Σελίδα 16 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 61415161718 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 151 μέχρι 160 από 243

Θέμα: Σύνδεση 20 συλλεκτών, θέματα σκίασης και ροής

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Η Άγια τούτη μέρα με τον εορτασμό της Γέννησης του Μεσσία συμβολίζει και θα συμβολίζει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος από ένα Πατρικό Χέρι ώστε να του διορθώνει την πορεία που ο ίδιος από μόνος του και από αδυναμία και μόνο, όλο και την στρέφει προς τα βράχια. Στις μέρες μας μέσα σ' αυτό το κοινωνικοπολιτικό τέλμα που ζούμε όλοι μας, ίσως έχουμε ανάγκη από μία ακόμα διόρθωση πορείας και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
    Ευχές προς όλους!

Γρηγόρη δεν σημαίνει ότι επειδή βρήκα ότι και με 200 l/hm² μπορώ να το δουλέψω το σύστημα, ότι αν έχω 10 τμ. συλλεκτικής επιφάνειας, τα 2000 l/h μπορώ να τα περάσω με συλλέκτες συνδεδεμένους στη σειρά οπότε παίρνω με το Φ22 μία ταχύτητα 1,77 m/sec!
    Και κάτι άλλο: το πρόγραμμα θεωρεί ότι η ροή ισομοιράζεται στα σωληνάκια (risers). Η τυχόν ανισορροπία δυστυχώς δεν μαθηματικοποιείται. Συνεπώς δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα πρόγραμμα τι θα συμβεί αν περάσω μέσα από τον συλλέκτη υπερβολική παροχή η οποία πέρα από την πτώση που θα έχω θερμικά και είναι υπολογίσημη, θα έχω μία ακόμα πτώση που θα οφείλεται στους στροβιλισμούς και που δεν είναι υπολογίσημη!

Το πρόγραμμα αυτό επί Φυρογένη επαλήθευε όλες τις επισκέψεις του Service και με μεγάλη επιτυχία. 10 χρόνια μετά προσπάθησα να βρω σε φιλικό σπίτι που είχα όλο το ελεύθερο να μπαίνω και να βγαίνω και που είχαμε εγκατάσταση βεβιασμένου, ποσοστά απόκλισης θεωρητικών και πρακτικών τιμών. Τι παρατηρούσα:
    --Όταν λειτουργούσα με ροές από 40 l/hm² έως 80 l/hm² τα ποσοστά διακύμανσης τιμών ήταν ±5%
    --Όταν λειτουργούσα με μεγαλύτερες τιμές τα ποσοστά διακύμανσης έφθαναν το ±10%
    --Όταν υπερέβαλλα οι διακυμάνσεις έφθαναν ±20%
    Οι ίδιες περίπου παρατηρήσεις ήταν και χαμηλόνοντας τις ροές κάτω των 40 l/hm².
    Τι σήμαιναν όλα αυτά;
    Για μεν κάτω των 40 l/hm² ξέραμε ότι πληρώνουμε τον φόρο της στρωτής ροής η οποία μας έβγαζε τελείως off.
    Για δε πάνω των 80 l/hm² τι διάολο πληρώναμε; Θεωρητικά η τυρβώδης ροή είναι στον αντίποδα της στρωτής και βοηθάει τους θερμικούς συντελεστές. Σπαζοκεφαλιάσαμε αλλά το βρήκαμε τι έφταιγε. Ήταν η ανισοκατανομή της ροής στα risers. Με τρυπανάκια 2 χιλ. και με θερμόμετρα επαφής το πράγμα αποδείχθηκε εύκολα. Ποιος όμως μπορούσε να μαθηματικοποιήσει την ανωμαλία αυτή; Εδώ ο μηχανικός σηκώνει τα χέρια! Αποφασίσαμε λοιπόν προκειμένου να ψάχνουμε μάγισσες για να βρούμε γιατί πέσαμε τόσο χαμηλά σε απόδοση, να θεσπίσουμε την απαγόρευση τού να βγούμε έξω από το πεδίο 40 l/hm² με 80 l/hm². Εκεί λειτουργείστε όπως νομίζετε. Αποφασίσαμε επίσης να κρατάμε την ταχύτητα μέσα στα headers σε χαμηλά επίπεδα της τυρβώδους ροής εξού και το 0,3 m/sec. Αν η ταχύτητα αυτή πάνει να γίνει μεγαλύτερη έσπαγα τη συστοιχία.

Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι μεταξύ των δύο τιμών αυτών από 40 l/hm² έως 80 l/hm² οι διαφορές στην απόδοση είναι αμελητέες οπότε δεν βλέπω ουσιαστική βελτίωση με την θέσπιση μιας μεταβαλλόμενης ροής μέσα στα πλαίσια αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή είναι η αποψή μου.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Καπετάνιο πήρα την περίπτωση των 100L/h απο το τρίτο lay out
    Στην περίπτωση αυτή έχουμε 5.5 τετραγωνικών συλλέκτη και έδωσες στο πρόγραμμα 550 λίτρα/h.
    Η προκύπτουσα ταχύτητα στην φ22 σωλήνα είναι κάπου στα 0,48m/sec

Κράτησα αυτή την ταχύτητα και την παροχή των 550 λίτρων και εξέτασα πόσα τετραγωνικά συλλέκτες μπορώ να συνδέσω ώστε με τα 550 λίτρα να μην πέσω κάτω από την παροχή 45L/τμ μιας και το lay out 2 δείχνει ίδια απόδοση με 50Λιτρα ανα ώρα.
    Είδα λοιπόν ότι ακόμα και 12 τετραγωνικά να συνδέσω με 550 λίτρα θα έχω πάλι καλή απόδοση.

http://udravlikos.gr

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    chania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    50
    Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους.

Καταρχήν συγγνώμη που στο post τρέχω σαν πιασμένη χελώνα ενώ εσείς σαν McLaren Mercedes.

Δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω και που να τελειώσω.

O Boz έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέει για τις MHI και για τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Από κεκτημένη ταχύτητα και επειδή έχω τυποποιήσει κάποιες διαδικασίες τις χρησιμοποιώ και σε μικρότερες εγκαταστάσεις που φυσικά αποδείχτηκε ότι είναι λάθος από θέμα κατανάλωσης. Για όσους ενδιαφέρονται η Siemens είναι μια από τις εταιρίες που έχει αναπτύξει software (desigo) και κατάλληλους ελεγκτές για αυτές τις αντλίες.

Σχετικά με τα σχόλια του boz και του πάνου για την θέση του δοχείου διαστολής έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
    Η μείωση της πίεσης στην αναρόφηση δεν είναι σημαντικό πρόβλημα καθώς όπως προαναφέρθηκε οι αντλίες πάντα έχουν περίσσευμα μανομετρικου και σχεδόν πάντα σε μεγάλες εγκαταστάσεις χρειάζονται ρυθμιστική. Παραθέτω 2 φωτογραφίες από Αυστριακά abstract τα οποία ανέλυαν το θέμα αυτό στα οποία προτείνονται θέσεις για το ΔΔ και την αντεπιστροφή στην αναρρόφηση. Το πρόβλημα είναι η ατμοποίηση και που θα πάει?
    Δείτε την διάταξη που προτείνετε την οποία δεν πολυκαταλαβαινω πως μπορεί να εφαρμοστεί ή αν υπάρχει η κατάλληλη συσκευή στο εμπόριο?????. Στις δικες μου εγκαταστάσεις τοποθετώ πάντα spirovent air-dirt στην είσοδο του καυτού νερού πριν από τους εναλλάκτες των δοχείων αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πόσο μπορούν να βοηθήσουν αν δημιουργηθούν συνθήκες στασιμότητας στο ηλιακό πεδίο. Δοκίμασα τις διευθύνσεις αλλά είναι κλειδωμένα τώρα με κωδικό, μπορώ αν θέλετε να σας τα στείλω σε e-mail.

http://www.akazoo.gr/photos/17ba3e5d...-017197c03776/

http://www.akazoo.gr/photos/0699aefe...-8332187e553a/
    [img]http://www.akazoo.gr/photos/4553324c-5882-4659-ad34-0c7f558178c8/
    [/img]
    http://www.akazoo.gr/photos/4553324c...-0c7f558178c8/

