνες οι αντλίες υδροδότησης, με ρεύμα δουλεύουν. Σπάνια έχουμε μεγάλο μανομετρικό.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
-
Επίλεκτο μέλος
Περικλή τα 6-7 bar του δικτύου ύδρευσης, σύμφωνα με το μηχανολόγο της εταιρείας ύδρευσης, οφείλονται στη μεγάλη υψομετρική διαφορά της δεξαμενής τους με την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο (το ξενοδοχείο είναι κοντά στην παραλία). Επομένως, διακοπή υδροδότησης μπορεί να γίνει μόνο για συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, λόγω κάποιας βλάβης και όχι λόγω διακοπής ρεύματος. Τον πυροσβέστη που ρώτησα πριν στείλω τη μελέτη είπε ότι μάλλον δεν θα έχω πρόβλημα... θα δούμε!
Μηχ. Μηχ.
-
Διαχειριστής
Ναι έχει υψομετρική διαφορά γιατί είστε ωραίο νησί!
Εδώ είναι τις περισσότερες φορές flat τα πράγματα.
Καλή επιτυχία!
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Δικαιώματα απάντησης