Σελίδα 2 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 20 από 25

Θέμα: Υπολογισμός παροχής ηλιακων σε βεβιασμένη κυκλοφορ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by panos09
    Αν κάποιος ψάξει στο εμπόριο δεν θα τα βρει. Πες ότι ξέρει τον Constantino που τα βρίσκει όλα και του τα βρει. Πόσο κόστος θα έχουν? πολύ πολύ περισσότερο γιατί και εμείς έτσι τα κάναμε στην αρχή και βέβαια όχι με όλα τα εξαρτήματα.

Οι άλλες ρυθμιστικές βαλβίδες είναι ωραίο εξάρτημα αλλά αντέχουν 150C και πόσοι τις ξέρουν και πόσοι έχουν το εργαλείο για να μετράνε ροή? Ούτε 1 στους 1000 από αυτούς που εγκαθιστούν ηλιακά συστήματα. (εμείς αποκτήσαμε πάντως μετά από αυτά που έχω διαβάσει εδώ μέσα!)

Είναι "εργαλείο" και αυτά τα "βαλιτσάκια".
    Αφού κάνω καλές τιμές.
    Ορμώμενος από τα παραπάνω ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα σε όποιον νεαρό επαγγελματία διαβάζει απλώς και δεν συμμετέχει γράφοντας την γνώμη του. Αφού κουτσά - στραβά τα κατάφερα τότε μπορεί ο καθένας. Όποιος ψάχνει μαθαίνει και βρίσκει. Εκφράσεις όπως είμαι νέος, δεν ξέρω, πως θα μάθω κ.λ.π. είναι δικαιολογίες. Καβαλάς το μηχανάκι σαν τον Βέγγο και ψάχνεις.

Για τις ρυθμιστικές, επειδή το κόστος απόκτησης του μηχανήματος είναι τσουχτερό, υπάρχει η λύση του δανεικού. Αποκλείεται να μου έκαναν προσωπική χάρη και να μου πρότειναν να μου δανείσουν το μηχάνημα για μια και μόνη ρυθμιστική που αγόρασα. Συνεπώς όποιος επαγγελματίας αγοράσει ρυθμιστική έχει και αυτή την δυνατότητα.

Αν τελικά επιλέξει το έτοιμο ή το μοντάζ ας το αφήσουμε στην κρίση του.

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Παιδιά μην το μπερδεύουμε...
    Οι βαλβίδες εξισορρόπησης αφορούν ακόμα μόνο μηχανολόγους και σπάνια υδραυλικούς.
    Αν υπάρχει μηχανολόγος δεν χρειάζεται ούτε όργανο να βάλει πάνω...
    Τα δίκτυα των βεβιασμένων ένα κύκλωμα είναι...δεν είναι δα και τόσο δύσκολο για αυτόν να βγάλει την χαρακτηριστική καμπύλη του κυκλώματος και να ρυθμήσει την βαλβίδα του απο το KV της....

Το τόπικ όμως θέλω να απευθυνθεί σε εμάς τους υδραυλικούς...
    Αυτό που έχει σημασία είναι ότι διαθέτοντας ενα υδραυλικό kit και γνωρίζοντας ότι μία παροχή 50 λίτρων ανα τετραγωνικό μέτρο συλλέκτη είναι μία καλή παροχή από το ροώμετρο με το τζαμάκι και την αρίθμηση πάνω του μπορείς εύκολα να το ρυθμίσει κανείς.
    Το πακέτο με τον διαφορικό θερμοστάτη η τιμή παίζει απο 500-800 ανάλογα την εταιρία καπετάνιο.
    Αν δεν θέλεις διαφορικό που δίνουν αυτοί μπορείς να το βρεί απο 350-500€...Δεν πολύ φεύγει η τιμή απο ένα χεράτο μονταρισμόνο σύστημα.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε ακόμα και το ξαναεπαναλαμβάνω είναι ο σωστός τρόπος γεμίσματος αυτής της εγκατάστασης η πίεση λειτουργίας και ο εξαερισμός αυτής.
    Στο τόπικ που σκοπεύω να ανοίξω σε λίγες μέρες και θα ζητήσω την βοήθεια απο τον Πάνο στις περιπτώσεις που έχουμε κιτ (εχουν τα κόλπα τους αυτά) και απο τον καπετάνιο στα ανευ κιτ θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Μαζεύω υλικό για αυτό το τόπικ και όταν θα είμαι έτοιμος θα το ανοίξω.

