Σελίδα 5 από 9 ΠρώτοΠρώτο ... 34567 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 41 μέχρι 50 από 81

Θέμα: Επιλογή μονάδας θέρμανσης για πέτρινο σπίτι

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by mechatron
    Δημήτρη και Νίκο, είναι τόσο λάθος να λες kW/ώρα=kWh?
    Είναι τόσο σωστό όσο και το α / β = α * β, δηλαδή ισχύει μόνο για β = 1. Αυτό από μαθηματική σκοπιά. Από φυσική σκοπιά, έχουμε το μέγεθος της ενέργειας, και το μέγεθος της ισχύος (ισχύς = ενέργεια / χρόνος). Το "μέγεθος" ισχύς / χρόνος τί ακριβώς εκφράζει;
    quote:Αν έχω μηχανάρα απορρόφησης θερμότητας, τότε με πόιόν τρόπο θερμαίνω έναν τέτοιο χώρο?
    Η "μηχανάρα" δεν λειτουργεί αδιάκοπα, λειτουργεί μέχρι να επέλθει θερμική ισορροπία - πρακτικά στην περίπτωσή μας μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στην εσωτερική επιφάνεια (σχεδόν) στο ύψος της επιθυμητής θερμοκρασίας του χώρου (το σχεδόν αφορά το Δt της επιφάνειας επαφής με τον αέρα, δεν ξέρω να το διατυπώσω καλύτερα αλλά ελπίζω καταλαβαίνεις τί θέλω να πω). Οταν επέλθει η θερμική ισορροπία, η πέτρα θα έχει στην εσωτερική επιφάνεια αυτή τη θερμοκρασία, στην εξωτερική (σχεδόν, με το ίδιο σκεπτικό) τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και μία γραμμική πτώση μεταξύ των δύο κατά μήκος της τομής της (υποθέτοντας ισότροπο υλικό), άρα μία μέση θερμοκρασία στο παράδειγμά μας περίπου (22 - (-5)) / 2 = 13.5°C. Στη μεταβατική φάση, η πέτρα απορρόφησε όση ενέργεια χρειάζεται για να ανυψωθεί η θερμοκρασία της από την αρχική (έστω 7.5°C) στους 13.5°C (μέσες θερμοκρασίες πάντα). Οταν φτάσει αυτή τη μέση θερμοκρασία των 13.5°C και επέλθει θερμική ισορροπία, η πέτρα σταματάει να απορροφάει θερμότητα, απλά αφήνει να περνάει από μέσα της προς το περιβάλλον θερμότητα, με ρυθμό ίσο με την ισχύ των θερμικών απωλειών.
    Σκέψου την αναλογία με ένα σωλήνα ΖΝΧ. Ο σωλήνας και το νερό μέσα σε αυτόν είναι κρύο(ς). Ανοίγεις τη βρύση του ζεστού, τρέχει το περιεχόμενο στο σωλήνα κρύο νερό, και μετά δεν έρχεται απότομα ζεστό, αλλά προοδευτικά (το πόσο εξαρτάται από το μήκος και το είδος του σωλήνα), γιατί το ζεστό νερό που μπαίνει στην αρχή του σωλήνα πρέπει πρώτα να θερμάνει τον ίδιο το σωλήνα, που έχει κάποια θερμοχωρητικότητα, χάνοντας ένα μέρος από τη θερμότητά του, και μετά να φτάσει στη βρύση διατηρώντας πλέον σχεδόν την αρχική του θερμοκρασία, καθώς διέρχεται από ένα σωλήνα που έχει πιάσει την ίδια θερμοκρασία.

Αυτό που σε προβληματίζει αν καταλαβαίνω καλά, είναι το πώς θα θερμάνεις το χώρο με μία εγκατάσταση θέρμανσης δεδομένης ιχύος, που σου φαίνεται πολύ μικρή σε σχέση με την μεγάλη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων... η απάντηση είναι "με πολλή υπομονή"! Μπορεί το ένα νούμερο να φαίνεται μικρό σε σχέση με το άλλο, πλην όμως το ένα είναι ισχύς και το άλλο ενέργεια. Ούτως ή άλλως η εγκατάσταση θα διαθέτει μία περίσσεια ισχύος (προσαυξήσεις) σε σχέση με τις μέγιστες θερμικές απώλειες, οπότε μπορεί να δίνει κάτι παραπάνω από ότι χάνεται, για να μείνει και στην πέτρα, Επιπλέον, όταν ξεκινάς από κρύο σπίτι, οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες, επειδή το Δt είναι πολύ μικρότερο (π.χ. 15°). Μπορεί να θέλει πολύ χρόνο, αλλά γίνεται - ακριβώς όπως γίνεται να γεμίσεις και μία ολυμπιακή πισίνα με μία βρυσούλα, αρκεί η παροχή της να μπορεί να υπερκαλύψει το ρυθμό εξάτμισης... χρόνο θέλει μόνο.
    Ηθικό δίδαγμα: η περιστασιακή θέρμανση βαριάς κατασκευής απαιτεί αρκετή υπερδιαστασιολόγηση σε σχέση με τις θερμικές απώλειες.
    quote:Έχω ισχυρότατη εντύπωση πως το φαινόμενο πέτρα δεν υπολογίζεται με τον τρόπο που λέμε..Αν δρα ως ενεργειακός buffer ο τοίχος, τότε δεν υπάρχει σταθερό φαινόμενο..
    Γιατί; όταν ζεσταθεί ο τοίχος και επέλθει θερμική ισορροπία, μια χαρά μόνιμη κατάσταση θα έχεις.
    quote:Διαφέρει η "ταχύτητα" με την οποία μεταδίδεται η θερμότητα μέσα απο το εσωτερικό χώρο, προς το περιβάλλον..
    Διαφέρει στη μεταβατική κατάσταση, αλλά όχι στη μόνιμη. Στην αναλογία με το σωλήνα ΖΝΧ παραπάνω, είναι σαν να έχεις μακρύ και βαρύ σιδεροσωλήνα. Θα αργήσει περισσότερο να έρθει το ζεστό νερό στη βρύση, αλλά από εκεί και πέρα δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ένα κοντό πλαστικό.
    quote:Έχω ισχυρότατη την εντύπωση επίσης πως δεν χρειάζεται να ζεσταίνουμε ολόκληρη την πέτρα μια οικίας..Αυτό θα ήταν αντιοικονομικό.
    Στο ότι δεν χρειάζεται θα συμφωνήσω, με την έννοια ότι δεν μου προσφέρει κάτι. Ελα όμως που τη φύση δεν μπορείς να την κλέψεις, που λέει και ο Καπετάνιος! Αν δεν κάνεις εσωτερική μόνωση, δεν υπάρχει τρόπος να ζεστάνεις τη μισή, όσο και να το θέλεις.

Νίκος

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695

Δημήτρη και Νίκο, είναι τόσο λάθος να λες kW/ώρα=kWh?
    Ότι η ισχύς σε kW κατανάλωσης στην διάρκεια μιας ώρας, προκύπτει kWh..απλά για να μην το γράφω σε ενέργεια, το έγραψα σε ισχύς..ήθελα να είναι μια ευέλικτη μονάδα..
    Τάσο, καλό είναι να προσέχουμε πως γράφουμε κάτι γιατί μπορεί να παραπλανά τους περαστικούς και να δίνει άσχημες εντυπώσεις δημιουργώντας αίσθημα αδιαθεσίας να διαβάσει κανείς όλα αυτά.

αν kW/ώρα = kWh τότε είναι σαν να θέλεις να πεις κW = κW*(h^2). Το σόι μονάδα είναι αυτή η δεξιά λοιπόν;

EDIT: γράφαμε ταυτόχρονα με τον Νίκο.

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Απλά όταν έγραφα είχα γράψει αυτό

quote:Σε μια ακραία ώρα με -5 βαθμούς κελσίου έξω και θέλουμε 22βαθμούς μέσα,τι γίνεται?

Με λ=1,4W/mK
    με πάχος τοίχου 0,8m

έχω

Q=224*27/((0,8/1,4)+1/11)= 9,163kW/ώρα

είναι λάθος αυτό που έγραψα?

Edit:Ισχύς καταναλισκώμενη σε διάρκεια μίας ώρας, δεν είναι kW/ώρα=kWh? Όπως το είπατε συμφωνώ, για τιμή ώρας ίση με μονάδα είναι σωστό.

