Το boiler του ΖΝΧ είναι της DieDitrich
Το σπίτι βρίσκεται στα βόρια προάστια, έχω 2 boiler ένα για ΖΝΧ της 300lt και ένα δεύτερο 200lt. Άμα το boiler του ΖΝΧ φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε με τρίοδι βάνα on/off τα υγρά των ηλιακών ζεσταίνουν το δεύτερο boiler που βοηθάει στη θέρμανση. Η ενδοδαπέδια είναι 433τ.μ.
Τα σύστημα που ελέγχει τους ηλιακούς είναι της DieDitrich (Diemasol A) και η ελάχιστη ΔΤ είναι 10Κ, θερμοκρασία που το έχω προγραμματίσει κιόλας. Το κτήριο είναι καινούργιο με καλές μονώσεις και όλο το μήκος τον σωληνώσεων των υγρών του ηλιακού περίπου 25μ + 25μ είναι μονωμένο.
Δυστυχώς δεν ξέρω τι είναι combi ή buffer.
Με τις 5,5 ώρες λειτουργίας δεν πιάνει την μέγιστη θερμοκρασία το έχω προγραμματίσει για 60 βαθμούς.
Έχω ένδειξη θερμοκρασία και στο πάνω τμήμα του boiler και στο κάτω που ζεσταίνουν τα ηλιακά, εκτός αυτών έχω και ενδείξεις για την θερμοκρασία των συλλεκτών, ωρομέτρηση και θερμιδομέτρηση. Το κάτω μέρος του boiler το πρωί είναι μέχρι 27 βαθμούς αλλά χωρίς να λειτουργεί ο λέβητας γιατί βλέπω τις εκκινήσεις του καυστήρα αλλά και γιατί μετά τις 11 το βράδυ το έχω προγραμματίσει να μην φτιάχνει ΖΝΧ.
Έχω δώσει αρκετά χρήματα και σε εγκαταστάσεις και σε ηλιακούς συλλέκτες αλλά δεν έχω τις ώρες λειτουργίας που λέτε εσείς. Η τελευταία σκέψη που έχω είναι να προσθέσω ηλιακούς συλλέκτες και ως εκεί.
Δεν θυμάμαι τα lt/min που δουλεύει ο κυκλοφοριτής θα το δω και θα σας το πω αύριο. Αλλά με ότι διαβάζω και ότι ακούω έχω την αίσθηση ότι τα ηλιακά λειτουργούν λίγες ώρες.
Οποιαδήποτε υπόδειξη σας για την βελτίωση της λειτουργία θα ήταν πολύτιμη.
Το boiler του ΖΝΧ είναι της DieDitrich
Το σύστημα δούλευε στα 7l/min και σήμερα το άλλαξα και το έκανα 4,5 για να δω αν θα έχει διαφορά στις ώρες λειτουργίας.
Ναι η παροχή σου εδώ που τα λέμε είναι λίγο ψηλά. Εάν πάρουμε ένα ΜΟ κάπου στα 45lt/m2/h θέλεις 6 lt/min.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Αν η ενδοδαπέδια σου είναι πραγματικά 433 μ2 μην περιμένεις πολλά με 8 μ2 συλλέκτες βέβαια.
Από την άλλη με 8 μ2 συλλέκτες ακούγεται περίεργο να μην πιάνει 60C το 300άρι μπόιλερ ΖΝΧ που έχεις. Από τους 27C χρειάζεσαι 11,5 kWh για να το πας στους 60C.
Αλλά... οι διαφορικοί θερμοστάτες που είναι για 2 μπόιλερ έχουν την εξής λογική λειτουργίας
- συγκρίνουν συνέχεια την θερμοκρασία συλλεκτών με τα μπόιλερ Α και Β.
- το μπόιλερ Α (ΖΝΧ) έχει προτεραιότητα άρα αν οι συλλέκτες έχουν αρκετή θερμοκρασία θα δώσουν σε αυτό το μπόιλερ.
- Αν το μπόιλερ Α έχει πιάσει ας πούμε 50C και οι συλλέκτες επειδή σκιάζονται, είναι απόγευμα, κλπ. δεν μπορούν να πιάσουν πάνω από 50C τότε θα γυρίσουν την 3όδη να τροφοδοτήσουν το μπόιλερ (Β) θέρμανσης αν βέβαια αυτό είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία (40C και κάτω)
Μήπως με την παραπάνω λογική οι συλλέκτες δεν ζεσταίνουν αρκετά (σκίαση, υψηλή ροή ή άλλα λάθη) και γυρνάνε την 3όδη στο μπόιλερ θέρμανσης χωρίς να ζεσταίνουν το ΖΝΧ?
Υποθέσεις στα τυφλά βέβαια είναι όλα αυτά.
Από κάτω οι θερμοκρασίες από το δικό μας 500άρι μπόιλερ στις 28-02-09 με 8,36 μ2 επιλεκτικής επιφάνειας. Μέχρι το μεσημέρι έδινε και στην ενδοδαπέδια (φαίνεται η αλλάγη στην καμπύλη της θερμοκρασίας).
![]()
Και αυτό φυσικά, πολύ σωστά.quote:Originally posted by panos09
Αν η ενδοδαπέδια σου είναι πραγματικά 433 μ2 μην περιμένεις πολλά με 8 μ2 συλλέκτες βέβαια.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Σας ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις –γνώμες σας. Δεν περιμένω πολλά στην θέρμανση με τα 8τμ ο σκοπός και η πρόβλεψη είναι να βάλω άλλα 8τμ. Το θέμα είναι ότι δεν έχει την απόδοση που θα έπρεπε να έχει. Υπάρχει ένας διαφορικός θερμοστάτης μεταξύ των ηλιακών και του bolier του ΖΝΧ, όταν αυτό φτάσει στην προγραμματισμένη θερμοκρασία υπάρχει θερμοστάτης που επεμβαίνει στην τρίοδι και τα υγρά των ηλιακών ζεσταίνουν το δεύτερο bolier. To θέμα είνα ότι με 7 l/min μετράει 17kWh ενώ εσείς λέτε ότι 11,5 φτάνουν. Τώρα έχω κάνει το 7 l/min 10 και θέλω να δω αν θα γράψει παραπάνω ώρες.
Θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μου υποδείξετε τις παραμέτρους που πιθανόν να ευθύνονται για τη μειωμένη χρονική λειτουργία των ηλιακών. Έχω δαπανήσει αρκετό χρόνο (και χρήματα βεβαία) και θέλω να δω το σύστημα να λειτουργεί σωστά.
(ξέρω ότι για καλύτερη λειτουργία χρειάζεται το σύστημα ελέγχου με δυο διαφορικούς θερμοστάτες και όχι με έναν όπως τώρα.
Αν αυξήσεις την ροή οι ώρες σου θα πέσουν, δεν θα ανέβουν γιατί οι συλλέκτες δεν θα μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία.
Αν ρίξεις την ροή οι ώρες θα αυξηθούν. Αν την ρίξεις πολύ θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ οι ώρες, αλλά θα πέσει η απόδοση του συστήματος γιατί οι συλλέκτες θα ανεβάζουν θερμοκρασία επειδή θα έχεις μειώσει την μεταφορά της ενέργειας στο μπόιλερ σου! Σε συστήματα σταθερής ροής όπως έχει γραφτεί και αλλού ψάχνεις την "χρυσή ροή", ούτε πολύ - ούτε λίγο.
Μπορείς να πειραματιστείς με 5 lt/min και θα δεις την διαφορά.
Ένα σημείο που έχουμε δει συχνά λάθη είναι στην τοποθέτηση για τα αισθητήρια θερμοκρασίας.
Το αισθητήριο του μπόιλερ είναι σίγουρα στο κάτω μέρος του μπόιλερ εκεί που δουλεύει ο ηλιακός εναλλάκτης??
Το αισθητήριο των συλλεκτών είναι στο επάνω μέρος των συλλεκτών με κυάθιο μήκους 10-15 cm ώστε να μπαίνει όσο γίνεται μέσα στον συλλέκτη? Είναι τοποθετημένο με Τ στην έξοδο των συλλέκτών ώστε η ροή να περνάει από πάνω του και να δίνει την σωστή θερμοκρασία εξόδου? Είναι καλά μονωμένα τα εξαρτήματα σε αυτό το σημείο ώστε να έχουν όσο γίνεται την ίδια θερμοκρασία με τους συλλέκτες??
Έχουμε δει διάφορα λάθη όπως το αιθητήριο να είναι δεμένο στο εξωτερικό σωλήνα, να είναι σε Τ αλλά σε προέκταση σωλήνα 30 cm μακρυά από την ροή και άλλα.
Δες φωτογραφία από τους δικούς μας. Το αισθητήριο, Τ, και κυάθιο είναι "κρυμμένα" στην επάνω δεξιά γωνία.
Δυστηχώς όσο και ακριβό σύστημα και υλικά να έχεις πληρώσει αν έχουν γίνει λάθη στην εγκατάσταση είναι πολύ εύκολο να καταστρέψουν την απόδοση του.
Μερικές φωτογραφίες και από το δικό σου σύστημα πιθανό να βοηθούσαν.
Ο αισθητήρας στο boiler είναι τοποθετημένος κάτω εκεί που είναι ο εναλλάκτης του ηλιακού. Ο αισθητήρας στους συλλέκτες είναι τοποθετημένος από ότι θυμάμαι καλά στο πάνω δεξιό τμήμα. Θα το κοιτάξω όμως και θα σας πω. Θα στείλω και φωτογραφίες.
Πραγματικά σας ευχαριστώ πολύ.