Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 10

Θέμα: By pass UPS και Static switch

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

By pass UPS και Static switch

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα σε όλους

1. UPS

Θέλω να ρωτήσω το εξής παιδιά. Έχω ένα UPS της APC (σε RACK) και θέλω να φτιάξω ένα χειροκίνητο bypass (maintenance).

Το ερώτημα είναι το εξής. Κόβω τον ουδέτερο ή όχι (χρησιμοποιώ δηλαδή 4πολικούς ή 3πολικούς διακόπτες ? ) Παραθέτω και το σχετικό σχήμα. Τι λέτε ?

Ποιοί από τους διακόπτες του σχήματος (τοπολογία) πρέπει να είναι τετραπολικοί (και ο μεταγωγικός) ?

Ο ουδέτερος επιτρέπεται να είναι κοινός σε όλο το δίκτυο όπως θα συμβεί αν χρησιμοποιήσουμε 3πολικούς διακόπτες) ???

Το ίδιο ερώτημα αφορά και για το bypass σε ηλεκτρονικούς στατικούς διακόπτες ισχύος με τροφοδοσία από δύο πηγές.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Χωρίς να είμαι ο γκουρού των UPS, υποθέτω ότι η αναγκαιότητα ή όχι της διακοπής του ουδετέρου έχει να κάνει με τον τύπο του UPS. Π.χ. αν το UPS σου είναι on-line και προσφέρει γαλβανική απομόνωση του φορτίου από το δίκτυο, θα είναι κρίμα να τη χάσεις με ένα κοινό ουδέτερο. Αν πάλι είναι stand-by ή line-interavtive, μάλλον δεν είναι απαραίτητο να διακόπτεις και τον ουδέτερο. Γιατί αναρωτιέσαι όμως και δεν βάζεις κατ'ευθείαν τετραπολικούς να ξεμπερδεύεις;

Νίκος

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    ο διακόπτης του manual bypass είναι συνήθως τετραπολικός μεταγωγέας.

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    298
    Στην περίπτωση σου που χρησιμοποιησεις κοινές πηγές για την είσοδο του UPS και για το Bypass μπορείς να χρησιμοποιησεις και 3-πολικούς διακόπτες.

Σε περίπτωση τροφοδοσίας από διαφορετικες πηγες πχ τροφοδότηση του bypass από γεννήτρια και της εισόδου του UPS από ΔΕΗ τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιησεις 4-πολικούς διακόπτες.

Καλό είναι βέβαια να κόβεται ο ουδέτερος σε τετοια συστήματα.Ουτως ή άλλως η APC στα δικά της συστηματα maintennce bypass έχει τετραπολiκούς διακόπτες(πχ APC PDU Main Panel)οπότε καλό θα ήταν να ακολουθησεις την λογική της...

---------------------------
    Oταν όλα αποτύχουν,τότε διάβασε τις οδηγίες

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Αγαπητοί φίλοι

Και μένα η λογική μου λέει τα χρησιμοποιήσω τετραπολικό διακόπτη για το bypass. Δηλαδή να κόψω και τον ουδέτερο καθότι σε άλλα forums έχω ακούσει και απόψεις ότι τα online UPS δημιουργούν δικό τους ουδέτερο που συχνά μπορεί να έχει και διαφορά δυναμικού σε σχέση με τον ουδέτερο της εισόδου.
    Αφορμή για το ερώτημά μου στάθηκε ένα άρθρο στο τεύχος 194 της Τεχνικής Επιθεώρησης όπου λέει ότι ΔΕΝ πρέπει να κόβουμε τον ουδέτερο. Ένα μικρό απόσπασμα παραθέτω παρακάτω :

Σύμφωνα με το άρθρο :

Η πιο συνηθισμένη αιτία για διακοπή συνέχεις ουδετέρου αγωγού σε UPS είναι η χρήση 4πολικών η διπολικών διακοπτών. "Οταν ένα 4πολικό ή 2πολικό μέσο διακόπτει τον ουδέτερο αγωγό εισόδου ενός UPS όπου το φορτίο βρίσκεται υπο τάση μπορεί να προκύψουν ανεξέλγκτα επίπεδα τάσης σε αυτό. Εμφανίζονται μεταβολές τάσης υψηλής συχνότητας ειδικά καθώς το ρεύμα λόγω των διαφορετικών πόλων θα διακοπέι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και τα ρεύματα που διακόπτονται αλληλεπιδρούν με την απότομη και ασσύμετρη μεταβολή της μεγάλης αγωγιμότητας προς τη γη.
    Όταν η διακοπή του ουδετέρου αγωγού οφείλεται στη μεταγωγή σε μια άλλη πηγή τροφοδοσίας (π.χ. Η/Ζ) η μεταγωγή από ή προς αυτή, τότε το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο καθώς οι πόλοι της εναλλακτική πηγής τάσης (π.χ. Η/Ζ) κλείνουν πριν να έχει σταθεροποιηθεί η πρώτη κατάσταση διακοπής - αποσύνδεση της πηγής που τροφοδοτούσε το UPS . To αρχικό μεταβατικό φαινόμενο με τις αυξομειώσεις των τάσεων τροφοδοσίας και ρευμάτων (????) δεν έχει τελείωσει και η μονάδα UPS καλείται να τροφοδοτηθεί από άλλη αυγχρόνιστη συνήθως πηγή. Στις περιπτώσεις αυτές οι επαγωγικές τάσεις που αναπτύσσονται έχουν να κάνουν τόσο με την ισχύ της εγκατάστασης αλλά κυρίως με την υφή των φορτίων. Πολλές φορές αναπτύσσονται μεταβατικές συνιστώσες με υψηλές κορυφές δυναμικού (???), με αποτέλεσμα την εμφάνιση κρουστικών ρευμάτων, που είναι ικανά να καταστρέψουν και τις μονάδες UPS αλλά και, λόγω της συνέχεις του ουδετέρου αγωγού, και τα φορτία αυτών. Ιδιαίτερα "συνήθη" ασυγχρόνιστη μεταγωγή από εφεδρική πηγή στο δίκτυο όπου δεν υπάρχει καθυστέρηση και χρονικό περιθώριο "ηρεμίας" των επαγωγικών τάσεων που προκύπτουν από την διακοπή τροφοδοσίας από την εφεδρική πηγή, Η/Ζ, στο δίκτυο. Αποτέλεσμα αυτού και ανάλογα με τις στιγμιαίες τιμές τάσεων των 2 πηγών είναι η ανάπτυξη επαγωγικών ρευμάτων σε επίπεδο kA στο ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδοσίας και των μονάδων UPS. ......" .. H λύση είναι ο ουδέτερος αγωγός να είναι μόνιμα συνδεδεμένος σε όλο το μήκος του από την είσοδο στο UPS μέχρι το σημείο της ουδετερογείωσης της πηγής τροφοδοσίας. Όταν το σύστημα τροφοδοσίας του UPS αποτελείται αποτελείται από περισσότερες από μια πηγές ίσως απαιτείται να έχουμε χωριστούς ουδετέρους των δύο πηγών για να αποφύγουμε παράλληλες διαδρομές στα αντίστοιχα καλώδια γειώσεων. Σε αυτή τη περίπτωση κατά τη μεταγωγή των 2 πηγών πρέπει να γίνεται πρώτα η σύνδεση του ουδετέρου της πηγής που αναλαμβάνει τροφοδοσίας και μετά η διακοπή του ουδετέρου της πηγής που τροφοδοτούσε το σύστημα. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβατικών τάσεων κατά την μεταγωγή των πηγών τροφοδοσίας της εισόδου."

Λοιπόν, εγώ ομολογώ ότι δεν αντελήφθην πληρως το φαινόμενο ούτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να κόβουμε τον ουδέτερο.

Τελικά τι κάνουμε ? Τι λέτε ?

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    298
    quote:Originally posted by georgesp

Αγαπητοί φίλοι

Και μένα η λογική μου λέει τα χρησιμοποιήσω τετραπολικό διακόπτη για το bypass. Δηλαδή να κόψω και τον ουδέτερο καθότι σε άλλα forums έχω ακούσει και απόψεις ότι τα online UPS δημιουργούν δικό τους ουδέτερο που συχνά μπορεί να έχει και διαφορά δυναμικού σε σχέση με τον ουδέτερο της εισόδου.
    Αφορμή για το ερώτημά μου στάθηκε ένα άρθρο στο τεύχος 194 της Τεχνικής Επιθεώρησης όπου λέει ότι ΔΕΝ πρέπει να κόβουμε τον ουδέτερο. Ένα μικρό απόσπασμα παραθέτω παρακάτω :

Σύμφωνα με το άρθρο :

Η πιο συνηθισμένη αιτία για διακοπή συνέχεις ουδετέρου αγωγού σε UPS είναι η χρήση 4πολικών η διπολικών διακοπτών. "Οταν ένα 4πολικό ή 2πολικό μέσο διακόπτει τον ουδέτερο αγωγό εισόδου ενός UPS όπου το φορτίο βρίσκεται υπο τάση μπορεί να προκύψουν ανεξέλγκτα επίπεδα τάσης σε αυτό. Εμφανίζονται μεταβολές τάσης υψηλής συχνότητας ειδικά καθώς το ρεύμα λόγω των διαφορετικών πόλων θα διακοπέι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και τα ρεύματα που διακόπτονται αλληλεπιδρούν με την απότομη και ασσύμετρη μεταβολή της μεγάλης αγωγιμότητας προς τη γη.
    Όταν η διακοπή του ουδετέρου αγωγού οφείλεται στη μεταγωγή σε μια άλλη πηγή τροφοδοσίας (π.χ. Η/Ζ) η μεταγωγή από ή προς αυτή, τότε το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο καθώς οι πόλοι της εναλλακτική πηγής τάσης (π.χ. Η/Ζ) κλείνουν πριν να έχει σταθεροποιηθεί η πρώτη κατάσταση διακοπής - αποσύνδεση της πηγής που τροφοδοτούσε το UPS . To αρχικό μεταβατικό φαινόμενο με τις αυξομειώσεις των τάσεων τροφοδοσίας και ρευμάτων (????) δεν έχει τελείωσει και η μονάδα UPS καλείται να τροφοδοτηθεί από άλλη αυγχρόνιστη συνήθως πηγή. Στις περιπτώσεις αυτές οι επαγωγικές τάσεις που αναπτύσσονται έχουν να κάνουν τόσο με την ισχύ της εγκατάστασης αλλά κυρίως με την υφή των φορτίων. Πολλές φορές αναπτύσσονται μεταβατικές συνιστώσες με υψηλές κορυφές δυναμικού (???), με αποτέλεσμα την εμφάνιση κρουστικών ρευμάτων, που είναι ικανά να καταστρέψουν και τις μονάδες UPS αλλά και, λόγω της συνέχεις του ουδετέρου αγωγού, και τα φορτία αυτών. Ιδιαίτερα "συνήθη" ασυγχρόνιστη μεταγωγή από εφεδρική πηγή στο δίκτυο όπου δεν υπάρχει καθυστέρηση και χρονικό περιθώριο "ηρεμίας" των επαγωγικών τάσεων που προκύπτουν από την διακοπή τροφοδοσίας από την εφεδρική πηγή, Η/Ζ, στο δίκτυο. Αποτέλεσμα αυτού και ανάλογα με τις στιγμιαίες τιμές τάσεων των 2 πηγών είναι η ανάπτυξη επαγωγικών ρευμάτων σε επίπεδο kA στο ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδοσίας και των μονάδων UPS. ......" .. H λύση είναι ο ουδέτερος αγωγός να είναι μόνιμα συνδεδεμένος σε όλο το μήκος του από την είσοδο στο UPS μέχρι το σημείο της ουδετερογείωσης της πηγής τροφοδοσίας. Όταν το σύστημα τροφοδοσίας του UPS αποτελείται αποτελείται από περισσότερες από μια πηγές ίσως απαιτείται να έχουμε χωριστούς ουδετέρους των δύο πηγών για να αποφύγουμε παράλληλες διαδρομές στα αντίστοιχα καλώδια γειώσεων. Σε αυτή τη περίπτωση κατά τη μεταγωγή των 2 πηγών πρέπει να γίνεται πρώτα η σύνδεση του ουδετέρου της πηγής που αναλαμβάνει τροφοδοσίας και μετά η διακοπή του ουδετέρου της πηγής που τροφοδοτούσε το σύστημα. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβατικών τάσεων κατά την μεταγωγή των πηγών τροφοδοσίας της εισόδου."

Λοιπόν, εγώ ομολογώ ότι δεν αντελήφθην πληρως το φαινόμενο ούτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να κόβουμε τον ουδέτερο.

Τελικά τι κάνουμε ? Τι λέτε ?

Αν κατάλαβε ο ίδιος τι έγραψε τότε σε εμάς δεν πέφτει λόγος

Eκτός ότι με αυτά που αναφέρει βγάζει επικίνδυνα προιόντα εταιρείων με παρουσία 20 χρονων στα UPS ΚΑΙ που φαντάζομαι θα εχουν ΛΊΓΟ περισσότερη εμπειρία από τον συγγραφέα

Ειδικά στην περίπτωση που τα μέρη του UPS τροφοδοτούνται από διαφορετικές πηγές όπως ανεφερα παραπάνω αν δεν βάλεις τετραπολικούς διακόπτες θα έχεις σοβαρά προβλήματα .

Επίσης πριν βάλεις το UPS σε manual bypass πρέπει ούτως ή άλλως να έχει μπει πρώτα σε static bypass ώστε να έχει γίνει αυτόματα συγχρονισμός.Αν καρφώσεις το manual bypass κατευείαν τότε θα έχεις διακοπή στην έξοδο(εξαρτάται από το UPS και το πως διαχειρίζεται την έξοδο),ακόμα και μπουμ!!!

Αν δεν πειστείς και εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες σου λέω ότι έχω βάλει συστηματα UPS σε bypass με τετραπολικούς διακόπτες και ούτε μία φορά δεν είχα πρόβλημα.

Το θέμα είναι αν κάτι που διαβάζουμε το διασταύρωνουμε και από αλλού.Αν μπεις λοιπόν στο site της APC και κατεβάσεις το manual του μοντέλου που έχεις θα καταλάβεις τι εννοώ.

Πιστευεις ότι μια εταιρεία του βεληνεκούς της APC ή της MGE ή της Liebert θα έκανε κάτι που θα έβλαπτε τον καταναλώτη..?

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Εγώ συμφωνώ μαζί σου φίλε k_ar. Με τετραπολικούς έχω σχεδιάσει το κύκλωμα απλά έπεσε στην αντίληψή μου το εν λόγω άρθρο και προβληματίστηκα.

Έθεσες όμως ένα ενδιαφέρον θέμα. Ότι πριν κανείς πάει σε manual bypass πρέπει πρώτα να περάσει σε static bypass. To static bypass δεν γίνεται εσωτερικά του μηχανήματος ?
    Εν συνεχεία το manual bypass δεν προκαλεί μοιραία διακοπή στην ηλεκτροδότηση του φορτίου δεδομένου ότι ο μεταγωγικός διακόπτης κατά την απόζευξη από την έξοδο του UPS και τη ζεύξη στην πηγή (ΔΕΗ) έχει ένα νεκρό χρόνο ?.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    298

Εγώ συμφωνώ μαζί σου φίλε k_ar. Με τετραπολικούς έχω σχεδιάσει το κύκλωμα απλά έπεσε στην αντίληψή μου το εν λόγω άρθρο και προβληματίστηκα.

Έθεσες όμως ένα ενδιαφέρον θέμα. Ότι πριν κανείς πάει σε manual bypass πρέπει πρώτα να περάσει σε static bypass. To static bypass δεν γίνεται εσωτερικά του μηχανήματος ?
    Εν συνεχεία το manual bypass δεν προκαλεί μοιραία διακοπή στην ηλεκτροδότηση του φορτίου δεδομένου ότι ο μεταγωγικός διακόπτης κατά την απόζευξη από την έξοδο του UPS και τη ζεύξη στην πηγή (ΔΕΗ) έχει ένα νεκρό χρόνο ?.

Aνάλογα με το UPS γίνεται και η διαδικασία.Το πρώτο βήμα είναι να μπεις σε static bypass.Aυτό σε κάποια UPS γίνεται μέσα απο το display σε κάποια άλλα κλείνεις τον Inverter.Eτσι το σύστημα μέσω της πλακετας ελεγχου ενεργοπιεί το static bypass και γίνεται η μεταγωγή αδιάλειπτα σε χρόνο περίπου 0.3 msec(εξαρτάται από το UPS)

.Η επόμενη κίνηση είναι να κουμπώσεις το maintenance bypass που στην ουσία bypassάρει τα πάντα.Εκείνη την στιγμή δεν έχεις φόβο διακοπής διότι το φορτίο τροφοδοτείται από το static.Mετά "ανοίγεις" τον διακόπτη του static bypass(αν υπάρχει-σε κάποια υπάρχει σε κάποια όχι) την έξοδο του Ups, την είσοδο(rectifier) και τις μπαταρίες.

Πλέον είσαι σε m.bypass.

Όπως βλέπεις δεν τίθεται θέμα διακοπής.

Το μόνο κακό είναι όταν έχεις διαφορετικές πηγές τροφοδοτησης του Ups και του mbypass.Eκεί έχεις κίνδυνο την ώρα που θα κλείνεις τον inverter(όχι σε όλα τα ups) αν οι συνθήκες συγχρονισμού δεν είναι σωστές να μην μπορείς να μπεις σε static ή να μπεις και το φορτίο να υπόστεί διακοπή 2/3 του κύκλου.Τα περρισότερα τροφοδοτικά SERVER (ανάλογα βέβαια με το configuration) ΑΝΤΈΧΟΥΝ μέχρι 1/3 του κυκλου.όταν λέω κύκλο εννοώ την πλήρη κυματομορφή της τάσης.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Φίλε k_ar είναι σημαντικό να ρωτήσω το εξής. Αν γίνεται η αντίστροφη διαδικασία (που φαντάζομαι γίνεται).

Δηλαδή έχω φορτίο που τροφοδοτείται από το δίκτυο πόλεως και φέρνω στο χώρο ένα UPS το οποίο θέλω να συνδέσω χωρίς διακοπή στο φορτίο. Σκέφτομαι λοιπόν τα εξής βήματα.

1. Το φορτίο παίρνει από ΔΕΗ (πίνακας χειροκίνητου bypass)
    2. Συνδέω το UPS αλλά έχω ανοιχτό το διακόπτη εξόδου.
    3. Θέτω το UPS σε κατάσταση static bypass
    4. Κλείνω τον διακόπτη εξόδου του UPS. Στη φάση αυτή το φορτίο τροφοδοτείται από το δίκτυο αλλά και από το στατικό διακόπτη του UPS, δηλαδή ας πούμε ότι είναι παραλληλισμένα. Αν η πηγή είναι η ίδια προφανώς δεν υπάρχει διαφορά στις γωνίες των φάσεων (τα διανύσματα ταυτίζονται) οπότε είμαστε οκ (εκτιμώ)
    5. Ανοίγω το διακόπτη της ΔΕΗ (χειροκίνητο bypass)
    6. Θέτω το UPS σε κανονική λειτουργία.

Τα λέω σωστά ?

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    298

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Φίλε k_ar είναι σημαντικό να ρωτήσω το εξής. Αν γίνεται η αντίστροφη διαδικασία (που φαντάζομαι γίνεται).

Δηλαδή έχω φορτίο που τροφοδοτείται από το δίκτυο πόλεως και φέρνω στο χώρο ένα UPS το οποίο θέλω να συνδέσω χωρίς διακοπή στο φορτίο. Σκέφτομαι λοιπόν τα εξής βήματα.

1. Το φορτίο παίρνει από ΔΕΗ (πίνακας χειροκίνητου bypass)
    2. Συνδέω το UPS αλλά έχω ανοιχτό το διακόπτη εξόδου.
    3. Θέτω το UPS σε κατάσταση static bypass
    4. Κλείνω τον διακόπτη εξόδου του UPS. Στη φάση αυτή το φορτίο τροφοδοτείται από το δίκτυο αλλά και από το στατικό διακόπτη του UPS, δηλαδή ας πούμε ότι είναι παραλληλισμένα. Αν η πηγή είναι η ίδια προφανώς δεν υπάρχει διαφορά στις γωνίες των φάσεων (τα διανύσματα ταυτίζονται) οπότε είμαστε οκ (εκτιμώ)
    5. Ανοίγω το διακόπτη της ΔΕΗ (χειροκίνητο bypass)
    6. Θέτω το UPS σε κανονική λειτουργία.

Τα λέω σωστά ?
    AΚριβώς

Το εξωτερικό Bypass Μπαίνει ετσι ώστε σε περίπτωση μεγάλης βλάβης το Ups να μπορεί να αλλάχτεί.

Ούτως ή άλλως μην αγχώνεσαι γιατί το ξεκίνημα του UPS το αναλαμβάνει η APC για λόγους εγγύησης οπότε αυτοί ξέρουν ακριβώς την διαδικασία.Κάποια βήματα στα APC γίνονται μέσα από το display και αν γίνουν με λάθος τρόπο μπορεί να έχεις πρόβλημα στα φορτία(downtime)

Δικαιώματα απάντησης