Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 18

Θέμα: Ρύθμιση inverter κυκλοφορητή.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175

Ρύθμιση inverter κυκλοφορητή.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Φίλοι προσπαθώντας να κατανοήσω την ρύθμηση ενός inverter κυκλοφορητή νομίζω ότι έχω πλέων αρκετό υλικό ώστε να ανοίξω ένα ξεχωριστό τόπικ με αυτόν τον τίτλο.
    Οι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητες έχουν μπει πλέον στην αγορά...
    Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος των υδραυλικών όπως και εγώ τους φοβόμασταν και κατα την γνώμη μου όχι αδίκως γιατί η ρύθμηση τους παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες μηχανολογικές.
    Ξέρω ότι η παρακάτω παρουσίαση είναι κουραστική και υπάρχει και στο κάπως προσωπικό μου τόπικ τα συμπεράσματα μου (Γρηγόρης κερνάει Γρηγόρης πίνει) κατα Πέρι αλλά σε αυτό το τόπικ ίσως δοθεί η εύκερία να το συζητήσουμε.

Πολλές φορές εμείς οι υδραυλικοί καλούμαστε να τοποθετήσουμε ένα κυκλοφορητή inverter.
    Η ρυθμήσει ενός τέτοιο κυκλοφορητη δεν είναι και τόσο εύκολο.
    Θα πρέπει να γνωρίζουμε την παροχή και το μανομετρικό.
    Η παροχή είπαμε ότι είναι σχετικά εύκολη να βρεθεί διαιρώντας τις θερμίδες με την διαφορά θερμοκρασίας που θέλουμε να έχουμε.
    Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πενταόροφο με πέντε οροφοδιαμερίσμαρα και το σύνολο των απωλειών μας είναι 75000 θερμίδες με διαφορά θερμοκρασίας 15 βαθμούς χρειαζόμαστε έναν κυκλοφορητή που μπορεί να μας δώσει 5 κυβικά νερό την ώρα όταν έχουμε ταυτόχρονη λειτουργία όλων των διαμερισμάτων μαζί.
    Το μανομετρικό όμως για να βρεθεί χρειαζόμαστε την βοήθεια των φίλων μας των μηχανολόγων.
    Υποθέτουμε ότι στο παραπάνω παράδειγμα όλα τα διαμερίσματα είναι τα ίδια με ίδια παροχή και ίδιο μανομετρικό απο το κολλεκτέρ και μέσα.
    Τι αλλάζει;
    Αλλάζει το μανομετρικό στην κεντρική στήλη.
    Άλλες αντιστάσεις παρουσιάζει μία στήλη όταν έχει να μεταφέρει 1 κυβικό νερό για να λειτουργήσει ένα διαμέρισμα και άλλη κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία ακόμα ένα διαμέρισμα.

Όλο αυτό τον πρόλογο τον έκανα για να σας παρουσιάσω παρακάτω τα συμπεράσματα μου όταν έχουμε να λειτουργήσουμε πέντε διαμερίσματα μία με έναν κυκλοφορητή σταθερών στροφών και μία με έναν inverter.

Τα δεδομένα που έχουμε είναι τα εξής.
    Πέντε διαμερίσματα με μονοσωλήνια σύνδεση όπου σε ταυτόχρονη λειτουργία απαιτούν 5 κυβικά νερό με 5 μέτρα μανομετρικό.
    Στο παράδειγμα η κεντρική στήλη είναι σχετικά μικρή και παρουσιάζει μεγάλη διαφορά πίεσης ανάλογα με τα διαμερίσματα που ζητούν ταυτόχρονα. Η διαφορά πίεσης επιλέχτηκε τυχαία μισό μέτρο διαφορά κάθε φορά που αλλάζει η παροχή.

Στο πρώτο διάγραμμα έχουμε έναν κυκλοφορητή τops 40/7 μονοφασικό στην δεύτερη σκάλα.
    Παρατηρήστε προσεκτικά ότι όταν λειτουργούν και τα 5 μαζί ο συγκεκριμένος κυκλοφορητής ενώ εμείς του ζητάμε 5 κυβικά νερό αυτός θα μας δώσει σχεδόν 5,4.

