Με βάση ποιά περιοχή και τι τύπο συλλέκτη?
ή απλά θέλεις προσπίπτουσα ακτινοβολία σε μια επιφάνεια με κλίση?
Υπάρχει κάποιο πινακάκι της προκοπής που να δείχνει απόδοση kwh/m2 σε σχέση με τις μοίρες κλίσης του συλλέκτη ανά μήνα;
Δεν θα με πειράξει καθόλου αν είναι πολύ - πολύ αναλυτικό.
Έχω ένα αλλά είναι πολύ μικρό.
Όταν το μεγεθύνω μοιάζει περισσότερο με φωτοτυπία Δημόσιας υπηρεσίας.
Κώστας.
<font size=\"1\"><font color=\"navy\">Κ</font id=\"navy\"><font color=\"green\">ώ</font id=\"green\"><font color=\"red\">σ</font id=\"red\"><font color=\"maroon\">τ</font id=\"maroon\"><font color=\"orange\">α</font id=\"orange\"><font color=\"pink\">ς</font id=\"pink\"><font color=\"yellow\">.</font id=\"yellow\"></font id=\"size1\">
Με βάση ποιά περιοχή και τι τύπο συλλέκτη?
ή απλά θέλεις προσπίπτουσα ακτινοβολία σε μια επιφάνεια με κλίση?
38"03' βόρεια
23"43' ανατολικά
13451 Kamatero
Athens, Greece, Europe, F.C. A.E.K.
Επιλλεκτικός συλλέκτης.
Αυτό έχω:
Επ΄ευκαιρία μιας προσθήκης έλεγα να επέμβω και σε αυτόν τον τομέα και να τονώσω την χειμωνιάτικη λειτουργία. Αυτή την στιγμή από μετρήσεις ακριβείας ( με μοιρογνωμόνιο φυσικά ) έχουν κλίση 38,5 μοιρών. Δύο μηχανολόγοι μου είπαν για 50 μοίρες, όμως εκείνη την στιγμή έτρωγαν σουβλάκια και δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό.
Κώστας.
Βάλε εύκαμπτα μαρκούτσια στους συλλέκτες και ρυθμιζόμενη βάση που να επιτρέπει εύκολη μεταβολή της κλίσης απο σαιζόν σε σαιζόν [8D]
Εξαρτάται... ο σουβλατζής είναι αξιόπιστος;quote:Δύο μηχανολόγοι μου είπαν για 50 μοίρες, όμως εκείνη την στιγμή έτρωγαν σουβλάκια και δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό.
Νίκος
Κωσταντίνε..καλά περνάτε..!!
Ο παραπάνω πίνακας δείχνει μέσες ακτονοβολίες τα τελευταία 20 χρόνια στην Αθήνα.
Πάντως χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, δεν μπορεί να υπάρξει πίνακας που να δείχνει απόδοση ανά οποιοδήποτε επιλεκτικό συλλέκτη, παρά μόνο ανα ξεχωριστό προϊόν.
Παίζουν ρόλο οι θερμοκρασίες στις οποίες το δουλεύεις.
Παίζει ρόλο το τζάμι το οποίο αντανακλάει την ηλιακή ακτινοβολία.
Παίζουν ρόλο οι αποστάσεις που έχει ο απορροφητής από το τζάμι, διότι παίζει τεράστιο ρόλο στις απώλειες αυτό.
Παίζει ρόλο το πόσα Risers έχεις.
Την διατομή των risers.
Το πάχος της απορροφητικής επιφάνειας.
Το εμβαδόν της απορροφητικής επιφάνειας. Άλλοι έχουν 1,8m2 σε δίμετρο συλλέκτη και άλλοι 1,6 m2 σε δίμετρο συλλέκτη.
Οι μονώσεις του συλλέκτη (σκέψου επιφάνεια εκτεθειμένη στον βοριά με θερμοκρασίες χαμηλές και να έχεις 5m2 συνολικής επιφάνειας συλλέκτη (πλαίσιο αλουμινίου, τζάμι κλπ)) να έχει μάπα μονώσεις.
Έχει πολλά ακόμα.
Απλά μπορώ να σου αποδείξω με αριθμούς, πως ένας "φτηνός" επιλεκτικός συλλέκτης μπορεί να αποδίδει 60-80% λιγότερο.
Οπότε ένα πινακάκι για απορρόφηση τι να πεί?
Εκτός και αν έχεις μετρημένες τις αποδόσεις του συγκεκριμένου συλλέκτη απο εργαστήριο δοκιμών, να σου βγάλω το τι μπορεί να αποδόσει με βάση τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες, την εφαρμογή, κλπ κλπ..
ΥΓ..Το ΚΕΝΑΚ στα ηλιακά θερμικά στους τρόπους υπολογισμού γράφει κάτι πατάτες..μα κάτι πατάτες..!Άσχετα εντελώς..!![]()
Λοιπόν έχουμε και λέμε.
Τρία κεμπάπ με απόλα, στο εσωτερικό του περιτυλιγματος του καθενός θα γράψεις.
50
45
38.5
Μου τα φέρνεις στο πιάτο και εφαρμόζεις αυτό που γράφει στο πρώτο που θα διαλέξω.
Φυσικά τρώω και τα υπόλοιπα δύο για να αποδείξουμε οτι αναγράφονταν σωστά και οι τρείς τιμές.
Τι μόνο το χταπόδι θα τρώει τζάμπα;
I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
Με τον κατάλληλο αυτοματισμό φυσικά!quote:Originally posted by nyannaco
Βάλε εύκαμπτα μαρκούτσια στους συλλέκτες και ρυθμιζόμενη βάση που να επιτρέπει εύκολη μεταβολή της κλίσης απο σαιζόν σε σαιζόν [8D]
[
Νίκος
I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
Κώστα, εγώ πάλι νόμιζα ότι θα περνούσες τον χρόνο σου εποικοδομητικότερα... σε παρεξήγησα... κρίμα τα mail, οι φωτό και οι ηχογραφήσεις που έστειλα στην σύζυγο[:0]
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php
online ότι θέλεις.... καλές διακοπές.... κάντο και ανά ημέρα φυσικά!