Χαιρετώ όλα τα μέλη του φόρουμ και παρακαλώ όποιον μπορεί να με βοηθήσει διότι πρέπει σύντομα να καταλήξω σε μια λύση για θέρμανση -περιμένουμε μωρό βλέπετε- και έχω μπερδευτεί πάρα πολύ. Σπίτι παλιό,120 τμ., χωρίς πρόβλεψη μόνωσης, σε παραθαλάσσια περιοχή. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να το ανακαινίσουμε για μόνιμη κατοικία χωρίς πολύ μεγάλο μπάτζετ.
Ξέρω ότι η πρώτη μέριμνα πρέπει να αφορά τη μόνωση, σκέφτομαι ίσως διπλά τζάμια και λάστιχα στα υπάρχοντα ξύλινα παράθυρα και, ίσως ίσως, ελπίζω, εξωτερική θερμομόνωση.

Η πρώτη λύση που μου πρότειναν για ήταν σύστημα αέρος-νερού με φαν κόιλ για δροσισμό και θέρμανση. Νομίζω ότι την έχω απορρίψει διότι δε μου αρέσει καθόλου η αίσθηση του air-condition, δεν έχω πεισθεί ότι είναι οικονομική (καθώς επίκεινται και οι αυξήσεις της ΔΕΗ), δε μου αρέσουν αισθητικά τα φαν κόιλ, ο θόρυβος, και επιπλέον δεν είναι σούπερ αναγκαίος ο δροσισμός σε αυτό το σπίτι το καλοκαίρι. Βολεύεται και με ανεμιστήρες.
Β' λύση κλασικό καλοριφέρ με τα μειονεκτήματα του: έξοδα για πετρέλαιο, ρύπανση, αλλά φθηνότερο στην εγκατάσταση και με "γλυκιά" ζέστη.
Κατόπιν αναφέρθηκαν και κάποιες λύσεις για τις οποίες υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, δηλαδή θερμοδυναμικό τζάκι και λέβητας ή εστία βιομάζας. Κυρίως για αυτές θα ήθελα κάποια γνώμη. Συγκεκριμένα, είναι εφικτό να έχεις θέρμανση σε όλο το σπίτι με ξύλα ή πέλετ ή είναι επιστημονική φαντασία; Αν ναι, με ποιους τρόπους; Πάιζει ρόλο η διαρρύθμιση; Τι οικονομική διαφορά υπάρχει στην εγκατάσταση σε σχέση με το καλοριφέρ; Επίσης, είναι δυνατή η αντικατάσταση μόνο του λέβητα πετρελαίου με πέλετ χωρίς να αλλάξεις τα σώματα;
Λάβετε υπόψη ότι μένουμε σε (κοντινή) επαρχία χωρίς πολύ προχωρημένη τεχνογνωσία και έχω αμφιβολίες για τη δυνατότητα εύκολης προμήθειας βιομάζας. Ωστόσο, θα ήθελα πάρα πολύ να έχω όσο το δυνατόν οικονομία, αυτονομία από τη ΔΕΗ και να μην έχω τύψεις ότι ρυπαίνω το περιβάλλον.
Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά ήθελα να είμαι σαφής. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας. [:I]