Οταν του ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1.5 σχεδόν 50% παραπάνω από αυτό που ζητάμε.

Στη δεύτερο διάγραμμα έχουμε έναν κυκλοφορητή inverter τον οποίο τον έχουμε ρυθμήσει να μας κρατάει σταθερό το μανομετρικό στα 5 μέτρα όσα διαμερίσματα και να μας ζητάνε.
    Στην ρύθμιση του κυκλοφορητή αυτό συμβολίζετε dp-c
    Εδώ θα δούμε ότι:
    Οταν μας ζητάνε και τα 5 διαμέρήσματα μαζί αυτός θα μας δώσει ακριβός 5 κυβικά που ζητάμε. Οταν ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1300 λίτρα.

Στο τρίτο διάγραμμα έχουμε τον ίδιο κυκλοφορητή αλλά αυτή την φορά τον έχουμε ρυθμήσει με μανομετρικό 5 αλλά καθώς αλλάζει η παροχή να μειώνετε και το μανομετρικό...
    Στην ρύθμιση του κυκλοφορητή αυτό συμβολίζετε dp-v
    Οταν μας ζητάνε και τα 5 διαμερίσματα μαζί αυτός θα μας δώσει 5 κυβικά. Όταν ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1000 λίτρα ακριβώς αυτό που ζητάμε.
    Ελιναι σχεδόν μία τέλεια επιλογή για το παραπάνω δίκτυο.
    Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα αλλά προέκυψε βάση του παραπάνω δίκτυο.Εμείς οι τεχνικοί θα πρέπει πάντα κατα την γνώμη μου να μιλάμε με μηχανολόγο αν θα επιλέξουμε dpv ρύθμιση
    Θεωρώ ότι μία dp-c ρύθμιση μέγιστο μανομετρικό που πιστεύουμε εμπειρικά ότι έχει μία εγκατάσταση εγκυμονεί λιγότερο ρίσκο για μας να υπολειτουργεί.

Το τελικό μου συμπέρασμα είναι πως άμα είχα μία τέτοια περίπτωση με αυτά τα δεδομένα θα επέλεγα τον inverter κυκλοφορητή και θα τον ρύθμιζα στα 5 μέτρα σε dp-v ρύθμιση.

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Συζητώντας λοιπόν με τον φίλο μου τον Dipoli αναρωτηθήκαμε ποια θα ήταν η καλύτερη ρύθμηση για μία κοινή πολυκατοικία. Η Dp-c ή Dp-v.
    O Μίλτος σε μία τηλεφωνική κουβέντα που είχαμε μου είχε πει πως προτιμάει η κεντρική του στήλη να είναι μεγάλη διατομή για να μην του παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στην πτώση πίεσης ασχέτως πόσα διαμερίσματα είναι σε λειτουργία.
    Στο παρακάτω παράδειγμα έχω πάρει λοιπόν μία αρκετά κοινή πενταώροφη πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων με την κεντρική στήλη του Μίλτου ευρύχωρη.
    Τα αριστερά διαμερίσματα είναι 100 τετραγωνικών και τα δεξιά 80.
    Σε όλα τα διαμερίσματα έχει τοποθετηθεί ρυθμιστική βάνα ώστε όλα να παρουσιάζουν την ίδια πτώση πίεσης εντός διαμερισμάτων η οποία έχει επιλεγεί τυχαία στα 3 μέτρα...
    Ήθελα να δω πως θα συμπεριφερόταν μία τέτοια πολυκατοικία όταν λειτουργούσαν όλα τα διαμερίσματα μαζί και πως θα συμπεριφερόταν όταν λειτουργούσε ένα μόνο διαμέρισμα τον 100 τετραγωνικών μία με κυκλοφορητή σταθερών στροφών μία με ηλεκτρονικό και σε dpv και σε dpc ρύθμιση.
    Τα αποτελέσματα μιλάνε απο μόνα τους ότι ο ηλεκτρονικός κυκλορητής σε ρύθμιση σταθερού μανομετρικού dpc υπερέχει των πάντων σε αυτή την περίπτωση.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Γιατί να συνεχίσει για την στήλη?
    Αφού όλα τα άλλα έιναι κλειστά.
    Αλλά και να ήταν και ένα ακόμα ανοιχτό διαμέρισμα των 1000 λίτρων με αυτή την στήλη νομίζω ότι θα έπαιρναν κάτι ελάχιστο παραπάνω νερό από τα χίλια λίτρα το καθένα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Γρηγόρη πολλές φορές σου έχω δώσει συγχαρητήρια μέσα από το forum οπότε να σου δώσω πάλι δεν λέει...
    Έχω την αμυδρή εντύπωση ότι το μεταμοντέρνο που είναι ένα ξεδίπλωμα ενός μεγάλου τομέα της υδραυλικής θεωρίας μάλλον σε σένα λειτούργησε καταλυτικά και θα έλεγα ότι το κατανόησες καλύτερα και από τους μηχανολόγους...

