-
Νέο μέλος
Θέρμανση-κλιματισμός σε μικρή εξοχική κατοικία.
Γεια σας
Εχω μία υπό ανακαίση μικρή εξοχική κατοικία στην Σαμοθράκη(χιόνια , κρύο και πολύ αέρα ενίοτε τον χειμώνα) και θέλω να με βοηθήσετε ως προς το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης-κλιματισμού . Είναι διόρωφο με εσωτερική σκάλα 22 τετραγωνικά ο κάθε όροφος με πέτρινους τοίχους 53 cm έκαστος και ξύλινη σκεπή εμφανή. Δεν υπάρχει χώρος για λεβητοστάσιο δεξαμενή κ.λ.π ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά . Εχει ένα μικρό μπαλκονάκι 2 μέτρα επί 70 cm .
Η συγκεκριμμένη κατοικία θα χρησιμοποιείται για κάποια Σαβατοκύριακα +γιορτές τον Χειμώνα και για περισσότερο χρόνο το καλοκαίρι αλλά και πάλι όχι για μεγάλα διαστήματα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Εξέχον μέλος
Φίλε pirgos89, με τις συνθήκες που περιγράφεις, θα κοίταζα την περίπτωση των κλιματιστικών, συν μια καταλυτική σόμπα υγραερίου ή σόμπα κηροζίνης για εφεδρεία για την περίπτωση ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών, όπου η αντλία θερμότητας δεν αποδίδει (ή και για διακοπή ρεύματος). Το κλιματιστικό έχει το πλεονέκτημα ότι θερμαίνει γρήγορα τον αέρα στο χώρο και διώχνει την υγρασία, ιδιότητες πολύ ευπρόσδεκτες για κλειστά σπίτια που θερμαίνονται περιστασιακά. Επιπλέον, έχεις και κλιματισμό για το καλοκαίρι.
Εναλλακτικά, θα μπορούσες να βάλεις καλοριφέρ, είτε με μια επίτοιχη μονάδα αερίου στη βεράντα και μπουκάλα(ες), είτε με ηλεκτρικό λέβητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το καλοριφέρ αργεί περισσότερο να ζεστάνει ένα κρύο σπίτι, και θα φορτωθείς και σώματα, σωληνώσεις κλπ, ακόμα κι αν γλυτώσεις το λεβητοστάσιο.
Υπάρχει βέβαια και η αμειγώς ηλεκτρική θέρμανση με θερμοπομπούς, αλλά είναι αμφιλεγόμενη - δεν έχω προσωπική εμπειρία, και κατά συνέπεια δεν έχω και άποψη. Ρίξε μια ματιά:
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2278
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2721
Γενικότερα, νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο και θα σε βοηθήσει και αυτό:
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2237
Νίκος
-
Νέο μέλος
Αγαπητέ nyannaco σε ευχαριστώ πολύ για την άμμεση βοήθεια σου.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά(daikin)θα πρέπει να τοποθετήσω δύο μονάδες εσωτερικές με δύο εξωτερικές (κόστος περίπου 2400 ευρώ) ή με μία εξωτερική + 1000 ευρώ επιπλέον.Επίσης έχω τις αμφιβολίες μου όσον αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες π.χ με -10 θα δουλεύει; αν και στο prospectus έλεγε ότι δουλεύει και στους -20.
Οι σόμπες υγραερίου δεν είναι επικίνδυνες? Για σόμπες πετρελαίου-αερόθερμα τι θα έλεγες ;
Ηλίας
-
Εξέχον μέλος
Αν και δεν είμαι ειδικός στον κλιματισμό, φαντάζομαι ότι για να λέει μια σοβαρή εταιρεία ότι δουλεύει στους -20°C, όλο και κάτι θα κάνει στους -10°C. Δεν περιμένω βέβαια 100% απόδοση, δεδομένου ότι πέφτει απ'όσο ξέρω όσο μειώνεται η εξωτερική θερμοκρασία, γι'αυτό και συνέστησα και μία back-up λύση. Πάντως δεν νομίζω να θα βγαίνει τελείως off. Αν πάντως σκέφτεσαι σοβαρά τον κλιματισμό, κάνε λίγη υπομονή, υπάρχουν εδώ άνθρωποι με βαθειά γνώση του αντικειμένου που θα σε κατατοπίσουν καλύτερα από εμένα.
Οσον αφορά την επικινδυνότητα της σόμπας υγραερίου, όλα σχετικά είναι... ακόμα και στη μπανιέρα κινδυνεύει κανείς αν είναι απρόσεκτος. Και η πετρελαίου-αερόθερμο πιθανόν είναι μια καλή λύση, φτάνει να μην μυρίζει το πετρέλαιο (δεν ξέρω τί σύγχρονο κυκλοφορεί ατην αγορά), και βέβαια και να έχεις ρεύμα! Το πλεονέκτημα της υγραερίου ή κηροζίνης είναι ότι δεν θα παγώσεις αν πέσεις σε διακοπή ρεύματος, πράγμα που έχει αυξημένες πιθανότητες με ένα καλό χιονάκι έξω.
Νίκος
-
Νέο μέλος
Γεια και πάλι
Οσον αφορά το ζεστό νερό χρήσης ? Με ταχυθερμαντήρες ίσως?
-
Σπουδαίο μέλος
Οι ταχυθερμαντήρες για μπάνιο χρειάζονται 18 ή 24 kW.
Έχεις τριφασική παροχή ;
Νίκος
Nikos
-
Νέο μέλος
Όχι γι'αυτό μάλλον καταλήγω σε 80άρι θερμοσίφωνα κάτω από την σκάλα.
-
Σπουδαίο μέλος
Πατάρι δεν παίζει να υποθέσω?
Xαλαρα...
-
Νέο μέλος
-
Νέο μέλος
Πάντως όσο το σκέφτομαι και διαβάζω στο forum τόσο περισσότερο φοβάμαι για το αν θα δουλεύουν τα AC (όσο καλή μάρκα και αν είναι) σε συνθήκες π.χ -5 με 0 με χιόνι κ.λ.π.
Καταλήγω μάλλον σε θερμοπομπούς (μήπως μπορείτε να προτείνετε κάποιες μάρκες αξιόπιστες
με ενναλακτική λύση σόμπα kerosun ή κάτι παρόμοιο και για κλιματισμό κάποια μάρκα πιο οικονομική από αυτήν που ανέφερα προηγουμένως.
Ευχαριστώ.
Ηλίας
Δικαιώματα απάντησης