Όμως με ταχύτητες μικρότερες από 0,5 m/s μήπως θα επιτείνουμε το πρόβλημα της στασιμότητας. Προτείνονται δε από τους Αυστριακούς ταχύτητες άνω του 0,5 για να υπάρχει συνεχή μεγάλη ροή στο ηλιακό κύκλωμα και αποφυγή ατμοποιήσεων.
    Αυτά στην Αυστρία και πιθανόν στην Γερμανία.
    Στην Ελλάδα γιατί να χρησιμοποιήσουμε γλυκόλες στο κύκλωμα? Ας αφήσουμε το νεράκι και τον ατμό τσαφ τσουφ να εξαερώνει οπότε γουστάρει και με το spirovent έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
    Γι αυτό σχετικά με την αντιπαγωτικη προστασία συμφωνώ με τον καπετάνιο και δεν χρησιμοποιώ ποτέ προπυλενογλυκολη για λόγους απόδοσης και ατμοποιήσεων. Σε πολύ ψυχρά κλίματα όμως πχ Αλεξανδρούπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντιπαγετικη προστασία στο πρωτεύον κύκλωμα του πλακοειδή εναλλακτη οπότε κανένα πρόβλημα απαγωγής θερμότητας από το δοχείο. Προτρέπω δε στους εγκαταστάτες να χρησιμοποιούν σιφωνικες συνδέσεις για ελαχιστοποίηση επαγωγικης μεταφορας θερμοτητας. Αν όμως ο εναλλάτης είναι διπλου τοιχωματος τι κανουμε???? Εκει η απαγωγη θα είναι τρομακτικη σε περιπτωση που εκκινησει η αντιπαγετικη προστασια εκτος αν βάλουμε ηλεκτροβάνες και bypass το οποιο είναι και ακριβό και στοιχιζει. Υπάρχει λύση σε αυτό???????
    http://www.akazoo.gr/photos/10880ab3...-54d8931af398/

‘’Αλέκο την πτώση πίεση δεν την υπολογίζω σε σχέση με την ταχύτητα ροής αλλά με την παροχή σε σχέση με την εσωτερική διάμετρο του σωλήνα.....Η ταχύτητα προκύπτει....’’
    Γρηγόρη, νομίζω ότι ξεκινάς ανάποδα. Στο διάγραμμα διαστασιολογησης έχεις 4 τιμές Ταχύτητα νερού, διάμετρος σωλήνα, πτώση πίεσης και παροχή. Πρέπει να ορίσεις τα 2 για να βρεις τα αλλά 2. Ορίζουμε πάντα παροχή που την γνωρίζουμε και επιλέγουμε ταχύτητα νερού και βρίσκουμε διαμέτρους σωλήνων και πτώση πίεσης. Το ερώτημα μας το μεγάλο είναι με τι ταχύτητα θα αστειολογήσουμε και τι παροχή θα περάσουμε στον συλλέκτη. Γι αυτό ανέφερα ότι στις κάθετες στήλες για να μειώσω το κόστος των υλικών ανεβάζω την ταχύτητα. Αυτό που μας απασχολεί είναι η ταχύτητα στους συλλέκτες λοιπόν.

http://www.akazoo.gr/photos/15017de3...-f751a0003786/
    Και επειδή έχω μπερδευτεί και εγώ με όλη την ανάλυση αν σχεδιάσουμε το σύστημα μας με ταχύτητα ροής 0,5 m/s και παροχή κάπου 60 lt/s είμαστε ΟΚ????
    Τώρα είπαμε όχι πάνω από 4 συλλέκτες ανά σειρά. Τι κάνουμε όμως σε πολύ μεγάλα δίκτυα?? Δεν μπορούμε να φτιάχνουμε ένα κάρο σειρές των 4 παράλληλα.
    Έχουμε λοιπον 8 συλλέκτες. Τι είναι καλύτερο ? 4 παράλληλοι συνδεδεμένοι σε σειρά με άλλους 4 παράλληλους ?? Μα αυτό που θα χάσουμε από την απώλεια στους μεσαίους συλλέκτες αν συνδέαμε 8 παραλλήλους δεν θα το χάσουμε από την αύξηση της θερμοκρασίας εισόδου στην δεύτερη σειρά των τεσσάρων και πολλαπλάσιο??????