Πολύ καλή η ανάλυση με μία μόνη ένσταση: Στο διάγραμμα dp-v η γραμμή της πτώσης του μανομετρικού δεν είναι τυχαία. Είναι ευθεία όπως την δείχνεις και ξεκινά από το ήδη λειτουργούν μανομετρικό και τέμνει τον άξονα των μανομετρικών (Υ) στο ήμισυ. Δηλαδή αν η αντλία λειτουργεί στα 5 μέτρα, με το κλείσιμο μίας βάνας η πίεση θα κυλά επάνω στην ευθεία που ορίζεται από το σημείο λειτουργίας των 5 μέτρων και το σημείο στον άξονα των μανομετρικών στα 2,5 μέτρα. Η ευθεία ορίσθηκε. Η τομή της με την νέα χαρακτηριστική δίνει το νέο σημείο λειτουργίας του ηλεκτρονικού κυκλοφορητή.

Διόρθωσε λοιπόν το διάγραμμα και στείλε το στο τεύχος των υδραυλικών για δημοσίευση
    Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον!

Ο φίλος σου Καπετάνιος

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Originally posted by Pirate

Γρηγόρη πολλές φορές σου έχω δώσει συγχαρητήρια μέσα από το forum οπότε να σου δώσω πάλι δεν λέει...
    Έχω την αμυδρή εντύπωση ότι το μεταμοντέρνο που είναι ένα ξεδίπλωμα ενός μεγάλου τομέα της υδραυλικής θεωρίας μάλλον σε σένα λειτούργησε καταλυτικά και θα έλεγα ότι το κατανόησες καλύτερα και από τους μηχανολόγους...

Πολύ καλή η ανάλυση με μία μόνη ένσταση: Στο διάγραμμα dp-v η γραμμή της πτώσης του μανομετρικού δεν είναι τυχαία. Είναι ευθεία όπως την δείχνεις και ξεκινά από το ήδη λειτουργούν μανομετρικό και τέμνει τον άξονα των μανομετρικών (Υ) στο ήμισυ. Δηλαδή αν η αντλία λειτουργεί στα 5 μέτρα, με το κλείσιμο μίας βάνας η πίεση θα κυλά επάνω στην ευθεία που ορίζεται από το σημείο λειτουργίας των 5 μέτρων και το σημείο στον άξονα των μανομετρικών στα 2,5 μέτρα. Η ευθεία ορίσθηκε. Η τομή της με την νέα χαρακτηριστική δίνει το νέο σημείο λειτουργίας του ηλεκτρονικού κυκλοφορητή.

Διόρθωσε λοιπόν το διάγραμμα και στείλε το στο τεύχος των υδραυλικών για δημοσίευση
    Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον!

Ο φίλος σου Καπετάνιος

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    Να είσαι καλά βρε Καπετάνιο...
    Αν και πολλά τα οφείλω σε σένα...
    Το μεταμοντέρνο πράγματι είναι σχολείο....
    Παιδιά διαβάστε το με προσοχή το τόπικ μεταμοντέρνο....

Κάπετάνιο το διάγραμμα Dp-v ειναι απο το wilo select...
    Την γραμμή της πτώσης δεν την έχω ορίσει εγώ...
    Η χαρακτηριστικές των δικτύων έχουν ένα τριγωνικό σημείο όπου είναι το απαιτούμενο σημείο λειτουργίας αλλά το πραγματικό είναι είναι εκεί που τέμνει όπως λες και εσύ...
    Όταν λειτουργεί το ένα διαμέρισμα αν είχα ρυθμήσει στο 5 το σημείο που τέμνει είναι παρακάτω απο το απαιτούμενο....
    Κάνω κάπου λάθος? Δεν έχω καταλάβει τι πρέπει να διορθώσω.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Ζήση η ερώτηση είναι με μία μεγάλη στήλη η με μία πιο μικρή?
    Και σύγουρα δεν κινήθηκα εμπειρικά...Που να ξέρω εμπειρικά φίλε τι πτώση παρουσιάζει η κεντρική στήλη?
    Μαστροπειρατικά το είδα το θέμα...
    Κάπως έτσι το είδα το θέμα όπως δείχνω παρακάτω μιάς και από 4Μ δεν έχω ιδέα. Θα πω λοιπόν τι νομίζω εγώ σε αυτό που ρωτάς και μου λέτε οι μηχανολόγοι αν κάνω λάθος.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Βασικά έχουμε δύο ίδιες χαρακτηριστικές...Δεν νομίζω ότι τα 8 χιλιοστά διαφορά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας ούτε Ζ θα χρειαστούμε σε αυτές τις διατομές.
    Αν πάμε και προσθέσουμε τις δύο αυτές χαρακτηριστικές βάση μεταμοντέρνου και καπετάνιου η καινούργια χαρακτηριστική μας δείχνει ότι το νερό θα πάει μοιρασμένο και στα δύο διαμερίσματα…
    Με αυτή την λογική ξεκίνησα και είπα ότι ο Μίλτος κάνει πολύ καλά και βάζει μεγάλες στήλες γιατί εκεί είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εξισορρόπησης.
    Φυσικά έχεις δίκαιο αν έχουμε μικρές διατομές μπλέκουν τα πράγματα αλλά εκεί μία dpv μπορεί κάπως να το βοηθήσει.

Φίλε Γρηγόρη, μόλις διάβασα το topic και την ανάλυσή σου.
    Εκπληκτική δουλειά. Θα' χω να μελετήσω το Σου-Κου να ακόλουθήσω τα φιλοσοφικά σου μονοπάτια.
    Και πάλι μπράβο.

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Γρηγόρη σ ευχαριστώ για την δημοσίευση του άρθρου σου και στο levitostasia.net. Απλά εκεί έβαλα και μερικά link για να ξέρουν οι αναγνώστες ποιος είναι ο Καπετάνιος, ο dipoli και ο miltos. Αν από τους παραπάνω τρεις υπάρχει ένσταση μπορώ να αλλάξω τα link που οδηγούν στο όνομα τους με κάτι άλλο.
    Σου απάντησα εκεί αλλά σου απαντώ και εδώ με την χαρακτηριστική φράση:"θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όσους προβληματίζονται για να πετύχουν το τέλειο"

Τεχνολογία και ποίηση.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by dimis

Απλά εκεί έβαλα και μερικά link για να ξέρουν οι αναγνώστες ποιος είναι ο Καπετάνιος, ο dipoli και ο miltos. Αν από τους παραπάνω τρεις υπάρχει ένσταση μπορώ να αλλάξω τα link που οδηγούν στο όνομα τους με κάτι άλλο.
    Kάθε άλλο μάστορα, τιμή μου....

There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.

Δικαιώματα απάντησης