-
Νέο μέλος
ηλιακοι συλλεκτες-επιπεδοι ή κενου αερος?
Γειά σας!
Χτίζω μια μονοκατοικία στην Αλεξανδρούπολη και είμαι στα σκαρια για να διαλέξω εταιρεία για ηλιακή θέρμανση.Οι απορίες είναι οι εξής:
1) ηλιακοί συλλέκτες κενού αέρος ή επίπεδοι?
2) το δοχείο αδρανείας της rottex (500 λίτρα κλειστο κύκλωμα)σε περίπτωση που δεν δουλεύουν οι συλλέκτες,με μια σόμπα πέλλετ ζεστού νερού για να ζεστάνω το νερό του δοχείου στους 60-70 βαθμούς πόσα kw ισχύ πρέπει να έχει η σόμπα πέλλετ?(το ρωτώ γιατι δε θα ήθελα παραπανίσια kw λόγω κατανάλωσης πχ για μέσα στην πόλη αρκεί ενα αυτοκίνητο 1000 άρι και οχι ένα 1800 άρι)
έχω θερμανση ενδοδαπέδια,χτισμένο σπίτι με ytong 25cm,πανω απο το ytong θερμοπρόσοψη διογκωμένης 8cm,όλα τα μπετά στην κυριολεξία ντυμένα με εξηλασμένη (πουθενα δε μπορείς να δείς με το ματι μπετον) και τα τζαμια των κουφωμάτων είνα τζάμι κενο τζαμι κενο τζαμι ενεργειακο.
ευχαριστώ!!!!!
-
Συντονιστής
Αν δεν έχεις πρόβλημα χώρου θα βάλεις ΚΑΛΟΥΣ επιλεκτικούς επίπεδους..
Οι συλλέκτες είναι η μηχανή σου που θα συλλέγει και θα μεταφέρει την θερμότητα από τον ήλιο, στον χώρο σου.
Προσωπική μου άποψη είναι να μην πας σε κενού.Δεν ζούμε στην Γερμανία όπου έχουν χαμηλές ηλιοφάνειες και που για να μαζέψουμε 100Watt περνάει ο χειμώνας.
Από ότι φαίνεται έχεις ένα πολύ καλά μονωμένο σπίτι. Μια μελέτη από μηχανολόγο για θερμικές απώλειες θα σου δείξει το ποσό της ισχύς. Η μελέτη της ενδοδαπέδιας στάνταρ αναφέρει τις θερμικές απώλειες.
-
Νέο μέλος
μου είπανε οτι οι κενού αέρος είναι πιο αποδοτικοί απο τους επιλεκτικούς,όμως για την Ελλάδα είναι υπερβολικοί γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία σε επίπεδα βρασμού το καλοκαίρι και πρέπει να έχω κάποιο σημείο εκτόνωσης πχ πισίνα.τους ρώτησα αν γίνεται τότε να βάλω δεύτερο δοχείο αδρανείας σε σειρά με το πρώτο για να εκτονώνει εκεί και να έχω μεγαλύτερο buffer,ώστε να αυξήσω το ποσοστό αυτονομίας της θέρμανσης απο τον ήλιο και μου είπαν ότι αυτό δεν στέκει.
Δεν ξέρω,ειδικός δεν είμαι αλλά εμένα μου φαίνεται πολυ λογικό!
-
Συντονιστής
mrgreen
Το πιο αποδοτικοί ξέρεις τι σημαίνει? Ξοδεύεις πχ 1.000 ευρώ για να πάρεις 800Watt, ενώ δίνοντας 500 ευρώ για επίπεδους παίρνεις 600Watt (ή δίνοντας για επίπεδους 1.000 ευρώ παίρνεις 1.200 Watt..)
Το θέμα σηκώνει μεγάλη ανάλυση, αλλά πέρα από αυτό ρίξε και μια ματιά εδώ..
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3239
Buffer (το δοχείο εκτόνωσης) δεν συμφέρει πάνω από ένα σημείο να έχεις πολύ μεγάλο..Απλούστατα δεν θα χωράει στο λεβητοστάσιο και τα οφέλη είναι λιγότερα από τις συνέπειες..
Πχ 2.000λίτρα Buffer να έχεις, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων αν μπορείς να το πας στους 95 βαθμούς κελσίου από έστω 20 βαθμούς, τότε μπορείς να αποθηκεύσεις μέσα 75*2000*1,16= 174kWh..Δηλαδή σε 3-4 μέρες καλοκαιριού ανάλογα την συλλεκτική σου επιφάνεια, μπορεί να έχεις θερμάνει ένα buffer σε αυτή την θερμοκρασία..Ωραία..Και μετά τι?
Έχεις ξοδευτεί τεχνικοοικονομικά ασύμφορα..
-
Σπουδαίο μέλος
Ότι και να βάλετε να είναι από καλή εταιρία γιατί υπάρχουν πάρα πολλές διαβαθμίσεις ποιότητας. Στους επίπεδους υπάρχουν 1000άδες κατασκευαστές και οι φτηνοί είναι σαν τα στρώματα που είχαν μέσα σκουπίδια. Εξωτερικά δείχνουν όλοι ίδιοι...
Στους κενού το 98% φτιάχνεται στην Κίνα. Οπότε και πάλι από γνωστή Ευρωπαϊκή εταιρία και μόνο. Ακόμα και γνωστές Γερμανικές εταιρίες κατασκευάζουν ή αγοράζουν στην Κίνα, αλλά ελπίζεις σε καλύτερο έλεγχο ποιότητας.
Παίζει σημαντικό ρόλο και που θέλετε να τους βάλετε. Ιδανικά για ηλιακή θέρμανση πρέπει να είναι σχεδόν όρθιοι. Αν τους ξαπλώσετε στα κεραμίδια μην περιμένετε πολλά θετικά.
Αυτά που σας είπαν για υπερθέρμανση είναι σωστό και λάθος. Εξαρτάται από τον τύπο του συλλέκτη, τον τρόπο τοποθέτησης, και το πως θα συνθέσει το σύστημα σας ο σχεδιαστής του.
Υπερθέρμανση μπορούν να πάθουν όλοι οι συλλέκτες επίπεδοι & κενού ακόμα και χειμωνιάτικα. Το πως και πόσο συχνά είναι το θέμα και εκεί παίζει ρόλο η εγκατάσταση. Οι κενού μπορούν να παθαίνουν και λιγότερη υπερθέρμανση από τους επίπεδους άρα να μην μένουμε στις φήμες. Θέλει το σωστό προϊόν, γνώση και τρόπο ότι και να βάλεις.
Αν αγοράσετε "5 πλάκες" και τις δώσετε σε έναν τεχνίτη που νομίζει ότι θα βάλει και έναν κυκλοφορητή και "μια χαρά" θα έχετε σίγουρα προβλήματα.
Δηλαδή καλό ένα σωστό προϊόν, αλλά πιο σημαντικό ακόμα έναν πιο σωστό μηχανολόγο και τεχνίτες να γνωρίζουν τι κάνουν και γιατί. Αυτό τελικά θα είναι η μεγαλύτερη διαφορά και όχι αν είναι επίπεδοι ή κενού...
Ευτυχώς στην μόνωση κάνατε από ότι φαίνεται πολύ καλή δουλειά, ενώ σίγουρα πολλοί θα σας είπαν υπερβολικό και "τι τα θες αυτά, εδώ είναι Ελλάδα" και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Έχετε έτσι όμως μία άριστη βάση για χαμηλές καταναλώσεις ότι και να βάλετε.
Αν χρειάζεστε και κάποια ψύξη το καλοκαίρι να ελέγξετε μήπως σας συμφέρει καλύτερα μια μικρή αντλία θερμότητας αντί για σόμπα, συλλέκτες, κλπ. Υπάρχουν πολλές επιλογές για ένα τόσο καλά φτιαγμένο σπίτι.
Όπως και να έχει πρώτα από όλα μια μελέτη θέρμανσης - ψύξης θα σας δείξει τι χρειάζεται και μπορεί να πάρει το σπίτι. Έπρεπε να έχει γίνει πριν την ενδοδαπέδια αλλά ακόμα και τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε σωστές αποφάσεις.
Δικαιώματα απάντησης