PS Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καπετάνιο που μας διαθέτει αυτά τα στοιχεία προς μελέτη ανάλυση.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    chania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    50
    εκανα ενα λαθάκι 60 l/h/m2

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αλέκο γιατί φίλε μου δεν με αφήνεις να πάω λουνα παρκ την μικρή?

quote:Η μείωση της πίεσης στην αναρόφηση δεν είναι σημαντικό πρόβλημα καθώς όπως προαναφέρθηκε οι αντλίες πάντα έχουν περίσσευμα μανομετρικου και σχεδόν πάντα σε μεγάλες εγκαταστάσεις χρειάζονται ρυθμιστική.
    Σχετικά με το δοχείο διαστολής ενα σχόλιο.
    Το περίσσευμα μανομετρικού τι σχέση έχει?
    Οσο πιο μεγάλο είναι το μανομετρικό στην αντλία τόσο χειρότερο είναι στο θέμα της υποπίεσης όταν έχουμε το δοχείο στην κατάθλιψη.
    Μόνο με στατικό μεγαλύτερο από το πλέον διαθέσιμο μανομετρικό στην κορυφή των συλλεκτών σωνόμαστε.
    Μην ξεχνάμε ένα ακόμα καταπληκτικό τόπικ που μιλάμε για υποπίεση και το έχουμε αφήσει σίγουρα ημιτελές.
    http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2771

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Καπετάνιο ευχαριστούμε!

Γρηγόρη, δεν εξέφρασα αντίρηση για το 0,3m/sec. Απλά μιλούσα για το πόσο μπορεί να επηρεάζει η παροχή μέσα από τους συλλέκτες, χωρίς να κοιτάμε την ταχύτητα στο header. Πες δηλαδή ότι είχαμε τους συλλέκτες συνδεδεμένους έναν-έναν, οπότε ακόμα και με 200lt/hm2 σχεδόν είμαστε στα πλαίσια του 0,3m/s αν μιλάμε για συλλέκτες των 2m2

Αν το καταλάβουμε καλά το θέμα της παροχής, θα μπορούμε να κρίνουμε μέχρι πόσους συλλέκτες μπορούμε να συνδέσουμε μαζί, και τι παραχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε στην παροχή ώστε να κρατήσουμε χαμηλά την ταχύτητα στα header.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by miltos
    Αν το καταλάβουμε καλά το θέμα της παροχής, θα μπορούμε να κρίνουμε μέχρι πόσους συλλέκτες μπορούμε να συνδέσουμε μαζί, και τι παραχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε στην παροχή ώστε να κρατήσουμε χαμηλά την ταχύτητα στα header.
    Ακριβώς αυτό! Έπιασες το νόημα Μίλτο. Ακριβώς αυτό κάνω κι εγώ. Σπάω τις συστοιχίες αφού πρώτα αποφασίσω την παροχή και η παροχή αποφασίζεται ανάλογα με το τι ζητούν οι συστοιχίες. Για παράδειγμα αν έχω 4 συλλέκτες των 2 τ.μ. = 8 τ.μ. θα επιλέξω 45 l/hm², αν έχω 5 συλλέκτες = 10 τ.μ. δεν θα επιλέξω να λειτουργήσω με 30 l/hm², θα λειτουργήσω με 50 l/hm² και θα σπάσω την συστοιχία σε 3+2.

Φίλε Olympicsun λες:
    Έχουμε λοιπον 8 συλλέκτες. Τι είναι καλύτερο ? 4 παράλληλοι συνδεδεμένοι σε σειρά με άλλους 4 παράλληλους ?? Μα αυτό που θα χάσουμε από την απώλεια στους μεσαίους συλλέκτες αν συνδέαμε 8 παραλλήλους δεν θα το χάσουμε από την αύξηση της θερμοκρασίας εισόδου στην δεύτερη σειρά των τεσσάρων και πολλαπλάσιο??????

Μου δημιουργείς την εντύπωση ότι δεν έχεις καταλάβει σε βάθος πώς συνδέουμε πολλές συστοιχίες. Για να σε βοηθήσω θα σου πω αυτό που σίγουρα θα βοηθηθείς:
    Σίγουρα θυμάσαι τους πυκνωτές από τη θεωρία του ηλεκτρισμού. Θυμάσαι πώς συνδέουμε πυκνωτές σε σειρά και πώς παράλληλα; Θα το θυμάσαι σίγουρα. Φαντάσου λοιπόν ότι ένας ηλιακός συλλέκτης είναι ένας πυκνωτής. Πώς συνδέουμε 20 πυκνωτές σε μία συστοιχία;
    Συνδέουμε σε σειρά ανά 4 οπότε έχουμε 5 τετράδες. Στη συνέχεια συνδέουμε τις 5 τετράδες παράλληλα. Άρα σε κάθε 4αδα η θερμοκρασία στο header Φ22 είναι ίση με την θερμοκρασία στον κόμβο και είναι ίση με τις θερμοκρασίες όλων των τετράδων και ίση με αυτή που θα οδηγηθεί στον εναλλάκτη του boiler. Δηλαδή:

Η αύξηση της θερμοκρασίας από ένα και μόνο riser είναι η ίδια με την αύξηση της θερμοκρασίας παντού και ίση με το ΔΤ όλης της ηλιακής συστοιχίας!!

(Βρε-βρε ...Χριστουγεννιάτικο και θεόπνευστο σαν να μου φαίνεται ότι βγήκε το παραπάνω και νομίζω ότι λύνει όλες τις απορίες αν το σκεφθείτε καλά)

Το ΔΔ εμπρός από την αντλία σημαίνει ότι η πίεση ρύθμισης ας πούμε 1,5 Bar είναι η αυτή τόσο εν στάσει όσο και εν λειτουργία. Συνεπώς στην αναρρόφηση της αντλίας έχουμε πίεση ίση με 1,5 Bar μείον το μανομετρικό αυτής. Αν το μανομετρικό αυτής είναι 12 μέτρα τότε την κάναμε!! Διότι σε 3 μέτρα ψηλότερα της αντλίας και πάνω στον σωλήνα της επιστροφής έχουμε κενό!! Δηλαδή αν έχουμε κάπου εξαεριστικό στα 3 μέτρα και πάνω έχουμε συνεχή είσοδο αέρα στο σύστημα.
    Δεν ξέρω τι κάνουν οι Αυστριακοί! Και η Αυστρία εντός της ατμόσφαιρας βρίσκεται και προφανώς αν το φέρουν τα νούμερα έτσι, έχουμε υποπίεση και στο δικό τους σύστημα. Αν όχι τότε προφανώς λειτουργούν με αντλιάκια πολύ μικρού μανομετρικού οπότε τότε δεν υπάρχει πρόβλημα ουσίας.
    Ο Γρηγόρης το ανέφερε ρητά: όσο μεγαλύτερο μανομετρικό έχουν οι αντλίες τόσο επιτείνεται το πρόβλημα με το ΔΔ στην κατάθλιψη.

Ρε παιδιά αφήστε τα αλλεπάλληλα hyperlinks εκ της Αυστρίας, Πορτογαλλίας, Γαλλίας, Ελβετίας κλπ και ασχοληθείτε λίγο με το
    made in Greece!

Υ.Σ.
    Olympicsun αν βάζεις μεγάλες αντλίες και το ΔΔ στη κατάθλιψη πήγαινε σε μία δουλειά σου και βάλε ένα βακιουόμετρο στην επιστροφή στον συλλέκτη να δούμε αν μετρά υποπιέσεις και πόσο πάνε...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    chania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    50
    quote:Υ.Σ.
    Olympicsun αν βάζεις μεγάλες αντλίες και το ΔΔ στη κατάθλιψη πήγαινε σε μία δουλειά σου και βάλε ένα βακιουόμετρο στην επιστροφή στον συλλέκτη να δούμε αν μετρά υποπιέσεις και πόσο πάνε...
    Γρηγόρη, Καπετάνιο, δεν είπα ότι το ΔΔ το βάζω στην κατάθλιψη, ισα ισα έστειλα και φωτογραφία για το πώς την βάζω πάντα στην αναρρόφηση. Η απορία μου ήταν για το φαινόμενο της ατμοποίησης και την αντιμετώπιση του καθώς και για την αντιπυρετική προστασία στην περίπτωση που έχουμε δοχείο με εναλλάκτη διπλού τοιχώματος πως το αντιμετωπίζει ο καπετάνιος.

Στα της Ελλάδας τώρα.

Γρήγορη για κάνε μια ανάλυση του υπολογισμού του DP σου στο κύκλωμα σου.

Το ΔΠ συλλέκτη 100mm πώς το βρίσκεις?

ΔΠ 4 συλλεκτών = ΔΠ έκαστου συλλέκτη ( από διάγραμμα συλλέκτη για την οριζόμενη παροχή σου) + πτώση πίεσης στο οριζόντιο τμήμα της σωλήνας Φ22 των συλλεκτών ( περίπου 3mΦ22 στην οριζόμενη παροχή σου) + πτώση πίεσης στα ρακόρ
    Γι αυτό σε ρώτησα τι ταχύτητα νερού υπολόγισες.

Το ΔΠ του τμήματος ΟΠ=90mm πως το βγάζεις? Αφού για Φ18και 400 l/hr από το διάγραμμα βγαίνει μόλις 15mm ΣΥ x 3.5=52.5?

Κάτι δεν είναι σωστό.

Παροχή 4 συλλεκτών παράλληλα = παροχή συλλέκτη Χ 4 σωστό το νούμερο σου.
    [img][http://www.akazoo.gr/photos/1de9bf11...d64385f3//img]
    Συγγνώμη αλλά το 4+3 του καπετάνιου δεν το καταλαβαίνω και πως θα εξισορροπηθούν οι ροές από μόνες τους.

Και πάλι συγγνώμη αν κουράζω αλλά ρωτώντας πας στην πόλη.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αλέκο δεν ξέρω ποιο διάγραμμα χρησιμοποιείς και με τη θερμοκρασία νερού.
    Μήπως φίλε κάνεις το λάθος και [u]αντί να βάζεις εσωτερική διατομή του σωλήνα βάζεις εξωτερική;

Γιατί η φ18 σωλήνα με πάχος ένα χιλιοστό έχει εσωτερική διατομή 16mm
    Τα 16mm με θερμοκρασία νερού 50 βαθμούς έχουν πτώση πίεση/m 27mm.
    27x3.5=94.5mm

Αν όμως υπολογίσεις με εσωτερική διατομή φ18 δηλαδή την εξωτερική τότε
    έχεις τα 52,5 που λες εσύ.

Το πόστ που έκανα ήταν για να μελετηθεί το reverse return και οι πτώσεις στα δίκτυα....Η πτώση στους συλλέκτες είναι τυχαία.
    Η κανονική πτώση στους συλλέκτες είναι τρίχες...

Αλλά κοίτα και κάτι άλλο...
    Αν συνεχίσουμε το δικό μου δίκτυο και προσθέσουμε κάποια μέτρα χαλκού για να φτάσουμε στο λεβητοστάσιο προσθέσουμε και την πτώση πίεσης σε εναλλάκτες των μπόιλερ εξαρτήματα, ανεπίστροφα και βγει ένα συνολικό μανομετρικό 1200mm και κάνουμε κάπου λάθος και 100-200 χιλιοστά έγινε τίποτα?
    Εκεί είναι που σου έγραφα παραπάνω ότι η ρυθμιστική παίζει τον ρόλο της μικρο διόρθωσης.
    Ακόμα και να μην διορθωθεί ένα λάθος των 100-200 χιλιοστών το πολύ να μην δουλέψει με παροχή 50λ/τμ αλλά με 48 η 52...
    Πάλι χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
    Μην προσπαθείς να μου βρεις λάθος μερικών χιλιοστών δεν αξίζει τον κόπο. Αν μου βρεις κανα καραμπινάτο οκ. Το βλέπουμε και αν έχεις δίκαιο το διορθώνουμε. Ποτέ δεν αποκλείω απο την στιγμή που κάθε κομμάτι το βγάζω ένα ένα να κάνω κάποιο λάθος.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by peris... είσαι στα 73lt/h/m2 ....
    Νούμερο μακράν διαφορετικότερο από αυτό που "συνηθίσαμε"

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
    Με τέτοιες απαντήσεις δεν ξέρω τι να κάνω. Να σταματήσω; Να συνεχίσω;

Ας συνεχίσω.

Προφανώς δεν μιλάμε για συλλέκτη τύπου σερπαντίνας που είναι διαδεδομένος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη μορφή:

Για τον συγκεκριμένο δεν ξέρω και δεν έχω σχόλια επί της λειτουργίας του.

Πιθανολογώ ότι μιλάμε για:

Όχι ότι στους συγκεκριμένους έχω κάνει διατριβή ( ερασιτεχνικά στοιχεία είναι στην διάθεση οποιουδήποτε ) όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο σωλήνας κεφαλή ή header εκτελεί μόνο την βρώμικη δουλειά του κουβαλητή.

Από την στιγμή που το όριο στην παροχή μετονομάστηκε σε εύρος από 20 lt/h/m2 έως 200 lt/h/m2 τότε με τεράστια άνεση θα βρώ τον ιδανικό μέσο όρο παροχής ώστε να πλησιάσω το σημείο ροπής του συγκεκριμένου συλλέκτη που αγόρασα μιας και δεν είναι όλοι ίδιοι.

Μάλλον μοναδικός εχθρός μου στην δική μου προσπάθεια αλλά φαντάζομαι και σε οποιαδήποτε προσπάθεια ειδικού να συνδέσει πάρα πολλά τετραγωνικά θα είναι η προσοχή που πρέπει να επιδείξει ώστε να μην του ξεφύγουν τα μανομετρικά μιας και αυτά ακολουθούν την παροχή.

Παρ΄όλα αυτά υπάρχει μια ερώτηση προς τον Περικλή διότι δεν θέλω να εμφανίζομαι ως ο άνθρωπος που διαβάλλει τους Έλληνες μηχανολόγους καθώς και την Ελληνικότητα των κατασκευών τους:
    Βρίσκομαι σε χώρο με απόλυτη ησυχία όπου απέναντί μου είναι τοποθετημένο ένα 33/900/1000 το οποίο σε συνθήκες 85/65/20 απαιτεί 216 lt/h. Επειδή στο σώμα υπάρχει διακόπτης 50% bypass πρέπει ο ειδικός να φροντίσει να φτάσουν ως εκεί τουλάχιστον 432 lt/h. Από τι μέγεθος σωλήνα θα περάσουν αυτά τα λίτρα χωρίς να χαλάσουν ούτε την δική μου ησυχία ούτε της γάτας που κοιμάται δίπλα στον διακόπτη;
    Γνωρίζοντας ήδη ότι ο header εκτελεί μόνο την βρώμικη δουλειά του κουβαλητή και ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος από την σωλήνα του σώματος πάνελ τότε πιο μπορεί κατ΄αντιστοιχία να είναι το όριο παροχής λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι δεν θα αδιαφορήσουμε για τις κεραμιδόγατες;

Πειρατή για τα ανοικτού κυκλώματος διάβασα μερικά πράγματα. Στην Ελλάδα ξέρουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους από τον πανικό που τους πιάνει με την κακοκαιρία και τρέχουν να τα σκεπάσουν. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Κύπρο. Εκεί μάλιστα η Πολιτεία που ασχολείται με λεπτομέρειες έχει αναθέσει σε επιτροπή ειδικών το εξής πρόβλημα:
    Τα ανοικτού κυκλώματος πρέπει στο παγκοσμιοποιημένο πια καθεστώς να πάρουν πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό όμως που παίρνουν και δεν είναι άλλο από το ΕΝ 12975-2 δίνει την συγκεκριμένη παροχή των ~73lt/h/m2 με αποτέλεσμα να βγάζουν χαμηλό βαθμό απόδοσης. Επειδή δεν είναι κορόιδα και κατανοούν ότι τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας - μιας και δεν τρέφουν κάποιου είδους εμμονές ή τουλάχιστον όχι περισσότερες απ΄τις δικές σου - ανάθεσαν στην επιτροπή την διερεύνηση ώστε να προτείνουν με στοιχεία την τροποποίηση άκουσον - άκουσον του EN.
    Τα διακρίνουν σε υψηλής πίεσης ( συνδεδεμένα στο δίκτυο πόλεως ) και χαμηλής πίεσης ( ανοικτού κυκλώματος ). Τα ανοικτού κυκλώματος είναι μια αναγκαιότητα γι΄αυτούς διότι υπάρχει έλλειψη νερού που οδηγεί σε διακοπές. Εξάλλου το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες:
    .

Κώστας.

Σελίδα 16 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 61415161718 ... ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης