quote:
0. Δεν ξέρω πως, από αυτό που έγραψα, μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι στην συγκεκριμένη σημερινή μοντέρνα τριπλοκατοικία δεν υπάρχει μηχανολόγος. Ο μηχανολόγος κάπου είναι και αυτός μέσα στον χαμό. Το θέμα μου ήταν η ιδέα, η διαστασιολόγηση δεν ήταν δική μου απόφαση ή του υδραυλικού, αλλά του μηχανολόγου, όπως και οι διαδρομές μέσα στα διαμερίσματα, καθώς και οι επιλογή των σωμάτων.
Όσο για τα επιχειρήματα σου, αν και ρωτάω για να μαθαίνω :
1. Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να μπουν θερμιδομετρητές και στα ηλιακά τριπλής? Το κόστος είναι σημαντικό ενδεχομένως, πιστεύω όμως ότι οι ενέργειες μπορούν να αθροιστούν, το βλέπω σαν ξεχωριστές ιδιοκτησίες.
Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν 3 θερμιδομετρητές και από εκεί και πάνω να τοποθετηθούν οι κυκλοφορητές. Δεν το έχω συζητήσει λεπτομερώς αυτό το θέμα ακόμα, για να πω την αλήθεια, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο? Με πολύ σωλήνωση μεν, αλλά γλιτώνω 3 θερμιδομετρητές στο φινάλε.
2. Ίσως να μην το έγραψα σωστά, αλλά αυτό που έγραψα στο πρώτο post είναι ότι η οικοδομή είναι οικογενειακή, με τρεις κατοικίες οριζόντιας ιδιοκτησίας και με κοινή ταράτσα (μέσα έπεσες!!!). Όσο για τον ηλιακό, δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα, αλλά σε όσους κατασκευαστές ηλιακών έχω ρωτήσει, μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τοποθετηθεί κυάθιο για αισθητήριο θερμοκρασίας.
3. Τέλος, για την κονσόλα του Μητσάρα (κατά κόσμον Zelio), θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός είναι τουλάχιστον άδικος. Έχεις δίκιο ότι για την θέρμανση δεν χρειάζεται, όμως τo Zelio ουτως ή άλλως θα υπάρχει στον πίνακα για άλλες δουλειές, και με δεδομένο ότι περισσεύουν είσοδοι/έξοδοι, και αισθητήριο θερμοκρασίας ΖΝΧ θα υπάρχει, θα το χρησιμοποιήσω και για χρονοπρόγραμμα αλλά και για εναλλαγή του εναλλακτικού (εκτός από τον ήλιο) τρόπο θέρμανσης του ΖΝΧ. Τον χειμώνα θα παίζει με τον καυστήρα, ο οποίος θα λειτουργεί έτσι κι αλλιώς για θέρμανση, ενώ το καλοκαίρι θα λειτουργεί με την αντίσταση, και αυτό μόνο όταν η θερμοκρασία του νερού θα είναι χαμηλή (π.χ. λόγω συννεφιάς).
4. Η ερώτηση λοιπόν είναι αν ένας τέτοιος τρόπος λειτουργίας των ηλιακών, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκατάσταση ή και στα ίδια τα ηλιακά.
5. Το πιο απλό πράγμα λοιπόν θα ήταν να τοποθετήσω ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη με εξόδους και χρονοπρόγραμματα και για θέρμανση και για ΖΝΧ, αλλά με τα λίγα που καταλαβαίνω, πιστεύω ότι ίσως δεν θα είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος λειτουργίας για την θέρμανση του ΖΝΧ.