Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 9 από 9

Θέμα: Καινούριο σπίτι και προβληματισμός για θέρμανση

  1. #1
    Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Larisa, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

    Καινούριο σπίτι και προβληματισμός για θέρμανση


    Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

    Γεια σας παιδιά. Πολύ ωραίο το site και ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που ψάχνετε και κοιτάζει πέρα από αυτά που του λέει ο "ειδικός" του!
    Θα ήθελα λοιπόν με τη σειρά μου να παραθέσω κάποια στοιχεία της συντόμως ανεγερθείσας κατοικίας μου και λύσεις για θέρμανση.
    Έχουμε και λέμε: κύρια κατοικία, 188τ.μ. με υπόγειο και τα 188τ.μ., εκτός σχεδίου (χωράφια δίπλα - τελευταίο σπίτι στο 1,5χμ. και θέα... τη Λάρισα), οικόπεδο 4 στρεμμάτων με κλίση, εξωτερική θερμομόνωση Thermoprosopsis της Knauf, ενεργειακό τζάκι, κεκλιμμένη στέγη.
    Λύσεις για θέρμανση που έχω ως τώρα στο μυαλό μου:
    1. Πετρέλαιο, ηλιακός θερμοσίφωνας για ΖΝΧ, μποτίλιες υγραερίου για μαγείρεμα (τοποθετημένες εκτός σπιτιού) εναλλακτικά με ηλεκτρισμό.
    2. Υγραέριο, για θέρμανση - ΖΝΧ (θα χρειαστώ Η/Θ ή θα κάνει δουλειά μόνο το υγραέριο;; - μαγείρεμα.
    3. Pellet, ηλιακός θερμοσίφωνας για ΖΝΧ, μποτίλιες υγραερίου για μαγείρεμα (τοποθετημένες εκτός σπιτιού) εναλλακτικά με ηλεκτρισμό.
    Με γνώμονα πάντα τα κόστη - συντήρηση - απόσβεση - απόδοση.

    Ευπρόσδεκτη όποια γνώμη αιτιολογημένη. Ή άλλη λύση... δοκιμασμένη.

    Το ξέρω ότι θα πρέπει να απευθυνθώ και σε κάποιο μηχανολόγο εκτός αυτού που υπέγραψε τη μελέτη που με κατευθύνει στο πετρέλαιο. Σίγουρα οι γνώμες σας θα μετρήσουν και θα είμαι, ας πούμε, πιο... διαβασμένος. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στους προβληματισμούς μου.

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  2. #2
    Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Πατριώτη (κάπου προς Ελασσόνα βαστάω και 'γω!) ξεκινάω εγώ και με ακολουθούν και τα άλλα παιδιά.

    Θέλεις μόνο θέρμανση ή ψύξη/θέρμανση?

    Αρχικά θα έλεγα να δεις τι θα τροφοδοτήσεις. Θερμαντικά σώματα? Ενδοδαπέδια θέρμανση? Fan coils?

    Από εκεί θα κατευθυνθείς και για την επιλογή της πηγής θερμότητάς σου.

    Θα φτιάξεις ένα σπίτι φρούριο απ' ότι καταλαβαίνω.

    Αν μιλήσουμε για κλασσική πηγή θερμότητας (λέβητα/καυστήρα), για το πετρέλαιο ακούς τι γίνεται.

    Το υγραέριο φαίνεται να είναι πιο κοντά σ' αυτό που θες και πιο οικονομικό, αλλά πάλι η πηγή θερμότητάς σου θα "παίζει" με μέσο βαθμό απόδοσης όχι πάνω από 90-95%.

    Μετά την έρευνα αγοράς που σίγουρα θα κάνεις, θα καταλάβεις ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ (σόρυ Νίκο για τα κεφαλαία).

    Υπάρχουν πολλά συστήματα (νερού, φρέοντος, αέρα) που μπορείς να συνδυάσεις.

    Αν θυσιάσεις κάτι παραπάνω σε αρχικό κόστος επένδυσης και οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορείς να πας σε λύση με αερόψυκτη ή γεωθερμική αντλία θερμότητας.

    Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν καλά, φτηνά, ποιοτικά και οικονομικά συστήματα.

    Προσωπικά θα έπαιρνα έναν έμπειρο (εννοείται να ξέρει όλα τα συστήματα) και αδιάβλητο από εταιρείες και συστήματα μηχανικό (αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί όπου και να απευθυνθείς, θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν ή αυτό που προωθούν ή αυτό που γνωρίζουν) που να αναλάβει:
    α) Να καθορίσει τις προδιαγραφές του κάθε υποψήφιου συστήματος (να κάνει δηλαδή μια προμελέτη για να μην πάρεις τελικά κανένα σύστημα που θα θερμαίνει σχολείο και όχι κατοικία!).
    β) Να πάρει 2 τουλάχιστον προσφορές από έμπειρους ανά σύστημα επαγγελματίες του χώρου (θερμαντικά σώματα, ενδοδαπέδια θέρμανση, κ.λ.π.), τους οποίους θα ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΜΑΖΙ (αυτό είναι σημαντικό και έχει να κάνει με το αδιάβλητος που προανέφερα).
    γ) Να αξιολογήσει τα συστήματα και πιθανόν να κάνει μια τεχνοοικονομική μελέτη που να τα συγκρίνει. Έτσι θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα.

    Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να εμπιστεύεσαι πλήρως τον μηχανικό σου.

    Καλή συνέχεια.

    Συνεχώς διψασμένος για γνώση...

    http://www.technomech.gr

  3. #3
    Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Larisa, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4
    Πατριώτη ziko,

    θέλω μόνο θέρμανση (βασικά)

    θερμαντικά σώματα θα βάλω

    Σωστά, το σπίτι το βλέπω για φρούριο με αυτή τη μόνωση αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο που σκέφτομαι να δημιουργήσω (φυλλοβόλα δέντρα στο νοτιά και να σκεπάζουν το σπίτι, εσωτερική σκάλα με υπόγειο για δροσισμό το καλοκαίρι, μεγάλα ανοίγματα στο νοτιά, κ.λ.π.)

    Σίγουρα είναι θέμα κόστους αλλά και όμως μετέπειτα αντοχής και όσο το δυνατόν μηδαμινό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου. Δεν έχει, για μένα, σημασία να βάλω ένα σύστημα που να αποδίδει καλύτερα από κάποιο άλλο τα πρώτα χρόνια και μετά η συντήρηση να είναι ασύμφορη.
    Γεωθερμική αντλία θερμότητας έμαθα ότι είναι πολύ ακριβή με αβέβαιη τη συντήρησής της (πολυδάπανη εννοώ)

    Να προσθέσω μία άλλη θέρμανση στα παραπάνω;
    4. Αντλία θερμότητας εξωτερικού αέρα (τί λέτε; δοκιμάστηκε; κόστος
    Γι' αυτό απευθύνθηκα εδώ φίλε ziko, γιατί μίλησα σε αρκετούς μηχανικούς και είδα την κλίση προς κάποιο σύστημα και "θορυβήθηκα". Δύσκολο να βρω κάποιον έμπειρο σε όλα τα συστήματα... Οπότε, "ρωτώντας πάω στην πόλη"...

    Παρακαλώ και άλλες απόψεις τεκμηριωμένες - δοκιμασμένες

    Ευχαριστώ!

  4. #4
    Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    To "Δύσκολο να βρω κάποιον έμπειρο σε όλα τα συστήματα... Οπότε, "ρωτώντας πάω στην πόλη"..." δεν παίζει. Το πρόβλημα είναι πάντα ότι όταν ακούς την τιμή λες "άστο καλύτερα, θα δίνω πεταμένα λεφτά, κάπως θα βρω τον τρόπο μόνος μου".

    Για να μη σε ζαλίζω, προτείνω:

    1) Κάνε προεγκατάσταση ψυκτικών σωληνώσεων ώστε μελλοντικά να μπορείς να βάλεις έστω απλά σπλιτάκια. Μην το υποτιμάς, γιατί η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει συνέχεια. Το κόστος για το σπίτι σου θα κυμανθεί σε περίπου 1600-2000€ (κόστος λογικό σε σχέση με το συνολικό κόστος του σπιτιού).
    2) Αν πληρώνεις (4.000-8.000€ περισσότερο από ένα σύστημα λέβητα) βάλε αερόψυκτη αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών. Για 188τ.μ., με 70W/τ.μ. (εκτίμηση για το σπίτι σου αλλά θέλει καλή μελέτη) θέλεις περίπου 13KW. Δεν ξέρω αν πιάνεις εκεί που είσαι πολλές φορές κάτω από 0oC, αλλά αν όχι υπάρχει αντλία θερμότητας αερόψυκτη inverter που βγάζει 70-80οC. Μειονέκτημα ότι το σύστημα είναι σχετικά καινούργιο και η υποστήριξή του στην επαρχία είναι μικρή.
    3) Αν δεν πληρώνεις και έχεις εύκολη πρόσβαση σε υγραέριο, βάλε υπεδάφια δεξαμενή και λέβητα με αντιστάθμιση.
    3) Αν δεν πληρώνεις και δεν έχεις εύκολη πρόσβαση σε υγραέριο (το πιο πιθανό σενάριο), βάλε κλασσικό λέβητα με καυστήρα πετρελαίου και αντιστάθμιση.

    Καλή τύχη

    Συνεχώς διψασμένος για γνώση...

    http://www.technomech.gr

  5. #5
    Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Feb 2009
    Θέση
    oropedio, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    15
    με το πετρελαιο κοντα στο 1,5 ευρω δεν κοιτας τους λεβητες με πελλετ?? η το τζακι με λεβητα που καιει ξυλα η πελλετ ?? εκει κοντα εχετε και τον μεγαλυτερο κατασκευαστη πελλετς στην ελλαδα.

  6. #6
    Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Για τα pellet έχουμε αναφερθεί ξανά.

    Αφού εξασφαλιστεί ότι μπορεί να μπει ένα τέτοιο σύστημα (προσοχή! πολεοδομικά θέλει ειδική άδεια και σε κάποιες περιοχές δεν επιτρέπεται), πρέπει:
    1) Να βρεις πρόσβαση για το γέμισμα σιλό με pellet και να θυσιάσεις ξεχωριστό χώρο δίπλα στο λεβητοστάσιο για να μπει το σιλό, το οποίο με τη σειρά του θέλει προστασία από πυρκαγιές, κ.λ.π.
    2) Να είσαι ανεκτικός στο θόρυβο ή να πάρεις μέτρα για να τον περιορίσεις.
    3) Να συμβιβαστείς με πιο τακτική συντήρηση.
    4) Να ξέρεις ότι μιλάμε για σύστημα πιο ευαίσθητο στις κακοτεχνίες, που θέλει έμπειρο συνεργείο.

    Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι:
    1) Δεν έχεις κάποιο σύστημα με ιδιαίτερο βαθμό απόδοσης. Στο 85-0% θα κυμανθείς, τη στιγμή που μια αντλία θερμότητας ξεκινάει από το 200-250%. Απλά έχεις πιο φτηνή καύσιμη ύλη (προς το παρόν).
    2) Ήδη η τιμή των pellet υπέστει αναπροσαρμογή (αύξηση) γιατί υπήρξε στροφή προς τα εκεί από την αγορά και οι εγχώριοι παραγωγοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, οπότε εξαρτώμαστε από εισαγωγή.
    3) Η ποιότητα των pellet είναι θέμα. Κανονικά υπάρχει πρότυπο σύμφωνα με το οποίο τα pellet παράγονται. Αποκλίσεις από αυτό καθιστούν προβληματική της καύση και μειώνουν τον βαθμό απόδοσης του συστήματος.


    Συνεχώς διψασμένος για γνώση...

    http://www.technomech.gr

  7. #7
    Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Larisa, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4
    Το σκέφτηκα για πέλλετ αλλά όπως είπε και ο ziko θέλει συχνό ανεφοδιασμό και συντήρηση συχνή (άδειασμα στάχτης, καθαρισμός αυλών πάνω στο μήνα, αυτά μου είπαν). Με λίγα λόγια να είσαι πάνω από τον καυστήρα και να 'χεις το νου σου. Άντε, τώρα θα το κάνω. Ξέρω όμως σε 10 χρόνια αν θα βαριέμαι ή όχι; Άσε που ένας λέβητας - καυστήρας με τοποθέτηση πάει γύρω στα 5000 για τις ανάγκες του σπιτιού (από προσφορά).
    Ziko, αν θα βάλω υγραέριο, θα θάψω τη δεξαμενή, έχω μπόλικο χώρο (4 στρ.) και θα κάνω τις χρήσεις που προείπα.
    Αν θα βάλω αντλία θερμότητας (αέρα - νερού), θα δέχεται τα συνηθισμένα θερμαντικά σώματα ή θα θέλει ενδοδαπέδια ή fan coil; Επειδή δεν θέλω να βάλω κάτι άλλο από τα σώματα και επειδή όλο το σπίτι, εκτός κουζίνας και μπάνιων, θα είναι με παρκέ.
    Τι κόστος εκτιμάς στο υγραέριο και τι στην Α/Θ για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά;

    Υπόψιν, θα βάλω διπλούς υαλοπίνακες με argon (u:1,1) με κουφώματα ξύλινα και στα 2 βορινά παράθυρα τριπλούς (u:0,7). Πληροφοριακά, για το τι απώλειες θα έχω, μήπως σου χρειάζεται.

  8. #8
    Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Η αντλία θερμότητας που λέω κάνει για σώματα. Βγάζει νερό 75-80οC.

    Για το u των κουφωμάτων δες σου έχουν πει το u για το κούφωμα σαν σύστημα (τζάμι και πλαίσιο) ή για το πλαίσιο μόνο. Συνήθως οι εταιρείες δίνουν u πλαισίου. Το u κουφώματος μόνο οι κορυφαίες του κλάδου το δίνουν και για να έχεις και πιστοποιητικό είναι δύσκολη διαδικασία.

    Για τα μεγέθη και το κόστος πρέπει να γίνουν μελέτες. Τουλάχιστον μελέτη θερμικών απωλειών.

    Συνεχώς διψασμένος για γνώση...

    http://www.technomech.gr

  9. #9
    Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Larisa, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

    Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

    Έχεις δίκιο, παρέλειψα να αναφέρω ότι το u αφορά τα τζάμια και όχι ολόκληρο το κούφωμα. Μίλησε ο πολιτικός μηχανικός μου με 3 εταιρείες με τα ξύλινα κουφώματα που μάλλον κάποια από αυτές θα πάρω για να βγάλει το συνολικό u και να το βάλει στην άδεια. Έχουμε και τον ΚΕΝΑΚ βλέπεις...

    Μίλησα σήμερα με κάποιον αντιπρόσωπο της ΝΙΒΕ για αντλία θερμότητας αέρα - νερού. Για να δούμε τι θα μας βγάλει η μελέτη του...

    Υ.Γ. Η Ελλάδα ζητά να της δώσουμε χρήματα μέσω κατασκευής οικοδομής, είμαι έτοιμος να τα δώσω και οι τεμπέληδες που εκδίδουν τα χαρτιά το χαβά τους (Δασαρχείο, Αγροτικής ανάπτυξης, Εποικισμού, κ.τ.λ. - δεν έφτασα σε πολεοδομία ακόμα...)... Τι τους κάνεις ρε τους αλήτες!!!!!! Αυτοί δεν θέλουν απόλυση ρε παιδιά; Έχουν ταράξει τις άδειες και το "έλα αύριο"...

Δικαιώματα απάντησης

  • You may not post new threads
  • ΔΕΝ έχετε το δικαίωμα απάντησης
  • You may not post attachments
  • ΔΕΝ μπορείτε να επεξεργαστειτε τις απαντησεις σας
  •  
  • BB code is Ανοικτό
  • Smilies are Ανοικτό
  • [IMG] code is Ανοικτό
  • [VIDEO] code is Κλειστό
  • HTML code is Ανοικτό