Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 5 από 5

Θέμα: Πολεοδομία Ολε Ολέ

Πολεοδομία Ολε Ολέ

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Έκανα δύο Η/Μ μελέτες παρόμοιων 3όροφων κατοικιών (2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο) οι οποίες κατατέθηκαν σε δυο διαφορετικές Πολεοδομίες και έλαβα δυο αντικρουόμενες παρατηρήσεις για την Κατανομή Δαπανών (Κ.Δ) από τους δύο Μηχανολόγους Μηχανικούς .
    Ο πρώτος μου ζήτησε να προσθέσω στην μελέτη Κ.Δ και τα κλιμακοστάσια γιατί όπως μου το δικαιολόγησε ο όγκος του κτιρίου που θερμομονώνο θα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον όγκο που θερμαίνω. Άρα στην Κ.Δ ο συνολικός μου όγκος θα πρέπει να είναι ο όγκος του διαμερίσματος+ το 50% του όγκου του κλιμακοστασίου του ορόφου όπου βρίσκεται το διαμέρισμα.
    Στην δεύτερη μελέτη, η Μηχανολόγος της άλλης Πολεοδομίας μου είπε ότι στην Κ.Δ θα χρησιμοποιήσω τον όγκο του διαμερίσματος μόνο, άρα ο συνολικός όγκος μου στην Κ.Δ θα είναι ο όγκος του κτιρίου αφαιρόντας τον όγκο του κλιμακοστασίου.
    Προσωπικά πιστεύω ότι η δεύτερη περίπτωση είναι η σωστή γιατί ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί να θερμάνει το σπίτι του και όχι να πληρώνει για άλλα 9 τετραγωνικά που του αναλογούν για το κλιμακοστάσιο που ούτε μένει αλλά και που ούτε θερμαίνεται. Φυσικά μόλις είπα αυτό στον πρώτο Μηχανολόγο, που απάντησε ότι τι σε νοιάζειεσένα,θα μείνεις εκεί?
    Επειδή υπάρχει ένα μπάχαλο γενικός θα ήθελα τις απόψεις σας.
    Ευχαριστώ
    Αντώνης

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Το σωστό βεβαίως είναι το δεύτερο, και είναι σαφέστατο στο Π.Δ. της κατανομής δαπανών, αφού οι συντελεστές όλοι αναφέρονται στην ιδιοκτησία και όχι στα κοινόχρηστα. Είναι υπεράνω πάσης άλλης ερμηνίας, είναι σαφέστατο, και ο πρώτος συνάδελφος κάνει λάθος.
    Καλώς ή κακώς στις πολεοδομίες υπάρχουν και άνθρωποι που για να νιώσουν καλύτερα πρέπει να δυσκολέψουν την ζωή μας βάζοντας την "πρωσοπική τους σφραγίδα" σε νόμους, διατάγματα κ.λ.π.
    Δυστυχώς αν ο μηχανικός επιμένει, θα πρέπει:
    α) Να ανασυντάξεις την μελέτη.
    β) Να διερωτηθείς μήπως κάποιο άλλο είναι το πρόβλημά του
    Thank you for your contribution.

Αγαπητέ monachus,
    Όπως όλοι οι συνάδελφοι που ασχολούμαστε και με άδειες Πολεοδομίας γνωρίζουμε ότι οι Μηχανικοί-ελεγκτές έχουν ‘μαγαζάκια΄ ανοίξει μέσα στις Δημόσιες υπηρεσίες και όταν βλέπουν μελέτες κατοικιών που απαιτούνται όλα τα Η/Μ θέλουν να πάρουν την δουλεία για extra μισθό. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι Αρχιτέκτονες ή Πολιτικοί Μηχανικοί για να ξεμπερδεύουν με τα Μηχανολογικά τα δίνουν στους Μηχανολόγους της Πολεοδομίας με αποτέλεσμα εμείς να έχουμε περιορισμένη δουλεία και να κάνουμε εκπτώσεις για να καλύψουμε τα έξοδα του γραφείου μας.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Λοιπόν, το θέμα αυτό το συζητούσα αυτές τις μέρες, δηλαδή τον όγκο που δέιχνουμε στην θερμομόνωση και αυτόν στην κατανομή δαπανών.
    Στις περισσότερες πολεοδομίες ζητάνε ο όγκος αυτός να είναι ίδιος και αυτό είναι και το λογικό αφού είναι ο θερμενόμενος όγκος του κτιρίου, ο όγκος δηλαδή του κελύφους της θερμομόνωσης.
    Όμως στην Οδηγία 19/9/79 αναφέρεται ότι όταν έχουμε τοίχους διαχωρισμού, δηλαδή επιφάνειες που συνορεύουν με μή θερμενόμενους χώρους χαμηλής θερμοκρασίας, όπως κλιμακοστάσια, αποθήκες κλπ. στο συνολικό υπολογισμό του εμβαδού παράπλευρης επιφάνειας F θα περιλαμβάνονται οι εξωτερικές οριακές επιφάνειες του κτιρίου που περικλύουν και αυτούς τους χώρους και ως όγκος V θα λαμβάνεται ο όγκος που περικλύεται από τις επιφάνειες αυτές.
    Αυτά για τον λόγο F/V.
    Τώρα ο γνωστός κανονισμός κατανομής δαπανών λέει ότι όγκος Vi της κάθε ιδιοκτησίας είναι αυτός που προκύπτει από τις διαστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη θέρμανσης.
    ¶ρα και στη μελέτη θερμομόνωσης; Ή απλά του θερμενόμενου χώρου χωρίς κλιμακοστάσια κλπ;
    Εξαρτάται πως το ερμηνεύει ο κάθε μηχανικός της εκάστοτε πολεοδομίας.
    Πάντως εγώ θεωρώ ότι το λογικό και δίκαιο είναι σε όλες τις περιπτώσεις να λαμβάνουμε τον όγκο και την παράπλευρη επιφάνεια του κελύφους, αντίθετα με την οδηγία 19/9/79 και στις περισσότερες πολεοδομίες το δέχονται.
    AndreasK
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    207

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά.
    Δεν μπορούμε απλά να δέιξουμε το κλιμακοστάσιο αμόνωτο μη θερμαινόμενο εσωτερικό χώρο και να τελειώνουμε? Αν θέλει ο ιδιοκτήτης να το μονώσει ας το μονώσει.Κατά τα άλλα, συμφωνώ με το Monachus.
    Η συμφωνία των δύο όγκων είναι πιο πολύ εργαλείο ελέγχου ότι δεν έχεις άλλα νούμερα στο ένα και άλλα στο άλλο.
    Να ρωτήσω τώρα εγώ κάτι άλλο:
    Ως γνωστόν, πολλές φορές οι αρχιτέκτονες χρεώνουν ένα κομμάτι του υμιυπαιθρίου χώρου στο συντελεστή δόμησης. Αν δηλαδή δεν τους παίρνει το βάθος του υμιυπαιθρίου (θα το δούμε να φοριέται πολύ με το νέο νόμο αυτό) , βάζουν μια λωρίδα από το "δωμάτιο" του υμιυπαίθριου χώρου εντός σ.δ.Έτσι έχεις ΄κάποια τετραγωνικά μέσα στο συντελεστή , τα οποία όμως ΔΕΝ είναι κλειστός χώρος.
    Αυτό όμως σημαίνει πρακτικά ότι άλλα τα μ2 του διαμερίσματος τα νόμιμα, άλλα τα θερμαινόμενα.Και για πείτε μου συνάδελφοι, πως θα ξεμπλέξω εγώ με τον τύπο που θέλει τα τετραγωνικά που γράφει στα αρχιτεκτονικά να συμφωνούν με αυτά της κατανομής ??

Δικαιώματα απάντησης