Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 13

Θέμα: κατασκευη θαλαμου συντηρησης

κατασκευη θαλαμου συντηρησης

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

καλησπερα σε ολους.
    το παρακατω θεμα ισως ειναι λιγο ασχετο με ολα αυτα στο φορουμ αλλα πιστευω οτι θα με βοηθησετε με την αποψη σας.
    εκτος της κυριας δουλειας μου ειμαι και παραγωγος αγροτικων προιοντων.ενα απο αυτα ειναι και τα βερικοκα η συγκομιδη των οποιων εχει αρχισει εδω και 2 εβδομαδες περιπου.
    προσδοκοντας στην καλυτερη διαχειριση και βεβαια μεταπωληση του προιοντος μου σκεφτηκα να κατασκευασω ενα χαμηλου κοστους θαλαμο συντηρησης ωστε να μπορω να τα διατηρησω εως και 5 ημερες απο την συγκομιδη.
    ο θαλαμος θα γινει σε βορεινη γωνια στο ισογειο του σπιτιου μου.
    η σκεψη μου ειναι να κανω τον θαλαμο(3χ2) με γυψοσανιδα μονωση(πετροβαμβακα ή πολυστερινη)10εκ. και λαμαρινα ή πολυκαρβονικο φυλλο εσωτερικα.εννοειται πλακακι κατω.οτι αφορα την ψυξη(16 με 17 βαθμους) σκεφτηκα να γινει με ενα απλο και χαμηλου κοστους κλιματιστικο.
    αυτη ειναι η ιδεα μου
    πιστευετε οτι θα καταφερω τιποτα ή θα κανω μια τρυπα στο νερο??
    πιστευετε οτι θα εχει αρνητικη δραση ο κρυος αερας στο φρουτο??
    ευχαριστω εκ των προτερων για οποιον καλοκαιριατικα ασχοληθει εστω και λιγο με το θεμα μου.
    υ.γ:τα βερικοκα φετος εφυγαν με τιμη απο 0,60 εως 0,40.αναρωτιεμαι με τι τιμη εφτασαν στην περιοχη σας.....

ο κακος μαστορας παντα λεει οτι τα ξερει ολα.ο καλος μαστορας απλα θα σου πει "δεν ξερω"
    http://to-agroktima.blogspot.com/

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Χωρίς να είμαι ειδικός στα φρούτα, καθαρά απο την μηχανολογική πλευρά το βλέπω ως εξής:
    Πρέπει να αφαιρέσουμε θερμότητα απο έναν χώρο..Οπότε έχουμε να κάνουμε με τα εξής:
    1)Απώλειες απο τοίχους,πάτωμα, ταβάνι του θάλαμου συντήρησης
    2)Απώλειες λόγω ανοιγοκλεισίματος της πόρτας μία φορά ανά 2 μέρες
    3)Αφαίρεση θερμικής ενέργειας απο τα φρούτα

Οπότε:
    Υπολογίζεις πόσα κιλά φρούτα χρειάζεσαι να συντηρήσεις.Έστω 100 κιλά.
    Για να ψύξεις 100 κιλά βερύκοκα απο τους έστω 30 βαθμούς κελσίου στους 16 βαθμούς, με θερμοχωρητικότητα περίπου 3,6kJ/kg*K, χρειάζεσαι 5.000Watt ψυκτική ισχύ.
    Έστω έχεις απώλειες σύνολο από τοίχους 3x3x4 + 3x2x2= 48m2 επιφάνειας με (35-15) η διαφορά θερμοκρασίας για ασφάλεια το 35, έχω ΔΤ=20 και με συντελεστή θερμοπερατότητας έστω 0,8 έχω 900Watt απώλειες.
    Τα 5.000 τα κάνεις αναγωγή σε πόσες ώρες θέλεις να κατεβάζεις την θερμοκρασία των φρούτων απο την στιγμή που μπαίνουν στον θάλαμο, πχ 4 ώρες, οπότε θέλεις 1.250Watt/ώρα+900=περίπου 2.000Wh ψυκτική ισχύ.

Για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα αφύγρανσης των φρούτων, την αποχέτευση του κλιματισμού θα την δώσεις μέσα στον χώρο του θαλάμου συντήρησης να σου στάζει μέσα σε μία σκάφη με μεγάλη επιφάνεια και ίσως θα χρειάστεί ένας ανεμιστήρας να φυσάει πάνω απο την σκάφη για να το εξατμίζει γρήγορα, ώστε η υγρασία να παραμένει σταθερή.
    Αν φαίνεται πολύ κομπογιαννίτικο αυτό, τύλιξε κάθε καφάσι που βάζεις μέσα με διάφανο σελοφάν ώστε να τα προστατέψεις απο αφύγρανση.
    Φυσικά επιδέχεται βελτίωσης, αλλά το γενικό πλάνο είναι αυτό.

Για πόσα κιλά φρούτα μιλάμε?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Αν ο mechatron δηλώνει μη ειδικός τότε ποιος δικαιούται να ομιλεί;
    Θα σπάσω όμως τον αποκλεισμό διότι εδώ μιλάμε για μάγουλο βερίκοκο.

Mnls σε πια περιοχή βρίσκεσαι; Η "σάρκα" καταπολεμήθηκε ή υπάρχει ακόμη;
    Θα προτείνω κάτι και εσύ θα κρίνεις.
    Αντλώ την σκέψη από τα φορτηγά ψυγεία. Να συνεχίσω;

Αυτό βέβαια είναι για μεγάλα φορτηγά. Υπάρχουν ασφαλώς και για μικρότερα. Το ρεύμα είναι τριφασικό, δουλεύουν όμως και με πετρέλαιο.

Απ΄ότι γνωρίζω το σωληνάκι στα φορτηγά τρέχει εξωτερικά όταν κάνουν defrost-απόψυξη. Ο mechatron με την σκάφη με μπέρδεψε.

Νομίζω ότι 16 βαθμοί δεν είναι σωστό. Όμως ο κατάλληλος άνθρωπος είναι ένας γεωπόνος και δή κάποιος που εργάζεται σε συσκευαστήριο και με δική του εντολή καθορίζεται η θερμοκρασία ψύξης.
    Ακόμη και τα σταφύλια τα βάζουν σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία. Για τα ακτινίδια είμαι σίγουρος και θυμάμαι καλά ότι η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί.

Κώστας.

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    quote:Αν ο mechatron δηλώνει μη ειδικός τότε ποιος δικαιούται να ομιλεί;
    Σσσσσταμάατα..Με κάνεις να κοκκινίζω...[:I]
    http://www.youtube.com/watch?v=2Q_8WBx-3qI&NR=1

Κωσταντίνε πάει για κάτι οικονομικό ο άνθρωπος.Και μάξιμουμ πενθήμερο.Για την αφύγρανση το έγραψα σε περίπτωση που η επιδερμίδα του φρούτου ή η τελική ποιότητα επηρεάζεται απο την εξατμισοεκπνοή του φρούτου.
    Defrost κάνουν τα επαγγελματικά ψυγεία που πιάνουν πάγο. Το κλιματιστικό κάτω απο 12 βαθμούς δεν πάει το εσωτερικό στοιχείο.
    Οπότε δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
    mnls δοκίμασε το εξής:Ρύθμισε το ένα μικρό ψυγείο (ή ότι έχεις)να δουλέυει στους 15 βαθμούς κελσίου, σε αντίθεση με τους 2-4 βαθμούς που δουλεύει τώρα..Πάρε καμιά εικοσαριά βερύκοκα, ίδια όσο γίνεται σε εμφάνιση, σκληρότητα και χρώμα.
    Βάλε 5-6 φρούτα χύμα μέσα στο ψυγείο, 5-6 σε σακούλα σφραγισμένη μέσα στο ψυγείο και άσε και καμιά δεκαριά φρούτα έξω σε σκιασμένο χώρο όπως θα τα φύλαγες κανονικά. Σε πέντε μέρες ξεκίνα να δοκιμάζεις γεύσεις, οσμή, χρώμα, εξωτερική εμφάνιση μαλακότητα, τελική ποιότητα κτλ κτλ..Στην αρχή σύγκρινε του ψυγείου.Τα χύμα με αυτά που ήταν σε σακούλα σφραγισμένη. Μετά έλεγξε τα αποθηκευμένα στην σκιερή αποθήκη.

Αν έχουν αξιολογίσημη διαφορά, κρίνεις και πράττεις αναλόγως.

καταρχην ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
    γυρω στα 1000 κιλα θελω να συντηρω ανα εβδομαδα.
    CONSTANTINOS την εχω και αυτη σαν ιδεα,δλδ να παρω ενα θαλαμο φορτηγου,οι οποιοι κοστιζουν στα 3000 και ανω με μηχανη ή και χωρις.εχω δει ψυγεια ρυμουλκες,ψυγεια επικαθημενα,ψυγεια γαλαταδικα.βεβαια μιλαμε για μεγαλυτερη χωρητικοτητα και σιγουρη δουλεια(αν πεσει στο ματι σας κανενα παλιο να πωλειται βαλτε μια φωνη).οσο αφορα την ασθενεια που λες οχι δεν εχει καταπολεμηθει και μαλλον δεν προκειται.πολλοι πλεον εχουν στραφει σε νεες "εισαγομενες" ποικιλιες και αποχαιρετουν οριστικα τις ελληνικες "τιρυνθου" & "επιδαυρου".
    mechatron το εχω κανει το πειραμα.τα χυμα στο ψυγειο αντεχουν πιο πολυ σε σχεση με τα χυμα εξω.επισης μεγαλη σημασια εχει και ο χρονος συγκομιδης του βερυκοκου,δλδ αν μαζευτηκε πρωι ή μεσημερακι.
    πιστευω πως ενα κλιματιστικο στους 16 βαθμους συντηρει αρκετα καλα,δεδομενου οτι η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι 29-30 και οτι χυμα στην αποθηκη εχω 20-22 βαθμους.

ο κακος μαστορας παντα λεει οτι τα ξερει ολα.ο καλος μαστορας απλα θα σου πει "δεν ξερω"

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by mnls

(αν πεσει στο ματι σας κανενα παλιο να πωλειται βαλτε μια φωνη).
    http://www.car.gr/classifieds/vans/view/729545/
    http://www.car.gr/classifieds/trucks/view/721134/

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    quote:πιστευω πως ενα κλιματιστικο στους 16 βαθμους συντηρει αρκετα καλα
    Αν θυμάμαι καλά τα split πηγαίνουν μέχρι 18oC [?]
    Τα δε ψυγεία αυτοκινήτου, δεν χρησιμοποιούν R-410 ή 407 για να μπορούν να επιτυγχάνουν μονοψήφιες θερμοκρασίες χώρου (άλλα ψυκτικά όπως R-404 κλπ).
    Γνωρίζοντας και κάποιες εφαρμογές θαλάμων συντήρησης για φρούτα, πιστεύω ότι μάλλον το 16oC για 5 μέρες δεν είναι καλό. Εξαρτάται βέβαια απο το πόσο θέλεις να καθυστερησεις την διαδικασία ωρίμανσης.
    Αν νομίζεις ότι σου αρκει το 17-18oC, η λύση του mechatron μου άρεσε πολύ, τόσο από τεχνική όσο και απο πρακτική σκοπιά. Ακολούθησέ την. Αν θες κάτι χαμηλότερο πήγαινε είτε σε κλασσικό αεροψυκτήρα είτε σε ψύκτη και FCU.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Παναγιώτη (και λοιποί..)..μην κοροιδέψετε για αυτό που θα πω αλλά σκέφτομαι τις εξής δύο περιπτώσεις..είτε απομακρύνει ή μονώνει ελαφρώς το αισθητήριο θερμοκρασίας του κλιματιστικού split για να μην κόβει απο θερμοκρασία ή τελοσπάντων να κόψει όταν πιάνει την μίνιμουμ θερμοκρασία χώρου..

ή το δεύτερο πράγμα..(εδώ έρχεται το μην κοροιδέψετε..)

Εντοιχίζει ένα ψυγείο σχετικά μεγάλο(το υπολογίζουμε αυτό αμα χρειαστεί) όπου το πίσω μέρος με τον συμπιεστή το αφήνει έξω απο τον θάλαμο,για να αποβάλλει την θερμότητα, ενώ απο την μέσα πλευρά αφαιρεί τις πόρτες..!Διατηρεί δηλαδή την ψυκτική μηχανή μεταβάλλοντας την χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου του..Ειδικά άμα μονώσει καλά τον χώρο του, πιστεύω πως μπορεί να γίνει δουλειά..

Στην ουσία έχει απλά να αφαιρέσει ενέργεια απο 1.000 κιλά φρούτων, μέσα σε ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.Έστω 10 ώρες..Οπότε

100 κιλά /ώρα..5.000Watt ισχύς..Cop ψυγείου έστω 3(δεν ξέρω) οπότε αρχική 1.700 Watt κατανάλωση ρευματος επί 10 ώρες και μετά, κατάσταση συντήρησης, εισροή θερμότητας απο τους τοίχους-αποβολή από το στοιχείο πίσω και όλα κομπλέ..

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    mechatron μ'αρέσει ο (διεστραμένος) τρόπος που σκέφτεσαι!
    Φοβάμαι όμως ότι και στις 2 περιπτώσεις θα πάρει τον συμπιεστή στο χέρι! Πρακτικά στην μεν πρώτη περίπτωση θα εξατμίζει σε θερμοκρασία πολύ χαμηλή και ο συμπιεστής δεν θα κόβει ποτέ , οπότε μάλλον θα καεί, στη δε δεύτερη από 0,5-1 m3 που είναι ο χωρος του ψυγείου θα τον κάνεις (3Χ2Χ2,5=)15m3 το δε condencer δεν θα βρίσκεται στους 27oC αλλα στους 35oC όποτε πάλι μάλλον θα καεί.
    Εγώ θα πρότεινα να δεις και αυτό:
    http://www.vatis.gr/
    1) κλιματισμός για κάβες
    ή
    2) Υπηρεσίες --> Ενοικίαση κλιματισμού

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:mechatron μ'αρέσει ο (διεστραμένος) τρόπος που σκέφτεσαι!
    Χααχχαχ!!

Αφού σκεφτόμουν στην πρώτη περίπτωση να βάλω το αισθητήριο μέσα σε ένα βερύκοκο κοντά στο μηχάνημα ώστε να ψύχεται πρώτο(ή να το βάλω στο πάτωμα πάνω σε ένα κομμάτι φελιζόλ ώστε να μην ζεσταίνεται απο το πάτωμα)αλλά να κρυώσει λόγω του κρύου αέρα που κατακάθεται κάτω, να εμβαπτίσω και ένα θερμόμετρο και να δω τι παίζει, πότε θα κόβει και πότε όχι..

Απο την άλλη μπορούμε να βάλουμε την αποχέτευση του κλιματισμού να στάζει πάνω στον συμπιεστή ώστε να τον ψύχει....Αλλά λέω να μην υπολογίσω πόσο νερό μπορεί να εξατμίζεται απο τον χώρο του ψυγείου, νά στάζει πάνω στο κυλινδρικό μέταλλο του θερμού συμπιεστή και πόση θερμότητα μπορεί να απάγει το νερό που εξατμίζεται,με τους διεστραμένους σκοπούς μου..

Τυλίγει με πολύ λεπτή πετσέτα τον συμπιεστή, βάζει μια βρύση να στάζει πάνω του, με ρυθμό παροχής σταγονών, όση λανθάνουσα θερμότητα θέλουμε να απάγει μέσω της εξάτμισης μέσα σε μία ώρα,βάζει και έναν ανεμιστήρα που τρώει 50 Watt να φυσάει και έφτιαξε έναν ωραίο μίνι πύργο ψύξης,κλπ κλπ κλπ...

Εντάξει σταματάω εδώ..

Δικαιώματα απάντησης