Να το διορθώσω να μην μπερδευεται κανεις?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Λοιπόν, επειδή ξεφύγαμε απο την αρχική ερώτηση του Λακη, καλό θα ήταν να συνοψίσουμε και να κλείσουμε το θέμα με τους πέτρινους τοίχους, που δεν είναι κάν αυτό που ζήτησε να μάθει αρχικά.. Θα το κάνω παραθέτοντας και τη δική μου γνώμη.

Ο πέτρινος τοίχος έχει αυτήν τη μεγάλη θερμοχωρητικότητα η οποία είναι ενα μικρό εμπόδιο το χειμώνα αλλα μας διευκολύνει το καλοκαίρι.
    Η πεποίθηση οτι ο πέτρινος τοίχος είναι καλή μόνωση είναι μύθος, που καλλιεργήθηκε κυρίως απο το γεγονός οτι αν ζεστάνουμε ένα πετρινο σπίτι αυτό αργεί πολύ περισσότερο να κρυώσει, απ'ότι ένα συμβατικό.

Ενας πέτρινος τοίχος 60εκ όμως έχει συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου Κ=1.4 αντίστοιχο και λίγο μεγαλύτερο κιόλας ενός τοίχου με το υποτυπώδες φενιζόλ (μόνωση κατασκευήες 70ies).

Επομένως δεν πρέπει να διαφωνεί κανείς μαζί μου πως αν θέλουμε να θερμαίνουμε το σπίτι σχετικά οικονομικά χρειαζόμαστε κάποια μόνωση.
    Πού όμως πρέπει να τοποθετηθεί αυτή; Εσωτερικά ή εξωτερικά; Φαινομενικά, και σε κατάσταση θερμικής ισορροπίας, αυτό δεν έχει σημασία. Πώς λοιπόν θα κρίνουμε ποιός τρόπος είναι καλύτερος;

Ας σκεφτούμε λίγο πως λειτουργεί ο αμόνωτος τοίχος πρίν επέλθει η ισορροπία.
    Το χειμώνα θα αργήσουμε πολύ να ζεστάνουμε ενα κρύο πέτρινο σπίτι. Οταν όμως η θερμοκρασία φτασει την επιθυμητή μετά αρκεί να καλύπτω τις ιδιες απώλειες με τον συμβατικό τοίχο που περιέγραψα παραπάνω. Το καλοκαίρι όμως ο ήλιος αργεί να ζεστάνει όλον αυτό τον πέτρινο όγκο, με αποτέλεσμα όλα τα θερμικά κέρδη της ημέρας (αερισμός, ακτινοβολία απο παράθυρα, διαβίωση) να με βοηθά να τα αποβάλλω σε συνδυασμό βέβαια με αερισμό τη νύχτα. Ετσι έχω ένα πολύ πολύ δροσερό σπίτι το καλοκαίρι, και μάλιστα χωρίς καμμιά μόνωση.

Αν λοιπόν τοποθετήσουμε τη μόνωση εσωτερικά τότε το χειμώνα δεν θα έχουμε να ζεστάνουμε τον πέτρινο όγκο του τοίχου, και συνεπώς το σπίτι θα θερμαίνεται γρήγορα. Βολεύει πολύ για σπίτια που δεν χρησιμοποιούνται συνέχεια, επομένως θα σπαταλάγαμε πολλές φορές την ενέργεια θέρμανσης του τοίχου (που θα μας την έδινε στο χώρο αφού θα είχαμε φύγει). Το καλοκαίρι όμως θα χάναμε ως ένα βαθμό τη ευεργετική επίδραση της πέτρας.

Αν τοποθετήσουμε τη μόνωση εξωτερικά τότε έχουμε να ζεστάνουμε τον πέτρινο όγκο μια φορά, όμως μετά έχουμε χαμηλές απώλειες όλο το χειμώνα, και φυσικά έχουμε την ευεργετική επίδραση του τοίχου το καλοκαίρι, πολλαπλασιασμένη λόγω της εξωτερικής μόνωσης. Αυτή είναι και η βέλτιστη λύση για σπίτια που θερμαίνονται όλο το χειμώνα. Θα το πρότεινα ακόμα και για σπίτια που χρησιμοποιούνται μόνο ΣΚ (συχνά όμως) με την προυπόθεση το σπίτι να διατηρείται στην θερμοκρασία των 17 βαθμών όλη την εβδομάδα, και την Παρασκευή το πρωί ο αυτοματισμός να ξεκινάει να το ανεβάσει στους 21.

Eπομένως ανάλογα με την χρηση του σπιτιού, την τοποθεσία, τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη κλπ, πρέπει να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε κάθε φορά.

Τώρα η επιλογή του μέγεθους του λέβητα, και ίσως και των σωμάτων θα έχει να κάνει (γνωρίζοντας τον τρόπο της μόνωσης) με την χρηση του σπιτιού, και το πώς θα θερμαίνω, δηλαδή:

Θερμαίνω όλο το χειμώνα;
    Θερμαίνω κάθε ΣΚ;
    Θερμαίνω κάθε ΣΚ αλλα διατηρώ το χώρο σε θερμοκρασία αναμονής;
    Θερμαίνω περιστασιακά όποτε μου καπνίσει;

Κάθε μία απο τις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση θα πρόσθετα ίσως και άλλο τρόπο θέρμασης με ακτινοβολία (πχ τζάκια), ειδικά αν αποφάσισα να έχω εξωτερική, ή και καθόλου μόνωση.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Να πω και εγώ κάτι….
    Εγώ καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του Τάσου.
    Τον ίδιο ενθουσιασμό είχα και εγώ όταν ανακάλυπτα κάτι για τα δικά μου δεδομένα.
    Άνθρωποι σαν τον Τάσο χρειάζονται στο φόρουμ και σε προτρέπω να συνεχίσεις αλλά και σε προτρέπω μερικές φορές να απλοποιείς.
    Φίλε Τάσο πρόσεχε όμως.
    Υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι μηχανολόγοι και μικρό λάθος από ταχύτητα είτε από οικειότητα από έναν καλό μηχανολόγο σαν και σένα μπερδεύει.
    Χρειάστηκε χρόνο για να ξεδιαλύνω την διαφορά ισχύς και ενέργειας όπως χρειάστηκε χρόνο να ξεκαθαρίσω το σημείο δρόσου….
    Αν εσύ από ταχύτητα κάνεις ένα λάθος ανατρέπεις όλα αυτά που έχω μάθει και πρέπει πάλι να τα ξαναξεδιαλύνω.
    Σχετικά με τα πέτρα σπίτια επαναλαμβάνω έχει ενδιαφέρον μιας και τυχαίνει μερικές φορές να φτιάχνω θερμάνσεις σε πέτρινα σπίτια.
    Εγώ έχω την εντύπωση ότι ο Νικόλας είναι κοντά στον τρόπο που σκεφτόμουν ότι λειτουργεί η πέτρα σε σχέση με τις διαφορές θερμοκρασίων.
    Απλά αναρωτιέμαι αν μονώνοντας εσωτερικά ένα πέτρινο σπίτι έχουμε το προτέρημα ότι μπορούμε να το ζεστάνουμε γρήγορα αλλά χάνουμε το προτέρημα της αδράνειας της πέτρας μόλις ζεσταθεί. Και κάτι μου λέει ότι αν μιλάμε για μόνιμα κατοικήσιμο σπίτι η αντιστάθμιση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταίνουμε ένα τέτοιο σπίτι.

http://udravlikos.gr

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Οπότε κλείνοντας το θέμα με τα πέτρινα σπίτια, έχοντας 4 θερμαντικά σώματα των 2.500 Wh για να μπορούν να δώσουν 10 kWh σε μια ώρα, αν τα κλείσουμε με επιπλάκι ή έχουν κανέναν καναπέ μπροστά τους ή αν δεν τα θέλουμε ορατά και χάνουμε εντελώς την θέρμανση με ακτινοβολία, τότε προσδίδοντας 10.000 Wh στον αέρα θερμαίνοντας τον,έχω:

Παραδοχή1: θέλω θερμοκρασία αέρα στο σπίτι στους 22 και στο ταβάνι ας πάει στους 32..
    Παραδοχή2: Θεωρώ πως η επιφάνεια των 4 θερμαντικών σωμάτων απο όπου περνάει ο αέρας(ανάμεσα στις φέτες τα αυλάκια δηλαδή και εξωτερικά περιμετρικά από τις φέτες, όπου ο αέρας αγκαλιάζει το σώμα σε παχος αέρα 1 εκατοστό και ανεβαίνει προς τα πάνω) εχουν επιφάνεια ως διατομή κάθετη προς την κίνηση του αέρα 2m2 (και πολύ βάζω)
    Έχω λοιπόν:

Αγωγό για να περνάει ο αέρας διατομής 2m2:

Ροή αέρα x 1,2 x 1 x (32-22)/3600= 10 kWh

Οπότε:3000m3/h ροή αέρα μέσα από τα σώματα

Με 2m2 καθαρό εμβαδό διατομής, έχω:

Παροχή αέρα σε m3/s = Ταχύτητα * διατομή

3000/3600 = u * 2

Ταχύτητα αέρα μέσα απο τα θερμαντικά σώματα= 0,42m/s

Έχουμε ένα μικρό Τσουνάμι να βγαίνει απο τα σώματα.

Ακόμα και αν δουλέψει 40% σε ακτινοβολία, η ταχύτητα 0,25 m/s πως μας φαίνεται?

Βεβιασμένη μεταφορά, σε μετάδοση ελεύθερης μεταφοράς θερμαντικό σώμα?

Reynolds?

Re=0,25*2*10^6/17= 30.000 Reynolds

Η δική μου άποψη:
    Θερμική ισορροπία δεν υπάρχει σε κατοικίες του σαβκου.
    Ζεσταίνεις τον αέρα και ξεκινάει να απορροφά θερμότητα αρχικά ο σοβάς. Ο σοβάς μόλις θερμανθεί λίγο, ξεκινάει να δίνει θερμότητα στήν πέτρα.
    Μεταβατική περίδος δεν είναι το να θερμανθεί η πέτρα all the way και να επέλθει σταθερή ροή θερμότητας.
    Μεταβατική περίοδος είναι το εξής με τα εξής βήματα:
    1)Δυνατότητα και ταχύτητα μετάδοσης θερμότητας από τον θερμαινόμενο αέρα, στον σοβά..2)Τα μόρια του σοβά πιάνουν μια θερμοκρασία πάνω απο το σημείο δρόσου και υψηλότερα..3)Ξεκινάει ο σοβάς να μεταδίδει θερμότητα στην πέτρα..

Με άπλα λόγια?

Αν ο αέρα για να κρυώσει θέλει 10 λεπτά απο την θερμότητα που απορροφάει ο σοβάς, ο σοβάς μέχρι να θερμανθεί μεταδίδει θερμότητα σε 20 λεπτά στην πέτρα, και η πέτρα θέλει 10 ώρες για να δώσει την θερμότητα έξω στο περιβάλλον.Τότε, θερμαίνοντας ανά 8 λεπτά αέρα, είσαι ΟΚ.

Γρηγόρη σε ευχαριστώ.Θα προσπαθήσω να αποφεύγω λάθη.Απλά επικεντρώνομαι στο να μην κάνω λάθη ουσίας και παραβλέπω τα άλλα δυστυχώς.
    Όντως στο φόρουμ βρίσκω τρόπο έκφρασης, μιας και πολλοί στον τομέα μας όπως και οι ίδιοι ξέρετε, δεν ασχολούνται και πολύ γενικά με αυτά..Δεν το κατηγορώ, ούτε και αισθάνομαι "από πάνω" και καλά..Απλά μου αρέσει η εφαρμογή των γνώσεων στην πράξη..Λατρεύω το αντικείμενο του επαγγέλματος μου και δεν θέλω ποτέ να σταματήσω να εξελίσσομαι.
    Λυπάμαι αν κούρασα

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585

ήξερα οτι κάπου χάνει το σκεπτικό μου...αλλά ας το δουμε και μαζί πιο μετά.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Η δική μου άποψη:
    Θερμική ισορροπία δεν υπάρχει σε κατοικίες του σαβκου.
    Σχετικό είναι αυτό... μία κατοικία με σχετικά μικρή θερμική αδράνεια και κάπως υπερδιαστασιολογημένη θέρμανση, θα έρθει άνετα σε ισορροπία μέσα σε λίγες ώρες, υπό ήπιες καιρικές συνθήκες.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

http://i992.photobucket.com/albums/a...-1/Petrino.jpg

ήξερα οτι κάπου χάνει το σκεπτικό μου...αλλά ας το δουμε και μαζί πιο μετά.
    Τάσο μη μου το κάνεις αυτό, έχω και πρεσβυωπία

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Έχω πει πολλές φορές ότι ο μηχανικός περισσότερο «ζωγραφίζει» και λιγότερο μιλάει. Δεν είμαστε δικηγόροι οι οποίοι στηρίζονται επάνω στο μπλα-μπλα. Συνεπώς πολλές φορές στην καριέρα μας θα μας τύχει να είμαστε περισσότερο πειστικοί όταν πιάσουμε το μολύβι και τα μαθηματικά παρά να αγωνιζόμαστε να βάλουμε τη σκέψη μας μέσα στη σκέψη κάποιου άλλου. Κάθησα από χθες βράδυ και έφτιαξα ένα ωραίο εξελόφυλο το οποίο μπορείς να παραμετροποιήσεις σε οιονδήποτε τοίχο και όχι μόνο πέτρινο. Μπορείς να βάζεις μικρά ή μεγάλα σώματα όπως επίσης και μπορείς να προσθέσεις μονωτικό μέσα ή έξω του τοίχου. Όλα τα κελιά περιέχουν συναρτήσεις. Στο τέλος τρέχει με μία μακροεντολή της VBA.
    Από τις 480 γραμμές ποστάρω μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες έως ότου ο τοίχος έλθει σε κατάσταση θερμικής ισορροπίας.
    Πριν όμως να πω και κάτι άλλο:
    Τάσο μερικές φορές αλληλοδιορθονώμαστε διότι όπως είπες κι ο ίδιος: ουδείς αλάνθαστος! Όλοι μας κάποια στιγμή θα το κάνουμε το λαθάκι μας. Υπάρχουν λαθάκια και λαθάκια. Μερικά από αυτά μπορούν να φέρουν άνω-κάτω την ισορροπία των γνώσεων οιουδήποτε προσπαθεί να νοιώσει τις πραγματικές φυσικές έννοιες. Γράφω για τον μάστορα που κουράσθηκε να ισορροπήσει μεταξύ Watt & Kcal.
    --Η ενέργεια Γρηγόρη είναι κάτι σαν τον όγκο του νερού. Όταν λέμε έχουμε δεξαμενή 5.000 λιτ. νερού το πιάνεις πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει με την ενέργεια: Από τον ήλιο μπορούμε να πάρουμε π.χ. 40.000 Joule ενέργεια ή 9.570 Kcal ή 11,1 kWh
    --Η ισχύς είναι ροή. Είναι ταχύτητα. Λέμε ροή φτωχή: 2 lit/min ή πλούσια 10 lit/min. Λέμε ροή ενέργειας φτωχή: 20 Joule/sec (Watt) (17,2 Kcal/h) ή πλούσια: 500 Joule/sec (ή 430 Kcal/h). Η ενέργεια είναι μία: από κει και μετά ή έχεις ισχύ να την καλύψεις εν ευθέτω χρόνω ή δεν έχεις οπότε άραξε στα κυβικά σου.

Τάσο:
    1. Η ροπή μετράται σε N.m όχι σε N/m. Αν έχω σταθερή δύναμη 100 Ν τότε έχω ροπή 100 Nm/m. Μπορώ να το πω. Το μέγεθος Ροπή/απόσταση = Δύναμη. Και όντως 100 Nm/m μας κάνει F=100 N. Δηλαδή έκανα έναν ολόκληρο κύκλο για να αποδείξω ότι 100Ν = 100Ν!
    2. Πάμε στα δικά μας τώρα: Αν η μονάδα Kw/h είχε υφή τότε αναλύοντας παρακάτω θα είχα: (Joule/sec)/h --> Joule/sec² που σημαίνει επιτάχυνση! Δηλαδή έχω μία μηχανή που αυξάνει την ισχύ της κατά 1 Watt σε διάστημα χρόνου 1 sec. Που σημαίνει ότι αν ξεκινήσει τώρα με ισχύ 500 Watt μετά από μία ώρα θα έχει ισχύ 4100 Watt! Αν βγουν τέτοιες μηχανές τότε θα μιλάμε για το μέγεθος kW/h. Συνεπώς έχω ενέργεια 200 kWh που τις καλύπτω σε 1 ώρα άρα έχω μηχάνημα 200 kW. Ή έχω μηχανή 50 kW που παράγει ηλεκτρική ενέργεια επί 20 ώρες. Στο τέλος μου γέμισε μία δεξαμενή ενέργειας με 1000 kWh ή 860.000 Kcal ή 3.600.000 kJ

Ποστάρω τον πίνακα:

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης