Σελίδα 4 από 9 ΠρώτοΠρώτο ... 23456 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 31 μέχρι 40 από 81

Θέμα: Επιλογή μονάδας θέρμανσης για πέτρινο σπίτι

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Βγάζοντας το 1/11 αυτομάτος είναι σαν να δέχεσαι ότι η θερμοκρασία του τοίχου επιφανειακά είναι 22 βαθμούς.

Έχοντας δηλαδή τον αέρα στους 22 βαθμούς και όχι τον τοίχο, "γλυτώνω" 12% θέρμανσης..

Οπότε 27 βαθμοί: (22- (-5)) /1,12 = 24 βαθμοί Κελσίου το ΔΤ μεταξύ τοίχου και περιβάλλοντος.

Οπότε 24= (Ττοίχου εσωτερ. - ( -5))

Προκύπτει Ττοίχου εσωτερ=19 βαθμοί κελσίου

Αν όμως θέλω τον αέρα στους 22 βαθμούς τότε

448 x 1,2 x 1 x (22-19)/3600= 0,448 kWh

Μα εμείς θέλουμε 10,49kWh ρε γ@μ0το..

Οπότε 10,49kWh /0,448 kWh= 23,4 εναλλαγές αέρα/ώρα μήπως?

Ποιός θα λύσει αυτό το μυστήριο με την πέτρα τελοσπάντων?[]

ΥΓ έχω βρεί την λύση απλά θέλω να απαντήσει και κανένας άλλος..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Τα 10.49KW/h (ή 9.16KW/h, whatever) δεν αντπροσωπεύουν την ωριαία ενέργεια που απαιτείται για να θερμάνεις τον αέρα! Αντιπροσωπεύουν την απαιτούμενη ωριαία ενέργεια για την αναπλήρωση των θερμικών απωλειών, ώστε ο αέρας να παραμείνει στην επιθυμητή θερμοκρασία των 22°C.

Νίκος

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Οπότε πόση ενέργεια πρέπει να δώσουμε στον αέρα για να μην υγροποιεί ο τοίχος στο σπίτι?

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    quote:Originally posted by mechatron

Q=224*27/((0,8/1,4)+1/11)= 9,163kW/ώρα
    [?] αυτή πάλι τι μονάδα μέτρησης είναι; kW/ώρα;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Κουκουρούκου μονάδα είναι. Σε ισχύ θα έπρεπε να μιλάμε [:I]

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Λάκη ελπίζω να μην μπερδευτείς και αγοράσεις κλίβανο.

Τάσο με 81 βαθμούς θα είναι σαν προετοιμασία για αποστείρωση. Με ενδοδαπέδια τι θα συνέβαινε άραγε; Θα μπορούσε να καλυφτεί; Έστω 100τμ κάτω άλλα τόσα ο 1ος όροφος με 3μ ύψος έκαστος.

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Δύσκολο ακόμη και για μόνιμη κατοικία, με θερμικές απώλειες κατασκευής με συμβατική μόνωση, και πολύ μεγαλύτερη αδράνεια. Για εξοχική κατοικία που θερμαίνεται περιστασιακά, δεν συζητιέται...

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Για να αποφύγουμε την ακτινοβολία είναι μονόδρομος τα fan-coils τελικά;

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Ρε Τάσο τόσο πολύ σου αρέσουν οι συζητήσεις στο forum που αυτοπροκαλείσαι πετώντας ένα γάντι χάρτινο με σκοπό να μετατραπεί σε αμπιγιέ που φορούν οι κυρίες σε έξτρα επίσημες εμφανίσεις. Μας ρωτάς για το φαινόμενο πέτρα το οποίο δεν το αναλύει ο Αμερικανός ή ο Γερμανός ή ο Γάλλος διότι αποτελεί Βαλκανικό δεδομένο. Λοιπόν το φαινόμενο αν ζούσε θα μας το ανέλυε η Γιαγιά μου η οποία απ' ότι τη θυμάμαι ζέσταινε ή δρόσιζε το σπίτι από το πουθενά! Δίχως μηχανές ισχύος και κουραφέξαλα. Το καλοκαίρι δίχως τίποτα και τον χειμώνα μόνο με ένα τζάκι όπως είπες και πριν. Θα σου απαντήσω σαν Γιαγιά και σαν μηχανικός και πιστέυω να καλυφθείς:
    1. Γιαγιά:
    Καλοκαίρι: Την ώρα που βαρά ο ήλιος παιδάκι μ' βρισκ' τ' πέτρα που είναι βαρύ υλικό και τη θερμαίνιιι. Αυτή μέχρ' να σ' φερ' τ' κάψα μέσα θα εχ' έρθ' του βραδ! Ουπότε εσύ μολς φυγ' ου ήλιους ανοίγς τα παράθυρα και μπαιν του δρουσερό αεράκ και σε δρουσίζ' ενώ η μεσημεριανή κάψα ακόμα βρίσκιτι μες τς πέτρας του σώμα

2. Μηχανικός:
    Ένας χώρος μεγάλος της τάξης των 100 κ.μ. περιέχει αέρα 4°. Για να τον κάνεις 20° χρειάζεσαι μόνο 430 Kcal ή 0,5 kWh. Συνεπώς τίποτα. Θα θέλαμε μόνο 2 φετούλες για να θερμαίναμε τον αέρα στους 20° και μετά τίποτα!
    Γιατί όμως δεν είναι έτσι;
    Διότι ο τοίχος δρα σαν μηχανή απώλειας θερμότητας με το που θα βρεί έστω και μισό βαθμό διαφορά. Για τον λόγο αυτόν οι μονάδες απώλειας θερμότητας είναι μονάδες ισχύος και όχι ενέργειας. Δηλαδή ο συγκεκριμένος τοίχος είναι μία μηχανάρα ισχύος 9.16 kW (και όχι kW/h που σωστά παρατήρησε ο Δημήτρης). Τι σημαίνει αυτό; Δεν πρόκειται να σε αφήσει αυτή η μηχανάρα να θερμάνεις ντιπ τον αέρα εφόσον υπάρχει. Είναι σαν να έχεις στο τραπέζι 3 λιτοδίαιτους και έναν φαγά! Σεβίρεις εσύ με χαμηλή ροή. Πρόκειται να μείνει τίποτα ώστε να προλάβουν να φάνε οι λιτοδίαιτοι;
    Συνεπως είναι αδύνατον να φθάσει ο αέρας τους 81° ώστε να ζεσταθεί ο τοίχος ποτέ δεν θα γίνει αυτό. Αντίθετα από τη στιγμή που αρχίσει το φαινόμενο θα τραβάει όλο το φαΐ ο τοίχος και ο αέρας (λιτοδίαιτος) θα μένει με το πηρούνι στο χέρι. Ή αν το θέλεις καλύτερα, ο τοίχος σαν βαρύς κι ασήκωτος θα παίρνει όλη τα πιάτα φαγητού που κρατά ο καημένος ο αέρας και άντε να του δίνει δυο ψίχουλα και μόνο! Ο λόγος: βαρύς (μεγάλο U) κι ασήκωτος (μεγάλη θερμοχωρητικότητα). Μεγάλο U μπορεί να έχει και ένας ταμπλάς λαμαρίνας με υαλοβάμβακα. Τι δεν έχει όμως; Δεν έχει θερμοχωρητικότητα! Αυτό είναι το φαινόμενο πέτρα. Και αν προλάβαινα να κάνω ένα simulation τότε όλοι θα το βλέπατε καθαρότερα!

Υ.Σ.
    Πάλι απάντησα διπλωματικά. Για να μιλήσει και κάποιος άλλος.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δημήτρη και Νίκο, είναι τόσο λάθος να λες kW/ώρα=kWh?
    Ότι η ισχύς σε kW κατανάλωσης στην διάρκεια μιας ώρας, προκύπτει kWh..απλά για να μην το γράφω σε ενέργεια, το έγραψα σε ισχύς..ήθελα να είναι μια ευέλικτη μονάδα..

Γιώργο, τι να κάνω?Μου αρέσει τόσο πολύ η μετάδοση θερμότητας και οι υπολογισμοί και είπα να αυτοπροκληθώ..

quote:..και τον χειμώνα μόνο με ένα τζάκι όπως είπες και πριν
    Αυτό τι σημαίνει?

Να εξηγήσω το σκεπτικό μου και να μου πείτε που σφάλλω.

Η πέτρα και η σπηλιά, ανέκαθεν θεωρούνταν πρώτες οικίες του ανθρώπου, βιοκλιματικές κτλ. Δροσερά το καλοκαίρι,ζεστά τον χειμώνα.. Η γιαγιά-Πειρατής, μας λέει οτι η επιτυχία των πέτρινων τοίχων είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα (έχουμε δηλαδή ένα σπίτι με buffer-τοίχους..αποθηκεύουν ενέργεια στην διάρκεια της ημέρας στον πυρήνα τους, ενώ η κατεύθυνση της ροής αλλάζει κάθε φορά..)

Σωστά μέχρι εδώ?

Γιώργο μιλάς για σερβίρισμα φαγητού και ταβέρνα πάλι[]..Οκ το παραβλέπω και προχωράω στην μετάδοση θερμότητας..

Αν έχω μηχανάρα απορρόφησης θερμότητας, τότε με πόιόν τρόπο θερμαίνω έναν τέτοιο χώρο?

Φαντάζομαι όλοι μας έχουμε την εντύπωση-πεποίθηση ότι το να ζείς σε πέτρινο σπίτι με πάχος τοίχου 1m είναι καλύτερο απο το να ζούμε σε σπίτι με 25 πόντους τουβλάκι, 3 πόντους μόνωση (άμα βάλει ο εργολάβος)..

ΥΓ.Ελπίζω να μην παρεξηγούμαι για το ύφος μου.Αν σας κουράζει ή κάτι άλλο η ανάλυση, το σταματάω εδώ.

ΥΓ2.Έχω ισχυρότατη εντύπωση πως το φαινόμενο πέτρα δεν υπολογίζεται με τον τρόπο που λέμε..Αν δρα ως ενεργειακός buffer ο τοίχος, τότε δεν υπάρχει σταθερό φαινόμενο..

Διαφέρει η "ταχύτητα" με την οποία μεταδίδεται η θερμότητα μέσα απο το εσωτερικό χώρο, προς το περιβάλλον..

Έχω ισχυρότατη την εντύπωση επίσης πως δεν χρειάζεται να ζεσταίνουμε ολόκληρη την πέτρα μια οικίας..Αυτό θα ήταν αντιοικονομικό.

Προσωπικά έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα το θέμα.Μόλις βρω λίγο χρόνο θα βγάλω όλους τους υπολογισμούς που πιστεύω οτι δείχνουν την συμπεριφορά του σπιτιού.

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης