-
Μέλος
αντλία λυματων
γεια σας και χαρα σας.
θελω να βαλω μια αντλία μεσα στο βοθρο και να την συνδεσω στο δικτυο του υπονομου που απεχει 60μ από το βοθρο και υπαρχει κατακορυφη διαφορα 3μ.
πως θα την διαστασιολογησω;
ο υδραυλικος μου προτεινε να βαλω νεροσωλ σωληνα μεσα σε PVC ,θα ειναι εξωτερικα σε ενα παρτερι στο πλαϊ.
μπορειτε να με βοηθησετε;
-
Εξέχον μέλος
Χρειάζεσαι να υπολογίσεις ουσιαστικά την παροχή της αντλίας, με βάση τους υποδοχείς, τον πληθυσμό και παραδοχές για τη χρήση. Με υπολογισμένη την παροχή (με γενναιόδωρο συντελεστή προσαύξησης γιατί κανείς δε θέλει να κολυμπήσει στο σκ@^&*), και ξέροντας και το μανομετρικό σου (υψομετρική διαφορά + κάτι για τριβές) επιλέγεις αντλία από τους οδηγούς (wizards) στα sites των κατασκευαστών. Η ίδια η αντλία θα σε καθοδηγήσει στη διατομή του σωλήνα (νεροσώλ νομίζω βγαίνει μέχρι 4-ιντσο, οπότε ΟΚ). Βέβαια οι κουλούρες είναι 50μετρες νομίζω, οπότε μονοκόμματο δεν βγαίνει. Αν ισχύει αυτό θα χρειαστείς φρεατιάκι στη μέση (ούτως ή άλλως καλή ιδέα, και ίσως όχι μόνο ένα, για τόση διαδρομή). Η ιδέα να το οδεύσεις μέσα από μεγαλύτερης διατομής PVC μου ακούγεται πολύ καλή.
Δεν θα με προβλημάτιζε τόσο η επιλογή της αντλίας (φτάνει να μην είναι μικρή, η μεγαλύτερη δεν με πειράζει). Αλλα είναι τα βασικά σημεία που θα έδινα προσοχή, όπως ικανή χωρητικότητα στο βοθράκι της αντλίας για να μην ξεχειλίσει αμέσως σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος, συναγερμός υψηλής στάθμης, πιθανόν εφεδρεία αντλίας...
Νίκος
-
Μέλος
καλημέρα,
ο βοθρος είναι μεγαλος, περίπου 8κυβικα. καταλήγω στην wilo TP65E114/11A με ηλεκτρικο κουτι και πλωτηροδιακόπτη. εχει εξοδο νομίζω 65χιλιοστα.
παντως αυτό που με προβληματιζει ειναι οτι θα επιστρεφει το νερο μεσα στο βοθρο οταν σβηνει η αντλία. το εχω δει σε γειτονα που εκανε το ιδιο, και το νερο που μενει στην σωλήνα επιστρεφει στο βοθρο,βεβαια ο βοθρος ειναι μεγαλος και δεν ξεχειλιζει.
αν βαλω ανεπίστροφο, μετα θα εχει δυναμη η αντλία να το ανοιξει αφου θα κραταει το νερο μεχρι εκεινο το σημείο;
επίσης ολη η διαδρομη ειναι ανηφορικη οποτε πως θα βαλω φρεατιο; ελεγα να πεσει κατευθειαν στο αγωγο
-
Εξέχον μέλος
Με εσωτερική διάμετρο σωλήνα 65mm, η χωρητικότητα στα 60m είναι περίπου 200lt. Και να σου γυρίσουν πίσω σε 8m³ βόθρο, τί έγινε; Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν θα αδειάζει εντελώς.
Το φρεάτιο το εννοούσα στο μέσο της διαδρομής, όχι στην σύνδεση με τον αγωγό της αποχέτευσης... για λόγους επισκεψιμότητας του σωλήνα σε περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή, ή, αν χρειαστεί να κάνεις μάτιση, στη μάτιση.
Σχετικά με την αντλία τώρα, από πλευράς μανομετρικού και παροχής εκ πρώτης όψεως είναι υπεραρκετή για 8m³ βόθρο και 3m ανύψωση. Εχω μια επιφύλαξη γαι την καταλληλότητά της με δεδομένα τα 44mm διέλευσης στερεού, τί γίνεται με μεγάλες κ@^&$δες; Μήπως χρειάζεται επιπρόσθετος μηχανισμός τεμαχισμού; Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και μπορεί να λέω βλακείες, αλλά καλύτερα να το δεις και να αποδειχτεί ότι λέω βλακείες, παρά να έχεις πρόβλημα μετά.
Νίκος
-
Μέλος
ναι νικο συμφωνουμε για το φρεατιο, νομιζα οτι ελεγες να πεφτουν τα λυματα σε καποιο φρεατιο κτλ κτλ..
ενταξει δεν ειναι προβλημα η επιστροφη 200λιτρων τελικα.
τωρα αν βαλω αντλία με κοπτηρες απλα ανεβαινει το κοστος. ηδη η απλη αντλια κοστιζει 900€ περιπου.
πιστευω οτι μεσα στο νερο του βοθρου τα σκ@τ@ διαλυονται και ειναι σαν την λασπη,μονάχα τιποτα πλαστικο να μην περασει μεσα από την αντλία.
-
Εξέχον μέλος
Δεν επιμένω για το κοπτικό, όπως σου είπα δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και δεν το γνωρίζω καλά, απλά το έθεσα σαν μία παράμετρο που χρήζει διερεύνησης πριν την τελική απόφαση. Ισως θα μπορούσε να σε διαφωτίσει ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή.
Νίκος
-
Μέλος
niko σε ευχαριστω για ολα
-
Εξέχον μέλος
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως τελικά είναι καλύτερα να μην έχεις αντεπίστοφο, υπό την εξής έννοια: σκέψου ότι έχεις, μένει ο σωλήνας γεμάτος, και για κάποιο λόγο (βλάβη, απουσία ενοίκων, ...) η αντλία δεν λειτουργεί για μερικές μέρες. Ποιός σου εγγυάται ότι δεν θα πήξει η λάσπη στο κατώτερο σημείο πάνω από το αντεπίστροφο;
Πάντως αν τελικά απευθυνθείς στον αντιπρόσωπο για να ρωτήσεις για το κοπτικό, θα πρότεινα να ρωτήσεις και για το αντεπίστροφο και για την ενδεικνυόμενη διατομή αλλά και τύθο σωλήνα. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη εμπειρία, και δεν κοστίζει και τίποτα!
Νίκος
-
Εξέχον μέλος
Η αντλία θέλει οπωσδήποτε ανεπίστροφο και καλό θα έιναι να είναι τύπου μπίλιας ειδικό για αντλίες...
Αλλιώς κρατάει αέρα η αντλία και δεν τραβάει και μπορεί να καεί...
Δεν τίθεται θέμα αν θα το ανοίγει η αντλία.
http://udravlikos.gr
-
Εξέχον μέλος
Γρηγόρη ευχαριστώ για τη διόρθωση [:I]
Η συγκεκριμένη βέβαια είναι βυθιζόμενη οπότε αποκλείεται να μείνει αέρας στη φτερωτή, αλλά καλό είναι που αναφέρεις το γενικό κανόνα, κι ακόμα καλύτερα να εφαρμόζεται.
Νίκος
Δικαιώματα απάντησης