Σελίδα 8 από 9 ΠρώτοΠρώτο ... 6789 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 71 μέχρι 80 από 81

Θέμα: Επιλογή μονάδας θέρμανσης για πέτρινο σπίτι

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

καλα ρε κουμπάρε, τα σύγκλινα σου μείνανε από τη Μάνη?
    Να σου φέρω τωρα που θα παω για διακοπές...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Oχι εντάξει για πλάκα το λέω.
    Αλλα αυτό που μου έμεινε πραγματικα είναι το ψαράκι στο Λιμένι!
    Δεν ήταν τίποτα ψάρια πολυτελείας, κατι σάλπες ήτανε, αυτά είχαν μείνει, αλλα κάτι η φρεσκάδα, κατι το καθάρισμα μπροστά σου μέσα στη θάλασσα, κάτι το τραπέζι στο κύμα με θέα το πέτρινο τοπίο, κάτι η παρέα είναι το καλύτερο ψάρι που έφαγα ποτε!

(Αν προσέξεις ο τύπος είναι στα σκαλάκια και καθαρίζει ψάρια!!)

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    Αυτό μάλιστα. Σήμα κατατεθέν!
    Θα το (ξανα)τιμήσω δεόντως...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by nyannaco

Αρα σε κανονικές συνθήκες (θερμοκρασία χώρου διαβίωσης), το σημείο ισορροπίας δεν ορίζεται ως αναπλήρωση των θερμικών απωλειών, αλλά επιβάλλεται από το θερμοστάτη χώρου, και ενώ η απαιτούμενη προσδιδόμενη ισχύς εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από τις θρμικές απώλεες, ώστε να ταϊζεται και η πείνα των δομικών στοιχείων; Επομένως είναι λάθος η μέθοδος διαστασιολόγησης της θέρμανσης βάσει των θερμικών απωλειών και μόνο, που εφαρμόζεται τόσες δεκαετίες; Μας σώζουν μόνο οι προσαυξήσεις;

Νίκος
    Σωστή παρατήρηση! Σε κατοικίες που θερμαίνονται σε 24ωρη βάση (άραγε πόσες είναι αυτές το μεταβατικό φαινόμενο θέρμανσης δομικών στοιχείων και επίπλων δεν έχει έννοια. Σε κατοικίες όμως που έχουν χρονοπρογράμματα εκεί παίζει σημαντικό ρόλο η προσαύξηση. Στο μεταξύ η προσαύξηση είναι δίκοπο μαχαίρι δεδομένου ότι η θερμοκρασία του χώρου ανεβαίνει και πάνω από την επιθυμητή θερμαίνοντας ταυτόχρονα και τα δομικά στοιχεία-έπιπλα.
    Για τον λόγο αυτόν είχε κάποτε επικρατήσει (και πιθανότατα επικρατεί ακόμα) ότι «συμφέρει καλύτερα να θερμαίνεις την κατοικία σου 24 ώρες το 24ωρο στους 20° παρά να το κλείνεις και να το ανοίγεις το σύστημα.»
    Στο τσιτάτο αυτό οι μηχανολόγοι ήταν πάντα αρνητικοί διότι η λογική του εμφανίζει μαθηματικό παράδοξο! Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί το σύστημα το 40% των ωρών και να καίει περισσότερο; Τώρα όμως εξηγούνται κάποια πράγματα:
    Αν η κατοικία έχει 40% προσαύξηση τότε ο ανήμπορος και ένας μόνο θερμοστάτης χώρου δεν θα μπορέσει να ελέγξει το ύψος της θερμοκρασίας που θα φθάσει ένα δωμάτιο. Αν φθάσει για παράδειγμα 2° περισσότερο από την επιθυμητή τότε βλέπουμε ότι μεγάλα ποσά θερμότητας συσσωρεύθηκαν μέσα στα τουβάρια που στη συνέχεια ένα μεγάλο πόσό αυτών θα διαφύγει στο περιβάλλον. Αν κάτσουμε και προσθέσουμε όλα αυτά τα διανυσματάκια τότε πολύ πιθανόν να πάψει να υπάρχει μαθηματικό παράδοξο σε κείνο το παλιό τσιτάτο.
    Σας είπα ότι το θέμα σηκώνει φιλοσοφία!
    Μάλιστα την ανάλυση αυτή την είχα υποσχεθεί στον Κώστα μόλις πρωτομπήκα στο forum. Του είχα πει ότι χρειάζεται ένα simulation αλλά δεν εύρισκα χρόνο να το κάνω και όλο μου το ζήταγε. Τώρα που έγινε δίχως να το καταλάβει το περιφρόνησε και το έστειλε ...στην Λαμία αλλά να που βγήκε. Θα φτιάξω πίνακα και για έναν σημερινό τοίχο με τούβλο και 5αρι μονωτικό να τον αναλύσουμε. Τώρα που τσιμπήσαμε τα bugs μαζί με τον Δημήτρη μπορούμε να υπολογίσουμε ό,τι θέλουμε. Όχι μόνο πέτρα!

Υ.Σ.
    Τάσο ο αi=7 Kcal/hm²Κ είναι πασίγνωστος συντελεστής μεταφοράς θερμότητας από τον ακίνητο αέρα στο δωμάτιο προς το ταβάνι και τον τοίχο (περιέχει και την ακτινοβολία). Δεν είναι δικός μου συντελεστής. Απλά τον βρήκα και τον χρησιμοποιώ. Ο αντίστοιχος εξωτερικός αο = 20 Kcal/hm²Κ (ή 15 ρε Δημήτρη; δεν καλοθυμάμαι. Εγώ τα υπολογίζω με 20) για κοινές ταχύτητες του αέρα και χειμερινές συνθήκες.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    quote:Τάσο ο αi=7 Kcal/hm²Κ είναι πασίγνωστος συντελεστής μεταφοράς θερμότητας από τον ακίνητο αέρα στο δωμάτιο προς το ταβάνι και τον τοίχο (περιέχει και την ακτινοβολία). Δεν είναι δικός μου συντελεστής. Απλά τον βρήκα και τον χρησιμοποιώ. Ο αντίστοιχος εξωτερικός αο = 20 Kcal/hm²Κ (ή 15 ρε Δημήτρη; δεν καλοθυμάμαι. Εγώ τα υπολογίζω με 20) για κοινές ταχύτητες του αέρα και χειμερινές συνθήκες.
    Πολύ σωστοί οι συντελεστές, 20 λέει και ο ΚΘ για την εξωτερική πλευρά.

Το πιο βασικό συμπέρασμα είναι οτι η επιλογή τρόπου θέρμανσης, (συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου θερμομόνωνσης) π[u]ρέπει να είναι απόφαση μηχανικού, μετά απο προσεκτική μελέτη και λαμβάνοντας υπόψιν τη χρήση του κτηρίου. Κάθε υπολογισμός με τετραγωνικά, κυβικά, συντελεστές βαση εμπειρίας, μυρωδιάς του δεξιού δείκτη και του αριστερού παράμεσου, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα είτε απο άπψη οικονομίας είτε απο άποψη θερμικής άνεσης.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Ο 20 ή 15 που λέτε είναι όντως τόσο..

Αν και εγώ λαμβάνω υπόψη θερμοκρασία επιφάνειας τοίχου εξωτερικά μόνο ως 0. Το αν φυσάει ή αν βρέχει και περιβρέχεται η πέτρα ή αν έχει χιόνια εξωτερικά, νομίζω πως είναι παράγοντας απρόβλεπτος.

Το 7 δεν ισχύει πάντως νομίζω.

Στο προγραμματάκι που έκανα δεξιά αν δείτε υπολογίζει έναν αριθμό a..

Αυτός προκύπτει καθαρά από υπολογισμό ελεύθερης ροής με Grashoff για την τοιχοποιία μας.

Εγώ βέβαια τον μετράω σε W/m2K για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Είπα να υπολογίσω και την ακτινοβολία του αέρα προς τον τοίχο, αλλά νομίζω πως θα ήταν υπερβολή μέσα απο τα CO2 κτλ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Βλέπω τον Καπετάνιο να αποδεχτεί τελικά την αντιστάθμιση...
    Για να δούμε τι θα δούμε...
    Για αυτό και εγώ σας κάνω δώρο το κανούργιο μου σχεδιάκι για το πέτρινο σπίτι.

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    1) Τύψη < ελληνιστική κοινή τύψις < τύπτω
    Τύψη: η έντονη ψυχική κατάσταση που νιώθει όποιος αντιλαμβάνεται την ενοχή του για κάτι και κατηγορεί τον εαυτό του.

2) Κολυμπήθρα του Σιλωάμ: Ήταν μια κολυμπήθρα που είχε ιαματικό νερό. Μια φορά το χρόνο κατέβαινε ένα άγγελος, ανακάτευε το νερό και όποιος έμπαινε πρώτος γινότανε καλά, όποια αρρώστια και αν είχε.
    Διαβάζω το ρεζουμέ συμπύκνωμα του Νίκου από τότε που το ποστάρησε. Δυστυχώς για μένα - κυρίως - Πειρατή δεν κατάφερα να το κατανοήσω παρά την επίσης μικροσκοπική ανάλυσή σου. Ίσως με μπερδεύει η αντιστάθμιση που έχω διότι πάντα ( ανεξαρτήτως εξωτερικών θερμοκρασιών ) ο θερμοστάτης ~30'; ~35'; ανά ώρα μένει ανοικτός.

Κώστας.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3
    Η ιδιαιτερότητα στο θέμα της θέρμανσης σπιτιού με πέτρινους τοίχους είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα και ταυτόχρονα η μεγάλη μάζα των πέτρινων τοίχων, πράγματα που εισάγουν έντονο μεταβατικό φαινόμενο. Θα προσπαθήσω να εκτιμήσω το μέγεθος αυτού του φαινομένου με μερικές απλοποιητικές αλλά ρεαλιστικές παραδοχές.
    1ον Η θέρμανση εξελίσσεται αργά ώστε η κατανομή θερμοκρασίας μέσα στον τοίχο να είναι γραμμική ακόμη και στη διάρκεια του μεταβατικού φαινομένου ξεκινώντας από την θερμοκρασία εσωτερικής επιφάνειας τοίχου θ μέχρι την θερμοκρασία που επικρατεί στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου.
    2ον Το μονωτικό επιφανειακό φιλμ αέρα στην εξωτερική επιφάνεια είναι λόγω του φυσικού ανέμου πολύ πιο λεπτό από το φιλμ της εσωτερικής επιφάνειας.
    3ον Λόγω της δεύτερης παραδοχής η θερμοκρασία εξωτερικής επιφάνειας θεωρείται χρονικά αμετάβλητη και περίπου ίση με την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος θπ.
    4ον Τα μεταβατικά φαινόμενα μέσα στην ατμόσφαιρα του δωματίου διαρκούν τάξεις μεγέθους λιγότερο από ότι εντός της μάζας του τοίχου. Τούτο δικαιολογείται από το γεγονός ότι και η μάζα και η θερμοχωρητικότητα του αέρα είναι πολύ μικρότερες από τα αντίστοιχα μεγέθη των εξωτερικών τοίχων του δωματίου.
    5ον Η θερμική αγωγιμότητα της πέτρας είναι πολύ μεγαλύτερη από την θερμική αγωγιμότητα του φιλμ ακίνητου αέρα σε επαφή με την εσωτερική επιφάνεια του τοίχου.

Ακολουθούν οι συλλογισμοί.
    Μέσα στην μάζα του τοίχου έχουμε μεταβατική αποθήκευση θερμότητας της οποίας ο ρυθμός ελέγχεται από την θερμοχωρητικότητα του τοίχου c. Όταν επέλθει η θερμική ισορροπία του συστήματος η θερμοχωρητικότητα παύει να παίζει οποιοδήποτε ρόλο. Κατά την διάρκεια του μεταβατικού φαινομένου θα έχουμε εντός μιας κατακόρυφης και εγκάρσιας διατομής του τοίχου μία κεκλιμένη ευθεία θερμοκρασιών κατηφορική από μέσα προς τα έξω με μικρή κλίση στην αρχή που θα βαίνει αυξανόμενη στην πορεία του χρόνου μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπου, στο τέλος. Αντίστοιχα η ροή θερμότητας μέσω του εσωτερικού στρώματος αέρα θα είναι αυξημένη στην αρχή για να καλύψει το μεταβατικό φαινόμενο και θα βαίνει μειούμενη όσο η μέση θερμοκρασία τοίχου αυξάνεται στην διάρκεια του μεταβατικού φαινομένου. Αν θεωρήσουμε δύο χρονικές στιγμές 1 και 2 που απέχουν ένα μικρό ποσόν Δt θα έχουμε δύο κεκλιμένα ευθύγραμμα τμήματα που θα ξεκινούν από θ1 και θ2 και θα καταλήγουν στο ίδιο θπ. Θα σχηματίζουν επομένως ένα τρίγωνο που η διάμεσός του στον μεσαίο άξονα του τοίχου θα είναι Δθ/2. Αυτή είναι μεταβολή θερμοκρασίας της μάζας του τοίχου σε χρόνο Δt που καθορίζει την ροή της μεταβατικής θερμότητας Qtrans και επομένως έχουμε την εξίσωση, dQtrans/dt=ρVcdθ(t)/(2dt). V είναι ο συνολικός όγκος των πέτρινων τοίχων ρ η ειδική μάζα της πέτρας.

Η συνέχεια στην επόμενη δημοσίευση στη σελίδα 9.
    Last edited by Pischinas George; 02-05-2021 at 01:45:25. Αιτία: Διόρθωση τύπων

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2011
    Θέση
    ΧΑΝΙΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    163

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Φίλε George καλώς μας βρήκες. Είναι αξιέπαινη η προσπάθειά σου να ασχοληθείς με ένα τόσο δύστροπο θέμα ακόμα και για μηχανολόγους. Μακάρι όμως τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Σου υπόσχομαι εάν κάνεις λιγάκι υπομονή ότι θα σου απαντήσω. Θέλω όμως τουλάχιστον 6 ώρες χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτω αυτήν τη στιγμή για να περιγράψω τα μεταβατικά φαινόμενα και την ιστορία χρησιμοποιώντας το χαρτί και το μολύβι όπως λέει και ο κοινός γνωστός μας ….
    Επίσης και η διάθεση μου αυτήν την εποχή (πράγμα που δεν έχει να κάνει με εσένα) συμβαδίζει με την διαθεσιμότητα του φόρουμ κοινός είναι πολύ κάτω……
    Μην εκλάβεις λοιπόν την<<ησυχία>> που επικρατεί στο φόρουμ σαν αδιαφορία.
    Last edited by Basilhat; 23-05-2013 at 23:53:00.

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης