Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 15

Θέμα: ΤΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    THESSALONIKI, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

ΤΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα σε όλους,

είμαι καινούργιος στο forum και θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής:
    Εχω διαμέρισμα διαμπερές 40τμ καθαρά, σε πολυκατοικία 10 ετών, 1ος όρ. με πυλωτή από κάτω. Μέχρι πρόσφατα η θέρμανση ήταν πετρέλαιο με ωρομέτρηση. Αποφασίστηκε να καταργηθεί. Οι υπόλοιποι θα βάλουν Φυσικό Αέριο.
    Επειδή το σπίτι είναι πολύ μικρό, και διαμπερές (ένα δωμάτιο πίσω ένα wc στη μέση και σαλοκουζίνα μπροστά), θα ήθελα την γνώμη σας για άλλες πιθανές και οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης τόσο όσον αφορά στο κόστος εγκατάστασης όσο και στο κόστος λειτουργίας.

Σκέφτηκα εκτός από φυσικό αέριο:
    1) θερμοσυσσώρευση
    2) Κλιματισμό inverter

Το σπίτι μπορεί να κατοικηθεί τόσο από εργαζόμενο/φοιτητή όσο και από ηλικιωμένο. Συνεπώς δεν είναι σίγουρες οι ώρες παρουσίας στο χώρο των ενοίκων, αν δηλαδή θα είναι όλη την ημέρα ή μόνο μετά το μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ πολύ

Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
    Άλμπερτ Αϊνστάιν
    \"Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.\"
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Μεταξύ των δύο, οι θερμοσυσσωρευτές απορρίπτονται - αν υπάρχουν πια στην αγορά, είναι απαρχαιωμένη λύση. Τα κλιματιστικά είναι προτιμότερα, πολύ οικονομικότερα στη λειτουργία, και επιπλέον έχεις και ψύξη.
    Ομως, να έχεις υπόψη σου ότι η ποιότητα της θέρμανσης που προσφέρουν δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογη του καλοριφέρ... Πρώτον, δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία, όλη η θερμότητα μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αέρα, οπότε είναι λιγότερο "ευχάριστη" (μειωμένη θερμική άνεση). Και δεύτερον, η ξήρανση της ατμόσφαιρας που πορκαλούν, αλλά και η πιθανή συσσώρευση σκόνης και βακτηρίων, αν δεν είναι κανείς σχολαστικός με τον καθαρισμό τους, επιτείνουν και τυχόν προβλήματα υγείας (π.χ. άσθμα ή άλλα αναπνευστικά, πιθανόν και άλλα που δεν γνωρίζω). Επομένως ειδικά για ηλικιωμένους, είναι δυνητικά σοβαρό πρόβλημα.

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    THESSALONIKI, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4
    Σ' ευχαριστώ Νίκο,

Οπότε αποκλείοντας τον κλιματισμό και τη θερμοσυσσώρευση καταλήγουμε αναγκαστικα το φυσικό αέριο??
    Για το οποίο όμως, δυστυχώς έχω ακούσει εξίσου θετικα και αρνητικά σχόλια απο ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας. Και συγκεκριμένα συνάδελφος που άλλαξε από πετρέλαιο σε ΦΑ έφτασε να πληρώσει 300Ε το πρώτο μήνα γιατι έβαλε τον θερμοστάτη στους 22 βαθμούς για όλη την ημέρα.
    Συνεπως ένας ηλικιωμένος ένοικος θα πρέπει ή να κρυώνει ή να πεινάει??
    Δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση?
    Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος.....

"Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος."
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    quote:Originally posted by aspi

Σ' ευχαριστώ Νίκο,

Οπότε αποκλείοντας τον κλιματισμό και τη θερμοσυσσώρευση καταλήγουμε αναγκαστικα το φυσικό αέριο??
    Για το οποίο όμως, δυστυχώς έχω ακούσει εξίσου θετικα και αρνητικά σχόλια απο ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας. Και συγκεκριμένα συνάδελφος που άλλαξε από πετρέλαιο σε ΦΑ έφτασε να πληρώσει 300Ε το πρώτο μήνα γιατι έβαλε τον θερμοστάτη στους 22 βαθμούς για όλη την ημέρα.
    Συνεπως ένας ηλικιωμένος ένοικος θα πρέπει ή να κρυώνει ή να πεινάει??
    Δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση?
    Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος.....
    Δεν φταίει το φυσικό αέριο γιαυτό. Πολλές φορές οι παλιοί λέβητες πετρελαίου που είναι ακατάλληλοι για φυσικό αέριο, δεν αντικαθίστανται και έτσι τελικά μεγαλώνει η κατανάλωση σε σχέση με πρίν. Επίσης σπάνια οι εγκαταστάτες ενδιαφέρονται για την τελική κατανάλωση ώστε να κάνουν πραγματική μελέτη για την κάθε περίπτωση, και απλώς επιλέγουν εναν λέβητα μεγαλύτερο απο το άθροισμα της ονομαστικής απόδοσης των σωμάτων.

Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι ολη την ημέρα στην επιθυμητή θερμοκρασία και να μην τον ανοιγοκλείνουμε χειροκινητα (εκτός και αν λείπουμε πολλές ώρες απο το σπίτι οπότε χρειάζεται ενα χρονοπρόγραμμα που να διατηρεί μια χαμηλη θερμοκρασία αναμονής).

Τώρα υπάρχει και η περίπτωση ο φίλος σου να το άναβε μια-δυο ώρες με το πετρέλαιο και τις υπόλοιπες να κρύωνε, οπότε δεν μπορείς να συγκρίνεις με την περίπτωση να είναι μόνιμα αναμμένο, γιατί στην πρώτη περίπτωση έχεις ένα χώρο κυμαινόμενης θερμοκρασίας απο 17-22 και στη δεύτερη σταθερής.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by aspi

[blue]Οπότε αποκλείοντας τον κλιματισμό και τη θερμοσυσσώρευση καταλήγουμε αναγκαστικα το φυσικό αέριο??
    Ναι. Για διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν προσφέρονται λύσεις όπως ξυλολέβητας/pellets, γεωθερμία κλπ
    quote:Για το οποίο όμως, δυστυχώς έχω ακούσει εξίσου θετικα και αρνητικά σχόλια απο ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας. Και συγκεκριμένα συνάδελφος που άλλαξε από πετρέλαιο σε ΦΑ έφτασε να πληρώσει 300Ε το πρώτο μήνα γιατι έβαλε τον θερμοστάτη στους 22 βαθμούς για όλη την ημέρα.
    Γι'αυτό δεν φταίει βέβαια το αέριο, αλλά (α) η παραπληροφόρηση ή ελλειπής πληροφόρηση που τον έκανε να πιστέψει ότι το αέριο είναι τσάμπα, και (β) πιθανότατα η κακή εγκατάσταση ή/και λειτουργία (γιατί και τα €300 είναι μάλλον πολλά ακόμη και για το ΘΧ κολλημένο στους 22°C - μήπως ταυτόχρονα γινόταν και κατάχρηση αερισμού.
    Δεν είναι βέβαια τσάμπα το αέριο, είναι θεωρητικά περίπου 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο ανά KWh, πρακτικά ίσως η διαφορά είναι λίγο μικρότερη. Πέρα από τη διαφορά κόστους ανά KWh, κάνει μεγαλύτερη τη διαφορά στο κόστος λειτουργίας η αλλαγή σε αέριο (εφόσον η δουλειά γίνει σωστά) λόγω του αρκετά μεγαλύτερου βαθμού απόδοσης που επιτυγχάνεται σε σχέση με ένα παλαιό / κεντρικό σύστημα πετρελαίου.

Υ.Γ. Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το αέριο. Λέγεται (ημιεπίσημα) η ψαλίδα θα ανοίξει, και το θεωρητικό -20% θα γίνει -30%. Πόσο θα πάει το τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα ρωτήσω το Χορταρέα [B)]

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Dipoli, σωστός και γρρρρρρρρρρήγορος!

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Ετυχε..

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Καλο χειμώνα.
    Το καλοκαίρι εκτός απο το μεταδιδακτορικο μου σε καλαμαράκι-χταποδακι βρήκα χρόνο να δαβάσω αρκετα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το μέλλον ανήκει στο ηλεκτρικο ρεύμα. Μετα το 2020 τα ορυκτά καύσιμα θα είναι τελείωσ ασύμφρα. Αυτή είναι μια προσωπική εκτίμηση.
    Συνεπώς θα σου έλεγα να ζεστασθείς με ηλεκτρικό για να ετοιμάζεσαι για το μελλόν...
    Το ότι είμαι οπαδός του κλιματισμού είναι ξεκάθαρο και το έχω αναλύσει. Άν δε θές κλιματισμό δοκίμασε με θερμοπομπούς. Θέλεις και νυχτερινό τιμολόγιο σίγουρα για να μη γίνεις ευεργέτης της ΔΕΗ. Πρέπει να έχουμε σσστήματα που να θερμαίνουν το χώρο που είμαστε και όχι όλο το σπίτι με τον ίδιο ρυθμό.
    Μακάρι να υπήρχε μία λύση για όλεσ τισ περιπτώσεις....

Υ.Γ.Δεν νομίζω να κάνω διαφήμιση γιατι δεν το έχει άλλη εταιρεία.Εχετε δει το DAIKIN NEXURA; Νομίζω έιναι το απόλυτο. και το πιο ακριβό...

Μη βιαστείς.Ρώτα μάθε κάνε.

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    ... αντί για κλιματισμό, ήθελα να πώ αντλία θερμότητας.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2011
    Θέση
    THESSALONIKI, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση.
    Το "πρόβλημα" ήταν από την αρχή ο μικρός και εύκολος χώρος που πρέπει να θερμανθεί (40τμ διαμπερής σχεδόν ενιαίος).
    Μάλλον θα καταλήξω στον ηλεκτρισμό, μιας και είναι δοκιμασμένος από την υπόλοιπη οικογένεια εδώ και χρόνια με πραγματικά χαμηλότερο κόστος σε μικρούς χώρους.

να είστε καλά

Παρεπιπτόντως, ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχουν δύο τύποι θερμοσυσσωρευτών : οι ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ και οι ΣΤΑΤΙΚΟΙ.
    Μήπως ξέρει κανείς την διαφορά?

"Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος."
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

Δικαιώματα απάντησης