Εγώ πάντως δε βλέπω διαισθητικά το CIM 80 να είναι κατάλληλο για κατακόρφη τοποθέτηση, ενώ το το CIM 78 μου μοιάζει πιο σωστό. Μήπως έχουν γράψει κάτι λάθος οι Ιταλοί?
Υποψήφιος Μηχανικός
Σχετικά με τα κλαπέ:
Το cim 78 δεν είναι τύπου κλαπέ, και είναι κατάλληλο για οριζόντια τοποθέτηση (δείτε την τομή για την αρχή λειτουργίας του).
To cim 80 είναι ένα κλασικό κλαπέ και σύμφωνα με την cimberio είναι κατάλληλο για οριζόντια και κατακόρυφη τοποθέτηση. Δεν ξέρω για το φόβο που διατύπωσε ο κάπταιν, δηλαδή να ακουμπήσει το κλαπέ στα πλάγια. Μια ματιά στο εξάρτημα θα δείξει, δεν το έχω προσέξει.
Γιατί όχι; Η θέση του άξονα είναι εκτός της προέκτασης του στομίου εξόδου, και το μήκος του κλαπέ θα το κάνει να βρει στο στόμιο ανοίγοντας, μη επιτρέποντάς του να φτάσει σε κατακόρυφη θέση - το κόβω να υπολείπεται καμιά δεκαριά μοίρες της κατακορύφου, μάλλον αρκετές για να ξανακλείσει βαρυτικά.quote:Originally posted by ziko
Εγώ πάντως δε βλέπω διαισθητικά το CIM 80 να είναι κατάλληλο για κατακόρφη τοποθέτηση
Προϋπόθεση, βέβαια, η φορά ροής προς τα πάνω.
Νίκος
Συμφωνώ με τον Νίκο.
Άσχετο, αλλά μεταξύ των δύο τύπων υπάρχει τεράστια διαφορά στα Kv, με το 80άρι να υπερτερεί.
Πάντως έχω δει και άλλο τύπο αντεπίστροφου, που δεν ξέρω πόσο κοινός είναι... είναι χωρίς ελατήριο, με δίσκο που κινείται ομοαξονικά με το σώμα, ώστε να μένει πάντα κάθετος στη διέθυνση της ροής. Ο δίσκος κινείται μέσα σε κύλινδρο μεγαλύτερης διατομής που κάνει το σώμα, καί μπορεί να πατήσει από τη μία πλευρά αλλά όχι από την άλλη. Δεν ξέρω πόσο καλά το περιγράφω [8)], διαισθητικά μου φαίνεται ότι το Kv του πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο από του cim 78, αλλά και μικρότερο από του cim 80.
Νίκος
Πάντως η βαρυτική επαναφορά του κλαπέ δεν εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη, ειδικά όταν υπάρχουν κυκλοφορητές με μεγάλες διαφορές σε παροχή-μανομετρικό.
Για τις άλλες αντεπίστροφες που έλεγες Νίκο μήπως εννοείς κάτι σ' αυτό: http://www.hmcvalves.com/check_valve...%20VALVE_1.htm ?
Υποψήφιος Μηχανικός
Ζήση, δυστυχώς ο server στο link είναι κάτω και δεν μπορώ να το δω. Θα ξαναδοκιμάσω αργότερα.
EDIT: μια μέρα αργότερα, και ο server ακόμα κάτω... ελπίζω τα προϊόντα τους να είναι καλύτερα από τον host τους [}]
Νίκος
Το CIM80 είναι έξυπνο διότι έτσι που το διαμόρφωσε ο Ιταλός, βρίσκει η γλώσσα στην απέναντι έξοδο και δεν σηκώνεται παραπάνω ώστε να παραμείνει. Φερε το κι αυτό Ζήση να το μετρήσουμε στην επόμενη μάζωξη για μετρήσεις. 3,5 κ.μ. με 35 Kv σημαίνουν 100 χιλ. απώλεια. Αμελητέα και το εξάρτημα φίνεται καλό. Και κάνει και για κάθετη τοποθέτηση!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου