Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 15

Θέμα: Ενδοδαπέδια θέρμανση και κατασκευή δαπέδου

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2007
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    25

Ενδοδαπέδια θέρμανση και κατασκευή δαπέδου

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Η απορία μου είναι η εξής:

Έστω ότι το δάπεδο σε μια ενδοδαπέδια θα έχει πλακάκι (η συνήθης περίπτωση).
    Η τσιμεντοκονία ελαστικοποιήθηκε με τα ειδικά πρόσθετα, η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε είναι ελαστική, το ίδιο και οι αρμοί των πλακιδίων.

Το πλάτος των αρμών των πλακιδίων παίζει κάποιο ρόλο?

Δήλ. το αν θα έχω αρμό 2mm,3mm ή 4mm στα πλακάκια μπορεί να επηρεάσει την "ανθεκτικότητα" του δαπέδου? Υπάρχει κάποιο minimum στο πλάτος των αρμών ή μήπως μας αρκεί χρήση ελαστικών υλικών κόλλησης και αρμολόγησης και προπαντός η σωστή κατασκευή της τσιμεντοκονίας με τους αρμούς διαστολής περιμετρικά, στις πόρτες και ανά 20-25 m2 ?

Ευχαριστώ και καλές γιορτές σε όλους...

Ο αρμός στα πλακάκια χρειάζεται για να παίρνει τις συστολές διαστολές των πλακιδίων. Γενικά όσο μεγαλύτερο το πλακάκι τόσο μεγαλύτερο αρμό χρειάζεται. Για πλακάκια 30X30cm αρμός 4 mm είναι απαραίτητος (και μεγαλύτερος αν δεν ενοχλεί αισθητικά).
    Αν έχεις μεγάλους χώρους (8-10 m στη μια διάσταση και παραπάνω) καλό είναι να τοποθετήσεις και προφίλ από PVC (σαν λίγο μεγαλύτερος αρμός θα φαίνεται). Κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα και κοστίζει 5 με 10€/m.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Την συμπεριφορά των πλακιδίων συναρτήσει ενδοδαπέδιας δεν την γνωρίζω.
    Η, εδώ και 18 έτη, ή ίσως παραπάνω, διακοπείσα και μη ανανεούμενη πλέον, τεχνική μου εμπειρία, μου έχει αφήσει ως απομεινάρι τα εξής:

Με σειρά κινδύνου:

1ος κίνδυνος για τις συστολές - διαστολές των πλακιδίων είναι το ....πολύ τσιμέντο στην αναλογία της τσιμεντοκονίας. Δηλαδή περισσότερο από 1 τσιμέντο στα 4 καρότσια άμμου θαλάσσης βλάπτει σοβαρά την υγεία και την τσέπη στην αναγκαστική κάποια στιγμή ανακαίνιση. Φυσικά ο ιδιοκτήτης θα περάσει το στάδιο "ακούγονταν κάτι περίεργοι θόρυβοι" χωρίς να βρίσκουμε από που προέρχονταν πολύ καιρό και ξαφνικά μια μέρα βρήκαμε το ένα πλακάκι πάνω στο άλλο. Η είσοδος της κόλλας ως συστατικό επικόλλησης μείωσε δραματικά την αποτυχία αυτού του είδους.

2ος κίνδυνος είναι το βλακώδες χάντρωμα των πλακιδίων στο τούβλο, στο σημείο που συνήθως αφήνουν χαμηλά στον τοίχο ασοβάντιστο οι σοβατζήδες και κατόπιν γίνεται το μερεμέτι για το σοβατεπί. Ας κοπεί το πλακάκι στο σημείο που θα "πατήσει" το σοβατεπί. Οι 3 περίπου πόντοι που απομένουν έως το τούβλο περιμετρικά του χώρου είναι υπεραρκετοί όταν μιλάμε για συστολή - διαστολή και δεν μιλάμε για μετακίνηση εδάφους. Σαλόνια 100τμ ζούν και βασιλεύουν.

3ος κίνδυνος που τον έμαθα σε αυτό το forum είναι η "οικονομία" στην στρώση του μονοσωληνίου "πηγαίνοντάς" το σε ευθεία γραμμή. Την νύφη την πληρώνει ο αδύναμος της "παρέας" που είναι το πλακάκι.

4ος κίνδυνος για λόγους που δεν γνωρίζω είναι η κακή ποιότητα της άμμου. Υπάρχει κακή ποιότητα άμμου θαλάσσης; Υπάρχει σε 2 περιπτώσεις. Η μια είναι να μην έχει πλυθεί αρκετά ώστε να αποχωριστεί μεγάλη ποσότητα αλάτων. Αυτό εξάλλου μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει στο χαρμάνι. Σε κάποιες πολύ καλές δουλειές όταν διαπιστώνονταν κάτι τέτοιο ή αλλάζαμε προμηθευτή ή προβαίναμε σε ξέπλυμα. Η δεύτερη περίπτωση είναι να έχει γίνει περισυλλογή άμμου από τοποθεσία που έχει κολυμπήσει ο Περικλής.

Η ύπαρξη αρμού πιστεύω ότι έκανε την εμφάνισή για τους εξής λόγους:
    1) Αναμφισβήτητα για λόγους αισθητικούς
    2) Για λόγους διαφοροποίησης αποτελέσματος έναντι του γείτονα
    3) Για να καλύπτονται ευκολότερα τα τεχνικά λάθη
    4) Για να καλύπτονται ευκολότερα διαφορές στις διαστάσεις πλακιδίων ακόμα και ιδίου κιβωτίου όταν μιλάμε ασφαλώς για πλακάκια διαλογής.
    Άλλο πράγμα Α΄ποιότητα και άλλο πράγμα Α΄διαλογής για να εξηγούμαστε.
    5) Για μεγαλύτερη επιτυχία στο στοκάρισμα. Μεγαλύτερη ποσότητα, που εισχωρεί πιο βαθιά, αργεί περισσότερο να "τραβήξει" και προλαβαίνουμε αυτό που πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε στα πλακάκια χωρίς αρμό και τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από μερικά χρόνια. Ιδίως στα μπάνια μπορεί να φανεί αμέσως μετά την παραλαβή, στο πρώτο πλύσιμο. Στις κουζίνες δε ήταν Η λύση.

Δεν πιστεύω ότι ο αρμός στα πλακάκια απορροφά ή έχει οποιαδήποτε είδους ανοχή. Το αυτό συμβαίνει και στα ίδια τα πλακάκια τα οποία εφόσον είναι καλής ποιότητας είναι ψημένα σε τόσο μεγάλες θερμοκρασίες που το οποιοδήποτε ζνχ της κάθε νοικοκυράς τα αφήνει παγερώς αδιάφορα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε έστω και με μικροσκόπιο θα μπορούσαμε μετά την πάροδο 10 ετών να παρατηρήσουμε κάποιο "φίλμ" κενού μεταξύ πλακιδίου και αρμού σε όλες τις κατασκευές. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η εξαγωγή πλακιδίου θα ήταν εύκολη υπόθεση κάτι που δεν υφίσταται και σε ποσοστό εκατό τοις εκατό βγάζουμε το πλακάκι αλλά στον στόκο του αρμού έχει παραμείνει το σμάλτο του πλακιδίου που αρνήθηκε πεισματικά να ακολουθήσει.
    Εάν επίσης συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε σε πισίνα ή κολυμβητήριο με αρμό δεν θα είχαμε αντικρίσει ποτέ ανασηκωμένα πλακάκια.
    Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε δεν θα προλαβαίναμε τις ανακατασκευές στο συμπαγέστερο και μεγάλης μου αγάπης μαρμάρινο-πλακάκι που χωρίς αρμό στολίζει οποιαδήποτε επιθυμία για δεκάδες ετών.
    Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο τα φορτηγά θα δούλευαν νυχθημερόν για το συμπαγέστερο όλων και με καθαρό 100% αργιάνι τσιμέντου μωσαϊκό. Το οποίο μη έχοντας αρμούς παραμένει στην θέση του περισσότερα χρόνια από εμάς. Ομοίως μπορεί να αναφερθεί ο αρμός της μαρμαρίνης. Καθαρό τσιμέντο. Ασφαλώς δεν αναφέρομαι σε ενιαίους χώρους πολύ μεγάλων διατάσεων. Όπως μια εκκλησία. Παρατηρείστε τις. Σε 200-500 τμ συνεχόμενης επιφάνειας είναι αδιανόητο να μην μπει αρμός. Για μια σειρά από λόγους. Όπως: δεν μπορεί αυθημερόν να στρωθεί μωσαϊκό σε τέτοια επιφάνεια, τις περισσότερες φορές νομίζω η πλάκα δεν έπεσε ποτέ μονοκόμματη οπότε θα ήμουν τρελός να "στηριχτώ" σε κάτι που θα "δουλέψει" ανομοιόμορφα, επίσης η αναγκαιότητα τοποθέτησης μωσαϊκών ψηφιδωτών κ.λ.π. "αναγκάζει" στην τοποθέτηση φιλέτου μαρμάρου.
    Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά ειδικοί στόκοι σε διάφορα χρώματα καθώς και διάφορες ρητίνες για ενίσχυση και αδιαβροχοποίηση του αρμού. Αυτά τότε προορίζονταν για τα πλουσιόσπιτα επειδή ήταν απλησίαστα για το μέσο εισόδημα. Σήμερα πια - φαντάζομαι - χρησιμοποιούνται ευρέως. Τύφλα νά΄χε το τσιμέντο μπροστά τους. Το τσιμέντο τουλάχιστον μπορείς να το πελεκήσεις. Τους στόκους με ρητίνες κ.λ.π. απλώς το ξεχνάς ή φέρνεις κομπρεσέρ.
    Τα ανωτέρω αφορούν εσωτερικούς χώρους.

Κώστας.