http://udravlikos.gr

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    quote:Originally posted by CONSTANTINOS
    Για τις ρυθμιστικές, επειδή το κόστος απόκτησης του μηχανήματος είναι τσουχτερό, υπάρχει η λύση του δανεικού. Αποκλείεται να μου έκαναν προσωπική χάρη και να μου πρότειναν να μου δανείσουν το μηχάνημα για μια και μόνη ρυθμιστική που αγόρασα. Συνεπώς όποιος επαγγελματίας αγοράσει ρυθμιστική έχει και αυτή την δυνατότητα.

Αν τελικά επιλέξει το έτοιμο ή το μοντάζ ας το αφήσουμε στην κρίση του.
    Επαγγελματίας με δανεικά εργαλεία δεν γίνεται..! Εδώ εμείς είμαστε σε "πόλη" και αν χρειαστείς να δανειστείς κάτι πιο απλό που σου λείπει έχεις θέμα "το έχουν δανειστεί και θα το έχω σε 3 μέρες", "μου το χαλάσανε", κλπ. Τέτοιο εργαλείο δεν το έχουν δει καν, όχι να το δανείζουν. Αλλά και στην Αθήνα δεν νομίζω να κυκλοφορούν σε πολλά μαγαζιά. Άντε να έχεις να πας στου %^%& την μητέρα να δανειστείς το "εργαλείο" για να δεις αν όλα είναι εντάξει επειδή κάτι άλλαξε.

Τα ροόμετρα δεν είναι 100% ακριβείας βέβαια αλλά είναι βολικά για να έχεις ενδειξη του τι συμβαίνει. Είναι πολύ καλύτερα από το τίποτα αλλά σίγουρα δεν αντικαθιστούν την μέτρηση που παίρνεις από την ρυθμιστική!

Αλλά επίσης για τους λόγους που είπα πιο πριν το να ρυθμίσεις την ροή στα π.χ. 5,3547 lt/min δεν είναι μεγάλη προτεραιότητα για εμένα γιατί δεν πιστεύω στα συστήματα σταθερής ροής.

• Αυτά τα 5,3547 lt/min βγαίνουν με πολλές υποθέσεις και άρα με αρκετό % πιθανού λάθους.
    • Ένα σύστημα μεταβλητής ροής το βάζεις π.χ. ας πούμε στα 7 lt/min οπότε αποδίδει περισσότερο όταν έχει ήλιο και όταν χρειαστεί θα ρίξει μόνο του την ροή στα 3,0 lt/min και θα συνεχίσει να δουλεύει όταν το άλλο θα έχει κλείσει. Με λίγα λόγια, λιγότερη φασαρία, μεγαλύτερη απόδοση.

Άποψη μου βέβαια, ο καθένας κάνει ότι θέλει.

Κάτι ακόμα για την παροχή. Στο σύστημα ηλιακής θέρμανσης που έχουμε εγκατεστημένο δεν χρειαζόμαστε θέρμανση πλέον βέβαια αλλά δεν έχουμε βρει και τον χρόνο να λύσουμε το θέμα της ατμοποίησης οπότε την αποφεύγουμε για να μην ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας.

Ένας προσωρινός τρόπος για να μειώσουμε την απόδοση του είναι ότι ρίξαμε την ταχύτητα του κυκλοφορητή από το 3 στο 1. Δουλεύει όλη μέρα και παλεύει να ανεβάσει θερμοκρασία. Όταν ήταν στο 3 πήγαινε το μπόιλερ στους 90C χαλαρά!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αν και θα με βγάλετε εκτός θέματος αλλά δεν μπρώ να αντιισταθώ
    quote:Κάτι ακόμα για την παροχή. Στο σύστημα ηλιακής θέρμανσης που έχουμε εγκατεστημένο δεν χρειαζόμαστε θέρμανση πλέον βέβαια αλλά δεν έχουμε βρει και τον χρόνο να λύσουμε το θέμα της ατμοποίησης οπότε την αποφεύγουμε για να μην ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας.

