Σελίδα 2 από 2 ΠρώτοΠρώτο 12
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 12 από 12

Θέμα: Κλίση συλλέκτη ως προς το έδαφος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι για όλο το βόρειο ημισφαίριο στις 21 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο και τότε η Γη έχει τη μέγιστη κλίση της ως προς το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον ήλιο. Η κλίση αυτή είναι συγκεκριμένα: 23°27'. Συνεπώς αν θέλουμε να βρούμε τη γωνία (alt) που σχηματίζει η ηλιακή ακτίνα σε σχέση με το επίπεδο της Γης σε συγκεκριμένο γεωγρ. πλάτος (Lat) κάνουμε την εξής πράξη: alt = 90 - 23°27' - Lat = 90 - 23°27' - 38°03' = 28°30'. Αν θέλουμε τώρα να τοποθετήσουμε μία επιφάνεια που να έχει την μέγιστη ηλιακή απορρόφηση, αυτή πρέπει να έχει κλίση την συμπληρωματική γωνία της alt. Δηλαδή πρέπει να είναι φ = 90 - 28°30' = 61°30'.
    Αυτή είναι η κλίση που πρέπει να δώσει ο Κώστας στους συλλέκτες του για να έχει την μέγιστη απορρόφηση στις 21/12. Πάμε να δούμε πόσο θα κερδίσει από αυτή την ιστορία και αν συμφέρει να σκέφτεται αυτοματισμούς και αποδέλοιπα. Παρακάτω δίνω 2 lay-outs από το γνωστό σας πια πρόγραμμα το οποίο το ένα βαίνει με την συνήθη κλίση των 45° που δίνουμε και το άλλο με την ΄βέλτιστη των 61,5° (βάζω 61°ή 62° διότι όταν έφτιαχνα το πρόγραμμα πριν 25 χρόνια δεν φανταζόμουνα ότι θα ψειρίζαμε τόσο πολύ την μαϊμού και την κλίση την πέρασα σαν integer (ανά μοίρα) και όχι σαν Single οπότε δεν μου επιτρεπεται δεκαδικό ψηφίο).
    Το πρόγραμμα λοιπόν μας λέει ότι κερδίζουμε στη μεν συνήθη περίπτωση 5.906 Wh στην δε βελτιωμένη κλίση 6.289 Wh δηλαδή ένα κέρδος της τάξης του 6,5%. Συμφέρει; Στην κρίση όλων.
    Εννοείται φυσικά πως όλες οι άλλες γωνίες τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο θα δίνουν αποδόσεις μικρότερες από το παραπάνω νούμερο.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Σκόνη και θρύψαλα τα όνειρά μου.
    Με του Πειρατή μόλις 6,5%. Με τους δικούς μου υπολογισμούς απ΄τα πινακάκια μου δεν έμπαινα ούτε στην Βουλή.

Κώστας.

Σελίδα 2 από 2 ΠρώτοΠρώτο 12

Δικαιώματα απάντησης