Χωρίς να είμαι ειδικός στα φρούτα, καθαρά απο την μηχανολογική πλευρά το βλέπω ως εξής:
Πρέπει να αφαιρέσουμε θερμότητα απο έναν χώρο..Οπότε έχουμε να κάνουμε με τα εξής:
1)Απώλειες απο τοίχους,πάτωμα, ταβάνι του θάλαμου συντήρησης
2)Απώλειες λόγω ανοιγοκλεισίματος της πόρτας μία φορά ανά 2 μέρες
3)Αφαίρεση θερμικής ενέργειας απο τα φρούτα
Οπότε:
Υπολογίζεις πόσα κιλά φρούτα χρειάζεσαι να συντηρήσεις.Έστω 100 κιλά.
Για να ψύξεις 100 κιλά βερύκοκα απο τους έστω 30 βαθμούς κελσίου στους 16 βαθμούς, με θερμοχωρητικότητα περίπου 3,6kJ/kg*K, χρειάζεσαι 5.000Watt ψυκτική ισχύ.
Έστω έχεις απώλειες σύνολο από τοίχους 3x3x4 + 3x2x2= 48m2 επιφάνειας με (35-15) η διαφορά θερμοκρασίας για ασφάλεια το 35, έχω ΔΤ=20 και με συντελεστή θερμοπερατότητας έστω 0,8 έχω 900Watt απώλειες.
Τα 5.000 τα κάνεις αναγωγή σε πόσες ώρες θέλεις να κατεβάζεις την θερμοκρασία των φρούτων απο την στιγμή που μπαίνουν στον θάλαμο, πχ 4 ώρες, οπότε θέλεις 1.250Watt/ώρα+900=περίπου 2.000Wh ψυκτική ισχύ.
Για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα αφύγρανσης των φρούτων, την αποχέτευση του κλιματισμού θα την δώσεις μέσα στον χώρο του θαλάμου συντήρησης να σου στάζει μέσα σε μία σκάφη με μεγάλη επιφάνεια και ίσως θα χρειάστεί ένας ανεμιστήρας να φυσάει πάνω απο την σκάφη για να το εξατμίζει γρήγορα, ώστε η υγρασία να παραμένει σταθερή.
Αν φαίνεται πολύ κομπογιαννίτικο αυτό, τύλιξε κάθε καφάσι που βάζεις μέσα με διάφανο σελοφάν ώστε να τα προστατέψεις απο αφύγρανση.
Φυσικά επιδέχεται βελτίωσης, αλλά το γενικό πλάνο είναι αυτό.
Για πόσα κιλά φρούτα μιλάμε?

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση