Ενας άλλος τρόπος είναι ανάλογα με το φορτίο. Π.χ. στην τυπική περίπτωση πολυκατοικίας με αυτονομίες, η δεύτερη βαθμίδα ενεργοποιείται από ορισμένη ισχύ ζήτησης και πάνω. Το βλέπω κομματάκι δύσκολο με κλασσικό αυτοματισμό, μάλλον απαιτεί PLC.
Νίκος
Μιας έπιασε η καλοκαιρινή ραστώνη (κοινώς λιώσαμε), ας βάλουμε ένα θέμα να σκεφτούμε λίγο
Έχει ασχοληθεί κανείς με τον έλεγχο διβάθμιο καυστήρα? Εννοώ πότε θα μπαίνει η δεύτερη βαθμίδα.
Ένας απλός τρόπος είναι ο αναλογικός. Δηλαδή έχουμε 2 υδροστάτες (ή έναν διπλό) και ορίζουμε 2 θερμοκρασίες, πχ 80 και 75. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 75 λειτουργούν 2 βαθμίδες. Όταν περάσει τους 75 μένει μόνο η πρώτη βαθμίδα. Ο καυστήρας κλείνει τελείως στους 80.
Ενας άλλος τρόπος είναι ανάλογα με το φορτίο. Π.χ. στην τυπική περίπτωση πολυκατοικίας με αυτονομίες, η δεύτερη βαθμίδα ενεργοποιείται από ορισμένη ισχύ ζήτησης και πάνω. Το βλέπω κομματάκι δύσκολο με κλασσικό αυτοματισμό, μάλλον απαιτεί PLC.
Νίκος
Στην αναλογική πλευρά πάλι, ο υδροστάτης ελέγχου της δεύτερης βαθμίδας θα μπορούσε να βρίσκεται στην επιστροφή, δίνοντας και πιο άμεση ένδειξη του βαθμού φόρτισης του λέβητα.
Νίκος
Αλλη περίπτωση με PLC (άνετα και με ένα ταπεινό LOGO) και χωρίς επιπλέον υδροστάτη, είναι η παρακολούθηση του duty cycle του καυστήρα. Οταν ξεπεράσει π.χ. το 65%, μπαίνει και η δεύτερη, όταν πέσει κάτω από το 50% βγαίνει η δεύτερη. Τα νούμερα ψιλοτυχαία.
Νίκος
να ρωτησω κατι ρε παιδια;
δηλαδη ο δοβαθμιος εχει σα να λεμε 2 λειτουργιες ενω ο μονοβαθμιος εχει ενα μπεκ , μια κατασταση λειτουργιας;
Δεν ξέρω αν υπάρχουν διβάθμιοι με δύο μπεκ, η τεχνολογία που ξέρω είναι με ένα μπεκ και διαφορετικές πιέσεις στην αντλία καυσίμου.
Νίκος
Δηλαδή η δεύτερη βαθμίδα να υποθέσω ότι ενεργοποιείται μετά από μια πίεση και πάνω? Αν έχετε και κανά σχήμα για βάλτε να βοηθήσετε εμάς τους άσχετους....
Η βλακεία είναι ανίκητη...
Δεν θα το διατύπωνα έτσι. Το "διαφορετικές πιέσεις στην αντλία καυσίμου" σημαίνει ότι στην πρώτη βαθμίδα έχω set πίεση π.χ. 9atm, και στη δεύτερη 14atm, οπότε διαφοροποιείται πολύ η ποσότητα του καυσίμου που ψεκάζει το μπεκ ανά χρονική μονάδα, άρα και η αποδιδόμενη θερμική ενέργεια (τα νούμερα πιέσεων που έδωσα είναι από το κεφάλι μου, ελπίζω να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα).quote:Originally posted by The Mechanix
Δηλαδή η δεύτερη βαθμίδα να υποθέσω ότι ενεργοποιείται μετά από μια πίεση και πάνω?
Η δεύτερη βαθμίδα (υψηλότερη πίεση) ενεργοποιείται κατόπιν επιλογής, και άρα η μετάβαση στην υψηλότερη πίεση είναι το αποτέλεσμα, όχι το κριτήριο (το κριτήριο συζητάμε εδώ).
Νίκος
έχει διβάθμιους με 2 μπέκ και διβάθμιους με 2 πιέσεις. Το σωστό όμως είναι να έχεις 2 λέβητες και να μπαινοβγαίνουν και όχι να παίζεις με τη 2η βαθμίδα του καυστήρα.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Ναι, απαιτεί PlC και πολλές εισόδους μάλιστα. Κάτι τέτοιο έκανε ο καπετάνιος, διαβάζοντας τις καταναλώσεις με bus.quote: Ενας άλλος τρόπος είναι ανάλογα με το φορτίο. Π.χ. στην τυπική περίπτωση πολυκατοικίας με αυτονομίες, η δεύτερη βαθμίδα ενεργοποιείται από ορισμένη ισχύ ζήτησης και πάνω. Το βλέπω κομματάκι δύσκολο με κλασσικό αυτοματισμό, μάλλον απαιτεί PLC.
Πρωτού φτάσουμε στη θέση του δεύτερου υδροστάτη, δεν μου αρέσει ότι σε κάθε εκκίνιση με κρύο λέβητα ο καυστήρας θα δουλεύει στη 2η βαθμίδα. Επίσης δεν μου αρέσει τόσο το σφάλμα στη μόνιμη κατάσταση που συνοδεύει τον αναλογικό έλεγχο.quote: Στην αναλογική πλευρά πάλι, ο υδροστάτης ελέγχου της δεύτερης βαθμίδας θα μπορούσε να βρίσκεται στην επιστροφή, δίνοντας και πιο άμεση ένδειξη του βαθμού φόρτισης του λέβητα.
Πόσος χρόνος θα απαιτείται για δειγματοληψία, για να διαπιστώσουμε δηλαδή πόσο είναι το duty cycle? Αλλά έτσι και αλλιώς μάλον την αφήνουμε την περίπτωση, αφού για duty cycle<100% βολευόμαστε με την πρώτη βαθμίδα. Δε χρειάζεται η δεύτερηquote:Αλλη περίπτωση με PLC (άνετα και με ένα ταπεινό LOGO) και χωρίς επιπλέον υδροστάτη, είναι η παρακολούθηση του duty cycle του καυστήρα. Οταν ξεπεράσει π.χ. το 65%, μπαίνει και η δεύτερη, όταν πέσει κάτω από το 50% βγαίνει η δεύτερη. Τα νούμερα ψιλοτυχαία.