Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 28

Θέμα: Επιλογή μπόιλερ και αυτονομία κατ' όροφο

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12

Επιλογή μπόιλερ και αυτονομία κατ' όροφο

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Το ζητούμενο είναι η θέρμανση και η παροχή ΖΝΧ σε διώροφη κατοικία 130 τ.μ.

Ακολουθεί μεγάλο post, ζητώ συγγνώμη αλλά παρακαλώ τους γνώστες να βοηθήσουν.

Τελικώς απορρίφθηκαν οι compact λύσεις τύπου kiturami/saturn και πάμε για λέβητα+καυστήρα Buderus, συγκεκριμένα αυτόν εδώ. Αυτές τις μέρες εκπονείται η μελέτη για να δούμε πόση ισχύ χρειαζόμαστε. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάμε για 34 kW/~29.000 kcal/h αλλά ίσως αρκεί ο μικρότερος των 28 kW/~24.000 kcal/h

Έχουν μείνει προς επίλυση δύο προβλήματα.....

1. Το ζήτημα του μπόιλερ για το ζεστό νερό χρήσης. Απορρίφθηκε η λύση ενός μπόιλερ που δέχεται και ηλιακούς συλλέκτες στην σκεπή, ως μη αποσβέσιμη σε βάθος εικοσαετίας. Μας μένει να διαλέξουμε ανάμεσα...

Α. στο σούπερ-ντούπερ Logalux LT της Buderus που πιάνει λίγο χώρο (τοποθετείται κάτω από το λέβητα), είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, έχει φοβερή μόνωση, αλλά πρώτον δουλεύει μόνο με πετρέλαιο και όχι με ρεύμα και δεύτερον, αν υποτεθεί ότι χρειαζόμαστε λέβητα 34 kW (~29.000 kcal/h), "ταιριάζει" μόνο αυτό των 200 lt - μήπως είναι υπερβολή; Αν και φαντάζομαι ότι "ταιριάζει" 200λιτρό για τον απλό λόγο ότι οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν ενδεχομένως ανεπαρκής "αποθήκη" της ενέργειας του λέβητα. Κόστος ~900-1000 €

Β. Σε ένα μπόιλερ της "σειράς", διπλής ενέργειας. Μισή τιμή (~450 €), χρόνος ζωής max 4-5 έτη ειδικά με τα νερά του νησιού, σαφώς χειρότερη μόνωση. Πιο φυσιολογική χωρητικότητα, διαλέγουμε ό,τι θέλουμε.

2. Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα δοθεί αυτονομία στη θέρμανση του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

Πρώτη λύση: απλός πίνακας ελέγχου (~350 €), κατ' ουσίαν ένα κύκλωμα θέρμανσης, αλλά με ηλεκτροβάνες για κάθε όροφο (+~300 €) και απλούς θερμοστάτες.

Δεύτερη λύση: ακριβότερος πίνακας ελέγχου (1000+ €), δύο ξεχωριστά πλήρως αυτόνομα κυκλώματα θέρμανσης, θερμοστάτες Buderus με κάποιες έξυπνες λειτουργίες, και όπως μου είπαν, αντιστάθμιση στον καθ' ένα ξεχωριστά, σε αντίθεση με την πρώτη λύση όπου έχω αντιστάθμιση 'μόνο στο λέβητα' (χωρίς να καταλαβαίνω ακριβώς τι σημαίνει αυτό πάντως).

Θεωρητικά η 2η λύση είναι ενεργειακώς πιο συμφέρουσα [δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί, αν και μόλις διάβασα ένα ενδιαφέρον topic http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=749 που κάπως με βοήθησε], αν και στο νησί ο μάστορας λέει ότι διαφορά δεν θα καταλάβω ιδιαίτερη καθώς δεν έχω να ζεστάνω και καμιά τεράστια επιφάνεια.. Συν το ότι δεν θα δουλεύει πάντα 'χωριστά' η θέρμανση, αλλά τις περισσότερες φορές θα θέλω θέρμανση και στους δύο ορόφους...

Αυτά - ελπίζω να εξέθεσα το πρόβλημα επαρκώς. Περιμένω εναγωνίως τις γνώμες σας και τις συμβουλές σας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Φίλε νησιώτη όλα αυτά που ρωτάς τα έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές στο φόρουμ αλλά είναι διάσπαρτα σε πολλά τόπικ…
    Ίσως ο Κωνσταντίνος ίσως ο Nyanacco που έχουν μνήμη ελέφαντα σου βρουν ποια τόπικ να διαβάσεις.
    Σχετικά με την αντιστάθμιση πρέπει ν διαβάσεις πρώτα τι είναι η αντιστάθμιση και να αποφασίσεις κατά πόσο την θέλεις.
    Αν αποφασίσεις ότι την θέλεις τότε θα πρέπει να δεις αν θέλεις ξεχωριστεί αντιστάθμιση και για τους 2 ορόφους.
    Σχετικά με το μπόιλερ εγώ θα επέλεγα Ελληνικό μποίλερ που το θεωρώ αξιοπρεπέστατο. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα το έπαιρνα τριπλής ασχέτως αν έβαζα ποτέ και τζάμια… Η διαφορά τιμής είναι μικρή.

http://udravlikos.gr

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Εγώ προσωπικά θα επέλεγα αυτονομία με κυκλοφορητές και όχι ηλεκτροβάνες, μιας και οι καλύτερες μέσα σε δύο χρονάκια χοντρικά χαλάνε.

Για το boiler θα συνιστούσα να δείς και το θέμα μόνωσης μιας και ένα boiler το οποίο κάθεται ζεστό 365 μέρες τον χρόνο και χάνει για 8.760 ώρες/έτος θερμότητα στο λεβητοστάσιο, μπορεί να μετατραπεί έως και 100λίτρα πετρελαίου/έτος χασούρα.

Αντιστάθμιση στο λέβητα σημαίνει αυξομείωση της θερμοκρασίας του νερού στην έξοδο του λέβητα ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία χωρίς να χρησιμοποιείται ξεχωριστή τρίοδη εξωτερικά.

(Απλά απο περιέργεια..Πως καταλήξατε στην μή απόσβεση των ηλιακών σε βάθος εικοσαετίας?Για τι καταναλώσεις ΖΝΧ μιλάμε σε ημερήσια βάση?)

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι πρόκειται για εξοχική κατοικία, η οποία ίσως αργότερα γίνει μόνιμη, όχι όμως νωρίτερα από το 2015.

Το σπίτι είναι παραθαλάσσιο. Εγώ μεγάλωσα μια ζωή κάνοντας ντους με το λάστιχο στον κήπο, αλλά οι διάφοροι φιλοξενούμενοι πάντα ήθελαν ζεστό νερό. Και η αλήθεια είναι ότι από μέσα Σεπτεμβρίου ως τέλη Απριλίου είναι απαραίτητο.

Στην ύψηλή περίοδο, καμιά 25αριά μέρες το χρόνο, είναι σύνηθες να είμαστε συνολικά 6 άτομα στο σπίτι...όλοι τους θέλουν το ζεστό μπάνιο μετά τη θάλασσα, βάλε 20 λίτρα ο καθένας στην πιο καλή περίπτωση---->120 λίτρα ΖΝΧ τη μέρα. Το υπόλοιπο διάστημα 1-3 άτομα, σχετικά χαμηλές καταναλώσεις.

Για τον ηλιακό...η σκεπή έχει προσανατολισμό ανατολής/δύσης, όχι όμως με μεγάλη κλίση. Οι κλασικοί ηλιακοί με το δοχείο νερού στη σκεπή είναι άκρως αντιαισθητικοί και απορρίπτονται γι αυτόν τον λόγο καθώς και λόγω του ότι δεν θα είναι κανείς μόνιμα εκεί να ελέγχει μήπως κάτι πάει στραβά στη στέγη.

Μένει η λύση με μπόιλερ τριπλής στο λεβητοστάσιο + συλλέκτες στη σκεπή. Μιλάμε για ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 3500 ευρώ...1000 ευρώ για δύο συλλέκτες + 300 lt μπόιλερ για να μην πάει χαμένη η ενέργεια + διάφορα άλλα περιφερειακά εξαρτήματα.

Όμως το κόστος για ΖΝΧ με πετρέλαιο κατά τη θερινή σεζόν είναι το πολύ καμιά 70αριά λίτρα. Άντε, σου λέω, 100 λίτρα. Με τιμή 1 ευρώ το λίτρο, έστω, έχουμε 100 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή 2000 ευρώ σε 20 έτη...

Συνυπολογίζοντας και την πτώση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών είναι προφανές ότι σε 20 έτη δεν αποσβέννυται το κόστος κτήσης και εγκατάστασης του συστήματος..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Nautique καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Πριν εκφέρω την γνώμη μου θα ήθελα πρώτα μερικές επιπλέον διευκρινήσεις για ορισμένα πράγματα:
    130τμ συνολικά ή έκαστο διαμέρισμα;
    Το λεβητοστάσιο είναι στο υπόγειο ή δίπλα στο ισόγειο;

Μερικές "παρατηρήσεις" σε αυτά που έγραψες καθώς και σε αυτά που δεν έγραψες:
    Υπάρχουν πολύ καλά εγχώριας παραγωγής μπόϊλερ. Με ισχυρή μόνωση και φυσιολογική απαιτούμενη θερμότητα διάθεσης.
    Υπάρχουν πολλοί καλοί εγχώριοι θερμοστάτες και αυτοματισμοί. Αξιόπιστοι με φινέτσα και κυρίως σε λογικές τιμές.
    Υπάρχουν εγχώριοι λεβητοποιοί με special σιδερένια λεβητάκια που τους αγοράζεις με το επίδομα ανεργίας και μάλιστα παίρνεις και ρέστα.
    Με τα ανωτέρω η διάρκεια της απόσβεσης σε εξοχική κατοικία δεν θα περάσει στον επόμενο αιώνα.
    Το πρόβλημα της ποιότητας του νερού που υπάρχει στο νησί δεν αφορά μόνο το μπόϊλερ της "σειράς" αλλά ολόκληρη την θερμουδραυλική σου εγκατάσταση γενικότερα και πρέπει να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τοποθετώντας κατάλληλα φίλτρα στο νερού.
    Ασφαλώς κυκλοφορητές με ανεπίστροφο, εφόσον θέλεις να ξεχάσεις την ύπαρξή τους.
    Το κάθε άτομο χρειάζεται περίπου 30-40 λίτρα ζνχ για φυσιολογικό μπανάκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι 6 άτομα χ 40 λίτρα = 240 λίτρα μπόϊλερ. Ένα μπόϊλερ 150 λίτρων με 65 βαθμούς θερμοκρασία, με νερό δικτύου 10 βαθμών μας διαθέτει αδιαμαρτύρητα ~275 λίτρα ζεστό νερό χρήσης 40 βαθμών.
    Δεν γράφεις τίποτε για τρόπο ελέγχου του μπόϊλερ. Δεν γράφεις για την καμινάδα. Δεν γράφεις για απομακρυσμένο έλεγχο του λεβητοστασίου ώστε όταν αποβιβάζεσαι στην Χώρα το σπιτικό να είναι ήδη ζεστό.

Κώστας.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Nautique καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Πριν εκφέρω την γνώμη μου θα ήθελα πρώτα μερικές επιπλέον διευκρινήσεις για ορισμένα πράγματα:
    130τμ συνολικά ή έκαστο διαμέρισμα;
    Το λεβητοστάσιο είναι στο υπόγειο ή δίπλα στο ισόγειο;

Ασφαλώς κυκλοφορητές με ανεπίστροφο, εφόσον θέλεις να ξεχάσεις την ύπαρξή τους.
    Το κάθε άτομο χρειάζεται περίπου 30-40 λίτρα ζνχ για φυσιολογικό μπανάκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι 6 άτομα χ 40 λίτρα = 240 λίτρα μπόϊλερ. Ένα μπόϊλερ 150 λίτρων με 65 βαθμούς θερμοκρασία, με νερό δικτύου 10 βαθμών μας διαθέτει αδιαμαρτύρητα ~275 λίτρα ζεστό νερό χρήσης 40 βαθμών.
    Δεν γράφεις τίποτε για τρόπο ελέγχου του μπόϊλερ. Δεν γράφεις για την καμινάδα. Δεν γράφεις για απομακρυσμένο έλεγχο του λεβητοστασίου ώστε όταν αποβιβάζεσαι στην Χώρα το σπιτικό να είναι ήδη ζεστό.

Κώστας.
    Κώστα σ' ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
    Απαντώ στα σημεία που έθεσες:

Το σπίτι είναι 130 τ.μ. συνολικά. Ισόγειο 70 τ.μ. και πρώτος όροφος 60 τ.μ. Στα 70 τ.μ. του ισογείου συμπεριλαμβάνεται χώρος περίπου 10 τ.μ. που χρησιμεύει ως αποθήκη+λεβητοστάσιο. Τα 130 τ.μ. είναι μία ενιαία οικία, όχι δύο διαμερίσματα. Διαθέτει δύο λουτρά - και αυτός ήταν και ένας λόγος που απορρίφθηκαν - ως ανεπαρκείς για την ταυτόχρονη παροχή ΖΝΧ και στα δύο - οι compact λύσεις τύπου kiturami/saturn. Ορθώς ή όχι δεν γνωρίζω με βεβαιότητα, ωστόσο με τα δεδομένα που είχα στη διάθεση μου, δεν είχα άλλη επιλογή.

Το σπίτι είναι καινούριο με μονωτικό στρώμα φελιζόλ ανάμεσα στις σειρές των τούβλων της εξωτερικής τοιχοποιίας (που βέβαια δεν νομίζω να συνιστά καμία τρομερά καλή μόνωση, αλλά σε σχέση με το παρελθόν είναι μεγάλη βελτίωση για μένα), και κυρίως, έχει εξαιρετικής ποιότητας ξύλινα θερμομονωτικά κουφώματα. Επιπροσθέτως η βορεινή του πλευρά θα περαστεί και εξωτερικά με καλή μόνωση. Το σπίτι είναι πολύ κοντά στη θάλασσα (λιγότερο από 80 μέτρα από το κύμα), και ομολογουμένως το μέρος έχει αρκετή υγρασία.

Για το ζήτημα του κατασκευαστή, ένα θέμα είναι το τι ακριβώς είναι διαθέσιμο στο νησί. Και για ό,τι δεν είναι διαθέσιμο στο νησί, πρέπει να συνυπολογίσεις το κόστος της μεταφοράς καθώς και ενδεχομένως τις δυσκολίες ως προς την τεχνική του υποστήριξη, εύρεση ανταλλακτικών κ.ά..

Στο νησί προωθούν κυρίως τα προϊόντα της Buderus και της Viessmann, αλλά προτείνουν και άλλες λύσεις που στη συνολική εγκατάσταση ρίχνουν το κόστος περίπου κατά 1000 €. Έχοντας δει τις διάφορες επιλογές, αισθητικά μου αρέσει πολύ αυτή της Buderus..έχει και το ενδιαφέρον της από τεχνολογική άποψη. Δεδομένου ότι δεν αποκλείεται κάποιος να μείνει μόνιμα εκεί στο μέλλον, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Για το ζήτημα του νερού, θα βάλουμε ένα φίλτρο μετά το ρολόι, αλλά σίγουρα δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα. Από την εμπειρία άλλων νησιωτών, γενικά τα boiler "της σειράς" είναι λίγο πιο ευαίσθητα σ' αυτό το θέμα. Αλλά μπορεί να είναι και απλά θέμα τύχης.

Για το ΖΝΧ, γι' αυτό είπα 20 λίτρα, γιατί το μπόιλερ έχει νερό στους 60 C, εμείς για το μπανάκι μας κάνουμε ανάμειξη. Άρα μπορεί συνολικά να θέλουμε 45 λίτρα έκαστος αλλά σίγουρα δεν είναι όλα 45 λίτρα νερού των 60 C τραβηγμένα απ' ευθείας από το μπόιλερ. Οπότε ανέφερα μια ακρως συντηρητική τιμή των 20 λίτρων. Εν πάση περιπτώσει υπολογίζω πως μια δεξαμενή 150 lt είναι επαρκέστατη. To 200λιτρο της Buderus εντυπωσιάζει με την πολύ καλή του μόνωση (απώλειες 1,4 kWh/24ώρο-->~6 C) αλλά και τη χωροταξική του διευθέτηση, ωστόσο η χωρητικότητα φαντάζει μεγάλη και δεν παίρνει αντίσταση (όχι ότι μας πειράζει πολύ το τελευταίο, καθώς ακόμη και τώρα το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι φθηνότερο για την παραγωγή ΖΝΧ). Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία θερμικών απωλειών για οποιοδήποτε ελληνικό μπόιλερ.

Η καμινάδα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη. Θα είναι διπλή και μονωμένη αλλά λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Τρόπος έλεγχου του μπόιλερ - απ' όσο γνωρίζω με τον λέβητα της Buderus υπάρχει δυνατότητα να τον γυρίσεις στην 'καλοκαιρινή' λειτουργία, όπου ασχολείται μόνο με το ΖΝΧ. Τώρα, για το πώς τον κάνεις on/off, δεν είμαι σίγουρος. Ξέρω ότι αν έχεις τα τηλεχειριστήρια της Buderus, έχουν εκείνα το κουμπάκι. Με απλούς θερμοστάτες δεν ξέρω πώς δουλεύει το σύστημα πέραν του ότι στον πίνακα οργάνων του λέβητα υπάρχει διακόπτης για θερινή λειτουργία. Αλλά για το "on/off" του ΖΝΧ, δεν είμαι σίγουρος.

Για την απομακρυσμένη λειτουργία δεν με ενδιαφέρει, όταν είναι να πάω στο νησί παίρνω τηλέφωνο τον γείτονα και του λέω να ανάψει τον καυστήρα μια-δυο μέρες πριν

Y.Γ. Για το θέμα του ηλιακού - και με έναν κοινό ηλιακό, κόστους 1000 €, μιλάμε για απόσβεση σε βάθος δεκαετίας. Δεν αξίζει τον κόπο κατά τη γνώμη μου.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Έχει τύχη και έχω βάλει μερικούς λέβητες και πίνακες από την συγκεκριμένη μάρκα τα τελευταία χρόνια.
    Είναι καλός λέβητας.
    Φυσικά και συμφωνώ με τον Κώστα ότι και απλοί Ελληνικοί λέβητες τον 700€ με βαθμό απόδοσης όταν ρυθμιστούν καλά κάπου στο 92% δεν πρέπει να αγνοούνται.
    Όσο για τον πίνακα με την αντιστάθμιση για την διαχείριση του ζνχ έχουμε πει ότι λειτουργεί με προτεραιότητα...
    Όταν ζητάει το μπόιλερ κόβει την θέρμανση.
    Το κακό για μένα είναι ότι ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει αρκετά για να μπορεί να ρυθμίζει και να επεμβαίνει.
    Πρέπει να είναι μερακλής και εξοικειωμένος με αυτά.
    Για τον λόγο του αληθές παραθέτω το pdf του πίνακα με το τηλεχειριστήριο.
    http://www.buderus.gr/files/20080826..._%20Manual.pdf

Οσο για το κόστος τοποθέτησης και ηλιακών αν το πετρέλαιο πάει 1€ αρχίζει να έχει ενδιαφέρον.
    Το 3500 είναι τσιμπημένο.
    Για 200 λίτρα τα τζάμια τα υπολογίζω αρκετά κάτω απο το χιλιάρικο...
    Ενα κιτ χωρίς διαφορικό θερμοστάτη 400-500
    Γραμμές χαλκού φ18 στην ταράτσα...120-200€
    Πλακέτα για διαχείριση ηλιακών στον πίνακα 100-150€ αν και δεν θυμάμαι πόσο κάνει
    Το μπόιλερ από διπλής να είναι τριπλής 50-80 €
    Εργατικά δεν λέωαλλά κάνα χιλιάρικο κάτω από το 3500......
    Η μήπως είπα?

Κάτι μου λέει ότι αύριο θα δούμε και άλλον Ελέφαντα...

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Φίλε Nautique, καλωσόρισες κι από εμένα στο forum. Επειδή στο στάδιο που είσαι και με δεδομένο ότι το "ψάχνεις" σε βλέπω να μένεις κάποιο καιρό μαζί μας, θα σου πρότεινα να εμπλουτίσεις λίγο το profile σου, για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Ειδικότερα αν έχεις κάποια σχέση με το αντικείμενο.
    Στο προκείμενο τώρα, σαν να βάζεις λιγάκι το κάρο μπροστά από το άλογο... αφού γίνεται μελέτη, περίμενε να δεις τί θα βγάλει πριν επιλέξεις λέβητα - τα 34KW μου φαίνονται πολλά για το συγκεκριμένο σπίτι, μου κάνει κάτι σαν 70KCal/m³ ("μελέτη" εμπόρου ή υδραυλικού παλαιάς κοπής) και βγάζω σπυράκια.
    Οσον αφορά την "καταγωγή" του λέβητα, λίγος εθνικισμός θα σου κάνει πολύ καλό στην τσέπη. Οπως μπήκες στη διαδικασία να υπολογίσεις χρόνο απόσβεσης των ηλιακών, κάνε το ίδιο για το επιπλέον κόστος του μουράτου λέβητα σε σχέση με τον αξιοπρεπή εγχώριο. Τα ίδια και για το boiler.
    Για την αυτονομία, μίλα με το μηχανολόγο σου για τη λύση των κυκλοφορητών αντί ηλεκτροβανών, η διαφορά στο κόστος είναι αστεία και η λειτουργία του δικτύου πολύ καλύτερη.
    Οσο για τον έλεγχο του συστήματος, υπάρχουν πολύ πιο φτηνές λύσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να βάλεις την τρίοδη ή τετράοδη της αντιστάθμισης εξ'αρχής, χωρίς μοτέρ και χωρίς ελεγκτή αντιστάθμισης - ελάχιστη παραχώρηση για μη μόνιμη κατοικία. Οταν κάποια στιγμή γίνει μόνιμη κατοικία, τα προσθέτεις. Εν τω μεταξύ, κάνεις θαυμάσια τη δουλειά σου με ένα απλό και φτηνό πίνακα αυτονομίας.
    Ολα τα παραπάνω έχουν συζητηθεί εκτενώς στο forum, αν τα μάτια σου είναι λίγο κόκκινα όπως τα φαντάζομαι τώρα, μάλλον θα έχεις ήδη βρει υλικό

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Φίλε nyannaco ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα.

Δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο - απλά έχω καλές γνώσεις φυσικής και γενικά μου αρέσει πολύ ότι έχει σχέση με τεχνολογία, μηχανές κλπ, οπότε θέλω αυτό το ζήτημα να το ψάξω όσο μπορώ και να μάθω ό,τι περισσότερο μπορώ ώστε να καταλήξω στη βέλτιστη λύση.

Για τα 34 kW, αυτός ήταν ένας μπακάλικος υπολογισμός κάποιου μάστορα πριν από πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη ισχύ, αναμένεται η μελέτη. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να πάρουμε λέβητα μεγαλύτερης ισχύος απ' όση πραγματικά χρειαζόμαστε. Σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

Το σπίτι έχει 9 σώματα όλα κι όλα, 5 κάτω 4 επάνω. Σύμφωνα με τα σχέδια ο όγκος του σπιτιού είναι 153,47 m3 στον όροφο και 245,42 m3 στο ισόγειο.

Υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να χτιστούν άλλα δύο μεγάλα δωμάτια (ένα στον όροφο και ένα από πάνω του σε 2ο επίπεδο), αλλά αυτό θα γίνει τουλάχιστον 10-15 χρόνια αργότερα. Δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τα συμπεριλάβει κανείς στον υπολογισμό του για το λέβητα. Αν αποφασίσουμε να τα χτίσουμε, βλέπουμε, υπάρχει και η λύση των θερμοπομπών γι αυτά τα δύο αν δε φτάνει ο παλιός λεβητάκος Και μπορεί ο λέβητας που θα πάρουμε να έχει χαλάσει μέχρι τότε, ούτως ή άλλως, ενώ τέλος μπροστά στα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανέγερση δύο ακόμη δωματίων, ένας καινούριος λέβητας είναι "πταίσμα".

Για το μπόιλερ το κοίταξα το ζήτημα της απόσβεσης, μιας και η διαφορά είναι 4-5 εκατοστάρικα για μπόιλερ ίδιας χωρητικότητας. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις λόγω του θέματος της αντοχής (με βάση τις εμπειρίες γειτόνων).

Αν έχω καταλάβει καλά το πρόβλημα είναι ότι για να αποφύγω τις ηλεκτροβάνες και να έχω πλήρως αυτόνομο κύκλωμα θέρμανσης κατ' όροφον, πρέπει (αν υποτεθεί ότι παίρνω τον συγκεκριμένο λέβητα), να πάρω και τον κατάλληλο πίνακα οργάνων (4211 + μια πλακετα FM 442), ο οποίος κοστίζει γύρω στο χιλιάρικο.

Ο υδραυλικός διατείνεται ότι μια η/β κάνει γύρω στο 70άρι+περαστικά.

Αν θέλετε μπορώ αργότερα να γράψω την "full" λύση (δηλ. το πιό ακριβό ενδεχόμενο που μου προτάθηκε, με δύο πλήρως αυτόματα κυκλώματα θέρμανσης), για να μου πείτε τι κρίνετε απαραίτητο απ' αυτά, και τι όχι.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δύο μικροί κυκλοφορητές έχουν μάλλον μικρότερο κόστος από έναν μεγαλύτερο σύν δύο ηλεκτροβάνες, και θα λειτουργεί πολύ καλύτερα (υδραυλικά), πιο οικονομικά από κατανάλωση ρεύματος, και πιο απροβλημάτιστα. Βέβαια με την περιστασιακή χρήση στο εξοχικό η διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος δεν είναι σημαντική, αλλά τα υπόλοιπα παραμένουν.

Νίκος

Δικαιώματα απάντησης