Γειά σας,
Πριν από 4 μήνες μετακόμισα σε οροφοδιαμέρισμα που αγόρασα στον 3ο όροφο 5όροφης καινούργιας πολυκατοικία με πυλωτή. Μέχρι τώρα κατοικούσα σε νοικιασμένα παλιά διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, οπότε είμαι τελείως άσχετος με τον καταμερισμό δαπανών της αυτόνομης θέρμανσης. Στον τελευταίο λογαριασμό κοινοχρήστων συνέβη το εξής εξωφρενικό κατά τη γνώμη μου.
Διαμερίσματα με υπερτριπλάσιες και τριπλάσιες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης από το δικό μου, καλούνται να πληρώσουν ποσά πολύ μικρότερα, αναλογικά με τις δικές μου ώρες. Αναφέρω χαρακτηριστικά:
1ος όροφος, ώρες 170, ποσό 111€
3ος όροφος, ώρες 52, ποσό 59,5 €
4ος όροφος, ώρες 156, ποσό 113 €.
Από μία πρόχειρη ματιά, είδα ότι ο καταλογισμός της δαπάνης θέρμανσης έχει γίνει με βάση το ποσό για αγορά πετρελαίου θέρμανσης (το οποίο ισούται με το σύνολο των δαπανών θέρμανσης που καλούνται να πληρώσουν τα διαμερίσματα) και των ωρών που υποτίθεται οτι κάθε διαμέρισμα έχει καταναλώσει, με βάση τους ωρωμετρητές που υπάρχουν στο λεβητοστάσιο, που για να είμαι ειλικρινής αμφιβάλω αν μετράνε ώρες (εκτός και αν οι ενδείξεις μετατρέπονται με κάποιο τρόπο σε ώρες).
Κάνοντας κάποιους απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς στους οποίους συμπεριέλαβα και πιθανά πάγια θέρμανσης (20% - 15% - 10%) είδα ότι μια ώρα θέρμανσης μου κοστίζει 1,15€ ενώ σε άλλους 0,65€, πληρώνωντας 10-15€ περισσότερα από ότι πρέπει.
Επειδή σκοπεύω να το κάνω θέμα στη συνέλευση, θα ήθελα να μου πείτε αν συμφωνείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, τρόπους ορθής κατανομής δαπανών θέρμανσης και οποιαδήποτε άλλη συμβουλή.
Ευχαριστώ