Φίλε dfoust ελπίζω να σε πρόλαβα και να μην είναι αργά. Όντως χρειάζεσαι μία εισαγωγή φρέσκου αέρα τουλάχιστον Φ200/250 mm την οποία θα την οδηγήσεις κατευθείαν μέσω ενός αεραγωγού στο στόμιο εισαγωγής αέρα που υπάρχει στο κάτω μέρος του τζακιού. Εδώ σου προτείνω να ανοίξεις άλλη μία ίδιων διαστάσεων με εξωτερικό ρυθμιζόμενο ντάμπερ για να μπορείς να λειτουργείς το τζάκι συγχρόνως με την χρήση του αποροφητήρα της κουζίνας χωρίς κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά όταν θα λειτουργεί ο αποροφητήρας και έχεις πρόβλημα άνοιγε λίγο ένα παράθυρο. Τώρα το τζάκι σου απαιτεί όπως βλέπεις στην σελίδα 13 και εικόνα 14 του μάνιουαλ στην βάση του μία γρίλια με ελάχιστο άνοιγμα 750 cm^2 και στην κορυφή άλλη μία με ελάχιστο άνοιγμα 1000 cm^2. Εδώ σου προτείνω (μίας και είμαι λάτρης της χρυσής αναλογίας φ [8D][8D] ) διαστάσεις για την κάτω 35 Χ 22 cm και για την πάνω 40 Χ 25 cm. Δεν τελειώσαμε όμως και εδώ έχεις δίκιο για το μάνιουαλ. Παρατήρησε πιο προσεκτικά την εικόνα 14 και δες το θερμομονωμένο κουτί που υπάρχει στο επάνω μέρος του τζακιού και εφάπτεται με το κάτω μέρος της οροφής. Μη τυχόν και δεν το φτιάξεις. Έχει και αυτό ανάγκη από μία μικρή γρίλια για να εκτονώνεται πχ 10 Χ 6 cm και φαίνεται στην εικόνα 15, (6) Γρίλια εξόδου θερμού αέρα την λέει, με μόνη υποχρέωση να απέχει 20 cm από την οροφή . Εδώ το θερμομονωμένο κουτί λείπει γιατί η τομή είναι από θερμοδυναμικό αερόθερμο τζάκι (βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα) ενώ το δικός σου είναι υδραυλικό και έχει φυσική κυκλοφορία αέρα. Αυτές είναι οι απατήσεις του κατασκευαστή όσο αφορά την διαχείριση του αέρα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω για τον μελλοντικό αναγνώστη ότι η εγκατάσταση ενός θερμοδυναμικού υδραυλικού τζακιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και έχει αρκετές τεχνικές απαιτήσεις για την σωστή εγκατάσταση όσο και για τη απρόβλεπτη λειτουργία του υδραυλικού του κυκλώματος. Τα μάνιουαλ δεν τα λένε πάντα όλα. Οι σοβαρές εταιρίες του χώρου επειδή προσέχουν το όνομα τους και σέβονται τα προϊόντα τους απαιτούν υποχρεωτικά πολυήμερα σεμινάρια σε τεχνικούς προτού δώσουν . Προσέχετε λοιπόν από πού αγοράζετε και όσο μπορείτε επώνυμα προϊόντα με προδιαγραφές για να μην αποδειχτεί άνθρακες ο θησαυρός….. Επίσης προσέχετε πάρα πολύ με τι υλικά μονώνετε το εσωτερικό της γυψοσανίδας που ντύνετε το τζάκι. Εδώ τσουρουτιές δεν χωράνε. Χρησιμοποιήστε 5 cm ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ πετροβάμβακα ντυμένο εξωτερικά με αλουμινένια επένδυση . Μέσω των γριλιών της κυκλοφορίας του αέρα που αναφέραμε στην αρχή φανταστείτε τι μικροίνες θα κυκλοφορούν στα πνευμόνια των παιδιών σας…. Ένα δεύτερο θέμα που υπάρχει (ο τεχνικός κόσμος δεν το έχει αναδείξει στον βαθμό που πρέπει ) είναι ότι οι μονωμένοι καπνοδόχοι που χρησιμοποιούμε για τους λέβητες πετρελαίου , αερίου και σε ξυλολέβητες ΔΕΝ κάνουν για καπνοδόχοι ενεργειακών τζακιών γιατί είναι εκτός προδιαγραφών. Οι περισσότεροι όμως αυτούς χρησιμοποιούν λόγο κόστους. Οι καπναγωγοί πρέπει να επενδύονται με μονωτικά υλικά ανθεκτικά έως τους 600ο C για να αποφεύγεται η φθορά σε τοίχους ή στην πλάκα της οροφής στην περίπτωση που τρυπήσουμε και βγάλουμε τον καπναγωγό κατακόρυφα. Αντίστοιχα η καπνοδόχος πρέπει να είναι από χάλυβα AISI 316 με διπλό θάλαμο μόνωσης από υλικό ανθεκτικό στους 400ο C . Επιβάλλεται λοιπόν η χρήση ΚΕΡΑΜΟΒΑΜΒΑΚΑ και όχι πετροβάμβακα που χρησιμοποιούμε συνήθως….. πιστοποιημένου για την θερμοκρασία των 400ο C.




Απάντηση σε αυτήν την απάντηση