Ένας προσωρινός τρόπος για να μειώσουμε την απόδοση του είναι ότι ρίξαμε την ταχύτητα του κυκλοφορητή από το 3 στο 1. Δουλεύει όλη μέρα και παλεύει να ανεβάσει θερμοκρασία. Όταν ήταν στο 3 πήγαινε το μπόιλερ στους 90C χαλαρά!
    Μιλάς για ατμοποίηση που? Στο κλειστό ή στο χρήσεως?
    Γιατί κατεβάζοντας την ταχύτητα του κυκλοφορητή στο κλειστό έχω την αίσθηση ότι μεγιστοποιεί την πιθανότητα ατμοποίησης...
    Μου διαφεύγει κάτι?
    Σχετικά με τα όργανα εδω στην Αθήνα στο δανίζουν όλες οι εταιρίες για αυτό το αναφέρει ο Κώστας..Αλλά ξεφεύγουμε τελείως.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by gregori
    Γιατί κατεβάζοντας την ταχύτητα του κυκλοφορητή στο κλειστό έχω την αίσθηση ότι μεγιστοποιεί την πιθανότητα ατμοποίησης...
    Μου διαφεύγει κάτι?
    Μάστορα δεν κατάλαβες! Πόντα Laser του Πάνου ήταν για να φορτίσω και να γράψω ...τα γνωστά! Αμ δε! Να 'ναι καλά το topic θαύμα: «ο Μύθος!». Όλη η τεχνογνωσία περί ηλιακής ενέργειας περιέχεται μέσα εκεί! Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δεσπόζει πρώτο και περήφανο στο κεφάλαιο Ηλιακά συστήματα-Φωτοβολταϊκά. Δεν έγραψα! Πήγα στον Μύθο και ξεσήκωσα από αυτά που έχουν ήδη γραφτεί!

Όσο για σένα δεν σου διαφεύγει τίποτα! Άλλωστε αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές ακόμα και λίγο παραπάνω. Ξαναγράφω:
    χαμηλόνοντας την ταχύτητα του ηλιακού υγρού, αυτό σημαίνει ότι αυτό υπερθερμαίνεται. Δηλαδή το περιμένεις να βγεί έξω από τη συστοιχία σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίζουν αυτή της ατμοποίησης! Η ταχύτητα του νερού εν ολίγοις πρέπει να είναι τέτοια ώστε η θερμοκρασία εξόδου από τον συλλέκτη να διατηρείται κατά 10° υψηλότερα της θερμοκρασίας του boiler που έχει εκείνη τη στιγμή. Η δε θερμοκρασιακή διαφορά στα άκρα του συλλέκτη να βρίσκεται κάπου στους 6°. Στην αρχή λοιπόν μιας ηλιόλουστης ημέρας οι θερμοκρασίες ξεκινούν από χαμηλά, το boiler έχει 25° και το ηλιακό υγρό βγαίνει από τον συλλέκτη κάπου στους 35°. Στη διάρκεια όμως της ημέρας που οι θερμοκρασία του boiler αυξάνεται και τη στιγμή που αυτό φθάνει στους 60°, τότε υποχρεωτικά στους συλλέκτες η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται τουλάχιστον στους 70°. Δύσκολη γυμναστική για τις ώρες του μεσημεριού (3:00, 4:00 κλπ) και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί ψαγμένοι ρωτούν γιατί αυτή η διαφορά μεταξύ πρωινού & μεσημεριού αφού έτσι κι αλλιώς ο ήλιος ακολουθεί εντελώς συμμετρική διαδρομή προς τη Δύση με αυτή που είχε ως προς την Ανατολή. Γιατί ας πούμε δύο ώρες πριν το ηλιακό μεσημέρι οι συλλέκτες είχαν μία καθαρή ισχύ της τάξης των 400 W/m² και δυο ώρες μετά με τις ίδιες γωνίες του ήλιου άρα και με την ίδια ηλιακή απορρόφηση η καθαρή ισχύς κατεβαίνει στα 280 W/m². Στην 6η σελίδα του Μύθου έχω ποστάρει ένα διάγραμμα πώς πέφτει η απόδοση του ηλιακού συστήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη στιγμή που έχω θερμοσυσσώρευση σε boiler. Στα συστήματα που σχεδιάζω εγώ, την ηλιακή ενέργεια την κόβω στις 3:00 το μεσημέρι (με την έννοια ότι από κει και μετά βάζω μπρος τα μεγάλα μέσα )

Τώρα ο Πάνος με το Laser έριξε την πόντα: «Στο σύστημα ηλιακής θέρμανσης που έχουμε εγκατεστημένο δεν χρειαζόμαστε θέρμανση πλέον βέβαια αλλά δεν έχουμε βρει και τον χρόνο να λύσουμε το θέμα της ατμοποίησης οπότε την αποφεύγουμε για να μην ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας.» Σου λέει τώρα θα αρχίσει ο Πειρατής....
    Ανατρέχω λοιπόν στον «Μύθο» και βρίσκω αυτό που από τον Φεβρουάριο διείδα αλλά το έθιξα κάπως αλληγορικά:

Posted - 27 February 2009 : 17:37:43
    --------------------------------------------------------------------------------

Αυτό ρώτησε κι ο Dimis! Σου λέει: για ΖΝΧ 200 λιτ. με φθάνουν 5 τ.μ. συλλεκτική επιφάνειας. Εγώ βάζω 40 τ.μ. για ηλιακή υποβοήθηση. Από Μάιο ως Νοέμβριο τι κάνω με τα 35 τ.μ. επιφάνειας που περισσεύει; Την σκεπάζω με κουβέρτες; Και του απάντησα ότι δεν χρειάζεται να το κάνει. Θα ζεσταθεί φυσικά το boiler και η υπόλοιπη ενέργεια θα ταξιδέψει περήφανα έξω από το σύστημα προς την ατμόσφαιρα δια της μεθόδου της υπερθέρμανσης του ηλιακού συλλέκτη ή άλλως των 170°. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;
    Τον Μάιο δε να είμαστε καλά να δούμε πού θα παροχετεύσεις την ενέργεια των 35 kWh...

Εδώ είμαστε και θα τα λέμε...

και ο Πάνος απαντά με χιούμορ τα παρακάτω:

Ετοιμάζουμε τώρα την μετατροπή σε ηλιακή ψησταριά και το μαγαζί σε σουβλακερί για τους τουρίστες! Μια και βλέπουμε μια άρνηση προς τα ηλιακά συστήματα είπαμε να το γυρίσουμε σε κάτι πιο σίγουρο..!

Στα σοβαρά, σκεφτόμαστε να "προσφέρουμε" την ενέργεια στα από πάνω μας διαμερίσματα για το ΖΝΧ που τώρα καίνε πετρέλαιο. Αλλά και να μην γίνει τελικά τι θα πάθει το σύστημα? κάθε μέρα θα είναι σε στασιμότητα. Αν το έχουμε φτιάξει σωστά, no problem.

Εσύ μάλλον σκέφτεσαι θα του ανατιναχτεί του π^&** και θα με ακούσει να γελάω από την Γλυφάδα!

Σε καμία περίπτωση δεν θα γελάω! Μόνο που ήλθε ο Μάιος και θέλω να μας κρατάς ενήμερους Πάνο!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    Pirate,

Να μην ξεφύγει το συγκεκριμένο τόπικ γιατί νομίζω έχει πολλές καλές & συγκεκριμένες πληροφορίες. Πάντως δεν έχεις πιάσει το νόημα σε αυτά που λέω για την ατμοποίηση. Το δικό μας σύστημα θα έχει μάλλον πρόβλημα αν το αφήσουμε να υπερθερμανθεί λόγω περιορισμών που είχαμε στην συνδεσμολογία για διάφορους λόγους. Το ξέραμε από την μέρα που το βάλαμε ότι μπορεί να έχει πρόβλημα. Αυτό είναι και το καλό όταν έχεις το δικό σου να παίζεις, μπορείς να πάρεις ρίσκα και να πειραματιστείς, και να δεις τι γίνεται όταν δεν ακολουθείς τις οδηγίες. Αν ήταν ένα "κανονικό" σύστημα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να είναι σε ατμοποίηση κάθε μέρα του χρόνου. Αν ασχοληθούμε για να το αλλάξουμε στην κλασσική διάταξη να είσαι 100% βέβαιος ότι επίσης δεν θα έχει θέμα. Σταματώ για να μην το διαλείσουμε το θέμα.

Καλημέρα,
    Πάνος

Edit: ανοίξτε τόπικ για την ατμοποίηση και ευχαρίστως να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας σύστημα ως αρνητικό παράδειγμα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Δεν σου αρέσει αυτό που άνοιξα?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2009
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    6
    καλημερα και καλη χρονια σε ολους!μελετω ενα νεο συστημα ηλιακου βεβιασμενης κυκλοφοριας οπου η σωληνωση χαλκου της επιλεκτικης επιφανειας (Φ 8) δεν ειναι της γνωστης μορφης "ζικ ζακ" ωστε ο υπολογισμος των απωλειων τριβης, ο οποιος με ενδιαφερει, να γινει με βαση το συνολικο μηκος,αλλα ειναι ως εξης: καθε παραλληλη σωληνα ,οπως ειναι στα ηδη υπαρχοντα πανελ, ενωνεται και απο την μια και απο την αλλη πλευρα με "κολλεκτερ" Φ 22 , εχετε στο μυαλο σας λοιπον 20 τετοιες σωληνες 4,2 μετρων που ειναι ενωνεμενες με δυο "κολλεκτερ" εκατερωθεν των 4 μετρων.Για να γινει λιγο πιο σαφες, το υγρο ξεκιναει απο το ενα "κολλεκτερ" και κατανεμεται ισοποσα σε καθε μια απο τις 20 σωληνες Φ 8 ,περναει - θερμαινεται - καταληγοντας στο αλλο "κολλεκτερ" που στην συνεχεια περνει τον δρομο προς το δοχειο αποθηκευσης.Η συνολικη συλλεκτικη επιφανεια ειναι 12 τετρ.μετρα. Πως μπορω να υπολογισω σωστα τις απωλειες τριβης στο συγκεκριμενο συστημα?
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Γεια σου φίλε...
    Αν έχεις την υπομονή και την όρεξη να διαβάσεις το τόπικ http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3036
    που ήταν επίκαιρο αυτές τις μέρες θα λάβεις απαντήσεις σε όλα αυτά που ρωτάς....
    Είναι μεγάλο τόπικ και θέλει πολύ ώρα για να το διαβάσει κανείς όλο αλλά αξίζει τον κόπο...
    Τα ερωτήματα που θέτεις έχουν συζητηθεί στις τελευταίες σελίδες του τόπικ.
    Θα μείνεις ικανοποιημένος με αυτα που θα βρείς εκεί!
    Οι συλλέκτες με παράλληλη σύνδεση δεν είναι καινούργιο σύστημα αλλά το πιο παλαιό...Το 90% των συλλεκτών ίσως και παραπάνω είναι σε παράλληλη σύνδεση.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2009
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    6

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

καλημερα!!ευχαριστω παρα πολυ!!θα προσπαθησω να "φαω" καθε λεξη απο αυτο το τοπικ που με παρεπεμψες, γιατι δεν ειμαι μονο starting member στο φορουμ, ειμαι και σε αυτον τον τομεα εργασιας γενικοτερα. Να επαναλαβω μια μικρη σημειωση μονο,που σιγουρα θα εχεις καταλαβει, ολο αυτο που ανεφερα με την σωληνωση ειναι για το ενα πανελ, παραλληλες σωληνες χαλκου κολλημενες με την επιλεκτικη επιφανεια (ultrasonic welding), και οχι πολλα πανελ συνδεδεμενα παραλληλα μεταξυ τους.

Πρωτα ομως διαβασμα του τοπικ... ευχαριστω και παλι!

Σελίδα 2 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123 ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης