Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 37

Θέμα: Ηλιακός 3πλής ενέργειας ή βεβιασμένης σε μονοκατ.?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2004
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    12

Ηλιακός 3πλής ενέργειας ή βεβιασμένης σε μονοκατ.?

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεια σας,
    Πρόσφατα μετακόμισα και μένω στο υπόγειο του πατρικού μου σπιτιού μαζί με την γυναίκα μου, λόγο οικονομικής κρίσης. Μιας και δεν μπορέσαμε να πάρουμε δάνειο για στεγαστικό σκεφτήκαμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και για κάποιο εισόδημα μετά από χρόνια, αλλά και επειδή πιστεύουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Το θέμα είναι το τι να βάλουμε.
    Το σπίτι έχει κεραμοσκεπή και δεν έχει αναμονή για ηλιακό. Άρα θα πάνε από το υπόγειο εξωτερικές σωληνώσεις στην σκεπή. Έχει υπόγειο , ισόγειο και πρώτο όροφο. Στο σπίτι είμαστε 4 άτομα και σε λίγο περιμένουμε και το 1 μας παιδάκι, άρα 5 άτομα. Λέμε να βάλουμε σε οτιδήποτε και αν επιλέξουμε 200λίτρα. Η διαφορές είναι γύρω στα 1000 ευρώ στις τιμές που έχω βρει σε ηλιακό 3πλής με βεβιασμένης. Δεν έχω την γνώση ούτε την εμπειρία για να ξέρω τι να επιλέξω.
    Οι σκέψεις μου είναι οι εξής: Με τον ηλιακό θα έχω μικρότερο κόστος, αλλά θα χρειάζεται να συμπληρώνει ο τεχνικός υγρά κάθε χρόνο, άρα να έχω ένα κόστος κάθε χρόνο. Από την άλλη πιστεύω ότι μιας και οι σωληνώσεις και το δοχείο του νερού θα είναι πάνω στην σκεπή θα έχω αρκετές απώλειες. Από την άλλη το βεβιασμένης θα είναι άμεσα ελεγχόμενο και δεν θα έχει κόστος σε ετήσια βάση (ανόδιο , υγρά κτλ).
    Απλά θα ήθελα την γνώμη σας μιας και τα χρήματα δεν περισσεύουν.

Υ.Γ.1 Η πιο συμφέρουσα προσφορά είναι με προϊόντα ΗΛΙΟΑΚΜΗΣ (και σε 3πλης και σε βεβιασμένη), αν έχετε γνώμη σχετικά με την εταιρεία πείτε μου.
    Υ.Γ.2 Το παλιό καζάνι είναι 200 λίτρων διπλής ενέργειας. Το πετάω, μπορώ να το πάω για ανακύκλωση, να το πουλήσω ή να το χρησιμοποιήσω με κάποιο τρόπο????
    Υ.Γ.3 Μου είπαν κάποιοι γνωστοί: βάλε κάτι πολύ απλό απλά για να καλύψεις την απαίτηση του ηλιακού για φωτοβολταϊκά, μιας και η απόδοση – απόσβεση κόστους είναι πολύ μεγάλη. Και μέχρι να βγάλεις τα χρήματά σου θα πρέπει να αλλάξεις τον ηλιακό ή το σύστημα βεβιασμένης. Αλλά δεν μου πάει η καρδιά, πιστεύω ότι θα έχω πραγματική οικονομία και θα κάνω καλό και στο περιβάλλον.

Συγνώμη αν σας κούρασα.

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Sculper γειά σου.

Τα φωτοβολταικά που αναφέρεις, είναι πλαίσια που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα.Εσύ προφανώς μιλάς για ηλιοθερμικά. Μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ζεστό νερό χρήσης.

quote:Δεν έχω την γνώση ούτε την εμπειρία για να ξέρω τι να επιλέξω.
    Οι σκέψεις μου είναι οι εξής: Με τον ηλιακό θα έχω μικρότερο κόστος, αλλά θα χρειάζεται να συμπληρώνει ο τεχνικός υγρά κάθε χρόνο, άρα να έχω ένα κόστος κάθε χρόνο. Από την άλλη πιστεύω ότι μιας και οι σωληνώσεις και το δοχείο του νερού θα είναι πάνω στην σκεπή θα έχω αρκετές απώλειες. Από την άλλη το βεβιασμένης θα είναι άμεσα ελεγχόμενο και δεν θα έχει κόστος σε ετήσια βάση (ανόδιο , υγρά κτλ).
    Απλά θα ήθελα την γνώμη σας μιας και τα χρήματα δεν περισσεύουν.
    Το αν θα συμπληρώνει ο τεχνικός υγρά κάθε χρόνο, δεν ισχύει, εκτός και αν φεύγεις τον Αύγουστο διακοπές για καμιά βδομάδα και υπερθερμαίνεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας σου.

Το οτι οι σωληνώσεις σου θα είναι στην ταράτσα και το δοχείο με τον ηλιακό θερμοσίφωνα, στην πράξη δεν προσθέτουν περισσότερες απώλειες, με το να έχεις βεβιασμένο σύστημα και το δοχείο μέσα στο λεβητοστάσιο και το να έχεις σωληνώσεις χαλκού μεταξύ των συλλεκτών και του Boiler λεβητοστασίου.

Αν δεν σου περισσεύουν τα χρήματα και δεν έχεις πρόβλημα με το αισθητικό κομμάτι, βάλε ηλιακό θερμοσίφωνα με τους καλύτερους επιλεκτικούς συλλέκτες που μπορείς να βρεις, βάλε περισσότερα λίτρα αντί για 200, βάλε αν μπορείς και κανέναν συλλέκτη παραπάνω, μην βάλεις τριπλής ενέργειας ηλιακό θερμοσίφωνα, μην ξαπλώσεις τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα με την κλίση της κεραμοσκεπής σου, αλλά βάλτον στις 55 μοίρες, μόνωσε πολύ καλά τις σωληνώσεις σου.

Αν θες να είσαι πολύ κιμπάρης και να μην πάθει ποτέ τίποτα ο ηλιακός σου, θα πάρεις και έναν θερμοσίφωνα με [u]50mm μόνωσης εξακριβωμένα γύρω στα 80λίτρα, θα συνδέσεις την έξοδο ζεστού νερού χρήσης από τον ηλιακό, μέσα στην είσοδο του κρύου του θερμοσίφωνα, για να μην δουλευεις τον ηλιακό σου με ρεύμα και μαζεύει άλατα και θα έχεις χειμώνα καλοκαίρι ΖΝΧ τσάμπα, με μηδαμινή συντήρηση..

ΥΓ..Για τους ηλιακούς συλλέκτες που θα έχει το σύστημα που θα επιλέξεις ασχέτως εταιρείας, ζήτα τους εξής συντελεστές:
    n0,a1,a2 καθώς και συνολική επιφάνεια απορροφητή, επιφάνεια τζαμιού και συνολική επιφάνεια συλλέκτη και πες μας τα..Μετά θα σου βγάλουμε εμείς πόσο ζεστό νερό θα έχεις να καταναλώνεις την κάθε μέρα, κάθε μήνα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Τάσο φίλε μου….
    Αυτό με τον θερμοσίφωνα κάνε το λίγο πιο λιανά.
    Γιατί αν το εννοείς έτσι όπως το φαντάζομαι όπως και το έχω δει στην πράξη δεν παίζει καλά.

http://udravlikos.gr

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Γρηγόρη, τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν?

ΥΓ..Μιλάμε για καθημερινά μπάνια, πλύσιμο πιάτων στο χέρι με ζεστό νερό και θερμοσίφωνα με μόνωση..Όχι βγάζοντας το θερμόμετρο να έχεις 1,5 cm πολυουρεθάνης..

