Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 6 από 6

Θέμα: Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού το καλοκαίρι

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3

Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού το καλοκαίρι

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καταρχήν να σας πω το ότι όσα έχω διαβάσει στο forum σας είναι το ζουμί από πολλά μηχανολογικά βιβλία που κυκλοφορούν. Είμαι πολύ καινούργια μηχανολόγος οπότε μπορεί ορισμένες ερωτήσεις μου να φανούν χαζές αλλά πρέπει να ξεκινήσω από κάπου.

Λοιπόν, έχω διαβάσει σε θέμα συζήτησής σας περί συλλεκτών, ότι για παραγωγή ΖΝΧ καθώς και λειτουργία ως υποβοηθιτική ενέργεια θέρμανσης ~ο,4% στον λέβητα πετρελαίου, έστω για ένα σπίτι 100 τετρ., απαιτούνται περίπου 20 τετρ. συλλέκτες. Ανεξάρτητα από το αν απαιτούνται για την συγκεκριμένη λειτουργία 10 τετρ. ή 20 τετρ. συλλεκτών κενού έχω την εξής απορία: Το καλοκαίρι που η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους ξεπερνά τους 300 βαθμούς τι γίνεται?

Από ότι έχω καταλάβει όταν η εγκατεστημένη επιφάνεια των συλλεκτών είναι μικρή το πρόβλημα είναι περιορισμένο μιας και το παραγώμενο νερό προορίζεται για ΖΝΧ, πάλι βέβαια με μια αναπόφευκτη σπατάλη ζεστού νερού (εννοώ ότι υπάρχει ζεστό νερό το οποίο "πετιέται"). Έχω ακούσει/διαβάσει μεθόδους προστασίας των ηλιακών συλλεκτών αλλά όλες αφορούν μικρη εγκατεστημένη ισχύ συλλεκτών.

Οπότε, όταν αναφέρετε στην συζήτησή σας, ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση σπιτιού και χρήσης είναι απαραίτητα 20 τετρ. συλλεκτών το καλοκαίρι όπως καταλαβαίνω θα "σκάσουν" μιας και για να εγκατασταθεί σύστημα μείωσης/αξομάλυνσης της θερμοκρασίας τους δεν συμφέρει. Εκτός, πάντα και ανα αναφερόμαστε σε ξενοδοχείο που το καλοκαίρι θέλει ΖΝΧ σε μεγάλη ποσότητα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Θώμη, αφού σε καλοσωρίσω στο forum, θα σου δώσω την απάντηση του αδαούς: πέρα από τα ό,ποια άλλα μέτρα προστασίας από την υπερθέρμανση (αυτοματισμός, ασφαλιστικά κλπ), το καλοκαίρι οι "περιττοί" συλλέκτες σκεπάζονται με αντανακλαστικό κάλυμμα ή σκιάζονται με κάποιο τρόπο, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η προσπίπτουσα ακτινοβολία (καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις).
    That said, που λένε και στο χωριό μου, σε προτρέπω να διαβάσεις ενδελεχώς το topic Ηλιακή Θέρμανση - Μύθος ή πραγματικότητα?, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Αν μετά επιμένεις στην ηλιακή υποβοήθηση, επανερχόμαστε.

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3
    Καλημέρα!!
    Λοιπόν, επειδή δουλεύω σε μια εταιρία η οποία θέλει να προωθήσει τους ηλιακούς συλλέκτες ως κομμάτι του τμήματος εξοινονόμησης ενέργειας κάθησα και έκανα μια μικρή έρευνα για να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα.
    Δυστηχώς τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ασχολήθηκα κυρίως με 2 μεγάλες εταιρίες, μια αμερικάνικη και μια γερμανική, τα αποτελέσματα όμως είναι συγκρίσιμα.
    Συμπεριλαμβανομένου έως και τον χαλκοσωλήνων που θα χρειαστεί μια τυπική διάταξη το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 10.500 ευρώ για την ακριβή γερμανική εταιρία ενώ για την αμερικάνικη στα 5.000 περίπου. Το πλέον απογοητευτικό, όμως είναι άλλο.
    Η παραπάνω επένδυση αφορά:
    1η εταιρία)την εγκατάσταση 8,5 m2 συλλεκτών κενού με ετήσια παραγωγή ενέργειας 3638.8 kwh και εξοικονόμηση χρημάτων 376,6 ευρώ το χρόνο ΠΕΡΊΠΟΥ.
    2η εταιρία) την εγκατάσταση 9,5 m2 συλλεκτών κενού με ετήσια παραγωγή ενέργειας 2551.3 kwh και εξοικονόμηση χρημάτων 264 ευρώ το χρόνο ΠΕΡΊΠΟΥ.

Η απόσβεση θα γίνει στο άπειρο. Μήπως δεν μεταφράζω καλά την ετήσια παραγωγή ενέργειας στο ποσό εξοικονόμησης??

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Χωρίς να επαληθεύσω τις πράξεις σου, αν θυμάμαι καλά το ίδιο συμπέρασμα είχε βγει και στο topic που αναφέρω παραπάνω.
    Επίσης, υποπτεύομαι ότι ο προϋπολογισμός σου δεν περιλαμβάνει τον σοφιστικέ αυτοματισμό που απαιτείται για να δουλέψει το σύστημα αποδοτικά, σωστά;

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3
    Απλα ήθελα να διαπιστώσω και μόνη μου πως γίνεται στην Ελλάδα η αποδοση να είναι τόσο μικρή.
    Συμπεριέλαβα και μια ενδεικτική τιμή 600 ευρώ για τον μηχανισμό που αναφέρεστε.
    Απορώ, όμως, όλες αυτές οι εταιρίες που εμπορεύονται τέτοιου είδους συστήματα εξοικονόμηση ενέργειας πως κινούνται..!! Τελοσπ,σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και θα ξαναεκμεταλλευτώ τις γνώσεις σας στο μέλλον!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by thomi
    Απορώ, όμως, όλες αυτές οι εταιρίες που εμπορεύονται τέτοιου είδους συστήματα εξοικονόμηση ενέργειας πως κινούνται..!!
    Προφανώς δεν πουλάνε μόνο αυτά

Νίκος

Δικαιώματα απάντησης