Σελίδα 23 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 132122232425 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 221 μέχρι 230 από 243

Θέμα: Σύνδεση 20 συλλεκτών, θέματα σκίασης και ροής

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by panos09

Πάντως όλες οι απώλειες και τα συν/πλην του συλλέκτη "σχάρας" και "φουρκέτα" θεωρητικά αποτυπώνονται πλήρως στην καμπύλη απόδοσης τους οπότε συγκρίνοντας τις καμπύλες 2 παρόμοιων σε μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά συλλέκτες θα μπορούσε κάποιος να δει πως όλη αυτή η τεχνολογία επηρεάζει τελικά το θεμιτό αποτέλεσμα...
    Το ιδιο πράγμα όμως δεν μπορεί να γίνει όταν συγκρίνουμε επιλεκτικούς συλλέκτες και συλλέκτες κενού, διότι ο πολύς κόσμος δεν το ξέρει αλλά είναι τουλάχιστον παραπλανητικό, για να μην πώ σκόπιμο, όταν πχ συγκρίνονται οι αποδόσεις με βάση πχ τον απορροφητή (absorber)

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά δεν γίνεται αυτή η φύση να μας τα δίνει με το καλαμάκι..

Δεν γίνεται να το κάνουμε ώς εξής?

Έστω συλλέκτες με 10 Riser ενωμένα με τρόπο που περνάει το νερό απο τους πρώτους 5 και στην συνέχεια μέσα απο τους άλλους 5, μέσα στον ίδιο συλλέκτη..

Δεν μας αρέσει η στρωτή και η μεταβατική περιοχή, οπότε για Re=10.000 μέσα σε κάθε Riser (5) και για το Header Φ22 Re=10.000, Θέλω 200Λίτρα/ώρα να κυλάει σε κάθε Riser..αλλά επειδή δεν θέλουμε να αφήσουμε το Header παραπονεμένο πρέπει να περνάνε περίπου 2.000λίτρα/ώρα απο αυτό..οπότε ως αποτέλεσμα έχω 400 λίτρα/ώρα σε κάθε Riser για Φ10..(Μικρότερες διατομές δεν συνιστώνται για την χρήση που περιγράφω...)..Συνδέω αρκετούς συλλέκτες στην σειρά (Στο σχήμα έβαλα τριάδες..)

Λοιπόν...Αφού η φύση θέλει τυρβώδη ροή, θα της δώσουμε τυρβώδη..

Βάζουμε αντί του κλασικού κυκλοφορήτη (Β), μιά αντλία (Α), να λειτουργεί ως By-pass...Μόλις ανεβάσει ΔΤ =10 βαθμούς κελσίου, κλείνει η αντλία (Α) με τις μεγάλες παροχές,και απλά η Β κάνει συγκομιδή ενέργειας με σιγανό ρυθμό, για να θρέψει τον εναλλάκτη..

Στην ανάγκη μπαίνει κάποιο Bufferaki..

Τι λέτε? Αξίζει τον κόπο ή απλά το "ψειρίζω" ?

Πέρα απο μεγάλη τριβή και άρα αναγωγή σε ενέργεια κατανάλωσης κυκλοφορητή, θεωρητικά δεν στέκει?

Την αποψή σας..

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    Μου αρέσει! βάλε ένα με διπλή πίτα και από όλα!

Γιατί να το κάνεις αυτό όταν υπάρχουν οι συλλέκτες "φουρκέτα"??

Πάντως αν δεν μας ένοιαζε η ηλεκτρική κατανάλωση και το έξτρα κόστος δεν είναι κακή ιδέα! Αλλά ο κυκλοφορητής Α να δουλεύει συνέχεια και ο Β να παίρνει λίγο-λίγο με το "καλαμάκι" ώστε να διατηρεί τους ηλιακούς 6°C περισσότερο από το μπόιλερ...

Είναι και σούπερ για αντιπαγωτική προστασία.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    chania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    50
    Βρήκα και παραθέτω 2 φωτογραφίες από ηλιακό σύστημα θερμοσιφωνικό κάπου στην δεκαετία του 80.
    Δεν θυμόμουν καλά και τελικά δεν ήταν φουρκέτα αλλά σαλίγκαρος.

http://www.akazoo.gr/photos/f2de651e...-a750523a90cb/

[img]http://www.akazoo.gr/photos/ba4f25ab-4ba8-4ecc-a6f6-64ac09fd497a/
    [/img]
    http://www.akazoo.gr/photos/ba4f25ab...-64ac09fd497a/

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Δεν ...θα το 'λεγα!
    Έχει απαντηθεί το γιατί.
    Ναι μεν τυρβώδης ροή αλλά πάνω-κάτω στην πλάκα ο σάλιακας! Βέβαια έχει διαχωρισθεί η μισή πλάκα κατακόρυφα σε δύο ζώνες: την ζεστή και την κρύα αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γκαζώσει.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    quote:Α. Στρωτή ροή: Θεωρώ ότι σε κάθε τ.μ. συλλεκτικής επιφάνειας έχω 10 δίμετρα (1,80m) risers. Συνεπώς 0,65 X 1,80 X 10 = ~12 W/K. Αν θεωρήσω έναν ηλιακό συλλέκτη καλής ποιότητας & τεχνολογίας όπου η διαφορά μεταξύ μαύρης πλάκας και μέσης θερμοκρασίας νερού δεν ξεπερνά τους 25°, τότε έχω 12 Χ 25 = 300 W/m² Άρα το riser κατάφερε και απορρόφησε προς το νερό την ηλιακή ενέργεια που ήδη έχει απορροφήσει η μαύρη πλάκα. Τι θα συμβεί όμως αν η κατασκευή του riser δίνει χαμηλότερες τιμές q όπως π.χ. q=0,4 W/K οπότε και 0,4 Χ 1,80 Χ 10 = 7,2 W/Κ; Εκεί θα παιχθεί το εξής σενάριο: Ο ήλιος χτυπά ανελέητα και δεν χαμπαριάζει από θερμοκρασίες επίγειες. Συνεπώς θα αναγκασθεί η μαύρη πλάκα να σηκώσει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες ώστε να απορροφηθεί η ηλιακή ενέργεια. Συνεπώς: Δt = 280/7,2 = ~40°!!
    Μάλλον Φίλε Πειρατή εννοείς 700W/m2 X 40% = 280W/m2 αλλά ο συλλέκτης έχει πχ 1,8 απορροφητική επιφάνεια οπότε, 280*1,8=504Watt (ή 540 για 2m2)στον συλλέκτη οπότε το
    quote:η διαφορά μεταξύ μαύρης πλάκας και μέσης θερμοκρασίας νερού δεν ξεπερνά τους 25°
    δεν πρέπει να ισχύει.Οι υπολογισμοί σου γίνονται για ολόκληρη επιφάνεια συλλέκτη και μετά κάνεις πράξεις για 1m2.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Φίλε μου Mechatron!
    Λοιπόν, μιας και δεν ευόδωσε και η δεύτερη απόπειρα από μεριάς σου να με πιάσεις κάπου λάθος, στο υπόσχομαι ότι σε επόμενο θέμα που θα καταπιασθούμε, θα κάνω επίτηδες ένα λάθος ώστε να το πιάσεις και επιτέλους να το φχαριστηθείς!

Δεν ευόδωσε για τον παρακάτω λόγο:
    Μιλώ ότι έχω 10 risers σε συλλέκτη ύψους ~2,0 μετ. Αν σκεφθεί κανείς ότι τα risers φυτεύονται ανά 5 εκ. τότε τα 10 risers καλύπτουν στο header απόσταση 50 εκ. Η συλλεκτική επιφάνεια διαστάσεων 0,50 Χ 2,0 μ. μας κάνει ακριβώς 1,0 τ.μ. και όχι 2,0 τ.μ.!
    ό.έ.δ.

Υ.Σ.
    Μελέτησε καλά το κεφάλαιο με τον ατμό διότι ενδέχεται τα διαγράμματα να τα κατεβάσω. Και υπόθεσε κι εσύ πότε κινδυνεύουμε και γιατί τη στιγμή που θα αρχίσει για κάποια αιτία το νερό του συστήματος να ατμοποιείται. Και αν συμβεί, ποια πρέπει να είναι η δική μας άμεση επέμβαση αφού πρώτα εννοείται ότι σταματήσουμε πάραυτα τον καυστήρα. Είναι γ@μ@το θέμα και μόνο ο Μίλτος συμμετέχει. Να προχωρήσει μιας κι έχω όρεξη ώστε να το ξετυλίξουμε το κουβάρι, ας το κάνουμε διότι μπορεί σε μερικές μέρες να μου 'λθει όρεξη να πίνω ουζάκια σε κάποια από τα γνωστά μου ουζερί του Σαρωνικού.

Αναχωρώ με το Πειρατικό....

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Μην ανησυχείς δεν εχω τάσεις εύρεσης λαθών..

Απλά κάνεις το εξής..και γιαυτό και θα επιμείνω..

Πολλαπλασιάζεις 10 Risers με το μήκος τους και τον αριθμό τους και βγάζεις 12W/K..Οπότε και όταν θα κάνεις τις πράξεις με την ακτινοβολία 700W/m2 και την απόδοση του συλλέκτη 40%, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα 560Watt για να βγάλεις το τι θερμοκρασία θα πιάσεις στον απορροφητή..

Μήπως έπιασα τζακποτ που σε τσάκωσα?

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Και να προσθέσω πως δεν είναι και πολύ συνηθισμένοι συλλέκτες 2 Χ 1 με 20 Risers, αν αυτό εννοείς.

ΥΓ.Γιατί να αφαιρέσεις τα διαγράμματα?Αφησέ τα..Κυριολεκτικά αυτή την περίοδο ξυπνάω στις 6:30 το πρωί και γυρνάω στις 10 το βράδυ σπίτι μου, για αυτό και οι σπασμωδική συμμετοχή μου..Θα απαντήσω στο θέμα του ατμού μόλις ευκαιρήσω.
    Συγνώμη για το off topic, αν ενοχλεί.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ρε συ Mechatron ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!
    1. Έχω 10 risers σε 0,5 μήκος που μου απορροφούν όλες μαζί 12 W/K. Η επιφάνεια αυτή του 0,5 μ. μήκους επί τα 2 μ. ύψος μας κάνει 1,0 τ.μ. συλλεκτική επιφάνεια.
    (ως εδώ καλά; Πάμε παρακάτω) που έλεγε κι ο Μπιθικώτσης...
    2. Δεχόμαστε μία μέση ισχύ απορρόφησης της τάξης του 40% των 700 W/m². ΟΚ! Έχω 1 τ.μ. με 10 risers άρα: 700 Χ 0,4 / 12 = ~25°!

Πού είναι αυτό το γ@μημ€νο το λάθος; Θα τρελλαθώ ματάάαααακια μου (που λέει κι ο Δημητράτος)

Υ.Σ.
    Τα νούμερα δεν τα είπα τυχαία. Τα μέτρησα σε τομή από συλλέκτη 1,2 Χ 2,2 ύψος Tinox με επιλεκτική βαφή που χρησιμοποιώ στις δουλειές μου (2 τεμ για 200αρι και 3 τεμ. για 300αρι) και ο κόσμος μου λέει: «Έλεος πια! Μας ζεμάτισες!» (και δεν εννοεί φυσικά μόνο το κόστος)

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Σελίδα 23 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 132122232425 ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης