Σελίδα 8 από 12 ΠρώτοΠρώτο ... 678910 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 71 μέχρι 80 από 119

Θέμα: Τζάκι συνδεδεμένο με τα θερμαντικά σώματα / καλοριφέρ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καπετάνιο, τα 23m3/h νερό τα χρησιμοποίησα απλά σαν παρομοίωση, διότι είμαστε πιο εξοικιωμένοι με το νερό. Ήθελα να δείξω το αποτέλεσμα που έχουμε όταν εισέρχεται τέτοια παροχή σε ένα δοχείο. Αυτή είναι η παροχή μιας πυροσβεστικής μάνικας.

Αλλά όπως είπα στο edit, ήμουν υπερβολικός. Είναι θέμα ορμής και σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.

Τάσο, σε μια κατσαρόλα θερμαίνεται όλος ο πάτος της. Στην περίπτωσή μας έχουμε συγκεντρωμένο τον ατμό να βγαίνει από το στόμιο μιας σωλήνας.

Για σωλήνα 11/4" προκύπτει μία ταχύτητα 6.3m/s,
    ενώ για 1" έχουμε ταχύτητα 11m/s.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by miltos

Καπετάνιο, τα 23m3/h νερό τα χρησιμοποίησα απλά σαν παρομοίωση, διότι είμαστε πιο εξοικιωμένοι με το νερό. Ήθελα να δείξω το αποτέλεσμα που έχουμε όταν εισέρχεται τέτοια παροχή σε ένα δοχείο. Αυτή είναι η παροχή μιας πυροσβεστικής μάνικας.
    Ακριβώς για τον λόγο αυτό είπα ότι πρέπει να έχουμε την αίσθηση τι πετάμε μέσα στο δοχείο και η παρομοίωση με το νερό είναι παντελώς ανεπιτυχής δεδομένου ότι τα 23.000 l/h νερό που πετά η πυροσβεστική μάνικα ζυγίζουν 23 τόνους βάρος και φυσικά δεν είναι δυνατόν να τα εγχύσεις μέσα σε ένα δοχείο 100 λίτρων.
    Στην περίπτωση του ατμού όμως τα πράγματα είναι παντελώς διαφορετικά. ακόμα και να δεχθούμε ότι ο ατμός είναι σε κατάσταση 100% κορεσμού που δεν θα είναι αλλά και έτσι να το δεχθούμε τότε τα 23.000 l/h δεν είναι παρά αέρας κοπανιστός ο οποίος σφυρίζει επί μία ολόκληρη ώρα και στο τέλος αυτό που βγήκε ζυγίζει όλο κι όλο 14 κιλά!!!
    Πού 23 τόνοι, πού 24 κιλά. Το μαζεύεις το παίρνει στο ένα χέρι η κυρία και φεύγει....

Στο σκεπτικό που έβαλες αν το ΔΔ είναι αρκετό σε όγκο ώστε να δεχθεί τα 23000 λίτρα ατμού ωριαίως νομίζω ότι αλλιώς πρέπει να το δούμε. Θα πάρουμε την ενθαλπία που κουβαλάει ο ατμός αυτός και θα εξετάσουμε πώς είναι δυνατόν να την απορροφήσουμε εφόσον δεν θέλουμε να την πετάξουμε στο περιβάλλον.
    Από τους πίνακες βρίσκεις ότι στην ατμοσφαιρική πίεση και στην κατάσταση κορεσμένου ατμού έχουμε μία ενθαλπία 2675 kJ/Kg Χ 23 m³/h X 0,6 Kg/m³ = 36915 kJ/h ή 10,25 kW (η ισχύς του λέβητα δηλαδή). Πώς μπορούμε να απορροφήσουμε την θερμότητα αυτή;
    1. Με έναν αερόψυκτο συμπυκνωτή ακριβώς όπως τα κλιματιστικά. Λύση ακριβή για τζάκι και καθόλου απλή!
    2. Αναμιγνύοντας τον ατμό με κρύο νερό που θα φέρνω μέσω του δικτύου και του φλοτέρ. Καλή ιδέα. Αν μπορούσα να κατεβάσω τον ατμό στους 80°καλά που θα ήτανε! Τότε σίγουρα θα τον μετέτρεπα σε νερό 80° και θα αδιαφορούσα αν θα είχα θερμό καζανάκι επάνω στην κρύα ατμόσφαιρα (Τάσο φαντάσου να το είχες στο πατάρι...) που θα «κάπνιζε» και θα το έβλεπαν οι γειτόνοι και θα τρόμαζαν! Ωραία! Μπορώ να το κάνω; Για να δούμε: πόσο κρύο νερό είναι σε θέση να μου φέρει το δίκτυο διαμέσου του φλοτέρ; Να πω 8 λίτρα το λεπτό; Δηλαδή ~500 l/h. Ποια είναι η θερμότητα που θέλω να απορροφήσω; Η ενθαλπία του κορεσμένου νερού 80° είναι: 335 kJ/Kg οπότε όπως και παραπάνω: (2675 - 335) Χ 23 Χ 0,6 /3600 = ~ 9 kW ή 7700 Kcal/h
    Συνεπώς τι ΔΤ θα μου δώσουν οι 7700 θερμίδες σε μία παροχή νερού που τρέχει με 500 l/h;
    απλά: ΔΤ = 7700/500 = 15,4°
    Αν δεχθώ ότι το νερό του δικτύου είναι 15° θα μου το ανεβάσει στους 30,4° (πολύ χαμηλότερα των 80° άρα επιτυχία! Κρίμα ρε γ@μ0το! Με 30,4° μόνο βαθμούς δεν θα «καπνίζει» το ΔΔ για να τρομάζουν οι γειτόνοι
    Άρα:
    Μέχρι τους 80° έχω αβάντα να καλύψω και μεγαλύτερο τζάκι μεγαλύτερης ισχύος. Συνεπώς για μένα είναι και παραμένει έξυπνη η λύση της συμπύκνωσης μέσα στο ίδιο το ανοιχτό ΔΔ.

Υ.Σ.
    Τώρα Τάσο εσύ θα αναλάβεις να υπολογίσεις μέχρι πόση ισχύ εστίας μπορώ να κάνω αυτή την τρίπλα με το ανοιχτό ΔΔ; Εγώ κουράστηκα πλέον και λέω να την κάνω σιγά-σιγά λέω να την κάνω...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Εαν για 500 λίτρα, έχω ΔΤ=15,4 και σημείο εκκίνησης τους 15 βαθμούς κελσίου, και
    εαν τα 14 κιλά ατμού απορροφούν 10,25 kW,
    μέχρι τους 80 βαθμούς κελσίου (αν αυτό είναι το όριο), έχω:
    80 -15= 65
    65/15,4= 4,22
    4,22*10,25= 43,27kW μέγιστη ισχύς
    Όγκος ατμού = 14*4,22= 59 λίτρα..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Ξεκινάμε από τον περιορισμό που έχουμε στην παροχή του κρύου νερού στο φλοτέρ. Δεχθήκαμε ότι θα μας δώσει μέγιστη ροή 500 l/h. Συνεπώς η μέγιστη ισχύς όλου αυτού του μηχανισμού συμπύκνωσης του ατμού είναι QXΔθ = 500 Χ 65 = 32500 Kcal/h ή 37,8 kW.
    Στη συνέχεια αν αναλύσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό συμπύκνωσης και πάρουμε δεδομένες τις δύο ενθαλπίες τόσο του κορεσμένου ατμού (2675 kJ/Kg) όσο και του υπόψυκτου νερού στους 80° (335 kJ/Kg) τότε μπορούμε να βρούμε την παροχή του ατμού που θα δίνει η μηχανή μας και είναι Ν = (hst - hw) X Qst X ρ ==> 37,8 = (2675 -335) Χ Qst X 0,6 ==> Qst = 0,027 m³/sec ή ~97 m³/h.
    Αυτή την παροχή ατμού πρέπει να συμπυκνώνει το ΔΔ οπότε από αυτή μπορούμε να βρούμε την μέγιστη ισχύ της μηχανής Νο που μπορούμε να λειτουργήσουμε κατ' αυτό τον τρόπο:
    Νο = 97 m³/h Χ 0,6 Kgr/m³ Χ 590 Kcal/Kg = 34340 Kcal/h ή ~40 KW

Αυτό είναι το ζητούμενο νούμερο. Εγώ μέχρι και 40 kW ισχύ τζακιού θα τολμούσα να του βάλω ανοιχτό ΔΔ και την ασφάλεια να την άφηνα 15 εκατ. υπεράνω της στάθμης και όχι να την κάνω μπαστούνι. Με αυτό τον τρόπο σε περίπτωση σταματήματος του κυκλοφορητή και ανεπιθύμητης ατμοποίησης θα πετύχαινα μέσω των δύο αλλαγών των φάσεων να εκτονώσω την θερμότητα του τζακιού μέχρις ότου κάποιος το αντιληφθεί και το σβήσει.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Πειρατή, δεν απέδωσε η Αριστοτέλεια λογική μου??

(Επειδή λίγο βαριόμουν να ψάχνω πίνακες, είπα να πετάξω αυτά και ότι πιάσω..)

Edit:Σωστά δεν τα έβγαλα?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by mechatron
    Σωστά δεν τα έβγαλα?
    Όχι! Το νούμερο 15,4 που στηρίχθηκες αφορά την προηγούμενη κατάσταση με το τζάκι της μικρότερης ισχύος. Τα 500 l/h (ροή κρύου νερού στο ΔΔ) μόνο μένει σταθερό μέγεθος. Συνεπώς εφόσον περιμένεις να βρεις μία νέα μεγαλύτερη ισχύ που θα σε καλύψει, υποχρεωτικά θα μεταβληθεί και ο διαιρέτης που είναι η διαφορά θερμοκρασίας από τους 15° στους 80°. Από το ΔΔ ξεκινάμε αφού ξέρουμε την μέγιστη ισχύ συμπύκνωσης που μπορεί αυτό να δώσει μέσω του όγκου του και της ροής του κρύου νερού των 500 l/h και αυτή δεν είναι άλλη παρά το γινόμενο 500 Χ 65 = 32500 Kcal/h.
    Στη συνέχεια πάμε να βρούμε την ισχύ του τζακιού που πρακτικά είναι η τιμή των 32500 Kcal/h συν κάτι ψιλά. Αυτά τα κάτι ψιλά είναι η θερμότητα που χάνεται στο περιβάλλον από ένα δοχείο που θα παραμένει θερμό περ. 80° και επομένως θα εξατμίζει μία μικροποσότητα νερού στο περιβάλλον με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να φαίνονται από μακριά σαν καπνός. Οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να σε πάρει η γειτόνισσα να σου πει:
    --«καλέ πήρε φωτιά το τζάκι σας και βγάζει καπνούς...»
    οπότε εσύ ψύχραιμα απαντάς:
    --«μπρος τις ανθρώπινες σχέσεις που στους καιρούς μας έχουν ήδη καεί, τι αξία να έχει άραγε ένα τζάκι; Ας το αφήσουμε να καεί κι αυτό! Εσείς αλήθεια πώς θερμαίνεστε;»
    εκείνη θα σου απαντήσει ατάκα:
    --«Α δεν θερμαίνομαι καθόλου καλά!»

...και από κει και μετά το αφήνω επάνω σου Τάσο...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    ....και εγώ σαν αληθινός τζέντλεμαν-μαλαγάνας, θα της προσφέρω την προστατευτική μου φτερούγα, καλύπτοντας κάθε της ανάγκη για θερμική θαλπωρή...

Γιώργο, 93 κυβικά ατμού όταν συμπυκνωθούν δεν δίνουν 93*0,6 = 56 λίτρα νερού?..εγώ είπα 59..
    Λες 40kW..εγώ έβγαλα 43..
    Νόμισα πως έπεσα μέσα..[:I]

Δεν πειράζει..Πάω στην γειτόνισσα να ζητήσω ζάχαρη..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by mechatron
    Γιώργο, 93 κυβικά ατμού όταν συμπυκνωθούν δεν δίνουν 93*0,6 = 56 λίτρα νερού?..εγώ είπα 59..
    93 m³ κορεσμένου και όχι υπέρθερμου ατμού στην ατμοσφαιρική πίεση ζυγίζουν 0,6 Χ 93 = ~56 κιλά. Συνεπώς όταν θα γίνει νερό θα εξακολουθεί να ζυγίζει 56 κιλά αλλά ο όγκος του θα πέσει αυτομάτως στα ~56 λίτρα από τα 93000 που ήταν σε αέρια φάση.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση! Όλες οι άλλες θεωρούνται ότι είτε γράφησαν καθ' υπαγόρευση οπότε ό,τι έπιασε το αυτί, είτε γράφησαν από σκονάκι οπότε δεν καταλαβαίνουμε τι γράφουμε, είτε γράφησαν παρατηρώντας το γραπτό του μπροστινού σπουδαστή ο οποίος τυγχάνει να είναι άριστος.

Τι θυμήθηκα τώρα ρε Τάσο! Στο πανδύσκολο μάθημα της ρευστομηχανικής που είχαμε τριτοετείς και στο διαγώνισμα του Ιουνίου, μερικές μέρες μετά, μπαίνει ο καθηγητής στην αίθουσα με τα γραπτά μας υπό μάλης και πριν αρχίσει να μας τα μοιράζει ανακοινώνει:
    «Κύριοι θα ήθελα να σας πω ότι κοπήκατε άπαντες! Πέρασε μόνο ο «Πειρατής» με 9 και όλοι αυτοί που φρόντισαν να κάθονται πέριξ αυτού, με 5!»

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    quote:... είτε γράφησαν παρατηρώντας το γραπτό του μπροστινού σπουδαστή ο οποίος τυγχάνει να είναι άριστος.
    Μάλλον για αυτό μιλάμε..

Εγώ πάλι θυμάμαι που πέρασα 34 μαθήματα μέσα σε ένα έτος(από τα 69 μαθήματα της σχολής), μετά απο 4 χρόνια, όπου μου πήρε να περάσω τα πρώτα 35...[]
    Ωραία και τα δύο στάδια..Των τεσσάρων ετών και της "φοιτητικής ζωής" καθώς και του ενός χρόνου καθημερινού διαβάσματος, χωρίς να κάνω τίποτα άλλο κυριολεκτικά..
    Τα δύο άκρα.Και απο τα δύο νιώθω κερδισμένος όμως.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Aug 2011
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    1

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα την γνώμη σας σε ένα θέμα που έχω.
    Να ξεκαθαρίσω πρώτα οτι δεν είμαι υδραυλικός αλλά ουτε και μηχανολόγος.

Ανακαινίζω σπίτι 90τμ μονοκατοικία και επι τι ευκαιρία θέλω να πώ στον υδραυλικο να γίνει εγκατάσταση για(αργοτερα) ενεργειακό τζακι όπου θα ζεσταίνει (και) τα σώματα. Το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το τζακι, απέχει απο το καυστήρα περίπου 12 μέτρα. Επίσης στο σημείο αυτό του τζακιου υπάρχει τοίχος οπου "βλέπει" στο δρόμο.

θέλω λοιπόν να ξέρω:

1)Μπορώ να βάλω σωλήνες PPR στο δάπεδο οπου θα διασχίζει όλο το σπίτι μέχρι το λεβητα? αν ναι τι τύπο και τι διάμετρο?
    2)Τι άλλο χρειάζεται εκτός απο μια παροχή ρευματος για τον κυκλοφορητή?
    3) χρειάζεται επίσης κάποια γραμμή θερμοστάτη κλπ?

ευχαριστω

Σελίδα 8 από 12 ΠρώτοΠρώτο ... 678910 ... ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης