Ακριβώς για τον λόγο αυτό είπα ότι πρέπει να έχουμε την αίσθηση τι πετάμε μέσα στο δοχείο και η παρομοίωση με το νερό είναι παντελώς ανεπιτυχής δεδομένου ότι τα 23.000 l/h νερό που πετά η πυροσβεστική μάνικα ζυγίζουν 23 τόνους βάρος και φυσικά δεν είναι δυνατόν να τα εγχύσεις μέσα σε ένα δοχείο 100 λίτρων.quote:Originally posted by miltos
Καπετάνιο, τα 23m3/h νερό τα χρησιμοποίησα απλά σαν παρομοίωση, διότι είμαστε πιο εξοικιωμένοι με το νερό. Ήθελα να δείξω το αποτέλεσμα που έχουμε όταν εισέρχεται τέτοια παροχή σε ένα δοχείο. Αυτή είναι η παροχή μιας πυροσβεστικής μάνικας.
Στην περίπτωση του ατμού όμως τα πράγματα είναι παντελώς διαφορετικά. ακόμα και να δεχθούμε ότι ο ατμός είναι σε κατάσταση 100% κορεσμού που δεν θα είναι αλλά και έτσι να το δεχθούμε τότε τα 23.000 l/h δεν είναι παρά αέρας κοπανιστός ο οποίος σφυρίζει επί μία ολόκληρη ώρα και στο τέλος αυτό που βγήκε ζυγίζει όλο κι όλο 14 κιλά!!!
Πού 23 τόνοι, πού 24 κιλά. Το μαζεύεις το παίρνει στο ένα χέρι η κυρία και φεύγει....
Στο σκεπτικό που έβαλες αν το ΔΔ είναι αρκετό σε όγκο ώστε να δεχθεί τα 23000 λίτρα ατμού ωριαίως νομίζω ότι αλλιώς πρέπει να το δούμε. Θα πάρουμε την ενθαλπία που κουβαλάει ο ατμός αυτός και θα εξετάσουμε πώς είναι δυνατόν να την απορροφήσουμε εφόσον δεν θέλουμε να την πετάξουμε στο περιβάλλον.
Από τους πίνακες βρίσκεις ότι στην ατμοσφαιρική πίεση και στην κατάσταση κορεσμένου ατμού έχουμε μία ενθαλπία 2675 kJ/Kg Χ 23 m³/h X 0,6 Kg/m³ = 36915 kJ/h ή 10,25 kW (η ισχύς του λέβητα δηλαδή). Πώς μπορούμε να απορροφήσουμε την θερμότητα αυτή;
1. Με έναν αερόψυκτο συμπυκνωτή ακριβώς όπως τα κλιματιστικά. Λύση ακριβή για τζάκι και καθόλου απλή!
2. Αναμιγνύοντας τον ατμό με κρύο νερό που θα φέρνω μέσω του δικτύου και του φλοτέρ. Καλή ιδέα. Αν μπορούσα να κατεβάσω τον ατμό στους 80°καλά που θα ήτανε! Τότε σίγουρα θα τον μετέτρεπα σε νερό 80° και θα αδιαφορούσα αν θα είχα θερμό καζανάκι επάνω στην κρύα ατμόσφαιρα (Τάσο φαντάσου να το είχες στο πατάρι...) που θα «κάπνιζε» και θα το έβλεπαν οι γειτόνοι και θα τρόμαζαν! Ωραία! Μπορώ να το κάνω; Για να δούμε: πόσο κρύο νερό είναι σε θέση να μου φέρει το δίκτυο διαμέσου του φλοτέρ; Να πω 8 λίτρα το λεπτό; Δηλαδή ~500 l/h. Ποια είναι η θερμότητα που θέλω να απορροφήσω; Η ενθαλπία του κορεσμένου νερού 80° είναι: 335 kJ/Kg οπότε όπως και παραπάνω: (2675 - 335) Χ 23 Χ 0,6 /3600 = ~ 9 kW ή 7700 Kcal/h
Συνεπώς τι ΔΤ θα μου δώσουν οι 7700 θερμίδες σε μία παροχή νερού που τρέχει με 500 l/h;
απλά: ΔΤ = 7700/500 = 15,4°
Αν δεχθώ ότι το νερό του δικτύου είναι 15° θα μου το ανεβάσει στους 30,4° (πολύ χαμηλότερα των 80° άρα επιτυχία! Κρίμα ρε γ@μ0το! Με 30,4° μόνο βαθμούς δεν θα «καπνίζει» το ΔΔ για να τρομάζουν οι γειτόνοι
Άρα:
Μέχρι τους 80° έχω αβάντα να καλύψω και μεγαλύτερο τζάκι μεγαλύτερης ισχύος. Συνεπώς για μένα είναι και παραμένει έξυπνη η λύση της συμπύκνωσης μέσα στο ίδιο το ανοιχτό ΔΔ.
Υ.Σ.
Τώρα Τάσο εσύ θα αναλάβεις να υπολογίσεις μέχρι πόση ισχύ εστίας μπορώ να κάνω αυτή την τρίπλα με το ανοιχτό ΔΔ; Εγώ κουράστηκα πλέον και λέω να την κάνω σιγά-σιγά λέω να την κάνω...
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση
)
]