Το ίδιο πράγμα λέμε....Του μπουκώνει με τα πειράματα..
Και μάλλον όποτε ζυγίζεται, αφήνει μάυρες πατημασιές στο σπίτι..![]()
Το ίδιο πράγμα λέμε....Του μπουκώνει με τα πειράματα..
Και μάλλον όποτε ζυγίζεται, αφήνει μάυρες πατημασιές στο σπίτι..![]()
Για άλλο πράγμα συζητάται αλλά στην υγκεκριμένη πρόταση υπάρχει μια ανακρίβεια. Την λύσαμε στο τόπικ Υγροποίηση καυσαερίων. Δεν ξέρω αν έχει σημασία και πόση βαρύτητα έχουν οι μετρήσεις μου αλλά στο καπέλο έχω από >70 έως και....150 βαθμούς που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία ( αμελητέα θα έλεγα ) όσο από την διάρκεια λειτουργίας του καυστήρα. Υγροποίηση ούτε σταγόνα.quote:Originally posted by mechatron
Άν έχω έξοδο στην κατάληξη πάνω απο 100 βαθμούς κελσίου, άρα δεν χάνω καθόλου νερό απο υγροποιήσεις..
Κώστας.
Κωσταντίνε πολύ ωράιο τόπικ..Δεν το είχα πάρει χαμπάρι..Θα το μελετήσω..
Ναι όντως οι 100 βαθμοί είναι για κορεσμένο ατμό, αλλά απο την περίσσεια αέρα που έχουμε και μόνο, έπρεπε να έχω σκεφτεί οτι δεν παίζει να υγροποιεί στους 100..
Τάσο! Αν κλείσεις με μία επίπεδη επιφάνεια (που την ονομάζεις ζυγαριά για να πάρεις την δύναμη των 10 Pa πίεσης) το επάνω μέρος μιας καμινάδας, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κόψεις την δίοδο προς την ελεύθερη ατμόσφαιρα οπότε θα σταματήσει αμέσως ο ελκυσμός και το βακιουόμετρο στην μπούκα του λέβητα θα σου μηδενίσει. Όσο για την ανάποδη ζυγαριά σε μία επιφάνεια 20X20 και με 10 Pa πίεση θα σου δείξει 40 γραμμάρια. Πού θα βρεις τέτοια ζυγαριά; Πρέπει να δανεισθείς μία από κανά ταχυδρομείο
Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Η υπερευαίσθητη ζυγαριά (που δεν πρέπει να κόβει διόλου την ροή των καυσαερίων άρα πάμε για άλλο όργανο τύπου βαρομετρικού οργάνου) θα σου δείχνει 0 κάτω, 0 και πάνω! Τάσο αν δεν κατανοήσεις το γιατί συμβαίνει αυτό τότε είναι αδύνατο να μεταφερθούμε στο επόμενο μάθημα περί στροβιλισμών και τέτοια!
Και τώρα μιας και μου έδωσες την ευκαιρία να κάνω μια μπηχτή στους Φυσικούς σε ένα ζήτημα που γίνεται της παλαβής το μπάχαλο: Η ζυγαριές τι μετράνε βάρος ή μάζα; Γιατί αν μετράνε βάρος πρέπει να ψωνίζουμε στον χασάπη με τόσα Newton κρέας και τόσα miliNewton πιπέρι. Σήμερα οι φυσικοί είναι σίγουροι: Όι ζυγαριές μετράνε μάζα. Για τον λόγο αυτόν ψωνίζουμε σε κιλά και σε γραμμάρια. Ωραία! Αλλά πήγε να με σκοτώσει ο πατέρας μου που ήταν παλιός μπακάλης όταν έκανε μάθημα στον γιο μου (πήγαινε στο Δημοτικό) ότι οι ζυγαριές μετράνε βάρος και του φώναζα εγώ Μηηηηηηηηηηηηηη! Σταμάτα το «μάθημα» αμέσως γιατί αν το μάθουμε λάθος από το Δημοτικό καήκαμε! Έγινε στη συνέχεια μια σχετική φασαρία του στυλ τι σόι μηχανικός είμαι και λέω τέτοιες βλακείες που το κιλό δεν είναι βάρος, η οποία όμως δεν κατέληξε πουθενά εκτός από κάτι λιγοστά πιάτα που «ξεπήδηξαν» στην αυλή κι είχαν και ένα μεζέ!! Οι γάτες έκαναν πάρτυ!.
Εσύ τι λες αλήθεια; Διότι βάσει αυτών που έγραψες «Ώς γνωστόν P=F/A» βγαίνει συμπέρασμα ότι από την ζυγαριά βγάζεις δύναμη και όχι μάζα....[}
]
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Ωραία περνάτε στην αυλή του σπιτιού σας..!
Γιώργο η δική μου φανταστική καμινάδα μπορεί να βρίσκεται σε ενα σπίτι, το οποίο αφού περάσαν οι αιώνες και εξατμίστηκαν οι ωκεανοί, βρίσκεται αρκετά κάτω από το επίπεδο της θάλλασας, οπότε η βαρυτική επιτάχυνση το g=10m/s2..
Άλλά και να μην συμβαίνει αυτό,το σφάλμα είναι της τάξης του 2% του να πεις ότι 1 Newton = 100 γραμμάρια. (10-9,81)/10
Ψείρισμα μαιμούς?
Έχω ζυγαριά ακριβείας, όπως αυτές για το γέμισμα φρέον σε κλιματιστικά..
Άμααλλάζει κάτι, σε σχέση με το να την κλείσω τελείως? Γιαυτό έβαλα και το σχεδόν, ώστε η ροικές γραμμές του καπνού να εκτρέπονται από κατευθυνση προς τα πάνω, σε κατευθυνση 90 μοιρών αριστερά-δεξιά, όταν προσκρούουν στην ζυγαριά..Σκέφτηκα δηλαδή πως δύναμη κάθετη στην μετατόπιση δεν παίζει ρόλο στην τελική κίνηση της ζυγαριάς..Έκανα λάθος?quote:Την βάζω να εφάπτεται και να κλείνει σχεδόν την έξοδο των καυσαερίων
Τάσο δεν εννοούσα την στρογγυλοποίηση μεταξύ του 9,8 και 10 που κάνουμε στην επιτάχυνση της βαρύτητας. Άλλο εννοούσα.
Έχουμε δύο εντελώς διαφορετικά φυσικά μεγέθη: την μάζα και το βάρος. Το ένα είναι διανυσματικό μέγεθος, το άλλο μονόμετρο! Ερωτώ: η ζυγαριά τι μετράει; Βάρος ή Μάζα; Ποιο δηλαδή από τα δύο εντελώς διαφορετικά φυσικά μεγέθη. Αφενός η γνώμη σου θα βαρύνει στην χρόνια πλέον διαφωνία μου με τον πατέρα μου, παλιό μπακάλη που μόλις ακούει ότι οι ζυγαριές δεν μετράνε το βάρος βγάζει σπυράκια και φωνάζει «τι μ@λ@κιες λέτε πια εσείς οι νεώτεροι; Πάει τον χαλάσατε τον κόσμο!»
Όσον αφορά αν η ανάποδη ζυγαριά θα σου δώσει το ακριβές ποσό της υπάρχουσας πίεσης ακριβώς στο καπέλο της καμινάδας εκεί αδυνατώ να σε βοηθήσω. Μου θυμίζεις τον Τζόε Ντάλτον που προσπαθούσε να σκάψει τα θεμέλια της φυλακής με ένα κουταλάκι του γλυκού. Τώρα εσύ κάνεις ιδιότυπο instrumentation! Αντί να κάθεσαι να κουράζεσαι γιατί δεν βρίσκεις έναν αισθητήρα βαρομέτρου; Αν ήσουν κοντά θα σου έδινα το βακιουόμετρο από την Brigon που μετρά και κάποια ακόμα υπερπίεση. Συνεπώς θα έβαζες μία σανίδα πάνω στο καπέλο και από κάτω με τρυπούλα θα έβαζες τον αισθητήρα του οργάνου. Θα έπαιρνες το νούμερο που ήθελες αμέσως αν και ακόμα δεν έχω κατανοήσει πώς θα το χρησιμοποιούσες παραπέρα! Είναι σαν να βουλώνεις την εξάτμιση του αυτοκινήτου για να μετρήσεις ποια πίεση μπορεί να σου εξασκήσουν τα καυσαέρια στην έξοδο. Ε λοιπόν; Άχρηστο μέγεθος διότι την ώρα που λειτουργεί η μηχανή στο συγκεκριμένο σημείο η πίεση είναι μηδενική. Αν τη βουλώσεις την εξάτμιση δεν λειτουργεί η μηχανή, συνεπώς άνθρακες ο θησαυρός!
Που με ταξιδευεις ρε Τάσο! Σε ποιες θάλασσες; Μη ξεχνάς ότι είμαι Πειρατής!
Υ.Σ.
Α! Τη παρέα με τον πατέρα μου στην αυλή με τα ουζάκια του και τα μεζεδάκια του όσοι την έχουν ζήσει δεν βλέπουν την ώρα και τη στιγμή να την επαναλάβουν. Μια ζωή κι αυτός Πειρατής, θες οι ιστορίες του, θες το αλατοπίπερο που βάζει στις διηγήσεις του, θες η πολιτική του ματιά στα γεγονότα, όλα έχουν πολύ φάση. Το θέμα είναι να μην είμαστε μόνοι μας! Εκεί σε κάποια δευτερόλεπτα επέρχεται έκρηξη!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Οριζόντια στο επίπεδο της γης, η ζυγαριά μετράει μάζα και βάρος με σφάλμα 2%..Υπό κλίση μετράει βάρος, με μεγαλύτερο σφάλμα απο 2%..
Αν δεχτούμε πως το υπο ζύγιση σώμα δεν γλυστράει, τότε από οριζόντια η ζυγαριά, μέχρι να γίνει κάθετη, έχουμε 98%/ 90 μοίρες = 1,09%/μοίρα..
Δεν ξέρω αν ρωτούσες αυτό..
Ελπίζω να μην πετάχτει κάνα φρούτο προς τα δω..
Το ότι το ψάχνω διαφορετικά, είναι επειδή μου αρέσει αρκετά αυτή η ιστορία..Πιθανώς την ξέρετε..
"
Το παρακάτω κείμενο αφορά μια ερώτηση που τέθηκε σε μια εξέταση Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης.
“Περιγράψτε πως μπορούμε να μετρήσουμε το ύψος ενός ουρανοξύστη χρησιμοποιώντας ένα βαρόμετρο”
Ενας φοιτητής απάντησε :
“Δένετε ένα μακρύ σπάγκο στο λαιμό του βαρόμετρου, τότε κατεβάζετε το βαρόμετρο από την ταράτσα στο έδαφος. Το μήκος του νήματος συν το μήκος του βαρομέτρου θα είναι ίσο με το ύψος του κτιρίου.”
Αυτή η πρωτότυπη απάντηση, έκανε έξω φρενών τον εξεταστή έτσι ώστε ο φοιτητής κόπηκε αμέσως. Ο φοιτητής προσέφυγε στις αρχές του πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενος ότι η απάντησή του ήταν αναμφίβολα σωστή, και το πανεπιστήμιο όρισε έναν ανεξάρτητο εξεταστή να διερευνήσει την υπόθεση.
Ο διαιτητής αυτός έκρινε ότι η απάντηση ήταν πράγματι σωστή, αλλά δεν έδειχνε καμιά αξιοσημείωτη γνώση της φυσικής.
Για να διαλευκανθεί τελείως το θέμα αποφασίστηκε να καλέσουν το σπουδαστή και να του αφήσουν έξι λεπτά μέσα στα οποία αυτός έπρεπε να δώσει μια προφορική απάντηση που να δείχνει μια εξοικείωση με τη φυσική σκέψη.
Για πέντε λεπτά αυτός παρέμεινε σιωπηλός, βυθισμένος σε σκέψεις.
Ο εξεταστής του θύμισε ότι ο χρόνος τελείωνε, και ο σπουδαστής απάντησε ότι ήδη είχε στο μυαλό του αρκετές συναφείς απαντήσεις αλλά δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια να χρησιμοποιήσει.
Στην προτροπή να βιαστεί, ο σπουδαστής απάντησε ως εξής:
“ Κατ’ αρχήν μπορείς να ανεβάσεις το βαρόμετρο στην κορυφή του ουρανοξύστη, να το αφήσεις να πέσει στο δρόμο και να μετρήσεις το χρόνο που κάνει να φτάσει στο έδαφος. Το ύψος του κτιρίου μπορεί τότε να βρεθεί από τον τύπο H=gt2/2. Αλλά αλίμονο στο βαρόμετρο.”
“Ή αν υπάρχει ηλιοφάνεια μπορείς να μετρήσεις το ύψος του βαρόμετρου, να το στήσεις όρθιο στο έδαφος και να μετρήσεις το μήκος της σκιάς του. Να μετρήσεις ύστερα το μήκος της σκιάς του ουρανοξύστη, και τέλος με απλή αριθμητική αναλογία να βρεις το πραγματικό ύψος του ουρανοξύστη.”
“Αλλά αν θέλεις να κάνεις μια πραγματικά επιστημονική δουλειά, θα μπορούσες να δέσεις ένα μικρού μήκους νήμα στο βαρόμετρο και να το βάλεις σε ταλάντωση σαν εκκρεμές, πρώτα στο έδαφος και μετά στην ταράτσα του ουρανοξύστη. Το ύψος θα μπορούσε στη συνέχεια να βρεθεί μετρώντας και συγκρίνοντας τις δυο περιόδους οι οποίες είναι αντιστρόφως ανάλογες των τετραγωνικών ριζών των επιταχύνσεων της βαρύτητας, στο έδαφος και στο ύψος του ουρανοξύστη. Η επιτάχυνση της βαρύτητας εξαρτάται με τη σειρά της από το ύψος από την επιφάνεια της γης και συνεπώς γνωρίζοντας την επιτάχυνση της βαρύτητας στην ταράτσα βρίσκουμε το ύψος.”
“Ή αν ο ουρανοξύστης διαθέτει μια εξωτερική σκάλα κινδύνου θα ήταν ευκολότερο να ανεβείς τη σκάλα και να βάλεις διαδοχικά σημάδια επαναλαμβάνοντας το μήκος του βαρόμετρου. Μετά να προσθέσεις όλα αυτά τα μήκη.”
“ Αν απλώς βαριόσουν, και ήθελες να χρησιμοποιήσεις το βαρόμετρο με ορθόδοξο τρόπο, μπορούσες να μετρήσεις την ατμοσφαιρική πίεση στην ταράτσα και στο έδαφος και να μετατρέψεις την διαφορά των milibars σε αντίστοιχη διαφορά σε μέτρα.”
“Αλλά επειδή ως φοιτητές συνεχώς παροτρυνόμαστε να ασκούμε την ανεξαρτησία του μυαλού και να εφαρμόζουμε επιστημονικές μεθόδους, αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος θα ήταν, να χτυπήσουμε την πόρτα του θυρωρού και να του πούμε: ‘ Αν θα σου άρεσε να έχεις ένα ωραίο καινούριο βαρόμετρο, θα σου χαρίσω αυτό αν μου πεις το ύψος του ουρανοξύστη’.
Ο σπουδαστής αυτός ήταν ο NIELS BOHR ο μόνος Δανός που κέρδισε το βραβείο Nobel της Φυσικής. "
Τι θέλω να πω με αυτό?
Υπάρχουν πάνω απο ένας τρόποι να δούμε τα πράγματα..
Γιώργο, πχ όταν φουσκώνουμε ένα αερόστατο με ζεστό αέρα, και αυτό ανασηκωθεί απο το έδαφος και γνωρίζουμε την μάζα του, τότε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την άνωση-ελκυσμός?
Καπετάνιε πρέπει να παραδεχτείς ότι η απάντηση που έδωσε ο Τάσος με τον Δανό γιατί το ψάχνει διαφορετικά ήταν καλή...
Πραγματικά που άρεσε και τον παραδέχτικά.
Και καλά καπετάνιε εγώ είμαι κοντά στα 700 Newton εσύ πόσα είσαι?
Ο Δίπολι πόσα είναι?
Ο Νικόλας?
Σας βλέπω για το φεγγάρι και τους τρεις σας για να χαρείτε λιγάκι αρκεί να μην πάρετε μαζί σας καθρέφτη γιατί οι εικόνα της μάζας σας θα διαψεύδει την ζυγαριά
Και θα σας κάνω μία ερώτηση να μου απαντήσετε εσείς οι σπουδαγμένοι…
Αφού όταν πάμε στην ταβέρνα εγώ τρώω προβατίνα 100 Newton και εσείς οι τρεις μαζί αλλά 100. Πως εγώ είμαι μόνο 700 Newton και εσείς οι τρεις υπερβαίνετε τις 3000[?]
Για να σας δω τώρα.
http://udravlikos.gr
Καταπληκτικά όλα αυτά και θα προσπαθήσω λίγο να τα μαζέψω ώστε να βγαίνει συμπέρασμα αν κάποιος πανικόβλητος υποψήφιος θετικής ή τεχνολογικής θελήσει να δει πώς οι μηχανικοί αντιλαμβάνονται την Φυσική μιας κι έχουν πήξει τόσα χρόνια με τους Φυσικούς
Τάσο μου λες μετράει μάζα μετράει και βάρος με σφάλμα ....
Όχι δεν αποδέχομαι αυτή την απάντηση! Αν κάποιος σπουδαστής γράψει ότι το βάρος του σώματος είναι τόσα κιλά, κόπηκε! Η ζυγαριά μετρά μόνο σε κιλά. Σήμερα το κιλό είναι διεθνώς μονάδα μάζας και μόνο!! Συνεπώς η ζυγαριά μετράει μάζα και όλοι το βουλώνουμε και δεν λέμε κουβέντα όσο και να φωνάζει ο μπάρμπα Στράτος πρώην μπακάλης!
Πάω τώρα στο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα του Γρηγόρη που προσωπικά τον χρήζω για μία ακόμη φορά ως προς την κλίση του, τον τρόπο σκέψης του αλλά και το πεδίο γνώσεών του Μηχανολόγο! Του αξίζει!
Αφού λοιπόν μετράει μάζα η ζυγαριά, αν την πάρουμε και πάμε να ζυγισθούμε στο φεγγάρι ποια θα είναι η ένδειξη; Δεν πρέπει να δείξει ότι δείχνει και στη Γη μιας και η μάζα είναι σταθερό μέγεθος τουλάχιστον μεταξύ Γης και Σελήνης;
Οι Φυσικοί απαντούν Μπλα-μπλα τα ελατήρια των ζυγαριών είναι φτιαγμένα για να υπόκεινται σε δύναμη που τα πιέζει άρα Βάρος.... Άρα μήπως η ζυγαριά μετράει βάρος; Μήπως θα έπρεπε όπως λέει κι ο μάστορας να άλλαζαν όλες οι ενδείξεις των ζυγαριών και η ανθρωπότητα να μίλαγε πλέον σε Nt; Θα γινότανε γενικό κομφούζιο! Συνεπώς ....σκάσε και κολύμπα!
Το αερόστατο! Εγώ Τάσο στην περίπτωση του αερόστατου δεν θα μίλαγα για ελκυσμό. Θα μίλαγα για την αρχή του μεγάλου έλληνα παππού μας του Αρχιμήδαρου που είναι αξεπέραστος ακόμα και που δυστυχώς για την ανθρωπότητα όλη (ντροπή της μεγάλη) τον έσφαξαν οι βάρβαροι Ρωμαίοι!
«Παν σώμα (το αερόστατο) βυθιζόμενο εντός υγρού (ρευστού) υπόκειται σε ανωστική δύναμη ίση με το βάρος του υγρού (ρευστού) που εκτοπίζεται». Παράδειγμα:
Το αερόστατο έχει έναν τεράστιο όγκο ας το θεωρήσουμε σφαίρα και ας πούμε ότι έχει μία διάμετρο 20 μ. συνεπώς ο όγκος του είναι ~4.200 κ.μ. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 20° τότε η μάζα του αέρα που το αερόστατο εκτόπισε είναι 1,2 Χ 4.200 = 5040 Kgr οπότε το βάρος του εκτοπιζόμενου αέρα είναι 49.400 Nt.
Πάμε τώρα στο αερόστατο. Αν το βάρος του ιδίου με 2 άτομα είναι 2500 Nt και η θερμοκρασία του αέρα εντός αυτού είναι 40° τότε το βάρος του αέρα που περιέχεται μέσα στο αερόστατο είναι 1,116 Χ 4200 Χ 9,8 = 45.900 Nt. Προσθέτουμε και το ίδιον βάρος 2500 Nt οπότε πάμε στα 48.440 Nt.
Πάμε πάλι στον σφαγέντα παππού μας:
Μικτό βάρος αερόστατου: 48.400 Nt
Ανωστική δύναμη του βυθιζόμενου αερόστατου μέσα στην ατμόσφαιρα των 20°: 49.400
Άρα τι θα συμβεί; Το αερόστατο θα αρχίσει κάτω από την επήρεια της συνισταμένης των δύο αντίρροπων δυνάμεων βάρους και άνωσης ίσης με 1000 Nt να ανυψώνεται σταθερά προς τους αιθέρες για ένα φανταστικό ταξίδι δίχως τιμόνια και καπεταναίους και με μόνο οδηγό τον αέρα που θα το οδηγάει εκεί όπου ο ίδιος πάει δίχως να δίνει καμία βάση στα ανθρώπινα εφήμερα παιχνιδάκια...
Υ.Σ.
Όσο για τον Δανό, γνωστό το ανέκδοτο αλλά λίγο αμερικάνικο παραμυθάκι ακούγεται. Αυτά τα λένε όσοι δεν ξέρουν Φυσικη. Η λύση είναι μία:
Το βαρόμετρο στο έδαφος δείχνει Po=1013 mBar και στην ταράτσα 20μετρης πολυκατοικίας δείχνει P1=1010,65 mBar. Πάμε στην παρακάτω σχέση:
h = -100XPo/(ρg) X ln(P1/Po)
όπου ρ ==> πυκνότητα του αέρα στο έδαφος (1,2 Kgr/m³)
g ==> επιτάχυνση της βαρύτητας
Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς 20 μέτρα.
Αυτή είναι η λύση!
Μηχανολογική ένσταση:
Κύριε καθηγητά γνωρίζετε κάποιο βαρόμετρο που μπορώ να αναγνώσω με σιγουριά την τιμή των 1013 mBar και αυτήν των 1010,65 mBar; Διότι διαφορά στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο κονταίνει ή ψηλώνει την πολυκατοικία κατά ±5 ολόκληρα μέτρα.
...Αυτός είναι ο αιώνιος πόλεμος μεταξύ Μηχανολόγων και Φυσικών
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου