-
Νέο μέλος
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Καλησπέρες στο forum.
Είμαι ΗΛ/ΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ και θέλω να δώσω προσφορά κλιματισμού σε πελάτη μου, σε ένα κέντρο διασκέδασης.
Σκέφτομαι για αντλίες θερμότητας σε κλιματιστικές μονάδες και απο κει σε αεραγωγούς προσαγωγής-απαγωγής.
Μίλησα με εταιρείες που ασχολούνται με αυτό το θέμα και άκουσα ότι με τις αντλίες θερμότητας θα έχω πρόβλημα ως προς τη θέρμανση.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γιατί οι μεγάλες εταιρείς (βλ.carrier και airwell) δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο στα data sheets των αντλιών θερμότητας?Έχει κανένας συνάδελφος αντίστοιχη κακή εμπειρία?
Ευχαριστώ.
Δημήτρης.
-
Διαχειριστής
Εκτός και εάν δεν κατάλαβα εγώ κάτι καλά, όχι, όλα είναι απλά λόγια του αέρα, μη πω τπτ άλλο. Μια χαρά δουλεύουν οι σοβαρές αντλίες θερμότητας στη θέρμανση. Καμιά φορά δουλεύουν καλά και οι μη σοβαρές εδώ που τα λέμε...
Αλλά δεν κατάλαβα, ποιός σου είπε ότι δεν δουλεύουν καλά! Δλδ όλα τα άλλα μαγαζιά, θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα, κτίρια γραφείων, τράπεζες κλπ με τι θερμαίνονται? Με μαγκάλια?
Καλά και επώνυμα υλικά, σωστή μελέτη και εφαρμογή και είσαι πρώτος. Προσοχή στην επιλογή του συστήματος και την αρχή λειτουργίας του.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
-
Νέο μέλος
Μιλάω για μονάδες της carrier για τα οποία μου είπαν πως για τη θέρμανση θα πρέπει να μπουν ηλεκτρικές αντιστάσεις έτσι ώστε να έχω την αναμενόμενη απόδοση...
Τώρα αν αυτό είναι παπ...λογίες...τι να πω...
Αυτο μου είπαν, αυτό λέω..
Ευχαριστώ..
-
Εξέχον μέλος
Σε ποια περιοχή θα γίνει το έργο? Μήπως θες να στην αναρρόφηση των μονάδων να στέλνεις ένα ποσοστό νωπό?
Από τα λίγα που ξέρω, οι αντιστάσεις χρησιμοποιούνται σαν εφεδρεία σε περίπτωση πολύ χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, οπότε η απόδοση των αντλιών θερμότητας πέφτει. Το πόσο θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν εξαρτάται και από το κλίμα της περιοχής. Πάντως από όσο ξέρω όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές δίνουν στοιχεία για τη μείωση της απόδοσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ή, το λιγότερο, μία θερμοκρασία κάτω από την οποία δεν αποδίδει η αντλία θερμότητας. Πάντως το γεγονός ότι κάποιος κατασκευαστής/αντιπρόσωπος σου λέει βάλε αντιστάσεις, εγώ θα το έβλεπα μάλλον θετικά - δείχνει σοβαρότητα και ειλικρίνεια.
Νίκος
-
Διαχειριστής
Έχω ακούσει για κάτι κινέζους με αντιστάσεις (τα έχω δουλέψει κι' όλας), αλλά αυτό πρώτη φορά το ακούω. Τι είναι το "αναμενόμενο"?
-Ο βαθμός απόδοσης? Πάει περίπατο με τις...αντιστάσεις (βάλε σόμπες που λέει ο λόγος).
-Η συνολική θερμική απόδοση της μονάδας? (Βάλε πιό πολλές-πιό μεγάλες ή καλύτερα μονάδες με "διαφορετικό κύκλο" για να δουλεύουν χαμηλότερα).
ΥΓ: Ψάξου και αλλού
ΥΓ2 δεν ξέρω μήπως παίζει και τπτ άλλο στην εγκατάστασή σου που τους φόβισε. Γιατί αρχικά δεν είχες πει τπτ άλλο για αντιστάσεις. Πάντως σε ψυχρά κλίματα, οι σοβαρές μονάδες δουλεύουν μια χαρά (ακόμα και στους -5 τσεκαρισμένα στην Ελλάδα). Η μείωση της απόδοσης είναι φυσιολογικό και είναι κάτι που δίνεται από τον κατασκευαστή.
Νίκο επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με την τελευταία σου πρόταση.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
-
Σπουδαίο μέλος
Οι ηλεκτρικές αντιστάσεις έχουν λογική όταν χρησιμοποιούνται περιορισμένα γιατί κατεβάζουν αισθητά το αρχικό κόστος με ελάχιστη επιβάρυνση στο λειτουργικό.
Οι αντλίες θερμότητας έχουν σχετικά μεγάλο κόστος ανά kW ισχύος και έτσι π.χ. από το να διαλέξεις μια Α/Θ 110 kW για ένα κτήριο που θέλει 100 kW στην ελάχιστη θερμοκρασία + 10% ποσοστό ασφαλείας, διαλέγεις μια 80 kW και βάζεις 20 kW ηλεκτρικές αντιστάσεις. Τα έξτρα 20 kW μπορεί να μην τα χρειαστείς και ποτέ αφού σπάνια το κτήριο δουλεύει στο 100% στην πιο κρύα νύχτα και επιπρόσθετα πάντα οι υπολογισμοί απωλειών έχουν το κάτι παραπάνω για ασφάλεια. Τα νούμερα είναι τυχαία.
Κατασκευαστές όπως η Daikin και άλλοι ενσωματώνουν τις αντιστάσεις στα μηχανήματα για οικιακές εφαρμογές.
Στο παρακάτω ενημερωτικό μας θα δεις μια σχετική εφαρμογή.
http://www.theros.gr/Public%20files/...202009-04a.pdf
-
Σπουδαίο μέλος
Διαβάζοντας όλα τα προηγούμενα, μάλλον σου έχουν πει για τις αμερικάνικες καναλάτες ντουλάπες της Carrier.
Αν πρόκειται για αυτές, να σου πω καταρχήν ότι τα μηχανήματα δεν είναι απλώς καλά, είναι κορυφαία. Σκυλιά!!! Τις έχω χρησιμοποιήσει για ίδια εφαρμογή μέχρι και στην Τρίπολη.
Οι λόγοι που προτείνονται οι αντιστάσεις είναι δύο:
1) σε ακραίες θερμοκρασίες (πχ. -5oC) η απόδοσή τους πέφτει στο 60 με 70%, άρα πιθανότατα να μην επαρκεί, άρα βάλε τις αντιστάσεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο κι ας μη λειτουργήσουν ποτέ.
2) σε χαμηλές θερμοκρασίες (πχ. 3oC) υπάρχει το φαινόμενο να πιάνει πάγο το στοιχείο της εξωτερικής, οπότε κάνει απόψυξη (defrost) δηλαδή αντιστρέφει τον κύκλο. Αντιστρέφοντας τον κύκλο, η εσωτερική μονάδα κάνει ψύξη. Επειδή οι συγκεκριμένες μονάδες δεν κόβουν τον ανεμιστήρα, άρα δημιουργούνται κρυα ρεύματα, καλό είναι να βάλεις τις αντιστάσεις (μπαίνουν στην εσωτερική μονάδα) για να μην γίνεται αντιληπτό αυτό το φαινόμενο.
Παναγιώτης
Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...
-
Νέο μέλος
pedia sas efxaristo!! ixa kapies apories kego http://rhodesmarket.blogspot.com/
-
Νέο μέλος
Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο forum.
Από όσα έχω διαβάσει ως τώρα η αποδοτικότερη λειτουργία της αντλίας
επιτυγχάνεται όταν έχει τις λιγότερες δυνατές επανεκιννήσεις
και όσο το δυνατό χαμηλότερη θερμoκρασία νερού προς τα σώματα.
Γνωρίζετε πως μπορώ να έχω μια εικόνα για το αν μια θερμοκρασία νερού για παράδειγμα
40οC είναι δυνατή να ζεστάνει το σπίτι σε χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία πχ 5οC?
Δικαιώματα απάντησης