Σελίδα 3 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 21 μέχρι 28 από 28

Θέμα: Επιλογή μπόιλερ και αυτονομία κατ' όροφο

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες εμπειρικές απαντήσεις.
    Πρώτα να σου πω αγαπάω την Σκιάθο και έχω κάνει διακοπές εκεί 6-7 χρονιές.

Πρώτο θέμα η αντιστάθμιση...
    Απο την στιγμή που το σπίτι δεν θα πολυκατοικείτε τον χειμώνα δεν είμαι σίγουρος για την αναγκαιότητα της...
    Αν όμως την θέλεις θα πρέπει οπωσδήποτε για μένα η αντιστάθμηση να μην είναι η απλή αλλά να συνυπολογίζει και απαιτητή εσωτερική θερμοκρασία μέσο θερμοστάτη ή αισθητηρίου.

Δεύτερον...
    Η αντιστάθμιση του eco θα πρέπει να κάνεις καλό υπολογισμό καμινάδας και θα πρέπει να υπάρχει υποδομή για να διώχνεις κάπου τα νερά της υγροποίησης.
    Αν η καμινάδα είναι λίγο μεγάλη (ως συνήθως) και η αντιστάθμιση ζητάει σε μία όχι τόσο κρύα μέρα νερό κάτω απο 50 βαθμούς υγροποιεί.

Σχετικά με την ισχύς του λέβητα...
    Εγώ το έχω πει και θα το ξαναπώ όσο και να διαφωνούν φίλοι μου απο εδώ μέσα.
    Ο πελάτης θεωρεί επιτυχημένη την θέρμανση όταν αυτή ζεσταίνει το σπίτι σε όσο πιο μικρό χρονικό διάστημα μπορεί...
    Δεν έχει μάθει ο Ελληνας με αντιστάθμιση...
    Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσει από την δουλειά του να ανάψει την θέρμανση και το σπίτι σε μισή ώρα να έχει 21-22 βαθμούς...
    Θέλει θέρμανση που να κάνει κατοστάρι αντίθετα με τους βόρειους που θέλουν μαραθωνοδρόμους....
    Ο μηχανολόγος έμπορας αλλά και ο υδραυλικός για να μην μείνει εκτεθειμένος προσπαθεί να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις και υπερδιαστασιολογεί.

http://udravlikos.gr

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Χαιρετώ και πάλι.

Τελικά είχε γίνει κάποιο λάθος στη μεταφορά των αριθμών μέσω τηλεφώνου από τον τύπο στη Σκιάθο στον πατέρα και από αυτόν σε μένα.

Οι θερμιδικές ανάγκες για τη θέρμανση του σπιτιού προσδιορίστηκαν σε 17.500 Kcal/h. Αυτό το νούμερο συμβαδίζει με αυτά που μου λέτε εδώ πέρα και αντιστοιχεί σε ~43,75 kcal/h ανά κυβικό μέτρο.

Σε αυτό τον αριθμό προσθέτουμε τις θερμιδικές ανάγκες για ΖΝΧ. Εγώ τις υπολογίζω χονδρικά με τον τύπο Q=m*c*Δθ....δηλ. για μπόιλερ 120άρι 4800 θερμίδες και για 160άρι 6400 θερμίδες (πείτε μου αν κάνω λάθος ή ο τύπος αυτός είναι ανεπαρκής για την περίπτωση..). Την τιμή αυτή την παίρνω με Δθ 40 βαθμούς (από τους 20 στους 60), είναι η 'βαριά' περίπτωση κατά τη γνώμη μου, μιας και μετά από το πρώτα ζέσταμα σε ένα σπίτι που κατοικείται πιστεύω θα είναι σπάνιο η θερμοκρασία του νερού να ξαναπέσει τόσο χαμηλά.

Τα τελευταία μου ερωτήματα:
    1. Αξίζει τον κόπο να υπάρχει ξεχωριστός κυκλοφορητής για το ΖΝΧ; Και αξίζει τον κόπο η δυνατότητα προτεραιότητας στο ΖΝΧ που δίνει το σύστημα της Βuderus με το μπόιλερ κάτω από τον λέβητα και τον αντίστοιχο πίνακα οργάνων;
    2. 120 ή 160 lt για το ΖΝΧ;
    3. Λέμε να βάλουμε τον λέβητα των ~24.000 kcal/h, ο οποίος με την παρούσα διάταξη είναι επαρκής. Θα μπορούσε λέτε να σηκώσει άλλα 2-3 νορμάλ σώματα στο μέλλον; Και αν όχι, σε περίπτωση που παίρναμε εξ αρχής λίγο μεγαλύτερο λέβητα (των 29.000 kcal/h) για να καλύψουμε το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης, αυτό θα οδηγούσε σε άσκοπη σπατάλη ενέργειας μέχρι τότε ή απλά θα δούλευε λιγότερη ώρα για το ίδιο αποτέλεσμα; Σημειώνω ότι ο 29αρης λέβητας έχει 49 λίτρα νερό και 0 24άρης, 41 λίτρα νερό. Μπακάλικα θα έλεγα - 20% παραπάνω νερό = 20% παραπάνω ενεργειακό κόστος. Αλλά μπορεί να κάνω μεγάλο λάθος..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    [u]Φυσικά με δικό του κυκλοφορητή το μπόιλερ και ανεπίστροφα και στην θέρμανση και στο μπόιλερ.
    Μόνος σου παραπάνω κάπου αναφέρεις ότι ο πίνακας δίνει προτεραιότητα στο μπόιλερ…
    Από την στιγμή που έχει προτεραιότητα το μπόιλερ γιατί υπολογίζεις θερμιδικές ανάγκες για ΖΝΧ

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12
    Το υπολογίζω γιατί παίζει κ το απλό ενδεχόμενο να πάρω ένα μπόιλερ ELCO + τον απλό πίνακα που δεν δίνει προτεραιότητα ΖΝΧ (μπορώ βέβαια να το κάνω χειροκίνητα απομονώνοντας τα σώματα με την κεντρική τους βάνα)...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Ο μικρότερος λέβητας της εταιρείας που δεν κρατιέσαι να αγοράσεις, ο Logano G125 WS/25 θα φορτιστεί με 27,7kw και θα σου αποδώσει 25kw ή ~21500 θερμίδες με ~90% βαθμό απόδοσης λέβητα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας που είναι απολύτως αξιόπιστη. Άντε να βγάλουμε μερικά κατιτίς για απώλειες σωληνώσεων, αναμονών κ.λ.π. θα σου περισσέψουν 20000 θερμίδες.(1)

Οι 17500 που σου υπολόγισαν περιλαμβάνουν τουλάχιστον 25% προσαύξηση. Δεν είναι οι θερμικές απώλειες της κατοικίας. Αυτές οι προσαυξήσεις γίνονται για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης και δεν πάνε χαμένες.(2)

Οι 17500 που σου υπολόγισαν επαρκούν για την χείριστη των περιπτώσεων που είναι -2; -3; έξω και μέσα +22 και το μπόϊλερ. Να έχεις υπ΄όψιν σου ότι στο 90% των ημερών που χρειαζόμαστε θέρμανση, έχουμε απαίτηση για ισχύ <50% της ολικής πραγματικής.(3)

1+2+3 = είναι επαρκέστατος ο Logano G125 WS/25.

Από εκεί και πέρα αν θέλεις να ζεσταίνεις 16 λίτρα νερού και 66 κιλά μαντέμι παραπάνω it's up to you ....

Όμως...
    1) Δεν μπορώ να μην σου γράψω για μονωμένη καμινάδα Φ130 εσωτερικό και Φ200 εξωτερικό.
    2) Δεν μπορώ να μην σου γράψω ότι το μουντιάλ θα κριθεί πίσω από τον λέβητα. Εκεί που ξεκινά η κεντρική στήλη. Που πηγαίνει; σε τι κολλεκτέρ φτάνει; με τι διακόπτες σωμάτων; τι γραμμές σωμάτων; θερμοστατικές κεφαλές; ξεχωριστός θερμοστάτης ανά όροφο;
    Υδραυλική εξισορρόπηση εν κατακλείδι και σωστή διαχείριση της ισχύος.
    3) Θα υπάρχει ανακυκλοφορία;
    4) Επειδή δεν φταίει πάντα ο ΟΤΕ δηλ. ο υδραυλικός, μηχανολογικό σχέδιο υπάρχει;

Ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Οι Έλληνες είναι ψεύτες. Άρα ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης.
    ( Έχω πενταπλάσιο λέβητα από αυτόν που χρειάζομαι πραγματικά άρα αποκλείεται να μην έχω σωστή θέρμανση).
    Και όμως...
    Χωρίς υδραυλική εξισορρόπηση,
    χωρίς τον κατάλληλο αυτοματισμό,
    αποκλείεται να φτιάξεις σωστή, αποδοτική και οικονομική θέρμανση.

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Καλα ρε σι Κώστα...Εσύ έπρεπε να γίνεις λογοτέχνης όχι λογιστής.
    Απολαυστικό να σε διαβάζει κάνεις όταν έχεις κέφια.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Originally posted by Nautique

Το υπολογίζω γιατί παίζει κ το απλό ενδεχόμενο να πάρω ένα μπόιλερ ELCO + τον απλό πίνακα που δεν δίνει προτεραιότητα ΖΝΧ (μπορώ βέβαια να το κάνω χειροκίνητα απομονώνοντας τα σώματα με την κεντρική τους βάνα)...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
    Κυκλοφορητή ανεξάρτητο.....
    Αλλιώς πρέπει να σου γράφω 1 ώρα πόσο μαλ..... είναι το σύστημα και βαριέμε.
    Αλλά αν επιμένεις να το κάνεις με κοινο κυκλοφορητή θα πρέπει να μπούν υδροστάτες ηλεκτροβάνες και και και για να πείς ότι θα λειτουργήσει κάπως σωστά.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Θα ξεκινήσω πρώτα από αυτά που δεν πρέπει να κάνει κανείς σε ένα σπίτι εξοχικού χαρακτήρα στο νησί: (κάπως τηλεγραφικά λόγω έλλειψης χρόνου)
    1. Δεν βάζουμε ηλιακούς συλλέκτες. Υποφέρουν από μοναξιά! Προϋπόθεση γι' αυτούς η καθημερινή κατανάλωση του ΖΝΧ.
    2. Δεν κάνουμε αυτονομία ανά όροφο σε μία μεζονέτα. Ακόμα και ανοιξιάτικη περίοδο να το επισκεφθείς το σπίτι, χρειάζεσαι το σύστημα να λειτουργήσει φουλ για να αντιπαρέλθει τη θερμική αδράνεια. Ακόμα και να κατοικούμε μόνιμα σε ένα σπίτι ποτέ δεν ζεσταίνουμε μόνο το μισό!
    3. Δεν κάνουμε ανακυκλοφορία! Σιγά τον πολυέλαιο! Εξοχική Μεζονέτα είναι πόσο νερό θα τραβήξει; Σε σχέση με την ενεργοβόρα ανακυκλοφορία το «κακό» είναι πολύ μικρό.
    3. Σε υγρά μέρη και ειδικά με κόκκους αλατιού στην ατμόσφαιρα αποφεύγουμε να βάζουμε παραπάνω βαλβίδες από τις αυστηρά απαιτούμενες.

Τι κάνουμε:
    1. Η θέρμανση μπορεί να λειτουργεί κάλλιστα με έναν και μόνο κινητό θερμοστάτη χώρου που ασύρματα θα στέλνει τις εντολές του «στο άλλο του μισό» που θα βρίσκεται μέσα στο λεβητοστάσιο.
    2. Το ΖΝΧ θα ενεργοποιείται με την άφιξή μας με ένα κουμπί το οποίο θα ενεργοποιεί τον αυτοματισμό να θερμαίνει το boiler βάσει ενός χρονοδιακόπτη που θα τον ρυθμίσει ο ίδιος ή αν βάλει δύο αισθητήρια στο boiler μπορεί να αποφύγει τον χρονοδιακόπτη και να έχει ζεστό νερό καθ' όλη την περίοδο της διαμονής του εκεί. Με το που θα φεύγει θα ξαναπατά το κουμπί για απενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού.

Υ.Σ.
    Τα προϊόντα όσο και βαρύγδουπα ονόματα να έχουν δεν είναι αυτά που κάνουν μία πετυχημένη εγκατάσταση! Οι περισσότερες υπερμοντέρνες και πετυχημένες εγκαταστάσεις στο λεκανοπέδιο μπορεί να λειτουργούν με Λαρισαϊκούς ή Μενιδιάτικους λέβητες και boiler Θήβας! Έχω να καταδείξω πολλές από αυτές ειδικά στα νότια προάστια. Όσο καλά και να είναι τα προϊόντα από κατασκευαστικής πλευράς, απαιτείται ο άνθρωπος που θα κάνει την σύνθεσή τους. Και ειδικά σήμερα να σχεδιάσει με την εμπειρία του και ένα minimum αυτοματισμό για τις ιδιαιτερότητες του έργου. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ψάχνουμε στην αγορά και όχι την τάδε ή την δείνα εταιρεία που εισάγει το best του τεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Δικαιώματα απάντησης