Σελίδα 8 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 67891018 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 71 μέχρι 80 από 243

Θέμα: Σύνδεση 20 συλλεκτών, θέματα σκίασης και ροής

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά PPR σε ατμό τι αντοχές έχει?Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί πολύ μικρή διατομή χαλκού?
    Αυτό που εννοεί ο Πειρατής 0,3 ταχύτητα, είναι μέσα σε συλλέκτες και όχι μέσα σε κεντρικές σωληνώσεις..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Στην πολύ σωστή παρέμβαση του mechatron να συμπληρώσω ότι όσο αφορά την λέξη "κόκκινες" ο Πειρατής 2 πράγματα είναι δυνατόν να εννοεί:
    α) Κόκκινες πιπεριές
    β) Κυκλοφορητές Grundfos.

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Στην πολύ σωστή παρέμβαση του mechatron να συμπληρώσω ότι όσο αφορά την λέξη "κόκκινες" ο Πειρατής 2 πράγματα είναι δυνατόν να εννοεί:
    α) Κόκκινες πιπεριές
    β) Κυκλοφορητές Grundfos.

Γεια σου ρε Κώστα!
    Κόκκινες πιπεριές μόνες τους όχι! Με κρασάτο κοκκόρι και μακαρόνια όμως!!!!!!!

Πού είσαι ρε φίλε mechatron! Κάπου σε αναζήτησα σε ένα άκρως θεωρητικό θέμα. Νομίζω εδώ;. Μη μου πεις ότι δεν πήρες μάτι το διπλανό topic;

Φίλε olympicsun να σου πω: Τα διπλού τοιχώματος επειδή δεν έχουν να περάσουν την δυσκολία μιας φουρκέτας που είναι ο εναλλάκτης ή της συνεχούς αλλαγής κατεύθυνσης με μεγάλη ταχύτητα όπως είναι ο εναλλάκτης πηνίο, δεν εμφανίζουν αξιόλογη πτώση πίεσης. Να παίρνεις 0,5 μετράκι και είσαι μέσα.
    Από τα γραφόμενά σου όμως μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το αποφεύγεις το υπολογιστικό κομμάτι και επαναπαύεσαι στην ρυθμιστική βαλβίδα. Καλή η βαλβίδα αλλά δεν είναι πανάκεια! Ένας μηχανικός ποτέ δεν εγκαταλείπει το θεωρητικό του κομμάτι επειδή κυκλοφόρησε «ο κύριος τα κάνω όλα» στο εμπόριο! Πρόσεξε αυτή τη παγίδα. Άλλη όχθη αυτή του εμπορίου και άλλη όχθη αυτή του Μηχανικού. Είναι απαραίτητες και οι δύο! Αν λείπει η μία πάμε μονόπατα!
    Φαντάζομαι ότι θα έχεις διαγράμματα με τις επιτρεπόμενες ροές των συστημάτων μας μέσα σε σωλήνες. Αν δεν έχεις ζήτα να σου δώσουν τα παιδιά στοιχεία ώστε να βρεις ποικιλία!
    Ρίξε και μια ματιά στους Solar των κόκκινων (όχι πιπεριών). Καλύπτουν από πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις μέχρι δύο συλλεκτάκια.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    το πήρα μάτι Πειρατή..!Μάλλον θέλεις να κάνω τους υπολογισμούς ε?Να δεις αν έμαθα καθόλου το Αμερικάνικο μάθημά μου ε?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by mechatron

το πήρα μάτι Πειρατή..!Μάλλον θέλεις να κάνω τους υπολογισμούς ε?Να δεις αν έμαθα καθόλου το Αμερικάνικο μάθημά μου ε?
    Εγώ είμαι σίγουρος ότι σου άρεσε το αμερικάνικο Heat-transfer
    Απλά σε θυμήθηκα γιατί δεν αποφασίζουν πολλοί να περάσουν αυτές τις «δυσνόητες» σελίδες!
    Εσύ, ο Μίλτος, ο Ζήσης ίσως κι άλλοι είστε το νέο αίμα που θα εφορμήσει ώστε να μη καταπλακωθούμε από ξένες τεχνολογίες. Να συνεργασθούμε με αυτές ναι! Όχι να παίξουμε όμως τον ρόλο τον δεύτερο!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Σύμφωνα με το σχέδιο του Γρήγορη και από το διάγραμμα ροής ζεστού νερού για ταχύτητα ροής 0,3 m/sec η σωλήνα πρέπει να είναι Φ35 και όχι Φ28. Άρα μάλλον με 0,5 διαστασιολογησε και ο Γρηγόρης.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
    Φίλε μου Κρητικέ....
    Πες το μικρό σου όνομα μιας και δεν μου αρέσει να σε γράφω με όνομα εταιρίας κάθε φορά που απευθύνομαι σε σένα...
    Αλλιώς θα σε λέω φίλε Κρητικέ που μου αρέσει.

Θα σου μιλήσω λίγο για τον Καπετάνιο...
    Ο Καπετάνιος μας είναι πονηρός και ποτέ δεν σου δίνει όλο το παζλ στημένο....
    Τι κάνει ο άτιμος....
    Σου πετάει ένα κομματάκι στο ένα ποστ. Σου πετάει άλλο κομματάκι σε άλλο ποστ. Το επόμενο κομμάτι μπορεί να μην είναι καν στο ίδιο τόπικ αλλά σε κάποιο άλλο τόπικ άσχετο....

Τι χρειάζεται να κάνει κανείς?
    Να τον μάθει καλά!!! Πως σκέφτεται; Πως κινείτε; Γιατί κινείτε;
    Να συγκρατεί στο μυαλό του τα κομματάκια που συναντά σε κάθε τόπικ και να τα ενώνει γρήγορα...
    Μερικές φορές δεν σου πετάει καν το κομματάκι αλλά σε αφήνει να το φτιάξεις μόνο σου.
    Αν τον μελετήσεις καλά στο τέλος φτιάχνεις το παζλ μόνος σου.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στην περίφημη ταχύτητα των 0,3m/sec.

Τα κομματάκια του λοιπόν είναι.

Κάπου σε κάποιο πόστ έλεγε πέρσι ....
    -Σχεδόν σε όλους τους ηλιακους συλλέκτες οι οριζόντιοι σωλήνες μέσα τους (πάνω-κάτω) είναι απο φ22....Τα μικρά κάθετα τα αγνοώ...

Σε άλλο ποστ λέει....
    -Η κάθε συστοιχία θα πρέπει να έχει μέγιστο 8 τετραγωνικά συλλέκτες σε παράλληλη σύνδεση.

Σε άλλο πόστ μας μιλάει...
    -Η απαραίτητη παροχή που χρειάζεται ανα τετραγωνικό μέτρο συλλέκτη είναι 50 λίτρα/ωρα αλλά με την προϋπόθεση η μέγιστη ταχύτητα να είναι γύρω στα 0,3m/sec

Σε άλλο πόστ λίγο παραπάνω, λέει σε σένα.
    -Φαντάζομαι ότι θα έχεις διαγράμματα με τις επιτρεπόμενες ροές των συστημάτων μας μέσα σε σωλήνες. Αν δεν έχεις ζήτα να σου δώσουν τα παιδιά στοιχεία ώστε να βρεις ποικιλία!

Δεν στο λέει ξεκάθαρα....Στα μασάει, σε παιδεύει, το γουστάρει...
    Αλλά καπετάνιο εμείς δεν μασάμε...θα το βρούμε.

Τρέχοντας λοιπόν πρόγραμματάκι ή βλέποντας τα διαγράμματα του χαλκού ανακαλύπτουμε ότι ο φ22 χαλκός για να σου περάσει 400 λίτρα νερό ανα ώρα η ταχύτητα είναι συγκεκριμένη και αμετάβλητη..
    H ταχύτητα λοιπόν είναι 0.35m/sec
    Δεν μπορεί να είναι ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω...
    Αν είναι παραπάνω θα περάσουμε μεγαλύτερη παροχή και το αντίθετο.

Να λοιπόν γιατί μας μιλάει για μέγιστο συστοιχίας 8 τετραγωνικά.
    Αν πάμε να προσθέσουμε στην συστοιχία των 8 τετραγωνικών άλλον ένα συλλέκτη των 2 τετραγωνικών και η παροχή αυξηθεί στα 500 λίτρα/ωρα που να χτυπάμε τον κώλο μας δεν μπορούμε να περάσουμε αυτή την παροχή με λιγότερο απο 0,44m/sec απο την φ22 σωλήνα...Χάσαμε το όριο.

Σχετικά με το όριο, εγώ δεν γνωρίζω πως βγαίνει αλλά ούτε τολμώ να τον ρωτήσω....Θα μαζεύω κομματάκια καν χρόνο μέχρι να το αποκωδικοποιήσω

Και μιάς και τρελένομαι με της ροές κοίτα τι ωραίας κάθισε το διάγραμμα...
    Μου λες παραπάνω
    Όμως στην συγκεκριμένη εγκατάσταση απ ότι θυμάμαι με τελείως ανοιχτή την βάνα είχα πάρει ένδειξη από το όργανο (μετά από την εισαγωγή των δεδομένων τύπος βάνας – διάμετρος ) παροχή γύρω στα 3.5 κυβικά δηλαδή δεν χρειάστηκε να διορθώσω πολύ

Εγώ υπέθεσα το δίκτυο και το έστισα...
    Η καμπύλη 1 είναι η καμπύλη του δικτύου σου χωρίς ρυθμιστική... Βλέπουμε ότι εκεί που τέμνει η καμπύλη 1 την καμπύλη του κυκλοφορητή η παροχή είναι στα 3.8...Πολύ κοντά στην παροχή που είδες και εσύ.

Η καμπύλη 2 είναι η καινούργια χαρακτηριστική καμπύλη του δικτύου σου με ρυθμισμένη την ρυθμιστική.

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Μ' αυτές του τις καμπύλες ο Γρηγόρης έδωσε ξεκάθαρα στο forum ένα μεγάλο θέμα. Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο:
    «Πώς μπορούμε να έχουμε μία ρυθμισμένη εγκατάσταση αφενός που ταυτόχρονα να είναι και ενεργειακά σπάταλη αφετέρου.»
    Στα δύο διαγράμματα βλέπουμε ότι χρησιμοποιώντας δύο αντλίες εντελώς διαφορετικές από πλευράς ισχύος, επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή παίρνουμε την ίδια παροχή νερού στο συστημά μας ίση με 2 m³/h. Βέβαια για να το πετύχουμε αυτό με την πρώτη αντλία, αγοράζουμε μία ρυθμιστική βαλβίδα και την ρυθμίζουμε ακριβώς στην παροχή που θέλουμε. Η χαρακτηριστική του δικτύου Νο 2 είναι η καμπύλη μας. Με το μικρό κυκλοφορητάκι χρησιμοποιώντας μία ρυθμιστική που να έχει γύρω στα 400 χιλ. πτώση πίεσης έφερε την καμπύλη ακριβώς επάνω στην 2η ταχύτητα του Star.
    Πάμε να συγκρίνουμε τώρα από πλευράς ενεργειακής τα δύο συστήματα:
    Το ένα λειτουργεί με 3,4 μ. μανομετρικό και το άλλο λειτουργεί με 18 μ. μανομετρικό. Εχθές είπαμε ότι το γινόμενο Πίεση επί παροχή διά 0,4 σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αντικατοπτρίζει την ενέργεια που καταναλώθηκε. Έχουμε λοιπόν:
    (18-3,4)e+4 * 2 / 3600 / 0,4 * 8 ώρες = ~1620 Wh.
    Που σημαίνει ότι 1 τ.μ. συλλεκτικής επιφάνειας το θυσιάσαμε στον βωμό του ενεργοσπάταλου παρελθόντος μας ωσάν ανθρώπινη φυλή.
    Και μπορεί όλα αυτά στον 20° αιώνα να ήταν ψιλά γράμματα αλλά στον 21° που διάγουμε τώρα, επιβάλλεται άμεσα τεχνικοί, μηχανικοί, δασκάλοι, μπαμπάδες, μαμάδες, υπηρετριούλες ν' αλλάξουμε νοοτροπία. Άμεσα!

Υ.Σ.
    Γρηγόρη με τις καμπύλες σου μας καμπύλωσες! Θα έλεγα ότι το σωματείο υδραυλικών πρέπει να σε επιβραβεύσει! Πιστεύω ότι θεωρητικά και γνωσιακά έχεις ξεπεράσει κάθε έλληνα συνάδελφό σου κατά πολύ μάλιστα! Προχώρα!
    Δημήτρη (Dipoli), Μίλτο, Ζήση, Περικλή, Νίκο, Mechatron, DDD και λοιποί σαν μηχανολόγοι ψαγμένοι που είστε συμφωνείτε;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Σχετικά με το όριο, εγώ δεν γνωρίζω πως βγαίνει αλλά ούτε τολμώ να τον ρωτήσω....Θα μαζεύω κομματάκια καν χρόνο μέχρι να το αποκωδικοποιήσω
    Μπορείς λοιπόν να τον ρωτήσεις μια απορρία ενός φίλου σου, ο οποίος αναρρωτήθηκε ουσιαστικά, ποιά θα ήταν η επιρροή της μεγάλης ταχύτητας & της τυρβώδους ροής στον συλλεκτήριο αγωγό, προς τους κατακόρυφους σωλήνες ανόδου που βρίσκονται μέσα στο πάνελ και που "ανεβάζουν" το υγρό συναρτήσει μιας παράξενης και απλής σχέσης άνωσης που δημιουργείται μέσω της διαφοράς θερμοκρασίας στα δύο άκρα?

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by peris
    Μπορείς λοιπόν να τον ρωτήσεις μια απορρία ενός φίλου σου, ο οποίος αναρρωτήθηκε ουσιαστικά, ποιά θα ήταν η επιρροή της μεγάλης ταχύτητας & της τυρβώδους ροής στον συλλεκτήριο αγωγό, προς τους κατακόρυφους σωλήνες ανόδου που βρίσκονται μέσα στο πάνελ και που "ανεβάζουν" το υγρό συναρτήσει μιας παράξενης και απλής σχέσης άνωσης που δημιουργείται μέσω της διαφοράς θερμοκρασίας στα δύο άκρα?
    Χριστέ μου!!!

Υ.Σ.
    Αλλά μιας και με πειράζετε θα πω μόνο αυτό εν είδει Πυθίας (κατά Κώστα) ή παζλ (κατά Γρηγόρη).
    Έντονος στροβιλισμός στη ροή σημαίνει τοπική υποπίεση (το βλέπουμε στον αέρα κατά καιρούς) που αν μεν συμβαίνει στον επάνω συλλέκτη θα εκτινάσει το υγρό από το σωληνάκι προς τα επάνω πριν καν προλάβει να ζεσταθεί όπως θα έπρεπε, αν δε συμβαίνει στον κάτω συλλέκτη θα εμποδίζει την φυσιολογική άνοδο του νερού εκ της άνωσης. Συνεπώς θα πρέπει το υγρό μέσα στον συλλέκτη να ρέει σαν πορτοκαλάδα! Αλλά όπως όλα τα φαινόμενα στη Φύση έχουμε και κάτω όριο. Δηλαδή η ταχύτητα του υγρού μέσα από το σωληνάκι δεν πρέπει να γίνει μικρότερη μιας ελαχίστης διότι τότε ελαττώνεται λογαριθμικά ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας από το χάλκινο σωληνάκι προς το υγρό. (Να θυμηθώ πάλι τον Mechatron).

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by Pirate
    (Να θυμηθώ πάλι τον Mechatron).
    Σταμάτα να με σκέφτεσαι.Φτερνίζομαι.
    Σε βιβλία του Duffie και Beckman καθώς και σε μελέτες που έχουν γίνει σε συλλέκτες αναφέρεται το συγκεκριμένο φαινόμενο όπου σε συστοιχίες πολλών συλλεκτών στους μεσαίους συλλέκτες η ροή πρακτικά μηδενίζεται, συντελώντας στο να περνάει κατά βάση η μεγαλύτερη ποσότητα νερού είτε απο τους πρώτους συλλέκτες και μετά απο το πάνω και κάτω Header παρακάμπτοντας τους μεσαίους. είτε απο τους τελευταίους παρακάμπτοντας τους μεσαίους πάλι (ελπίζω να έγινα κατανοητός.).
    το έχω μελετήσει λιγάκι το συγκεκριμένο φαινόμενο σε συνδυασμό με βιβλιογραφία επαναληπτικών πειραμάτων.υπάρχουν σχέσεις υπολογισμού για τα αλλεπάλληλα ταφ όπου ενώνονται τα headers με τα risers και θα έλεγα πως ειναι πολύ ενδιαφέρον θέμα προς μελέτη και βελτιστοποίηση.

Σελίδα 8 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 67891018 ... ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης