Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 7 από 7

Θέμα: Ενεργειακό τζάκι νερού

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Heraklion, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    33

Ενεργειακό τζάκι νερού

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πολύ ενδιαφέρον συζητήσεις. Βρίσκομαι στην διαδικασία ανακαίνισης παλιάς (>30ετών) μονοκατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης και μόλις ξήλωσα τον παλιό λέβητα πετρελαίου και όλη την εγκατάσταση του καλοριφέρ. Σε αναζητήσεις για εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης έχω πέσει πάνω στα ενεργειακά τζάκια νερού τα οποία εάν έχω καταλάβει καλά λειτουργούν όπως ο λέβητας πετρελαίου. Θέλω να θεωρήσετε ως δεδομένο ότι υπάρχει πρόσβαση σε άφθονη ποσότητα ξύλου ελιάς οπότε δεν τίθεται θέμα αγοράς των ξύλων. Οι Ερωτήσεις - Απορίες που έχω είναι οι εξής:

1) Μπορεί το ενεργειακό τζάκι να αντικαταστήσει πλήρως τον λέβητα; Εάν όχι γιατί; Είναι θέμα πρακτικό ή καθαρά θέμα τεχνικό;

2) Πόσο ασφαλές είναι ένα τέτοιο τζάκι με δεδομένο ότι θα τοποθετηθεί στο σαλόνι;

3) Ακόμα και εάν το τζάκι μπορεί να αντικαταστήσει τον λέβητα θα μπορούσε θεωρητικά να συνδεθεί στο σύστημα και ένας λέβητας πετρελαίου; (π.χ όταν βαριέσαι να ανάψεις το τζάκι να ανάβεις τον λέβητα)

4) Θα μπορούσε το τζάκι με κάποιο τρόπο να παρέχει και ζεστό νερό χρήσης;

5) Θα μπορέσει το τζάκι να καλύψει τα 60τ.μ του ισογείου και τα 96τ.μ του πρώτου ορόφου;

6) Εάν καταλήξω τελικά στην λύση του τζακιού υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξω;

7) Πόσο κοστίζει (ενδεικτικά) ένα τέτοιο τζάκι.

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να μην σας κούρασα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    1) Κατά τη γνώμη μου μάλλον όχι. Κατ'αρχήν από πρακτική άποψη, θέλει χεράτη τροφοδοσία, άρα άνθρωπο. Τη νύχτα, όταν λείπεις, τί γίνεται; Επίσης, δεν ξέρω αν θα επαρκεί η ισχύς του για τις ανάγκες που λες παρακάτω.

2) Με σωστή μελέτη και κατασκευή, είναι.

3) Ομοίως με 2.

4) Θεωρητικά ναι, αλλά τίθεται πλέον θέμα επάρκειας ισχύος του.

5) Εδώ το χοντραίνουμε κι άλλο! Δεν ξέρω αν υπάρχουν τόσο μεγάλης ισχύος.

6) Σοβαρός κατασκευαστής, σοβαρός αντιπρόσωπος (υποστήριξη), και οπωσδήποτε μηχανολόγος με εμπειρία στο αντικείμενο, που θα μελετήσει και θα επιβλέψει την κατασκευή. Γενικα και πιο μπέρδεμα είναι από την κλασική λύση του πετρελαίου, και πολύ λιγότεροι στην αγορά κατέχουν το άθλημα.

7) Ερευνα αγοράς!

Παρεμπιπτόντως, αφού έχεις εξασφαλισμένο τσάμπα ξύλο, ίσως θα άξιζε να ψάξεις και την περίπτωση του ξυλολέβητα (σε λεβητοστάσιο, όχι στο σαλόνι) που θα σε καλύψει από πλευράς ισχύος, κι από εκεί και πέρα, αν θέλεις βάζεις κι ένα τζάκι στο σαλόνι (χωρίς νερά) για το κέφι σου.

Νίκος

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Heraklion, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    33
    Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την απάντηση.
    Δηλαδή εάν δεν με ενοχλεί να τροφοδοτώ το τζάκι χεράτα, υπάρχουν άλλοι τεχνικοί περιορισμοί στο να αντικαταστήσει πλήρως το τζάκι τον λέβητα πετρελαίου; Υπάρχει ίσως η δυνατότητα να κατασκευαστεί το όλο σύστημα με τρόπο που να επιτρέπει την σύνδεση ενός λέβητα αργότερα.
    Συγνώμη εάν γίνομαι κουραστικός με τις ερωτήσεις μου αλλά έτσι όπως το σκέφτομαι θα ήταν καλό εάν μπορώ να γλιτώσω τα λεφτά του λέβητα πετρελαίου τώρα και να τον προσθέσω αργότερα στην περίπτωση που αρχίσει να με κουράζει το τζάκι.
    Σχετικά με τον σοβαρό κατασκευαστή και τον σοβαρό αντιπρόσωπο, εμείς οι αδαείς, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον καλό από τον λιγότερο καλό. Προσωπικά δεν γνωρίζω καν ούτε τις επωνυμίες των κατασκευαστών πόσο μάλλον να τους αξιολογήσω κιόλας. Τώρα που το σκέφτομαι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να υπάρχει ένα Topic (Συγνώμη εάν υπάρχει ήδη) που να απευθύνετε σε μη ειδικούς όπως εμένα στο οποίο να αναφέρονται τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ρωτάμε τους κατασκευαστές ώστε να πήγαινα μετά εγώ στον κατασκευαστή και να του έλεγα "θέλω ένα τζάκι με αυτά και αυτά τα χαρακτηριστικά". Θα μου πείτε αυτό είναι εν μέρη και δουλειά του μηχανολόγου όμως εμένα ποιος με προστατεύει απέναντι σε ένα μηχανολόγο που προωθεί προϊόντα συγκεκριμένη εταιρείας εις βάρος της τσέπης μου ή ακόμα και απέναντι σε ένα αδαή μηχανολόγο (γιατί υπάρχουν και αυτοί).

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    1. Ναι, μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον λέβητα πετρελαίου αλλά...
    • Θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε δοχείο αδρανείας (το οποίο θα έπρεπε να μπαίνει έτσι και αλλιώς) εύλογου μεγέθους ώστε να μπορεί να αποθηκεύει μέρος της θερμότητας.
    • Πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι θα πρέπει να ταιριάζει στην οικογένεια σας. Το τζάκι δεν έχει κουμπί, θέλει φροντίδα, ξύλα, καθάρισμα, κλπ. Τζάκι που δεν το καις, όση και τεχνολογία να έχει δεν αποδίδει.
    • Θα πρέπει να έχεις μια εναλλακτική έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που επειδή αρρώστησες, βαριέσε, κλπ. να μπορείς να ζεστάνεις το σπίτι με άλλο τρόπο, έστω και με αυξημένο κόστος για 1-2 μέρες.

4. Άνετα το τζάκι μπορεί να στηρίξει και το ΖΝΧ.

7. Δεν είναι φτηνό γιατί το τζάκι πρέπει να υποστηρίζεται και από ένα σωστό μηχανοστάσιο θέρμανσης και η σωστή μελέτη και εγκατάσταση έχουν κόστος. Όπως όλα επίσης εξαρτάται πάρα πολύ από τις δικές σας απαιτήσεις.

Με λίγα λόγια όλα γίνονται.. λεφτά να υπάρχουν!

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    Heraklion, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    33
    nyannaco, Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις λίγο ποιο συγκεκριμένος στο "...το τζάκι πρέπει να υποστηρίζεται και από ένα σωστό μηχανοστάσιο θέρμανσης...". Εννοείς ότι χρειάζεται κάποιος χώρος για επιπλέον μηχανήματα και εάν ναι ποια μηχανήματα είναι αυτά;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by kazas

nyannaco, Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις λίγο ποιο συγκεκριμένος στο "...το τζάκι πρέπει να υποστηρίζεται και από ένα σωστό μηχανοστάσιο θέρμανσης...". Εννοείς ότι χρειάζεται κάποιος χώρος για επιπλέον μηχανήματα και εάν ναι ποια μηχανήματα είναι αυτά;
    Πάνος

Νίκος

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ανάλογα με την λύση που θα διαλέξετε θα χρειαστείτε και τον ανάλογο χώρο και τα ανάλογα εξαρτήματα. Αν π.χ. διαλέξετε να μπει ένα δοχείο αδρανείας θα πρέπει να υπάρχει χώρος για αυτό τα αντλιοστάσια του, έναν ηλεκτρολογικό πίνακα, κλπ.

Αν θέλετε να έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε και ηλιακά ή λέβητα στο σύστημα επίσης θέλουν κάποιο χώρο.

Αν πάτε σε κάποια απλή λύση υπάρχουν κάποια κιτ τα οποία εντειχίζονται.

Έχει να κάνει πάντα με την λύση που θα διαλέξετε. Πρέπει να ζητήσετε από τον μηχανολόγο σας να σας πει τις επιλογές που έχετε και ένα περίπου κόστος υλοποίησης.

Δικαιώματα απάντησης