Σελίδα 3 από 25 ΠρώτοΠρώτο 1234513 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 21 μέχρι 30 από 243

Θέμα: Σύνδεση 20 συλλεκτών, θέματα σκίασης και ροής

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Απορίες:
    1)(Μία και μοναδική βαλβίδα θα μπει στην εισαγωγή απέναντι από τον κυκλοφορητή). Τι σημαίνει "απέναντι";
    2) (Στη περίπτωσή μας 1800 l/h). Επειδή έχουμε συγκεκριμένη σχέση - αναλογία συλλεκτικής επιφάνειας και επιφάνειας εναλλακτών που στα 2 μπόϊλερ του παραδείγματος είναι περίπου 5τμ.
    Αν είχαμε όμως 4 500άρια μπόϊλερ με συνολική επιφάνεια εναλλακτών 8,8τμ θα έμενε η παροχή ίδια;.....και εντάξει για τον Γρηγόρη δεν μας καίγεται καρφί αλλά ο Ευάγγελος και ο κάθε Ευάγγελος θα έρθει από την Λαμία στην Αθήνα να πάρει το όργανο μέτρησης ή μπορεί με τα θερμόμετρα να βγάλει άκρη;
    1. Με τον όρο «απέναντι» εννοούμε την άλλη σωλήνα και δίπλα: π.χ. ο κυκλοφορητής μπαίνει στην επιστροφή, η βαλβίδα θα τοποθετηθεί στην εισαγωγή και δίπλα του μιας και το ζευγάρι των σωλήνων έτσι κι αλλιώς πάει δίπλα-δίπλα.
    2. Αααα Κώστα διαβάζεις αλλότρια βιβλία. Ποια είναι αυτή η σχέση μεταξύ επιφάνειας συλλεκτών και επιφάνειας εναλλακτών (των boilers)! Εγώ δεν τη γνωρίζω. Αν τώρα εννοείς τον όγκο του νερού που θα θερμαίνω μέσω της συλλεκτικής επιφάνειας σαν παράμετρο που θέλεις να μου την αλλάζεις εκεί κάθε αλλαγή που θα κάνεις θα αλλάζει σαφώς και η συλλεκτική επιφάνεια. Αν τώρα με υποχρεώσεις να λειτουργήσω με συγκεκριμένη συλλεκτική επιφάνεια ενώ εσύ μου μεταβάλλεις τον όγκο του θερμαινόμενου νερού, τότε δεν έχω άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσω να βρω την optimum παροχή του νερού. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.
    3. Με πρόλαβε ο Γρηγόρης και μπράβο του που το ανακάλυψε ο λύκος! Αν έχω είτε δύο είτε τρία είτε παραπάνω boilers δεν θα κάτσω πια να βάλω εξισορροπητική βαλβίδα ανά boiler. Κάλλιστα μπορεί να σπάσει η ροή στα 4. Θα αυτοεξισορροπηθεί από μόνη της ±3%.
    4. Μία βαλβίδα ούτως ή άλλως θα μπει απέναντι στον κυκλοφορητή για να επιβεβαιώσει κανείς την optimum παροχή του νερού. Τώρα αν δεν υπάρχει όργανο μπορεί κάποιος να βγάλει θετικό συμπέρασμα με ένα και μόνο θερμόμετρο επαφής. Αν δεν διαθέτει και τέτοιο στις μέρες μας τότε ας αφήσει τη δουλειά αυτή κι ας πάει για ράφτης αλλά κι εκεί θα χρειασθεί ψαλλίδια, γαζωτικές μηχανές κ.ο.κ. Μπορείς λοιπόν με ένα και μόνο θερμόμετρο επαφής να μετρήσεις την ώρα της ηλιακής απορρόφησης (από 11:00 έως 13:00) μία θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εισαγωγής επιστροφής της τάξης των 6° με 8°. Τέλος πάντων και μία γιαγιά ακόμα μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το ηλιακό της σύστημα λειτουργεί σωστά πιάνοντας τον σωλήνα προσαγωγής. «Το 'πιασα παιδί μ' και με κόλλλσε το χέρ' μ.»

Υ.Σ.
    Ίσως πρέπει να κάνω μία επεξήγηση για τον υπολογισμό της σκίασης από κάποιο εμπόδιο ας πούμε ένα στηθαίο. Ας πούμε ότι το ύψος του στηθαίου είναι 60 εκ. ενώ ο πρώτος συλλέκτης είναι σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Αν το κάτω μέρος του συλλέκτη απέχει 10 εκ. από το δάπεδο της ταράτσας τότε το Δh = 60 -10 =50 εκ. Η σχέση που έγραψα παραπάνω α = Δh/εφ(alt) γράφεται ως alt = τοξεφ(Δh/α). Άρα alt = τοξεφ(0,5) = 26,5°. Αν πάμε στην αριστερή στήλη του χειρόγραφου θα δούμε ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει σκίαση και για τη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς αμελητέα.
    Άλλο παράδειγμα: απόσταση από το στηθαίο όχι 1 μ. αλλά 75 εκ. Τότε η γωνία είναι τοξεφ(0,666) άρα alt=~34°. Αν πάμε στην αριστερή στήλη τότε θα δούμε ότι είμαστε μεταξύ «ικανοποιητικής» κι «έτσι-έτσι». Ή διαφορετικά ±40 μέρες από τις 21/12. Δηλαδή μας βρίσκει μία λωρίδα σκίασης στο κάτω μέρος της συλλεκτικής επιφάνειας, από τις 11 Νοεμβρίου και μετά που στις 31 Ιανουαρίου τείνει να εξαφανισθεί. Τώρα αν κάποιος θελήσει να βρει πόση ακριβώς είναι η λωρίδα σκίασης σε επιφάνεια πάει για την επόμενη τάξη

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Σχετικά με τα χειρόγραφα. Νόμιζα ότι μόνο ο συμβολαιογράφος μου έχει τέτοιο αρχείο.

Σχετικά με το μηχάνημα ρύθμισης των ρυθμιστικών, τον Γρηγόρη και τον Ευάγγελο.
    Δικό μου λάθος διότι τα συμπύκνωσα πολύ.
    Για έναν επαγγελματία με δεκαετή περίπου εμπειρία στην αγορά, φυσικά είναι απαιτητό να έχει ΟΛΑ τα εργαλεία εφόσον έχει εντάξει στις δραστηριότητές του την κατασκευή τέτοιων συστημάτων.
    Για έναν νέο επαγγελματία όμως που ξεκινάει τώρα, κατοικοεδρεύει εκτός Αττικής και του έλαχε του ανθρώπου να φτιάξει ένα τέτοιο συστηματάκι με π.χ. 6τμ συλλεκτών ΔΕΝ είναι απαραίτητο το μηχάνημα ρύθμισης. Μπορεί να βγάλει άκρη με τα θερμόμετρα σταθεροποιώντας το Δt όπως ακριβώς εξηγεί ο Pirate. Φυσικά θα σπαταλήσει μερικές ώρες παραπάνω αλλά ίσως αυτές οι ώρες να είναι το χρησιμότερο μάθημα ever. Αυτό εννοούσα.
    1) Ok.
    2) Δεν έχω κάποιο τύπο.
    Έχω 2 δουλειές δίπλα - δίπλα με συλλεκτική επιφάνεια 40τμ εκάστη.
    Στην μία όμως έχω 2χ1000 λίτρα μπόϊλερς με 5τμ επιφάνεια εναλλακτών ενώ στην άλλη έχω 4χ500 λίτρα μπόϊλερς με 8,8τμ επιφάνεια εναλλακτών.
    ( Την επιφάνεια εναλλακτών την πήρα από http://www.solarnet.gr/gr/tbl1.htm ).
    Θα λειτουργήσουν με τις ίδιες ρυθμίσεις παροχής;
    Αν γίνει αυτό τότε στην δεύτερη δουλειά οι θερμοκρασίες επιστροφής θα είναι πολύ χαμηλές και μπορεί να μην το θέλω αυτό παρ΄όλο που και στις 2 δουλειές η συλλεκτική επιφάνεια παραμένει ίδια.
    3) Σαφώς σε τέτοιο μέγεθος εγκατάστασης δεν έχω εμπειρία. Πάντως σε μια πολύ μικρότερη που παρατηρώ με ρυθμιστική σε κάθε ένα από τα τρία συνολικά μπόϊλερ αυτό το ±3% που περιγράφεις Pirate δεν υπάρχει και απλά νομίζω ότι το δίνεις περισσότερο ως τάξη μεγέθους σφάλματος.
    Δηλ. Μπορεί σε συνθήκες εργαστηρίου να υπάρχει ακόμα και στην δική μου μικρή εγκατάσταση αλλά δεν είναι τεχνικά εφικτή η μέτρηση. Έτσι εικάζω ότι στην δική μου περίπτωση τείνει πολύ κοντά στο μηδέν.

Κώστας.

γεια σας πάλι.
    Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αν και πολλά δεν τα καταλαβαίνω ..σημασία έχει ότι ήδη ξέρω περισσότερα από πριν..και αυτό είναι κέρδος!

Στο θέμα μας..Τελικά ο μηχανολόγος επέλεξε να κάνει 5 δυάδες συλλεκτών και μπροστά τους άλλες 5 δυαδες. Δλδ. 10 συλλλέκτες μπροστά και 10 πίσω.
    Στις συνδέσεις μεταξύ των δυάδων εχει επιλέξει φ22 ενώ η προσαγωγή και η επιστροφή είναι φ28.

Το ερώτημά μου...πόσους κυκλοφορητές θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο σύστημα βάσει της απόστασης [περίπου 50μ] απ΄τα boiler; Κάτι άκουσα ότι θα βέλει 3 κυκλοφορητές... ένα μικρό πριν τους 10 πίσω , ένα μικρό πριν τους 10 μπροστά και ένα wilo s 40/70 στην επιστροφή προς τα boiler..

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Κώστα αυτό που έχει τον κύριο λόγο είναι κατά πρώτον η συλλεκτική επιφάνεια και κατά δεύτερον ο όγκος του νερού. Η επιφάνεια των εναλλακτών των boilers μόνο την κατασκευαστική εταιρεία αφορά. Και καμμία δεν τολμά να την κάνει τσουρούτικη.
    Συνεπώς με δεδομένη συλλεκτική επιφάνεια, ό,τι κάνεις για 2 boilers θα κάνεις και για τέσσερα του αυτού συνολικού όγκου νερού.
    Τα υπόλοιπα είναι έτσι όπως τα λες.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Φίλε gibran, συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά που ρωτάς δεν μπορώ να σου δώσω καθώς δεν είμαι γνώστης. Εχω μείνει με την απορία όμως... αφού υπάρχει μηχανολόγος στο έργο, γιατί το ψάχνεις εδώ, δεν τον εμπιστεύεσαι; Αν όχι, με τί κριτήρια επελέγη, και γιατί δεν τον αλλάζετε τέλος πάντων; Εσύ με τί ιδιότητα εμπλέκεσαι, είσαι τεχνικός ας πούμε, ή τί;

Νίκος

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by gibran

γεια σας πάλι.
    Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αν και πολλά δεν τα καταλαβαίνω ..σημασία έχει ότι ήδη ξέρω περισσότερα από πριν..και αυτό είναι κέρδος!

Στο θέμα μας..Τελικά ο μηχανολόγος επέλεξε να κάνει 5 δυάδες συλλεκτών και μπροστά τους άλλες 5 δυαδες. Δλδ. 10 συλλλέκτες μπροστά και 10 πίσω.
    Στις συνδέσεις μεταξύ των δυάδων εχει επιλέξει φ22 ενώ η προσαγωγή και η επιστροφή είναι φ28.

Το ερώτημά μου...πόσους κυκλοφορητές θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο σύστημα βάσει της απόστασης [περίπου 50μ] απ΄τα boiler; Κάτι άκουσα ότι θα βέλει 3 κυκλοφορητές... ένα μικρό πριν τους 10 πίσω , ένα μικρό πριν τους 10 μπροστά και ένα wilo s 40/70 στην επιστροφή προς τα boiler..

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ.
    Ωραία, ελπίζω τώρα να έμαθες πώς περίπου γίνονται οι συνδέσεις για συστήματα που δουλεύουν και να διαπίστωσες πώς είναι οι συνδέσεις μαϊμού οι οποίες προορίζονται για καμιά "εργασία" ή για καμιά προσφορά σε κανέναν αναπτυξιακό.
    Δε γνωρίζω υπό ποία ιδιότητα μιλάς, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά είναι τερράστια και κυμμαίνεται μεταξύ του ορθού και του γελοίου ή καλύτερα μεταξύ της γνώσης και της άγνοιας.
    Σε σύστημα με καμιά 100αριά συλλέκτες ίσως συζητούσαμε για περισσότερους του ενός κυκλοφορητές, αλλά σύγουρα δε θα μιλούσαμε για το 5Χ2-5Χ2-10Χ1 του Αλέφαντου των ηλιακών (ή ας κρατούσε και έναν ακόμα συλλέκτη να τον χώσει πίσω-πίσω τερματοφύλακα).
    Σε κάθε περίπτωση προτείνω ο "δικός" σου να χώσει και καμιά αντιστασούλα των 12 KW σε κάθε μπόιλερ, έτσι, για παν ενδεχόμενο

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    lamia, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    160
    Παρακαλω πολυ να ασχοληθει ο καθενας με τα οργανα του και τις μετρησεις των.

Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια επίθεση...Αν δε θέλει κάποιος να μου απαντήσει ας μην απαντήσει...δικαίωμά του! Αλλά είναι γελοίο επιστήμονες άνθρωποι να με ειρωνεύονται και να με χλευάζουν όταν ρωτάω κάτι όσο χαζό και αν ακούγεται!
    Έλεος πια!
    Αν ήμουν μηχανολόγος ή τόσο γνώστης μάλλον δε θα έμπαινα σε ενα εξειδεικευμένο forum να ρωτήσω και να μάθω...αλλά μάλλον θα πρέπει να ζητάτε πτυχία κατα τη διαδικασία εγγραφής..!

Και μια τελευταία απάντηση για να μη σας πιάνω το χώρο...είμαι έμπορος [και ηλιακών] αλλά το ξενοδοχείο είναι φίλου κ συγγενή και επειδή δεν είχα τις γνώσεις να το αναλάβω...απλά το παρακολουθώ το έργο για να μάθω [ότι μάθω]. Το συγκεκριμένο μηχανολόγο προφανώς και δεν το εμπιστεύομαι αλλά εμένα δε μου πέφτει λόγος στο έργο..καθότι απλός παρατηρητής...για αυτό και οι ερωτήσεις μου...
    Eυχαριστώ όσους μου απάντησαν με καλή διάθεση.

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    Μεγάλε λάθος κατάλαβες, εμείς απλά διαπιστώσεις κάνουμε, δεν κάνουμε επίθεση σε κανέναν-τουλάχιστον σε σένα- εκτός και εάν είσαι όντως και ο Αλέφαντος των ηλιακών. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω που είναι η επίθεση προς τα εσένα???
    Τα όσα ξεστόμισε ο "δικός σου", είναι τουλάχιστον γελοιότητες που δεν στέκουν τεχνικά, αυτό είναι γεγονός και εκεί στηρίχθηκαν τα σχόλιά μας.

Όσον αφορά το περί πτυχίων, να ξέρεις ότι εδώ μέσα κανενός δεν του σηκώνεται με την ιδέα ότι θα γράφει και θα διαβάζει μόνος του, ακούγοντας τον ευατό του. Ήρθες, είδες, πήρες, βγήκες κερδισμένος και σίγουρα σοφότερος από τον "δικό σου".
    Όπως και να' χει το πράμα, τώρα είσαι πιό έτοιμος να πουλήσεις μαζί 20 κομματάκια ηλιακών, απ΄ότι πριν.
    Καλή καρδιά, καλή επιτυχία και καλές δουλειές.

Περικλής

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Λοιπόν είχαμε μείνει αρχικά στις αποστάσεις μεταξύ συλλεκτών.
    Λέω εγώ στον φίλο Γρηγόρη ότι το 1.5 που άφησε είναι λίγο σύμφωνα με τον πίνακά του, διότι εάν τους βάλουμε με κλίση 45 μοίρες και έχουν 2 μέτρα μήκος τότε θέλεις κάπου 3 μέτρα μεταξύ των συλλεκτών.
    Έρχεται μετά ο Πειρατής μας και με τα πειρατικά χειρόγραφα αποδεικνύει ότι για τον ίδιο συλλέκτη στις 45μοίρες κλίση που σημάίνει ότι το πίσω μέρος του ανασηκώνεται στα Η=sin45x2=1.41m και για συνθήκες μέγιστης γωνιας χειμερινού ηλιοστασίου Αθηνών και περιχώρων, θέλεις 2.6 μέτρα περίπου, η οποία όμως απόσταση είναι μη συγκρίσιμη με του Γρηγόρη διότι είναι η απόσταση μεταξύ των δύο εμπρόσθιων πλευρών, δύο διαδοχικών σειρών συλλεκτών. Εάν τη συγκρίνουμε με του Γρηγόρη το 3αράκι (τόσο βγάζει ο πίνακάς του με ύψος συλλέκτη 1.41μ) είναι 1.2 μέτρα, ήτοι πολύ μικρότερη.
    Έρχεται τώρα ο απο μηχανής Γερμανός με τα Din του και τα λοιπά και λέιε ότι θα πάρω την γωνία λίγο μετά της ανατολή για να μην έχω ούτε λίγη σκίαση (σκεπτόμενος ίσως τον μεγιστο βαθμό απόδοσης τερράστιου συστήματος και τη δωρεά εκταρίων διαθέσιμης ταράτσας) και μου βγάζει για το Ελλάντα με την ίδια εγώ σας λέω γωνία συλλέκτη και ηλίου, κάπου 4.2 μέτρα τα οποία είναι 2.8 μεταξύ συλλεκτών (πίσω-μπρός) για να είναι συγκρίσημα...

Ερώτηση..... με την ελάχιστη γωνία στην Ανατολή και τη δύση και προκειμένου να πάρουμε το max και δεδομένης της δωρεάς από την Ελληνική Δημοκρατία άπειρων εκτασεων προς πειραματισμούς, πόσο χάνουμε τελικά βάζοντας την μέγιστη γωνία του μεσημεριού και όχι την ελάχιστη?
    Μήπως θρίχες?

Περικλής

Σελίδα 3 από 25 ΠρώτοΠρώτο 1234513 ... ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης