Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 20

Θέμα: Ηλεκτροβάνα μέσα σε διαμέρισμα!

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12

Ηλεκτροβάνα μέσα σε διαμέρισμα!

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Θα ήθελα αφού σας χαιρετήσω να συγχαρώ τους συμμετέχοντες στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που γίνεται μέσα από αυτό το forum.Παρακολουθώ το forum σαν αναγνώστης πάνω από 3 χρόνια, γιατί λίγο λόγω σπουδών, αλλά περισσότερο από hobby, συναρπάζομαι από τα τόσο ενδιαφέροντα τεχνικά θέματα (δυστυχώς η επαγγελματική καριέρα στράφηκε σε διοικητικά καθήκοντα). Πριν 6 περίπου μήνες αγόρασα ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του 1993. Από τον Ιανουάριο είμαι και διαχειριστής. Τους τρεις τελευταίους μήνες που λειτουργεί η κεντρική θέρμανση (μονοσωλήνιο, αυτονομίες, ωρομέτρηση) παρατήρησα ότι κάθε μήνα οι ώρες που χρεωνόντουσαν στον άνω όροφο διώροφης μεζονέτας (4ος+δώμα) ήταν κάτω από το 1/3 του μέσου όρου των χρεώσεων όλων των υπόλοιπων συνιδιοκτησιών. Σε ερώτηση μου στον προηγούμενο διαχειριστή(που ήταν και κάτοικος από την αρχή της πολυκατοικίας) μου είπε ότι πάντα έτσι γινότανε και αυτό οφείλεται στο ότι ανεβαίνει η θέρμανση από τον κάτω όροφο(όσο και να στέκει αυτό, δεν την βγάζεις επί τρεις μέρες με μέση εξωτερική θερμοκρασία 2οC χωρίς να ανοίξεις την θέρμανση). Όταν ανέλαβα διαχειριστής ανακάλυψα ότι ο συλλέκτης και συνεπώς και η ηλεκτροβάνα του συγκεκριμένου τμήματος της μεζονέτας δεν ευρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο, όπως όλων των άλλων διαμερισμάτων, αλλά είναι μέσα στον χώρο του!!!! Επιπρόσθετα έμαθα ότι ο ιδιοκτήτης της μεζονέτας είναι και ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας(τώρα εξηγούνται όλα, είμαι προετοιμασμένος και για άλλες ανακαλύψεις).Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει εάν βάσει κάποιου κανονισμού, νομού, ή διάταξης μπορώ να τον υποχρεώσω να τοποθετήσει την ηλεκτροβάνα του σε κοινόχρηστο χώρο; Εάν δεν συμμορφωθεί έχω το δικαίωμα να του διακόψω την θέρμανση;(συγνώμη αλλά τα έχω πάρει στο κρανίο με το θράσος ορισμένων, οι οποίοι κατά σύμπτωση τελείως ανήκουν πάντα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις).

Γιάννης
    Γιάννης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Φίλε Γιάννη, καλωσόρισες στο forum. Δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω στο ερώτημα που θέτεις, όσον αφορά τη νομική πλευρά του πράγματος. Σίγουρα πάντως είναι λίγο περίεργο...
    Μια και σίγουρα δεν είσαι άσχετος με το αντικείμενο, και σε βλέπω να μένεις εδώ, θα σου πρότεινα να εμπλουτίσεις λίγο το προφίλ σου, έτσι για να γνωριζόμαστε καλύτερα.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Μπορεί όλα να είναι μια χαρά. Απλώς η ηλεκτροβάνα είναι μέσα στο διαμέρισμα. Κατά τα λοιπά να είναι συνδεμένη και να δουλεύει μια χαρά. Αυτός μπορεί να έχει τζάκι ή να γουστάρει ait-condition.
    Μπορεί.
    Μπορεί όμως η ηλεκτροβάνα να είναι ξεκούμπωτη, η βάνα ανοικτή και σε συνδυασμό με κυκλοφορητή γουρούνι ( σύνηθες ) αυτός να ζεσταίνεται όχι μόνο με το κάτω διαμέρισμα αλλά με οποιοδήποτε διαμέρισμα ζητάει θέρμανση, εις βάρος όλων. Τι μοντέλο κυκλοφορητή έχετε; Για ξεκάρφωμα πατάει και το κουμπί του θερμοστάτη χώρου κάθε τρείς μέρες από 2 ώρες.
    Για ζεστό νερό χρήσης πως είναι η λειτουργία στην πολυκατοικία σας;
    Είναι δυνατόν ακριανό διαμέρισμα να έχει λιγότερες ώρες από μεσαίο;[:0]

Υπάρχει άλλη βάνα που να μεσολαβεί στο κύκλωμα μεταξύ του δικού του διαμερίσματος και του λεβητοστασίου; Αν υπάρχει, ακόμα και αν είναι απαραίτητο να σταματήσει η λειτουργία άλλου διαμερίσματος ( φυσικά θα συννενοηθείς με τον άλλο ιδιοκτήτη ) τότε κλείστε την. Ε....κάποια στιγμή θα διαμαρτυρηθεί!!! Το φαντάζεσαι; Να σας ζητάει και τα ρέστα; Μόνο με θερμιδομετρητή θα είστε σίγουροι.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι ζεϊμπέκικο. Είναι τανγκό και χρειάζονται δυο.
    Κώστας.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η η/βανα ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι ξεκούμπωτη και που και που ανοίγει τον θερμοστάτη και γράφει κανά μισάωρο για ξεκάρφωμα. Γιατί το λέω αυτό:
    1. Επί 4 ημέρες με μέση εξωτερική θερμοκρασία 2-3οC δεν είχε γράψει τίποτα. Εχθές το βράδυ έγραψε ένα μισάωρο.
    2. Κατά την διάρκεια του ανωτέρω 4ημερου θερμομέτρησα αρκετές φορές τις σωλήνες προσαγωγής και επιστροφής πριν τον συλλέκτη της επίμαχης η/βανας λίγο πριν την οροφή του 3ου ορόφου, και βρήκα θερμοκρασίες που δείχνουν ότι η κυκλοφορία γίνεται κανονικά δλδ η παροχή είναι συνεχής.
    3. Από την ίδια η/βανα τροφοδοτείται και το boiler του διαμερίσματος(είναι το μόνο διαμέρισμα που έχει boiler). Πότε ζεσταίνεται αυτό το boiler;Δεν το χρησιμοποιούν ποτέ;
    Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης να τον κλείσω και να τον αποκόψω από την θέρμανση. Αυτό που σκέπτομαι είναι να τοποθετήσω μια η/βανα σε κοινόχρηστο χώρο, όσο γίνεται πιο κοντά στον συλλέκτη του(εκεί που έκανα τις θερμομετρήσεις).
    Αυτό που αναφέρεις για τον κυκλοφορητής δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω δεν χρειάζεται να είναι ο κυκλοφορητής γαϊδούρι για να γίνεται αυτή η δουλεία, απλά πρέπει να είναι ο σωστός.
    Το θέμα της θερμιδομέτρησης το ξέρω, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι οι συνιδιοκτήτες να υποστούν την δαπάνη.
    Το θέμα είναι εάν επιτρέπεται από τους κανονισμούς η η/βανα να είναι σε χώρο μη προσβάσιμα και μη κοινόχρηστο, όπου δεν έχει πρόσβαση ο διαχειριστής.

Γιάννης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    1. Αρκετά ύποπτο. Μπορεί όμως να περνάει όλη του τη ημέρα κάτω, και όντως να ζεσταίνεται και το πάνω έτσι, οχι πολύ αλλα αρκετά για να πάει για ύπνο. Τώρα εκείν οτο μισάωρο που είδες μπορεί να μην κοιμήθηκε αμέσως...

2. Δεν αρκεί να διαπιστώσεις οτι οι σωλήνες είναι ζεστές, γιατί μπορεί να υπάρχει κυκλοφορία μέσω bypass στον πανω μέρος της στήλης. Αν όμως διαπιστώσεις σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ προσαγωγής επιστροφής (της ταξης των 10 βαθμών) τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει.

Δες τα σχέδια και τη μελέτη κατανομής της πολεοδομιας. Αν η μεζονέτα είναι νόμιμη, τότε θα έχει δείξει μόνο εναν ωρομετρητη ο μηχανικός. Δεν γίνεται να δείξεις δύο γιατί η θερμότητα όντως ανεβαίνει πάνω και έτσι κλέβεις γιατί πολζ/εις την ώρα με μικρότερο συντελεστή. Αρα η κατανομή που κάνετε είναι άκυρη, πρέπει να εφαρμόσετε αυτήν της πολεοδομίας, άρα να καταργήσετε τον δεύτερο ωρομετρητή. Αν είναι παράνομη τότε μπλέκεις με διαδικασία αυθαιρέτων, δε θα στο συνιστούσα γιατί και σύ έχεις εναν ημιυπαίθριο, και ο απο πάνω σου και ο αποκάτω σου κλπ. Αν έρθει η πολεοδομία θα γράψει πρόστιμα για όλα. ακόμα και αυτή καθαυτή η φράση του "αυτό οφείλεται στο ότι ανεβαίνει η θέρμανση από τον κάτω όροφο" δηλώνει ακριβώς αυτή την παρανομία. Γράφει ώρες για μικρότερο χώρο και ζεσταίνει επιλέον έναν αλλο. Σαν να είχες ανοιξει τρύπα με τον απο κάτω σου, και να πληρώνατε μόνο με τις δικές του ώρες. Εντάξει μην ανοίξουμε κουβέντα τώρα, οτι θα καίει και πιο πολλές ώρες κλπ (αναφέρομαι στους φίλτατους μηχανικούς συνφορουμίτες) τα έχουμε ξαναπεί και σε άλλο τόπικ, το θέμα είναι οτι η πολεοδομία δεν θα εχει δεχτεί δύο μετρητές.