να τα πω επι τροχαδην επειδη τα εχω παααααααρα πολυ φρεσκα.
    το πλατος των αρμων των πλακιδιων δεν παιζει κανενα απολυτως ρολο.
    αντιθετως το πλατος του αρμου διαστολης της ενδοδαπεδιας παιζει πολυ σημαντικο ρολο και βγαινει κατοπιν της μελετης της ενδοδαπεδιας.
    οι οποιες σοβαρες συστολοδιαστολες γινονται μεταξυ των μεγαλων τμηματων που χωριζονται με τους αρμους διαστολης.
    οι συστολοδιαστολες που καλουνται να παραλαβουν οι αρμοι των πλακιδιων(οι οποιοι ειναι αναλογα το υλικο που χρησημοποιειται και οχι το μεγεθος) ειναι τοσο αμελητεοι ωστε να μην λογιζονται καν.
    πλακακι δεν ακουμπαει περιμετρικα στον τοιχο διοτι υπαρχει η περιμετρικη ταινια η οποια εχει τοποθετηθει για να παραλαβει τις συστολοδιαστολες μεταξυ δαπεδου και τοιχου.
    σε οσα σημεια υπαρχει ειτε αρμος διαστολης ειτε περιμετρικη ταινια γεμιζεται με ειδικο αρμοστοκο σιλικονης(ιδιου χρωματος με τον υπολοιπο αρμοστοκο) ο οποιος ειναι πολυυυυυυυυυ ελαστικος.
    και βεβαια οπου πεφτει πλακακι πανω στον αρμο διαστολης γινεται μεταφορα του αρμου με διαφορους τροπους(εγω χρησημοποιησα τον τροπο της συγκολητικης σιλικονης).

ο κακος μαστορας παντα λεει οτι τα ξερει ολα.ο καλος μαστορας απλα θα σου πει "δεν ξερω"

Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με την ενδοδαπέδια, εννοείται ότι οι αρμοί των πλακιδίων παίζουν ρόλο. Οι μικροί αρμοί είναι ηλιθιότητα των αρχιτεκτόνων.

Όσον αφορά στην μεταφορά αρμών στην ενδοδαπέδια, αυτό κανονικά δεν πρέπει να γίνεται (οι γερμανικοί κανονισμοί το απαγορεύουν) και γίνεται μόνο με ευθύνη του εγκαταστάτη και του ιδιοκτήτη.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2008
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    43
    καλησπέρα
    Να ρωτήσω κάτι από στατικής άποψης. Σε παλιό σπίτι του 1970 που έχει μωσαικό στο πάτωμα του, ο ιδιοκτητης θέλει να τοποθετήσει ενδοδαπέδια θέρμανση. Το πατωμα δηλαδή χονδρικά έχει αυτή τη στιγμή ένα πάχος 5εκ με βάρος 1kn/m2 (νομίζω ότι η πυκνότητας τσιμεντοκονιάματος είναι 2000χγρ/μ3). Η ενδοδαπέδια για να στρωθεί θέλει 10 εκ πάχος από τα οποία περίπου τα 6-7 εκ αν δεν κάνω λάθος είναι θερμομπετόν, το οποίο θα προσθέσει και αυτό από μόνο του ένα μόνιμο φορτίο της τάξεως του 1.0-1.2 kn/m2(αν η πυκνότητά του ειναι ως της τσιμεντοκονίας).
    Δεν έχω στατικά από το σπίτι για να έχω πληρέστερη εικόνα αλλά οι πλάκες δεν πρέπει να ειναι άνω των 15εκ. Το ζήτημα είναι αν εμπιστευόσασταν με μόνιμο φορτίο 2.0-2.2 kn/m2 μετά την ανακαίνιση, την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Antonis

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Σε τι όροφο βρίσκεται αυτό το διαμέρισμα και πιο είναι το τωρινό εσωτερικό ύψος;

Κώστας.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2008
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    43
    Στον Α' όροφο και έχει ύψος καθαρο 3.15...Αλλά το ύψος τι ρόλο παίζει στην ερώτησή μου?

Antonis

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    quote:Originally posted by engant
    Στον Α' όροφο και έχει ύψος καθαρο 3.15...Αλλά το ύψος τι ρόλο παίζει στην ερώτησή μου?

Antonis
    Αντώνη επί της ουσίας της ερωτήσεώς σου ... κανένα. Εξάλλου δεν θα μπορούσα να απαντήσω. Το σκεφτόμουν από αισθητική άποψη σε περίπτωση που ήταν χαμηλοτάβανο κ.λ.π.
    Προφανώς αναφέρεσαι σε ριζική ανακαίνιση διότι μια σειρά από πράγματα θα τροποποιηθούν όπως κουφώματα, ντουλάπες, τυχόν έπιπλα κουζίνας - μπάνιου, είδη υγιεινής.

Κώστας.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2008
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    43

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Το κατάλαβα φίλε αλλά το ζητημα είναι το πρόσθετο βάρος της ενδοδαπέδιας μαζί με τα νέα πλακάκια. Ακόμη και μια απλή τσιμεντοκονία 3-4 εκ με νέα πλακάκια, ίσως να δημιουργούσε προβλήματα.
    Θέλω απλά να δω αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία και αν είχε προβλήματα(πχ κάμψη πλάκας με αποκολήσεις σοβάδων και ρωγμές στην οροφη κατω ορόφου)

Antonis

Δικαιώματα απάντησης