Τάσο από τις ερωτήσεις σου κατάλαβα ότι δεν το διάβασες καλά το προηγούμενο ποστ. Για να το βγάλω μου έφαγε 2 ώρες! Αν δεν είχα κάποια μικρή εμπειρία στον ατμό θα έπρεπε να ξοδέψω 4 ώρες ώστε να το μελετάω! Περιέχει συμπυκνωμένη γνώση από 2 με τρία βιβλία.
Για παράδειγμα:
Πόση θερμική ενέργεια χρειάζεται μία ποσότητα νερού ίση με 100 γραμ. ώστε να ατμοποιηθεί και φθάνοντας στους 600°(θερμοκρασία καθόλου υπερβολική για τζάκι) να σπάσει την σερπαντίνα και σε ποια πίεση θα ανέλθει αυτή πρίν την θραύση του σωλήνα;
Ξέρω ότι μπορείς να το υπολογίσεις αλλά για να μη σε κουράζω σου δίνω τα νούμερα έτοιμα. Χρειάζεται μόλις 59 θερμίδες για την ατμοποίηση και άλλες 14 μόνο για την αύξηση της θερμοκρασίας του στους 600°. Δηλαδή μόνο με 75 θερμίδες (Kcal) φθάσαμε στο σημείο να γίνει το σπάσιμο του σωλήνα. Από εδώ όμως βγαίνουν τα επόμενα χρήσιμα συμπεράσματα:
1. Για να γίνει μία ανεπιθύμητη έκρηξη από ανεπιθύμητη ατμοποίηση του νερού πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι δίοδοι διαφυγής του ατμού. Ο ατμός με το που γεννιέται κινείται ταχύτητα προς την πρώτη έξοδο που διαισθάνεται σαν ζων οργανισμός. Η ταχύτητα είναι πολύ μεγάλη και η ροή ανεξέλεγκτη γι' αυτό τον λόγο και συνήθως σφυρίζει στο διάβα του. Στις άτμοκίνητες μηχανές υπάρχει η γνωστή βαλβίδα διαφυγής εν λειτουργία η οποία ρυθμίζεται και κρατά την πίεση του ατμού στις επιθυμητές τιμές. Αν ο ατμός διαφεύγει με μικρότερο βαθμό απ' ότι γεννιέται από την θερμαντική εστία τότε μιλάμε για πιθανότητες έκρηξης εξού και η γνωστή φράση «Όχι άλλο κάρβουνο». Που σημαίνει ότι η ρυθμισμένη βαλβίδα διαφυγής του ατμού δεν είχε την ικανότητα να ανοίξει περισσότερο με αποτέλεσμα να φθάσουμε στην έκρηξη. Εκεί βρίσκεται ένα ακόμα μυστικό του ατμού: Η θερμαντική ενέργεια που χρειάζεται ώστε να φύγει από την νορμάλ κατάσταση και να φθάσει σε εκρηκτική κατάσταση ο ατμός είναι πολύ μικρή σε σχέση με την ισχύ της θερμαντικής μηχανής. Για τον λόγο αυτόν γίνεται ταχύτατα και κανείς δεν προλαβαίνει το μοιραίο. Δηλαδή εκεί που τώρα βλέπεις τα μανόμετρα στα 8 Bar την επόμενη στιγμή τα βλέπεις να τερματίζουν, αλλά είναι πλέον αργά όσο και να κραυγάσεις «όχι άλλο κάρβουνο». Άλλωστε αυτή η αμεσότητα και η ταχύτητα προς την εκρηκτική κατάσταση είναι ο λόγος που υπάρχει αυτός ο μύθος και ο φόβος της ανεπιθύμητης ατμοποίησης.
2. Στην παραπάνω περίπτωση του τζακιού μιλάμε για θραύση σωλήνα και όχι για έκρηξη. Για να γίνει έκρηξη πρέπει να διαθέτουμε ενθαλπία η οποία μετράται σε kJ/Kgr άρα ικανή μάζα του προς ατμοποίηση νερού. Τι έκρηξη μπορεί να γίνει με 100 γραμ. ατμού; Ένα μικρό μπαφ και θα ξεπηδήξουν 10 λίτρα ατμού! Αν έχεις όμως 100 κιλά νερού (περίπτωση λεβήτων) που στην ίδια κατάσταση θα ξεπηδήξουν 10 κ.μ. ατμού εκεί δεν μιλάμε για απλό μπαφ αλλά για έκρηξη! Άρα σε ένα τζάκι που περιέχει όλο κι όλο 10 λίτρα νερού και δεδομένης της σωλήνας ασφαλείας είτε μπαστούνι είτε όχι δεν έχεις να φοβάσαι
3. Αν ο σωλήνας είναι γεμάτος νερό και ταπωθεί, τότε με 100 θερμίδες και μόνο (φθάνοντας η θερμοκρασία στους 30°) η πίεση θα ανέβει (λόγω εμποδιζομένης της ελεύθερης διαστολής) στα 40 Bar και φυσικά από κει και μετά θα σπάσει όπως και με τον ατμό δίχως μπαφ δίχως εκρήξεις.
4. Τάσο λογικά δεν πρέπει φοβόμαστε το άδειασμα εδώ. Δεν έχουμε λέβητα και καυστήρα. Το τζάκι θα αδειάσει. Και λοιπόν; Πρέπει δηλαδή τα τζάκια να περιέχουν οπωσδήποτε νερό; Αν κάποιος δεν το θέσει σε λειτουργία πρέπει αυτό να είναι γεμάτο συνεχώς; Δεν το ξέρω αυτό. Ας μας πούνε όσοι έχουν την εμπειρία τέτοιων τζακιών.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου




Απάντηση σε αυτήν την απάντηση


