Επειδή δεν εκκινούν όλα μαζί τα μπόϊλερ έτσι το είχα αντιληφθεί. Εννοώ ότι ανάλογα με τις θερμοκρασίες που έχει το καθένα μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία. Εξαιτίας αυτής της σταδιακής εισόδου έβλεπα διαφοροποίηση στο Δt των συλλεκτών και το είχα στην φαντασία μου αυτό το συμβάν κάπως ...σαν πρόσθεση επιφάνειας εναλλακτών ενώ το μόνο που έχουμε είναι πρόσθεση όγκου νερού. Οκ, για μια στιγμή μόνο, μέχρι να απαντηθεί το παρακάτω:quote:Originally posted by Pirate
Κώστα αυτό που έχει τον κύριο λόγο είναι κατά πρώτον η συλλεκτική επιφάνεια και κατά δεύτερον ο όγκος του νερού. Η επιφάνεια των εναλλακτών των boilers μόνο την κατασκευαστική εταιρεία αφορά. Και καμμία δεν τολμά να την κάνει τσουρούτικη.
Συνεπώς με δεδομένη συλλεκτική επιφάνεια, ό,τι κάνεις για 2 boilers θα κάνεις και για τέσσερα του αυτού συνολικού όγκου νερού.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Παρ΄όλα τα μποτιλιαρίσματα που έχει τις τελευταίες 2 ημέρες το παρόν topic έχω συνεχώς κάτι στην σκέψη μου και με εξουθενώνει. Επειδή πιστεύω Πειρατή ότι δεν έχεις βαλθεί να με μπερδέψεις τότε κάπου πρέπει να "υπακούν" αυτά που θα περιγράψω, πρέπει να υπάρχει κάποιο κοινό σημείο αναφοράς ή εν πάσει περιπτώσει μια ορατή διαφορά που αγνοώ.
Έχω κάνει την εξής συσχέτιση:
Ηλιακά_______vs_________Θέρμανση
Ήλιος_________=_________καυστήρας
Συλλέκτης______=________λέβητας
Εναλλάκτης μπόϊλερ___=___σώματα
Υπόθεση εργασίας:
Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος - έχουμε σταθερή ( χάριν της κουβέντας ) ηλιακή ισχύ 400W/ώρα/τμ συλλεκτών,
...μα και στον καυστήρα έχουμε δώσει σταθερή ισχύ.
Έχουμε συγκεκριμένη συλλεκτική επιφάνεια,
...μα και ο λέβητας έχει συγκεκριμένη επιφάνεια.
Έχουμε συγκεκριμένη επιφάνεια εναλλακτών στα μπόϊλερς,
...μα και τα σώματα είναι συγκεκριμένης επιφάνειας.
Τότε γιατί παρακαλώ, ενώ στα σώματα, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποσότητα νερού που θα περάσει μέσα απ΄αυτά και δεν μας νοιάζει ο λέβητας-καυστήρας της συγκεκριμένης επιφάνειας και ισχύος το τονίζω ( δεν αγνοώ ότι και αυτός έχει συγκεκριμένο εύρος αλλά δεν είναι της παρούσης ) και στα ηλιακά κάνουμε το αντίθετο σχεδόν; Στα ηλιακά κάνουμε σχεδόν αυτοσκοπό την ύπαρξη συγκεκριμένης ροής μέσα στους συλλέκτες και αδιαφορούμε για την επιφάνεια των εναλλακτών. Γιατί αυτή η αντίθεση αφού και στα ηλιακά έχουμε ( για χάρη της κουβέντας ) σταθερή ισχύ 400W/ώρα/τμ συλλεκτών;
Πιστεύω ότι είναι δύο πανομοιότυπες μηχανές που μετατρέπουν - έχοντας ως κοινό μέσο το νερό - μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη. Δύο αδέλφια είναι. Έπεσα στον Κάιν και στον Άβελ;
Κώστας.

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση
) η οποία είναι 1500Χ25/860 = ~43,5 kWh. Πρόσεξε ότι ακόμα δεν έχουμε μιλήσει καν για συλλεκτική επιφάνεια και για boilers.
]) 1600 Wh/m². Συνεπώς οι 43500 Wh απαιτούν ~27 τ.μ. συλλεκτικής επιφάνειας. ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να βάλει τόση συλλεκτική επιφάνεια μόνο και μόνο για 1000 λιτ. boiler. Εδώ θα μπει μία παράμετρος (παραμετράρα δηλαδή) που είναι ο βαθμός τσουρουτιάς του ιδιοκτήτη. Το θέμα όμως δεν είναι εδώ αλλά στη συνέχεια. Αν επιλεγεί μία συλλεκτική επιφάνεια ας πούμε 14 τ.μ. (βαθμός τσουρουτιάς ~0,5