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Γρηγόρη τι έχεις δει να συμβαίνει με το συγκεκριμένο?Τι δυσλειτουργίες συνάντησες?

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Με τον ηλιακό στον 3ο και το ηλεκτρικό στο πατάρι του ισογείου χωρίς μονώσεισ στις εξωτερικέσ σωλήνες η σύνδεση σε σειρά ηλιακού-ηλεκτρικού ήταν τραγωδία.Μειωμένη απόδοση και διακυμάνσεισ τησ θερμοκρασίασ του νερού.
    Θέλει πολύ καλή μόνωση για να δουλέψει αλλιωσ είναι μια τρυπάρα στο νερό.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Aug 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    100
    Να κάνω και εγώ μία ερώτηση;Ας πούμε ότι ζεστάθηκε το νερό του ηλιακού,και ότι στον θερμοσίφωνα στο πατάρι είναι κρύο,πόσο νερό θα πρέπει να πετάξει μέχρι να έρθει το ζεστό από τον ηλιακό;

"The Lord upholds all who are falling and raises up all who are bowed down"!

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    samegar

Δεν μιλάμε για την "εκκίνηση"..Μιλάμε για το να λειτουργεί κανονικά.

Έστω την πρώτη μέρα πετάει 60-80 λίτρα..Απο κει και μετά, αν κάνει κάθε μέρα χρήση του ηλιακού (που νομίζω το νορμάλ είναι να κάνουν έστω 1-2 μέλη καθημερινά χρήση του ΖΝΧ, για να μην πω παραπάνω), τότε πάντα θα αναπληρώνεται το ζεστό νερό μέσα στον θερμοσίφωνα..Οπότε το θέμα περνάει στο πόσο χρόνο μπορεί να κρατάει ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας το Ζεστό νερό, σε θερμοκρασία που να μπορεί να αξιοποιηθεί..

ΥΓ..Στο σπίτι που μένω είχε έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κάθετο μιας μάρκας αρκετά παλιό στα 60Λίτρα..Ο συγκεκριμένος είχε μόνωση με υαλοβάμβακα αρκετών εκατοστών όπως συμπεραίνω, και κρατούσε ζεστό το νερό που ζέσταινα με ηλ. αντίσταση ακόμα και 3-4 μέρες μετά και μου είχε κάνει πολύ εντύπωση αυτό..
    Τρύπησε αυτός τελικά και πήρε ο σπιτονοικοκύρης έναν της ίδιας μάρκας στα 60Λίτρα..
    Το αστείο ήταν πως ο "60άρης" ήταν τουλάχιστον μικρότερος κατά το 1/3 σε όγκο (του είπαν στο μαγαζί πως τους κάνουν "έτσι τώρα...κοντόχοντρους, αλλά παραμένει με την ίδια χωρητικότητα"), δηλαδή 40 λίτρα στην καλύτερη των περιπτώσεων και το δεύτερο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν οτι με τον συγκεκριμένο ζέσταινα νερό το βράδυ και το πρωί έπρεπε να ξανα ανάψω την αντίσταση..Βγάζοντας το θερμόμετρο που είχε φορεμένο πάνω του, είχε το πολύ 1,5 cm μόνωση..

nkx, εννοείτε πως αν στηθεί ελαττωματικά, θα δουλέψει ελαττωματικά..

Εγώ προσωπικά συγκρίνω την λύση του να δώσει πχ 3000 για βεβιασμένο σύστημα, ότι είναι καλύτερο να δώσει 1500-2000 για ηλιακό θερμοσίφωνα και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα όχι της πιάτσας με μικρή μόνωση, αλλά να πάρει κάτι καλύτερο..Και θα μπορούσε αντί να είναι 80 λίτρα που είπα στην αρχή, να το κάνει πχ 60 ή λιγότερο..

ΥΓ2. Και φυσικά όταν είπα να στον σπιτονοικοκύρη μου,να δώσει κάτιτις παραπάνω για να βάλει έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα καλύτερο, επέλεξε το φτηνότερο..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Πέρα από τις απώλειες Τάσο θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο θερμοσίφωνας θα γεμίσει με κρύο ή χλιαρό νερό αλλά την επόμενη μέρα που θα ζητηθεί ζεστό ενώ ο ηλιακός θα το έχει παράγει εμείς στον θερμοσίφωνας θα έχουμε κρύο.

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αυτό το «βάζω σε σειρά τον παλιό μου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με τον νέο μου ηλιακό», φίλε μου Τάσο, είναι μία κανονικά GR πατέντα την οποία δεν θα τη δεις πουθενά αλλού παρά μόνο σε αρκετές δικές μας εγκαταστάσεις. Προκαταβολικά σου λέω ότι είναι ΛΑΘΟΣ! Πριν όμως, και επειδή δεν έχω συνηθίσει να είμαι στενοκέφαλος ισχυρογνώμων ας το αναλύσουμε κι αυτό έτσι όπως έχουμε μάθει εδώ στο forum αυτό να αναλύουμε τα πάντα:
    1. Πρώτα να ρωτήσουμε τους υποστηρικτές: «Γιατί να το κάνουμε έτσι ρε παιδιά;».
    Σε πληροφορώ ότι από την ερώτηση αυτή και μετά έσπασε η ομάδα! Ένα μεγάλο ποσοστό θα σου πει: «Για να μη ζεσταίνω 150 λίτρα τον χειμώνα με το ρεύμα αλλά να ζεσταίνω 80» και οι υπόλοιποι θα σου πουν: «Για να αυξήσω τον όγκο του θερμοδοχείου μου +80 λίτρα».
    Απαντάμε:
    Στους δεύτερους δεν χρειάζεται απάντηση! Η πρόταση είναι αφελέστατη! Με υποχρεώνει πριν κάνω το μπάνιο μου να ζεστάνω με το ρεύμα 80 λίτρα νερό ακόμα και κατακαλόκαιρο διότι αν δεν φύγει το κρύο μέσα από τον 80αρη νερό ζεστό δεν παίρνω στην βρύση μου.
    Στους πρώτους: Εδώ απαντάμε φιλοσοφικά και μαθηματικά:
    Α. Φιλοσοφικά: Αν είναι να ζετάνω 150 λίτρα προτιμότερο να ζεστάνω 80. Άρα το απόγευμα κάποιας συννεφιασμένης μέρας έχω κρύο νερό και στον 150αρη και στον 80αρη. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ξοδέψω κάποια χρήματα αφού σηκώνω τον διακόπτη της ΔΕΗ και συνεπώς θα πληρώσω την ενέργεια που θα πάρω και η οποία είναι δεδομένη αν πρόκειται για ένα ή δύο ή και παραπάνω άτομα. Θα πάρω Χ kWh. Η ΔΕΗ όμως δεν μου κάνει άλλη τιμή αν την ενέργεια αυτή την δώσω στον 150αρη από την τιμή που θα μου έκανε αν ζέσταινα τον 80αρη! Η ΔΕΗ χρεώνει δίχως να αναρωτιέται πού ακριβώς κατανάλωσα την ενέργεια που αγόρασα. Άρα; Πού είναι το όφελος; Και γιατί πέφτουν και πολλοί μηχανικοί στην παγίδα (σοφιστεία) αυτή;
    Β. Μαθηματικά: Έχω έναν 150αρη και έναν 80αρη με νερό 15° αμφότεροι. Θέλουν να κάνουν μπάνιο δύο άτομα. Με συμφέρει ενεργειακά να ζεστάνω τον 1° ή τον 2° ή δεν έχει σημασία ποιον; (Ωραία άσκηση για τις τεχνικές σχολές!).
    Απάντηση: Με την Αρχή διατήρησης της ενέργειας θα δουλέψω κι εδώ πάλι φίλε Ζήση και δεν θα ασχοληθώ ντιπ ποιος ζεσταίνει ποιον και πόσα Watt είναι η αντίσταση του ενός και πόσα του άλλου και σε ποιο σημείο έβαλε την βρύση του ώστε να κάνει ανάμιξη και πόσο νερό από την μία και πόσο από την άλλη και ....πνίγηκα βαθυπέλαγα....[}]
    Η ΕΥΔΑΠ που φέρνει στη βρύση μου έστω 20° νερό κρύο. Αυτό μέσα στη μάζα του έχει ήδη μία θερμική ενέργεια συγκρινόμενο με τους 10° για παράδειγμα. Ο άνθρωπος για να κάνει μπάνιο θέλει νερό συγκεκριμένης θερμοκρασίας (38°) και συγκεκριμένου όγκου (±120 λίτρα) το οποίο νερό έχει κι αυτό μέσα του μία θερμική ενέργεια σε σχέση με τους 20° που μας έρχονται ενεργειακά δωρεάν. Αν τον ρωτήσεις δε την ώρα που παίρνει το μπάνιο του αν ήθελε να γνωρίζει πόσο τοις % είναι από το ζεστό και πόσο από το κρύο η απάντηση που θα πάρεις είναι προφανής
    Ποια λοιπόν είναι η ενεργειακή διαφορά που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής; είναι: 120Χ18/860 = 2,5 kWh. Δύο άτομα θα καταναλώσουν 5 kWh.
    ---Ανοίγω τον διακόπτη του 80αρη. Θέλω 5 kWh ή 4300 Kcal ενέργεια που σημαίνει ότι από τους 15° πρέπει να πάει στους 69° εκεί που κλείνει συνήθως και ο θερμοστάτης του (70°). Κατανάλωσα και πλήρωσα στη ΔΕΗ 5 kWh ενέργεια.
    ---Ανοίγω τον διακόπτη του 150αρη. Θέλω 5 kWh ή 4300 Kcal ενέργεια που σημαίνει ότι από τους 15° πρέπει να πάει στους 44°. Εδώ δεν θα με κόψει ο θερμοστάτης παρά θα κόψω εγώ μετά από χρόνο: Ενέργεια/Ισχύς αντίστασης ήτοι μετά από χρόνο: 5 kWh / 4 kW = 1,25 ώρες ή μετά από μία ώρα και ένα τέταρτο. Κατανάλωσα και πλήρωσα στη ΔΕΗ 5 kWh ενέργεια.
    Πού είναι η διαφορά; Πουθενά! Ο μαθητής επιλέγει την τρίτη επιλογή!

Και εδώ προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μας αμελήσαμε και κάτι σημαντικότατο:
    Σπανιότατα στο τέλος μιας συννεφιασμένης μέρας ο ηλιακός να έχει 15°. Η συνηθέστερη περίπτωση είναι να τον βρεις 25° και πολλές φορές 30°! Νερό 25°! «Κρύο»! Αλλά ενεργειακά σε σχέση με εκείνο των 15° έχει μέσα του 1,75 kWh ενέγεια!. Γιατί να δώσω 5 kWh στον κρύο 80αρη και να μη δώσω 5 - 1,75 = 3,25 kWh στον κρύο 150αρη! Την ίδια ενέργεια θα πάρω στο χέρι! Και ξόδεψα το 65% του ποσού αυτού που θα ξόδευα με τον 80αρη. Δηλαδή πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος όπως πολλάκις συμβαίνει στον κοσμάκη που του αρέσει να ακούει και να αναμασά διάφορες μυθοπλασίες.

Υ.Σ.
    Και πού να πούμε τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την «σειριακή πατέντα» που βαρέθηκα πια να ακούω εδώ και πολλά χρόνια...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα απάντησης