Σελίδα 6 από 7 ΠρώτοΠρώτο ... 4567 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 51 μέχρι 60 από 70

Θέμα: Υπερθέρμανση λέβητα

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλώς τον φίλο μας τον Mechatron! Βλέπω ότι σε καυτά ζητήματα πάντα δίνεις το παρών! Αν θέλει κανείς καμιά ζαβή καμινάδα ή κανά σιφώνι δαπέδου δεν μιλάς καθόλου

Κώστα: Η απάντηση στην ιστορία σου είναι για τα ποπ-κορν.. Δεν γίνεται κανά σουβλάκι;

Για το θέμα μας: Σκεφτείτε ότι η αλλαγή φάσης γίνεται υπό σταθερή θερμοκρασία και πίεση. Ισοβαρής μεταβολή αφενός και ισόθερμη ταυτόχρονα; Γίνεται αυτό; Quiz στο quiz Μήπως πρέπει να ξεσκονίσουμε την Θερμοδυναμική; Εγώ ήδη κατέβασα τις σημειώσεις μου!

Dimi φίλε, πάντα θα κάνεις μία πολύ ουσιαστική ερώτηση που φυσικά μαζί με την απάντηση θα είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση!
    (προς λοιπούς από τους 7 κατά Κώστα: ίσως αυτό δώσει την άκρη του νήματος στο θέμα που καταπιαστήκαμε)
    Dimi, αν βάλεις αυτόματο εξαεριστικό στην χύτρα τότε αυτή θα αφήσει να περάσει ο οιοσδήποτε ατμός υπάρχει ψηλά και στη συνέχεια το υγρό το οποίο θα έλθει προς αυτό θα ανεβάσει το φλοτεράκι και επομένως θα κλείσει το μπεκ. Ας εξετάσουμε τώρα τι θα συμβεί μετά από ένα χρονικό βήμα Δt:
    Στη συνέχεια και εφόσον η χύτρα βρίσκεται επάνω στο μάτι το κλείσιμο του μπεκ θα έχει ως συνέπεια να ανέβει η πίεση διότι δεν υπάρχει μετατροπή φάσης αφενός και η οποιαδήποτε διαστολή του νερού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, δεν θα μπορέσει να γίνει λόγω του κλειστού όγκου οπότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση εσωτερικά. Η άνοδος της πίεσης θα εξαφανίσει εντελώς οιαδήποτε υποψία ατμού πάει να παραχθεί και θα κλείσει πιο σφιχτά το μπεκ. Εδώ τελείωσε το Δt οπότε ξεκινά το επόμενο:
    Με μία από τα ίδια και δίχως υποψία πλέον ατμού η πίεση θα ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Στη συνέχεια και μετά από κάποιες ακόμα χρονικές στιγμές, βρισκόμαστε είτε στο δελτίο ειδήσεων είτε αν δεν έχει κολλήσει η βαλβίδα ασφαλείας της χύτρας άντε να τη βγάλουμε με ένα κάψιμο του φίλτρου του απορροφητήρα, διάλυση του ηλεκτρικού του μέρους και ίσως και κάψιμο του μοτέρ της πτερωτής. Το μπουρί Φ100 ή Φ120 που είναι από πλαστικό άντε να κρύβει κάπου στη ελαφρά παραμορφωμένη διαδρομή του τα υπολείματα τόσο του εξαεριστικού μας όσο και της βαλβίδας ασφαλείας
    Αυτόματο εξαεριστικό λοιπόν δεν κάνει για την χύτρα! Αξίζει όμως να πάμε παρακάτω και να δούμε τι είδους εξαεριστικό έβαλε αυτός που τη σχεδίασε:
    Αντί λοιπόν του εξαεριστικού υπάρχει η καλά μελετημένη βαλβίδα εκτόνωσης βρασμού (αυτή που γυρίζει και σφυρίζει στις παλιές χύτρες) η οποία ανοίγει μόλις αντιληφθεί ότι η πίεση εντός της κατσαρόλας ξεπέρασε μία συγκεκριμένη π.χ. 0,7 Bar. Με το άνοιγμα, θα περάσει αμέσως το νερό του φαγητού θερμοκρασίας 115° που εσύ θα το βλέπεις σαν ατμό σύμφωνα με αυτά που είπαμε εχθές. Στη συνέχεια ανεβάζοντας την πίεση π.χ. στα 0,72 Bar τότε η βαλβίδα αυτή θα παραμένει συνεχώς ανοιχτή (πολύ λίγο ανοιχτή) ώστε να επιτρέπει να διαφεύγει πολύ λίγος ατμός ασφαλείας από τη χύτρα ο οποίος επειδή ακολουθεί κάπως σπειροειδή διαδρομή και εξέρχεται από δύο τρύπες αντιδιαμετρικές έχει σαν αποτέλεσμα να περιστρέφεται όλη η βαλβίδα λόγω στροφορμής (αφιερωμένο στους 7). Για να πετύχει όμως αυτή η ισορροπία, στο σημείο αυτό πρέπει να βάλει το χέρι της η καλή νοικοκυρά: πρέπει να ελαττώσει την φωτιά τόσο όσο η βαλβίδα να περιστρέφεται με μία κίνηση ούτε αργή ούτε γρήγορη. Σαν να χορεύει τσάμικο!
    --Αν την αφήσει έτσι ή την δυναμώσει κι άλλο τη φωτιά, τότε η βαλβίδα θα εξακολουθεί να περιστρέφεται όλο και γρηγορότερα ώσπου κάποια στιγμή θα πεταχτεί έξω, θα αρχίσει να διαφεύγει ο ατμός σφυρίζοντας και ας ελπίσουμε ότι η μαγείρισσα δεν υποφέρει από καρδιακά νοσήματα.
    --Αν την χαμηλώσει πολύ τη φωτιά, τότε η βαλβίδα θα σταματήσει πάλι να περιστρέφεται, θα πέσει η θερμοκρασία στην χύτρα και το φαγητό θα είναι για τα χειροτροφεία!

Βέβαια τα τελευταία χρόνια τις σκαρτέψανε εκείνες τις ωραίες βαλβίδες που περιστρεφόντουσαν και σφύριζαν και όλο το μηχανικό μέρος αντικαταστάθηκε από το πλαστικό. Βέβαια στα ευαίσθητα και επικίνδυνα μέρη εξακολουθούν να υφίστανται κάποια ανοξείδωτα κομματάκια μηχανισμών αλλά από μάζα είναι σαν σκουλαρίκια.

Μίλτο τώρα διαβάζω το δικό σου το quiz και θα σου απαντήσω.
    Θα θίξω μόνο αυτό: «Καπετάνιο, δε συμφωνώ ότι η μετατροπή των φάσεων γίνεται υπό σταθερή πίεση και θερμοκρασία. Γίνεται πάνω σε μια καμπύλη, πίεσης-θερμοκρασίας. Στην καμπυλη κορεσμένου ατμού στην περίπτωσή μας.»
    Η φράση σου έχει τρεις περιόδους:
    ---Η πρώτη ανέτρεψε τελείως τους φυσικούς νόμους. Η μετατροπή των φάσεων γίνεται υπό συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και πίεσης.
    (Έχεις μπερδευτεί από το πολύ ωραίο topic που ασχολιόμασταν εγώ κι εσύ μόνο δυστυχώς με το σύστημα του Πάνου για το πως γίνεται η «ατμοποίηση» (άδειασμα) στους συλλέκτες του. Εκεί όμως είχαμε μείνει αιχμάλωτοι για ένα μεγάλο διάστημα στό ότι εμείς βλέπαμε ατμοποίηση ενώ δεν ήταν ατμοποίηση παρά σκέτο άδειασμα!!![}] Και το σύστημα άδειαζε διότι ο μηδαμινός παραγόμενος ατμός ανέβαζε την πίεση ώστε να υποχωρήσει η μεμβράνη του ΔΔ οπότε: Κάντε μας Χώροοοο (που λέει κι ο Πορτοκάλογλου) στον χώρο αυτόν άδειαζαν οι συλλέκτες με τη βαρύτητα και ούτε γάτος, ούτε ατμός ούτε τίποτα.) Για τον λόγο αυτόν δεν πρέπει το σύστημα αυτό να έχει χαμηλότερα ή στο ίδιο ύψος τους συλλέτες από το ΔΔ.
    ---Οι δύο επόμενες περίοδοι μιλάνε για μετατροπή φάσης με διαφορετικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας οπότε εμπίπτουν στη 1η.

Και να το δούμε λίγο με την εις άτοπο απαγωγή που δυσκολεύονται οι ξένοι και κατήργησαν από τα σχολειά μας οι ιθύνοντες: Αν κινείσαι πάντα επάνω στην καμπύλη κορεσμένου ατμού που έχει βαθμό ξηρότητας Χ=100% τότε πότε θα βρεθείς σε τιμές π.χ. Χ=75% ή 50% ή 25% ή 0% κατάσταση που είναι λίγο πριν την αρχή της ατμοποίησης; όπερ άτοπο!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Καπταιν, συνεχίζω να διαφωνώ για τις σταθερές συνθήκες κατά την αλλαγή των φάσεων. Απλά αν κατά την αλλαγή φάσης έχουμε σταθερή πίεση, θα είναι σταθερή και η θερμοκρασία. Ισχύει και το αντίστροφο.

Ποια είναι όμως η δική σου θεωρία για το τι θα συμβεί όταν αναιβεί ψηλά το νερό των 120C, για να το δούμε λίγο στην πράξη το θέμα?

Για το παρακάτω τι έχεις να πεις? Αν, πούμε ότι η αλλαγή της φάσης γίνεται υπό σταθερές συνθήκες P,T δεν οδηγούμαστε σε άτοπο?

quote:Πχ έχω μια χύτρα με νερό θερμοκρασίας > 100C που την έχω βγάλει από τη φωτιά. Ανοίγω με το χέρι την βαλβίδα. Το νερό θα αρχίσει να βράζει, και η θερμοκρασία του θα αρχίσει να μειώνεται. Αν δεν γινόταν αυτό (να μειωθεί η θερμοκρασια του), θα έβραζε όλο το νερό μέχρι να στεγνώσει η χύτρα!
    Το άτοπο είναι ότι θα βράσει όλο το νερό της χύτρας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Mechatron, ξεκίνησα να σου γράψω και κάπου σβήστηκε το κείμενο. Μετά πρόλαβε ο κάπταιν.

quote:Για να ατμοποιηθεί το νερό δεν πρέπει να απορροφήσει απο κάπου θερμότητα? Εμείς λέμε οτι είναι αν είναι να ατμοποιηθεί θα πρέπει
    (120-105)*4200/3600*m = 700W οπότε έχω, m=40,23kg

Στην ουσία μήπως έχω το 1/40,23 της ενέργειας για να γίνει η αλλαγή φάσης?
    Μήπως απλά θα ατμοποιηθεί το 1/40,23 της μάζας του νερού και θα πέσει η θερμοκρασία της υπόλοιπης μάζας στο σημείο βρασμού οπότε θα σταματήσει η ατμοποίηση?

(Τώρα μιλάμε για σύστημα σταθερής πίεσης, όπου πχ ο ατμός φεύγει από τα εξαερηστικά, αλλιώς θα ανέβαινε το σημείο βρασμού πάνω από τους 105, λόγω αύξησης της πίεσης.)

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Καπετάνιο, μια οι κατσαρόλες, μια οι χύτρες, να υποθέσω ότι διάβαζες στην κουζίνα μικρός;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by miltos
    Ποια είναι όμως η δική σου θεωρία για το τι θα συμβεί όταν αναιβεί ψηλά το νερό των 120C, για να το δούμε λίγο στην πράξη το θέμα?
    Για το παρακάτω τι έχεις να πεις? Αν, πούμε ότι η αλλαγή της φάσης γίνεται υπό σταθερές συνθήκες P,T δεν οδηγούμαστε σε άτοπο?
    Πχ έχω μια χύτρα με νερό θερμοκρασίας > 100C που την έχω βγάλει από τη φωτιά. Ανοίγω με το χέρι την βαλβίδα. Το νερό θα αρχίσει να βράζει, και η θερμοκρασία του θα αρχίσει να μειώνεται. Αν δεν γινόταν αυτό (να μειωθεί η θερμοκρασια του), θα έβραζε όλο το νερό μέχρι να στεγνώσει η χύτρα!
    Το άτοπο είναι ότι θα βράσει όλο το νερό της χύτρας.
    Καταπληκτική ερώτηση και θα την άφηνα έτσι; Σου ετοίμασα διάγραμμα από την ASHRAE για να γίνουμε πιο κατανοητοί γι' αυτούς που θα μας διαβάσουνε. Ο 3ος από τους 7 (Mechatron) μη μου θυμώσει που δεν του απαντώ άμεσα! Θα του απαντήσω κι αυτού.
    Αυτή η μεταβολή Μίλτο που περιέγραψες με την χύτρα στους 120° και το άνοιγμα της βαλβίδας δεν είναι μετατροπή φάσης! Είναι η λεγόμενη ισενθαλπική εκτόνωση. Ας πάμε στο διάγραμμα P-H (πίεση, ενθαλπία):

Βρισκόμαστε στο σημείο Α όπου έχουμε 120° θερμοκρασία νερό το οποίο συνυπάρχει με πολύ μικρή ποσότητα των ατμών του, δηλαδή κάπου σε βαθμό ξηρότητας Χ=<<0,1 (10%) (έχω κυκλώσει τους βαθμούς ξηρότητας με κόκκινο).
    1. Ανοίγουμε μία τρύπα ή ανοίγουμε την βαλβίδα. Αμέσως θα αρχίσει να πετάγεται ο ατμός και να χορεύει η χύτρα, ο οποίος είναι έξω μεν ατμός αλλά όχι μέσα!! Τα είπαμε εχθές. Το φαινόμενο αυτό δεν λέγεται μετατροπή φάσης. Λέγεται ισενθαλπική εκτόνωση της χύτρας διότι από την φύση και μόνο συμβαίνει (και αποδεικνύεται) κάτω από σταθερή ενθαλπία.
    2. Η μάζα του νερού που εξέρχεται, αμέσως ατμοποιείται και η ατμοποίηση αυτή συμβαίνει στην ατμόσφαιρα κάτω από σταθερή πίεση (ατμοσφαιρική) και σταθερή θερμοκρασία (κάποια θερμοκρασία). Συνεπώς μέσα στην χύτρα που εξακολουθεί και φυσάει δεν έχεις βρασμό!

Παρακολούθησε όμως τι θα συμβεί: Αν πας και πιάσεις την χύτρα την στιγμή εκείνη, αυτή θα είναι πάρα πολύ κρύα!! Αν δε το φαινόμενο συνεχίσει να υφίσταται για κάποιο χρόνο, θα παρατηρήσεις ακόμα να πιάνει και πάγο γύρω-γώρω από το σώμα της! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

3. Η ξαφνική απώλεια της πίεσης μέσα στην χύτρα θα τείνει να εξομοιώσει την πίεση εσωτερικά με την ατμοσφαιρική οπότε το σύστημα θα πάει στο σημείο Β.
    4. Λίγο πριν αλλά και μόλις συμβεί αυτό, τότε αυτομάτως το νερό των 120° θα αρχίσει υπό σταθερή πίεση πλέον που είναι η ατμοσφαιρική, να εξατμίζεται με ταχύτητα. Τώρα όμως πλέον η εξάτμιση συμβαίνει μέσα στο ίδιο το σώμα της χύτρας και δεν θα έχω ροή μάζας προς τα έξω. (Θα αδυνατίσει κατά πολύ η αρχική ορμή). Εδώ πλέον από το σημείο Β κινούμαστε ισοβαρώς προς το Χ=1 ήτοι πάμε για την καμπύλη κορεσμένου ατμού.
    5. Για να συμβεί όμως η υποχρεωτική αυτή εξάτμιση, η χύτρα πρέπει να παραλάβει από κάπου θερμότητα ειδάλλως δεν μπορεί να γίνει η εξάτμιση. Από πού θα την παραλάβει; Το ζήτημα είναι ένα: υπάρχει αδήριτη ανάγκη να παραλάβει ποσό θερμότητας η χύτρα και επειδή δεν υπάρχει κάπου εστία θερμότητας παρά μόνο αποθηκευμένη θερμότητα μέσα στο σώμα του συστήματος χύτρα-νερό, τι θα κάνει; Θα εξατμίσει όση μάζα χρειάζεται έτσι ώστε να ισορροπήσει το σύστημα στους 99° οπότε και θα σταματήσει η εξάτμιση. Στο τέλος μένω με μία χύτρα 99° και κάποια μάζα νερού της ίδιας θερμοκρασίας ενώ μου λείπει η μάζα του νερού που έφυγε υπό μορφή ατμού.

Σε όλους θα σας έχει τύχει να το παρακολουθήσετε αυτό το φαινόμενο κατά πολύ εντονότερο με ένα τρύπιο γκαζάκι που περιέχει βουτάνιο. Αν και είναι κακό για το περιβάλλον να το πειραματίζεται κάποιος επί τούτου. Όλοι θα παρατηρήσατε ότι στο τέλος γύρω από το γκαζάκι υπήρχε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου! Μάλιστα επειδή το βουτάνιο είναι πολύ πτητικό αέριο και εξακολουθεί να εξατμίζεται κάτω από κανονικές συνθήκες στην ατμόσφαιρα, το φαινόμενο συνεχίζει σε σχέση με τη χύτρα έως ότου αδειάσει παντελώς το φιαλίδιο. Βάσει των ανωτέρω εξηγείται το στρώμα του πάγου που πιάνει εξωτερικά αυτό.

Προς τους 7: Ό,τι ειπώθηκε για την χύτρα, περιέχει τις λύσεις των quiz που μπήκαν από χθες για την ατμοποίηση ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Καθήστε και βάλτε τα πράγματα στη σειρά ώστε να βγει ένα πολύ καλό συμπέρασμα για όλους. Εγώ θέλω πια να σας διαβάζω αλλά ψάχνω και να μπαλώσω τον χρόνο των συνολικά 6 ωρών που μου πήραν τα 3 μεγάλα μου posts στο θέμα αυτό που θα πρότεινα στους Admins να το μετονομάσουν σε «Ανεπιθύμητη ατμοποίηση και πώς συμβαίνει αυτή στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης».
    Κανονικά πρέπει να γραφτούν πολλά ακόμα κι από άλλους ώστε να κλείσει σωστά το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by nyannaco

Καπετάνιο, μια οι κατσαρόλες, μια οι χύτρες, να υποθέσω ότι διάβαζες στην κουζίνα μικρός;

Νίκος
    Μόλις παντρεύτηκα μ' έστρωσε η γυναίκα μου
    Το σταμάτησα όμως διότι από κάποια στιγμή και μετά μου έλεγε για ανεξακρίβωτους λόγους: καλά άστο!
    Σκέφτομαι μήπως παίξανε ρόλο τα πειράματα που έκανα αρκετά συχνά. Σε πολλά από αυτά βγάλαμε μέσα από την κατσαρόλα ....βαλανίδια πολτοποιημένα.
    Ακούει πειράματα και την πιάνει ακόμα και σήμερα σύγκρυο
    Πάντως το γενικό συμπέρασμα είναι ένα: η χύτρα είναι μόνο και μόνο για μαγείρεμα και μη διανοηθεί κανείς να παίξει μαζί της!! Είναι άκρως επικίνδυνη!

Υ.Σ.
    1. Είχα φτιάξει περίπου 30 γραμ. βάρος το οποίο το είχα προσδέσει επάνω στην βαλβίδα και προσπαθούσα να μετρήσω την νέα θερμοκρασία βρασμού.
    2. Κάποια στιγμή εκεί στα 60 γραμ. μου άνοιξε η βαλβίδα ασφαλείας και από εκεί είναι τα σχετικά μου γραφόμενα. Σκεφτόμουνα: αφού υπάρχει πεντακάθαρη (την είχα φροντίσει ποικιλοτρόπως) βαλβίδα ασφαλείας τι έχω να φοβάμαι; Ε! κάπως έτσι άνοιξε μία μέρα ...που να μη θυμάμαι
    3. και πολλά άλλα ακόμα...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Καπετάνιε κούλαρε λίγο...!!

Τι διαγράμματα και κακό είναι αυτά που πέταξες στην οθόνη?
    Ο κόσμος κινείται νωχελικά και ήρεμα!Ηρέμησε!Με το που τα είδα έπινα νερό και παραλίγο να φτύσω την οθόνη..!!
    Τα παρατεκμηριώνεις!
    Στην κουζίνα ο κόσμος συζητάει τα νέα απο τον έξω κόσμο ενώ απολαμβάνουν κοκκορόσουπα(φεμινισμός για ισότητα τον έφαγε..)..!!Δεν λύνει ASHRAE ασκήσεις..!!

ΥΓ.Δεν έχουν πλάκα οι καμινάδες και τα πλακάκια..Αρκετές φορές έβαλα το κεφάλι και τα νύχια μου μέσα..Προτιμώ την ενέργεια.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Καπετάνιο, θύμισες κάτι από τα παλιότερα με τις ώρες που αφιέρωσες

Δυστυχώς παραπάνω έχασα το σκεπτικό σου από την αρχή. Λες:

quote:2. Η μάζα του νερού που εξέρχεται, αμέσως ατμοποιείται και η ατμοποίηση αυτή συμβαίνει στην ατμόσφαιρα κάτω από σταθερή πίεση (ατμοσφαιρική) και σταθερή θερμοκρασία (κάποια θερμοκρασία). Συνεπώς μέσα στην χύτρα που εξακολουθεί και φυσάει δεν έχεις βρασμό!
    Μα πως εξέρχεται νερό? Αφού η χύτρα είναι μισογεμάτη. Το νερό είναι χαμηλά και η βαλβίδα είναι ψηλά, εκεί που περιέχεται αέριο.

Το παραπάνω θα συνέβαινε αν η βαλβίδα βρισκότανε κάτω από τη στάθμη του νερού. Αλλά τότε δε θα έβγαινε ατμός αλλά μίγμα ατμού με νερό, διότι όπως έδειξε ο mechatron, δεν θα υπήρχε η θερμότητα για να βράσει όλο το νερό. Θα έβραζε λίγο νερό, μέχρι το υπόλοιπο που παραμένει υγρό να πέσει στους 100C (εφόσον βρισκόμαστε σε ατμοσφαιρική πίεση).

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Mechatron:
    Ο κόσμος κινείται νωχελικά και ήρεμα!
    Αμ αυτό είναι που δεν μου πολυ-αρέσει....

Αμ και μένα η ισότητα μ' έφαγε!

Τα παρατεκμηριώνω όντως. Τους κακόμαθα

Μίλτο μ' ενδιαφέρει να κατανόησες γραφικά πώς έγινε η διαδικασία της πρεσσαρισμένης χύτρας των 120°. Τα υπόλοιπα αναλύονται ακόμα βαθύτερα για να απαντηθούν.

Γράφω: «2. Η μάζα του νερού που εξέρχεται, αμέσως ατμοποιείται και η ατμοποίηση αυτή συμβαίνει στην ατμόσφαιρα κάτω από σταθερή πίεση (ατμοσφαιρική) και σταθερή θερμοκρασία (κάποια θερμοκρασία). Συνεπώς μέσα στην χύτρα που εξακολουθεί και φυσάει δεν έχεις βρασμό!»

Αν το διαβάσει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά σ' επαφή με αυτές τις έννοιες είναι γεγονός ότι μπορεί και να μπερδευθεί. Αν παρ' όλες τις αντίθετες νουθεσίες του mechatron τα παρατεκμηρίωνα, τότε θα ήθελα κάπου τριπλάσιο χρόνο.

Γράφω ότι το σημείο Α δεν βρίσκεται επάνω στην καμπύλη κορεσμένου υγρού αλλά κατά τι λίγο αριστερότερα. Τη στιγμή που εγώ θέλω να διατηρήσω σταθερό το σημείο αυτό σημαίνει ότι είμαι υποχρεωμένος να αφήσω να διαφεύγει λιγοστός ατμός τη στιγμή που εξακολουθώ να έχω την χύτρα επάνω στη φωτιά. Αν δεν το έκανα τότε θα αυξανότανε η πίεση μέσα στη χύτρα συνεχώς με αποτέλεσμα να έχω αυτά που γράφτηκαν πριν. Η θερμοδυναμική κατάσταση όμως του μέσου ορίζεται ως ατμός σχεδόν επάνω στην καμπύλη του κορεσμένου υγρού. Να γιατί το απεκάλεσα νερό και όχι ατμό. Από κατάσταση κορεσμένου υγρού έως την κατάσταση του κορεσμένουν ατμού χρειάζομαι θερμότητα 590 Kcal/Kg. Συνεπώς δεν είναι ατμός αυτός! Έχει βαθμό ξηρότητας ~0,5%. Αυτή την κατάσταση του νερού έχω μάθει να την αποκαλώ ώς κορεσμένο υγρό!
    Από τη στιγμή που ατμός βαθμού ξηρότητας Χ = ~0,5% έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα τότε αλλάζει αυτομάτως ο βαθμός ξηρότητας πάει κάπου στο 1%. Το υπόλοιπο 99% που χρειάζεται ώστε να γίνει κορεσμένος ατμός και στη συνέχεια υπέρθερμος ατμός θα το κάνει έξω από την χύτρα σε συμφωνία με την ατμόσφαιρα διότι ως αέριο έστω και 1% είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τον νόμο των μερικών πιέσεων οπότε θα γίνει μίγμα με τον ατμοσφαιρικό αέρα και θα καταλήξει ως υπέρθερμος ατμός όπως και οι υπόλοιποι ατμοί που υπάρχουν μέσα στον αέρα που αναπνέουμε.
    Βρασμό αποκαλούμε την συνύπαρξη του υγρού με τους ατμούς του αλλά ειδικά δίπλα στην καμπύλη κορεσμένου υγρού απόφευγε να μιλάς για βρασμό. Εγώ θεωρώ τον βρασμό όταν έχω έναν βαθμό ξηρότητας πάνω από 10% και ως το 40% διότι από κει και πάνω δεν βλέπεις σχεδόν τίποτα διά γυμνού οφθαλμού.

Αυτή είναι η διαδικασία. Θέλει σκέψη και περίσκεψη το πράμα! Είναι άκρως δυσνόητες έννοιες αλλά αν τις νοιώσεις θα τις έχεις

Υ.Σ.
    Ας πούμε αυτή η έκφραση: «δεν θα υπήρχε η θερμότητα για να βράσει όλο το νερό» είναι λανθασμένη και σ' εγκλωβίζει. Για παράδειγμα: τι σημαίνει θα βράσει όλο το νερό;
    1. Θα παραχθεί 0,5% ατμός (καμπύλη κορεσμένου υγρού) που σημαίνει ότι αν έχεις 1 κιλό νερό, με μία μικρή ελάττωση της πίεσης έχεις φτιάξει 5 γραμ. ατμό ενώ εξακολουθείς να έχεις 995 γραμ. νερό; Και τότε αν είσαι μέσα σε κλειστό κύκλωμα ή δοχείο ουδεμία πρακτικά αύξηση του όγκου συνέβη!
    ή
    2. προσδίδοντας 590 Kcal θερμότητα έχεις φτιάξει 100% ατμό και είσαι επάνω στην καμπύλη κορεσμένου ατμού; Αν εννοείς αυτό και το φαινόμενο συμβεί σε κλειστό κύκλωμα ή δοχείο και όχι στην ατμόσφαιρα τότε θα πρέπει να μου βρεις αντί για 1 λίτρο που κράταγε έως τώρα, 160 λίτρα χώρο ώστε να καταλάβει το παράγωγο του βρασμού σου.
    ή
    3. Κάτι ενδιάμεσα;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Να ξεκινήσουμε από το ΥΣ

Εννοώ το 1. Αλλά δεν είμαι σε κλειστό κύκλωμα. Υποτίθεται ότι βγήκε από τη χύτρα υγρό νερό, το 5% αυτού έβρασε. Αλλά η μεταβολή του όγκου δεν είναι αμελητέα.

Αλλά ισχύει και το 2.
    quote:προσδίδοντας 590 Kcal θερμότητα έχεις φτιάξει 100% ατμό και είσαι επάνω στην καμπύλη κορεσμένου ατμού
    Ναι, αν δώσω υπο σταθερή πίεση 590Kcall σε ένα Kg κορεσμένο νερό, θα το κάνω κορεσμένο ατμό.

Να μην ξεφύγουμε όμως με αυτά, αφού νομίζω πως δεν διαφωνούμε πρακτικά.

Η ουσιαστική διαφωνία που έχω είναι στο εξής:

quote:Να γιατί το απεκάλεσα νερό και όχι ατμό. Από κατάσταση κορεσμένου υγρού έως την κατάσταση του κορεσμένουν ατμού χρειάζομαι θερμότητα 590 Kcal/Kg. Συνεπώς δεν είναι ατμός αυτός! Έχει βαθμό ξηρότητας ~0,5%. Αυτή την κατάσταση του νερού έχω μάθει να την αποκαλώ ώς κορεσμένο υγρό!
    Ο βαθμός ξηρότητας αναφέρεται στη συνολική ποσότητα νερού (υγρό και αέριο μαζί). Μέσα στη χύτρα, αυτό που βρίσκεται πάνω από το νερό είναι πεντακάθαρος ατμός (με την προυπόθεση ότι έχει λίγη ώρα ανοιχτή η βαλβίδα ώστε να φύγει όλος ο αέρας που είχε η χύτρα όταν έκλεισε το καπάκι). Το ότι ο βαθμός ξηρότητας είναι 0,5% δείχνει μόνο ότι έχω πολύ νερό σε υγρή φάση κάτω από τον ατμό. Και 100% να γίνει η ξηρότητα δεν θα αλλάξει κάτι ως προς τη φύση του ατμού.

Το διάγραμμα πίεσης - ενθαλπίας, έχει νόημα για ενεργειακούς υπολογισμούς. Για να ερμηνεύσουμε ποιοτικά το φαινόμενο δεν μας χρειάζεται. Νομίζω ότι αρκεί ένας πίνακας με την τάση ατμών του νερού σε συνάρτηση με τη πίεση.

Δικαιώματα απάντησης