-
Νέο μέλος
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
Καλημέρα σας,
Συγχαρητήρια για το forum σας. Θα ήθελα να με βοηθήσετε για την επιλογή της θέρμανσης του σπιτιού που θα κάνω.
Το σπίτι θα είναι σε αγρόκτημα, προκατασκευασμένο 120 cm2 ,με σοφίτα, δύριχτη σκεπή με φωτοβολταϊκα και τζάκι(ενεργειακό). Τι θέρμανση(airconditions,λεβητα ξύλου-πετρελαίου-pellet) μου προτείνετε να βάλω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
-
Εξέχον μέλος
Καλωσόρισες φίλε,
Μια και μιλάς για πράσινο σπίτι και έχεις και χώρο, τη λύση της γεωθερμίας την είδες;
Νίκος
-
Νέο μέλος
Δεν το κοιταξα καθόλου γιατι έχω ακουσει οτι κοστιζει πολύ;
Λες να το ψαξω ;Ειναι πιο οικονομικό;
-
Εξέχον μέλος
Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πιο οικονομική στη λειτουργία θέρμανσης από την αντλία θερμότητας (περιβάλλοντος), αλλά αποδίδει καλύερα σε ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες λόγω σταθερότητας θερμοκρασίας του εδάφους. Στη λειτουργία ψύξης πιθανόν να είναι πιο οικονομική. Πάντως και τα δύο θα πρέπει να τα δεις σαν εναλλακτικές, συζήτησέ το με το μηχανολόγο σου. Οταν σου δώσει θερμικά και ψυκτικά φορτία, μπορείς να κοιτάξεις για τιμές αγοράς και εγκατάστασης. Επίσης, ο μηχανολόγος σου θα μπορέσει να σε βοηθήσει να υπολογίσεις περίπου το κόστος λειτουργίας της κάθε λύσης, με βάση τα COP που δίνουν οι κατασκευαστές των μηχανημάτων.
Σε ποιά περιοχή είναι το απίτι;
Νίκος
-
Εξέχον μέλος
Καταρχήν ξεκαθάρισε αν πρόκειται για μόνιμη κατοικία ή εξοχικό. Η λύση της γεωθερμίας πιστεύω ότι είναι αρκετά ακριβή για να την εξετάσεις. Αν μιλάμε για γεώτρηση, θεωρήσουμε πολύ καλά μονωμένο σπίτι και θεωρώντας ότι 1 τρύπα φτάνει, ξεκινάς από 4.000-5.000€ για την τρύπα (τάξη μεγέθους δίνω για τρύπα 100μ που συνήθως γίνεται) και μετά περνάμε σε αντλία θερμότητας, περίπου 4.000-5.000€ επίσης (πάλι τάξη μεγέθους). Ίσως η αβαθής γεωθερμία να είνα κάτι πιο προσιτό.
Επίσης δεσμεύεσαι για ενδοδαπέδια ή fan coils.
Ο Νίκος έχει δίκιο στην ανεξαρτησία του συστήματος από καιρικές συνθήκες και στο μεγάλο COP (πάνω από 4) και EER (κοντά στο 5!).
Βλέπεις τα νούμερα και κρίνεις...
Συνεχώς διψασμένος για γνώση...
http://www.technomech.gr
-
Νέο μέλος
Πρόκειται για κατοικία και όχι για εξοχικό.
Το αγρόκτημα βρίσκεται στον κάμπο του Νομού Ημαθίας.
-
Σπουδαίο μέλος
Αν οι μονώσεις του σπιτιού είναι πραγματικά πολύ καλές και θες να έχεις ένα πράσινο σπίτι η λύση της γεωθερμίας είναι η πλέον δόκιμη (με οριζόντιο γεωεναλλάκτη) και δε θα σου βγει πολύ ακριβή.
Παναγιώτης
Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...
-
Super Moderator
Προκάτ.. Χμμ!!
Λοιπόν,
Καλή μόνωση
Καλά κουφώματα
Καλή μελέτη θέρμανσης - ψύξης
Όσο πιο απλή εγκατάσταση με αξιοπρεπή εξοπλισμό
και.. 15kg ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΠΟΓΙΑ!
"I' m the LAW!!!"
(http://www.archibase.net/personal_block/11732.html)
-
Νέο μέλος
Καλησπέρα,
εγώ πιστεύω ότι η λύση της γεωθερμίας θέλει πολύ ψάξιμο.
Βρήκα κι ένα σχετικό άρθρο που ίσως βοηθήσει:
http://www.4myhouse.gr/Article.aspx?...3&subcatid=162
Δικαιώματα απάντησης