Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 5 από 5

Θέμα: Επιλογή κυκλοφορητή

Επιλογή κυκλοφορητή

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ευχομαι καλή χρονιά σε όλους,
    και θα ήθελα τη γνώμη σας όσον αφορά την επιλογή του κυκλοφορητή. Πρόκειται για νέα εγκατάσταση θέρμανσης σε τριώροφο κτίριο αποτελούμενο απο υπόγειο, διαμέρισμα στο ισόγειο, διαμέρισμα στον 1ο, διαμέρισμα στον 2ο και ταράτσα με μελλοντική προσθήκη ενός ακόμα ορόφου. Το λεβητοστάσιο βρίσκεται στο υπόγειο ενώ στη ταράτσα υπάρχουν 2 ηλιακοί (μπόϊλερ) των 160λιτρων έκαστος. Μαζί με τις μελλοντικές επεκτάσεις, οι απαιτήσεις σε θερμίδες είναι 65000 ενώ η παροχή νερού ανέρχεται σε 4,5 κυβικά την ώρα. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον κυκλοφορητή της wilo που να καλύπτει το κτίριο αυτό? Οπως έχω καταλάβει το μανομετρικό του κυκλοφορητή δεν έχει να κάνει με το ύψος του κτιρίου άρα πώς γίνεται η επιλογή του μανομετρικού του κυκλοφορητή.
    Ευχαριστώ

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Feb 2005
    Θέση
    Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    10
    Καταρχήν, χαιρετώ τους πάντες ως ο νεότερος της παρέας! Είμαι διπλ. μηχ/γος μηχ/κος του Α.Π.Θ και νέος στο επάγγελμα. Ως εκ τούτου βρίσκομαι σε ένα διαρκές ψάξιμο πληροφοριών και γνώσεων σε πρακτικό επίπεδο και όχι μόνο σε θεωρητικό.
    Προσπερνώ τα καλά λόγια για το site γιατί τα θεωρώ αυτονόητα και ρωτάω για να μάθω:
    Υπάρχει κάποιος πρακτικός κανόνας (με τη σχετική ασφάλεια)ώστε στα πλαίσια μιας προκοστολόγησης ενός έργου να μπορεί να προεπιλεγεί ο κυκλοφορητής? Εννοείται οτι είναι δεδομένο το είδος της εφαρμογής, το θερμικό φορτίο και το είδος του κτηρίου.Ως παράδειγμα αναφέρω: ενδοδαπέδιο σύστημα σε ισογειο+όροφο με θερμικό φορτίο 20.000 kcal/h.
    (φυσικά η επιλογή πρέπει να γίνει με υπολογισμό των απωλειών του δικτύου αλλά με ενδιαφέρει η φάση της προμελέτης). Τέλος το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το κλειστό δοχείο διαστολής.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και sorry αν έχω παραβεί κάποιον κανονισμό του site...ειμαι νέος και θα μάθω

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328
    Hello...
    Τα παρακάτω που θα διαβάσεις είναι με κάθε επιφύλαξη (και μόνο για προμελέτη σε εγκατάσταση για μονοσωλήνιο).
    Λοιπόν τι θα έκανα εγώ στην θέση σου; (θα άλλαζα επάγγελμα!!! - πλάκα κάνω [}])
    Εφόσον θεωρείς ότι γνωρίζεις κατά προσέγγιση το θερμικό φορτίο, θα έκανα την γνωστή προσαύξηση του 30 % και στην συνέχεια το νούμερο που θα προκύψει θα το διαιρούσα με 20.000 και στην συνέχεια θα το πολλαπλασίαζα με 1,33 (προσαύξηση 33%) και θα υπολόγιζα έτσι την παροχή του κυκλοφορητή σε m³/h.
    Τώρα για το μανομετρικό ύψος θα έβαζα χονδρικά 0,5 mWs για τον λέβητα, 1,50 mWs για την κατακόρυφη στήλη και όσον αφορά τον δυσμενέστερο κλάδο... να σου πεί ο monachus . Όλα αυτά θα τα πρόσθετα, θα τα πολλαπλασίαζα με 1,50 (προσαύξηση 50%) και θα είχα το μανομετρικό...
    Όσον αφορά το κλειστό δοχείο διαστολής, υπάρχουν πίνακες που άν γνωρίζεις την μέγιστη απόδοση του λέβητα (την έχεις υπολογίσει πιο πάνω) και την αρχική πίεση (στατικό ύψος σε mWS) σου προτείνουν κάποιο μέγεθος.
    Υ.Σ.1. Τώρα που θα πάς στο μπακάλικο πάρε μου ένα ματσάκι μαϊντανό (ελπίζω μέχρι να το διαβάσεις το post μου να έχεις μάθεις να έχεις χιούμορ [8D] σε αυτό το site).
    Υ.Σ.2. Φίλε monachus δεν υπαινίσσομαι κάτι με ειρωνία o.k.? Απλά θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη εμπειρία από αυτή που κατέχω (πράγμα που έχεις εσύ) για να μπορώ να βγάλω μια τιμή για τον δυσμενέστερο κλάδο, εφόσον στο κολλεκτέρ δεν μπορώ να ξέρω πόσους βρόγχους, πόσα σώματα έχει ο καθένας, πόσα μέτρα είναι, πόσες καμπύλες έχω, τι διάμετρο σωλήνα θα στρώσω... (αν θα περάσει κανάς μ.....ς ηλεκτρολόγος και την πατήσει...).
    Καλώς ήρθες,
    Αλέξανδρος
    Έφορος του Π.Σ.Α.Τ.Κ.*
    (* Ποδοσφαιρικό Σωματείο Ανάπηρων Τέκνων Καθαριστριών)

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Γειά σας,
    Ο υπολογισμός του κυκλοφορητή όσον αφορά στην παροχή γίνεται με χρήση του τύπου Q = m x cp x Δt, με Δt = 15 (ή 20 κατ' επιλογήν του μελετητή) , Q το θερμικό φορτίο σε kcal/h , και cp η σταθερά του νερού = 1kcal/kgK.
    Το μανομετρικό απαιτεί εμπειρία, αλλά απο τα φυλλάδια επιλογής (π.χ. της wilo) μπορείς να επιλέξεις έναν κυκλοφορητή μέσου μανομετρικού με ασφάλεια.
    Στην διεύθυνση http://www.monachos.gr/eng/calculators/heatpiping.htm θα βρείτε ένα προγραμματάκι που υπολογίζει την παροχή γνωρίζοντας το θερμικό φορτίο, και χονδρικά την τριβή δίνοντας τα δεδομένα της κεντρικής σωλήνας.
    Προσοχή στην χρήση του γιατί δέν λύνει δίκτυο, αλλά μόνο γραμμικές τριβές. Στις τριβές αυτές πρόσθεσε τις τριβές του λέβητα κ.λ.π. όπως στις αναφέρει ο Αλέξανδρος.
    Αλέξανδρε, δέν εξέλαβα την παρατήρησή σου με ειρωνία, το αντίθετο μάλιστα. Βλέπω ότι είσαι πολύ καλά "διαβασμένος" και χαίρομαι για αυτό. Οσον αφορά στην εμπειρία, όπως έλεγε και ο Socrates, "ένα ξέρω ότι τίποτε δέν ξέρω" αφού όλοι μας μαθαίνουμε συνέχεια, και πραγματικά μερικές φορές με εκπλήσει το βάθος που μελετάς κάποια πράγματα, πράγμα που η καθημερινότητα δέν με αφήνει πιά να κάνω...
    Thank you for your contribution.

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Εγώ είμαι πάλι !!!
    Να απλοποιήσω λίγο το θέμα του υπολογισμού της παροχής του κυκλοφορητή για τον φίλο angel, διότι στο προηγούμενο post έγραψα την σκέψη κι όχι την σχέση...
    Λοιπόν, τύπος παροχής (μασημένη τροφή...)
    G = Qλ / 1000 x Δt (m³/h)
    όπου,
    Qλ : η θερμική ισχύς του λέβητα σε kcal/h
    Δt : η θερμοκρασιακή διαφορά του νερού (εξόδου - επιστροφής στον λέβητα σε C°)
    Συνεπώς, για θερμοκρασία εξόδου νερού από τον λέβητα 90°C και θερμοκρασία επιστροφής 70°C (δηλ. Δt = 90-70 = 20°C), ο παραπάνω τύπος θα γίνει ως εξής :
    G = Qλ / 20000 (m³/h)
    Τώρα, για να "λειτουργήσει" ο κυκλοφορητής και για Δt = 15°, κάνω προσαύξηση 33%, οπότε ο τύπος καταλήγει στην εξής μορφή :
    G = 1,33 x Qλ / 20000 (m³/h)
    Παρατήρηση : Η προσαύξηση βασίζεται στο γεγονός ότι εφόσον μικραίνει το Δt στο κολλεκτέρ, στους υδραυλικούς υπολογισμούς σημαίνει πως θα αυξηθεί η ταχύτητα του νερού στο βρόγχο και κατά προέκταση αυξάνονται οι απώλειες των τριβών κατά μήκος του σωλήνα επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση πίεσης...
    Υ.Σ. Φίλε monachus, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια κι όπως είπε ένας άλλος υιός καθαρίστριας "αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς τα ξέρουμε...".
    Αλέξανδρος,
    Ιδρυτής του Τ.Κ.Χ.Σ.*
    (*Τέκνα Καθαριστριών Χωρίς Σύνορα)

Δικαιώματα απάντησης