There's no place like 127.0.0.1

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως οι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν έδειξαν ΔΤ της τάξης των 10οC. Το θέμα “καταγγελία στην πολεοδομία” δεν παίζει για τους λόγους που ανέφερες. Το θέμα της αλλαγής του τρόπου κατανομής (συνένωση των δυο καταναλώσεων) δεν το βλέπω να παίζει, γιατί στον κανονισμό της πολυκατοικίας αναφέρεται ότι κάθε αλλαγή στα χιλιοστά των δαπανών χρειάζεται την 100% ομοφωνία των συνιδιοκτητών(το δώμα είναι ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία στον κανονισμό), πράγμα αδύνατο, δεν πιστεύω να συμφωνήσει ο ίδιος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι εάν επιτρέπεται από τους κανονισμούς της εγκατάστασης θέρμανσης κάποια ηλεκτροβάνα να είναι σε χώρο μη προσβάσιμα και μη κοινόχρηστο, όπου δεν έχει πρόσβαση ο διαχειριστής.

Γιάννης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Δεν θυμάμαι να το έχω δεί κάπου δυστυχώς. Αλλα η κοινή λογική λέει να είναι σε κοινόχρηστο χώρο, γιατί γίνονται μαιμουδιές. Μήπως μπορείς να βρείς την σύνταξη των προδιαγραφών του κατασκευαστή (συνήθως την έχουν οι οικοπεδούχοι). Εκεί θα γράφει πιθανότατα οτι οι η/β θα τοποθετηθούν σε κοινόχρηστο χώρο. Το ίδιο ίσως και να αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή της θέρμανσης της πολυκατοικίας. Δεν θυμάμαι κατι άλλο αλλα θα το ψάξω πάντως...

There's no place like 127.0.0.1

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    Και γω δεν θυμάμαι να αναφέρεται κάτι κάπου και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν δεν υπάρχει κάποια διάταξη για το θέμα της ηλεκτροβάνας. Πάντως όπως λέει και ο Δημήτρης, ασχέτως του νόμου θα πρέπει να ισχύουν αυτά της μελέτης θέρμανσης της πολεοδομίας, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι. Οπότε έχεις ένα επιχείρημα και κάτι επίσημο στο χέρι σου δεδομένου πως βρήκες τη μελέτη και δείχνει τις η/β εκτός ιδιοκτησιών. Το πρόβλημα είναι πως θα το χειριστείς γιατί δεν νομίζω η πολεοδομία να έρθει να εξετάσει μόνο αυτό το θέμα, θα δει και άλλα. Αυτό είναι δυστυχώς σύνηθες, κάποιοι κοιμούνται ήσυχοι και κάνουν πονηριές επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι λόγω του ότι έχουν "κάνει" τις ίδιες παρανομίες (εννοώντας ημιυπαίθριους κτλ).

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Η συγγραφή υποχρεώσεων δεν αναφέρει κάτι για την θέση των ηβ. Απ ότι με ενημέρωσε ένας συμβολαιογράφος η διαίρεση της συγκεκριμένης μεζονέτας σε δύο ανεξάρτητες ιδιοκτησίες είναι παράνομη γιατί το δώμα δεν έχει-ούτε μπορεί να αποκτήσει- δική του πρόσβαση στο κλιμακοστάσιο. Προφανώς τα σχέδια στην πολεοδομία την δείχνουν ενιαία ιδιοκτησία, με ως εκ τούτου μία η/β και ένα θερμοστάτη για όλη. Την μαιμουδιά αρχικά την έκανε ο ίδιος-είναι ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας-με την ανοχή ή παράβλεψη του συμβολαιογράφου. Πιστεύω ότι σε αυτό μπορώ να στηριχτώ για να απαιτήσω ενοποίηση της ιδιοκτησίας στην θέρμανση, τόσο λειτουργικά όσο και στο θέμα της κατανομής των δαπανών.

Γιάννης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεία σου φίλε Γιάννη και απο μένα...
    Διάβασα ότι είσαι χημικός και επίσης διάβασα απαντήσεις σου σε ερωτήματα φίλων. Χάρηκα που μετά απο 3 χρόνια αποφάσισες να ανταλλάξεις απόψεις ίσως και γνώσεις μαζί μας.
    Σχετικά με το παραπάνω ερώτημα σου δεν έχω να πω κάτι μίας και είναι καθαρά θέμα κανονισμών και δεν είμαι ιδικός.

http://udravlikos.gr

Δικαιώματα απάντησης