Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Απαντώ τόσο απλά όσο απλά ρώτησες
Τεχνολογία και ποίηση.
Θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη σας σε ένα θέμα που έχει να κάνει με μια επέκταση της επιφάνειας των ηλιακών συλλεκτών που ήδη έχω. Διαθέτω ήδη 8 τ.μ. επιλεκτικών ηλιακών συλλεκτών και με σκοπό να αυξήσω την απόδοση του συστήματος θέλω να προσθέσω και άλλα τ.μ. Ομως για μεγαλύτερη απόδοση θέλω οι επιπλέον συλλέκτες να είναι κενου. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα να προσθέσω μετά τους υφιστάμενους ηλιακούς συλλέκτες άλλα 4τ.μ. συλλέκτες κενού.
Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες για εμένα γνώμεις σας.
Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Απαντώ τόσο απλά όσο απλά ρώτησες
Τεχνολογία και ποίηση.
Φίλε nemo για ζνχ το θέλεις; Τόσο πολύ;
Κώστας.
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2274
Τα μόνα προβλήματα που θα σου δημιουργηθούν + το γεγονός της διαφορικής/διαφορετικής θερμοκρασίας λειτουργίας τους.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Σας ευχαριστώ για τις γνώμες σας. Εκτος απο το ζνχ θέλω να ενισχύσω το σύστημα της ηλιακής υποβοήθησης της θέρμανσης που έχω.
Peri οταν λές διαφορετική διαφορική λειτουργία τι θες να πεις? εγω σκεπτομούν οτι το υγρο των ηλιακών θα περναει πρώτα απο τους επιλεκτικούς να πάρει όση θερμοτητα μπορεί και μετα να περναει και απο τους συλλέκτες κενου για να αυξηθεί και άλλο η θερμοκρασία του.
Δεν έχουμε βάλει ποτέ συλλέκτες κενού και έτσι τα παρακάτω είναι μόνο σκέψεις...
1) Οι συλλέκτες κενού πιάνουν σε στασιμότητα 250+C οπότε θέλεις ειδικό αντιψυκτικό + πολύ προσοχή στη σχεδίαση & τα εξαρτήματα που έχεις στο κύκλωμα σου.
2) Αν δουλεύεις ενδοδαπέδια όπως εμείς είναι 50-50 πιστεύω αν θα δεις καλύτερη απόδοση από τους επίπεδους συλλέκτες. Εμάς το σύστημα δούλευε συνήθως στους 40-50C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες πιθανόν να έχουν και χαμηλότερη απόδοση από τους επίπεδους. Αν έχεις fan coil ή καλοριφέρ θα τους δοκίμαζα 100%.
3) Αν τους βάλεις σε σειρά και δουλεύεις το σύστημα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί οι επίπεδοι να στο κρυώνουν αντι να το ζεσταίνουν, ιδιαίτερα το απόγευμα.
4) Πιο εύκολη υπερθέρμανση σε όλες τις περιπτώσεις με ότι σημαίνει αυτό.
Οπωσδήποτε πάντως έχει ενδιαφέρον σαν πείραμα!
Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι δουλεύω ενδοδαπέδια θέρμανση. Έχω 8τμ συλλέκτες και δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Όλα τα συστήματα που έχω εκτός των συλλεκτών είναι DieDitrich και έχω βάλει και πλακέτα που ελέγχει τους ηλιακούς ξεχωριστά από την αντιστάθμιση. Έχω κάποιες μετρήσεις σε ώρες λειτουργίας των ηλιακών π.χ. μια μέρα στις αρχές Μαΐου που είχε αρκετό ήλιο (σχεδόν όλη την ημέρα)οι ηλιακοί λειτούργησαν 5.5 ώρες και απέδωσαν 18kWh. Αυτή η απόδοση είναι ικανοποιητική? Ο διαφορικός θερμοστάτης για να αρχίσει να λειτουργούν οι ηλιακοί είναι ρυθμισμένος στα 10Κ. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν η απόδοση είναι στα λογικά πλαίσια, αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να αυξήσω την επιφάνεια των συλλεκτών ώστε να βοηθήσω επιπλέον την θέρμανση τον χειμώνα.
Φίλε Nemo σε ποια ζώνη βρίσκεται το σπίτι σού;
Έχεις κάποιο σύστημα combi ή απλό buffer; Πόσα λίτρα είναι;
Πόσα τετραγωνικά είνα η ενδοδαπέδια;
Όσο για το αρχικό ερώτημα (σε σειρά σύνδεση) δε θα το συνιστούσα.
Αντιθέτως θα πρότεινα να διαχωρίσεις την παραγωγή από τα δύο συστήματα και να έχεις ξεχωριστό έλεγχο. Έτσι:
α'. Με δεδομένο ότι τα δύο συστήματα έχουν εξορισμού διαφορετικές καμπύλες απόδοσης θα μπορέσεις να βελτιστοποιήσεις την παραγωγή σου από το καθένα ξεχωριστά.
β'. Οι διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας ενδεχομένως να μεταβάλλουν αρνητικά την απόδοση των συστημάτων έτσι διαχωρίζοντάς τα θα αποφύγεις αυτό το φαινόμενο.
γ'.Επιπλέον μπορείς να "παίξεις" με διαφορετικές κλίσεις και προσανατολισμού για να αυξήσεις τον οφέλιμο χρόνο λειτουργίας του συστήματος.
ΣΗΜ:Αν ο έλεγχος σου είναι μέσω διαφορικού RLE127 (συγγνώμη από τους συμφορουμίτες δεν είναι διαφήμιση) δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερο extra κοστος γιατί έχει ενσωματωμένη λειτουργία ελέγχου δύο ηλιακών πηγών.
Όποιος ψάχνει βρίσκει, πολλές φορές όμως βρίσκεις χωρίς να ψάχνεις. Γκαστόνε
Στο δικό μας σύστημα ακόμα και τον Ιανουάριο είχαμε γράψει 9,5 ώρες λειτουργίας σε ηλιόλουστη μέρα. Γενικά τις σχετικά καλές μέρες του χειμώνα κυμαινόταν στις 6-9 ώρες/μέρα.quote:Originally posted by nemo
Έχω κάποιες μετρήσεις σε ώρες λειτουργίας των ηλιακών π.χ. μια μέρα στις αρχές Μαΐου που είχε αρκετό ήλιο (σχεδόν όλη την ημέρα)οι ηλιακοί λειτούργησαν 5.5 ώρες και απέδωσαν 18kWh. Αυτή η απόδοση είναι ικανοποιητική? Ο διαφορικός θερμοστάτης για να αρχίσει να λειτουργούν οι ηλιακοί είναι ρυθμισμένος στα 10Κ.
5,5 ώρες τον Μαϊο ακούγονται λίγες εκτός και αν το μπόιλερ πιάνει την μέγιστη θερμοκρασία με αυτά τα 18 kWh οπότε μετά το σύστημα κλείνει.
Μήπως ο λέβητας κρατάει συνέχεια το μπόιλερ ζεστό και τα ηλιακά δουλεύουν σε μεγάλες θερμοκρασίες και άρα λίγες ώρες? Πρέπει να δεις σε τι θερμοκρασία είναι το μπόιλερ το πρωί στο κάτω μέρος του εκεί δηλαδή που δουλεύουν τα ηλιακά.
Έχεις και ηλιακό αντλιοστάσιο DeDietrich? Στα πόσα lt/min δουλεύει το σύστημα?
Πάντως για αρχή θα κατέβαζα το ΔΤ εκκίνησης στους 6-7°C.
Πάνο νομίζω πως χρειζόμαστε περισσότερα στοιχεία.
Και για την ζώνη και για τις καταναλώσεις.
Συμφωνώ για το Δθ, αν έχει μικρό σχετικά δίκτυο και καλές μονώσεις.
Δεν ξέρουμε αν ο έλεγχος γίνεται με standart ή προγραμματιζόμενο controller.
Πρέπει να ξέρουμε μέγεθος θερμοδοχείου και είδος (όπως είπα αν είναι combi ή buffer).
Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο να εξασφαλίσουμε καλή σχέση όγκου αποθήκευσης με όγκο παραγωγής.
Όποιος ψάχνει βρίσκει, πολλές φορές όμως βρίσκεις χωρίς να ψάχνεις. Γκαστόνε