-
Νέο μέλος
Θέρμανση δύο σωμάτων καλοριφέρ με ταχυθερμαντήρα
Παιδιά γεια χαρά σε όλους. Θα ήθελα την γνώμη σας για κάποια πατέντα που σκέφτηκα. Θέλω να μου πείτε αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμή.
Αρχικά να σας πω ότι το σπίτι μου είναι διαμέρισμα ( σε ένα επίπεδο ) 150 τετραγωνικά και έχει προκύψει από την ένωση δύο ακριβώς ίδιων σπιτιών. Έχει λοιπόν δύο ανεξάρτητα κυκλώματα καλοριφέρ το οποία τροφοδοτούνται από έναν κοινό λέβητα. Ο λέβητας – καυστήρας ( πετρελαίου ) πάει για κατάργηση δεδομένου ότι αυτή την στιγμή το σπίτι το ζεσταίνω όλο με ενεργειακό τζάκι. Το μόνο πρόβλημα με το τζάκι είναι ότι η ζέστη δεν καταφέρνει να φτάσει στα παιδικά δωμάτια. Μέχρι πέρυσι το αντιμετώπιζα αυτό ανάβοντας τον λέβητα για να ζεστάνω ουσιαστικά δύο δωμάτια μόνο, με αποτέλεσμα να έχω πολύ μεγάλες απώλειες ( ο λέβητας είναι 80000 θερμίδες και προορίζονταν αρχικά να ζεστάνει τόσο το σπίτι μου όσο και δύο μαγαζιά που βρίσκονται από κάτω, τα οποία όμως τώρα δεν χρησιμοποιούν τον λέβητα ). Για να μην σας ζαλίζω άλλο περνάω στην ιδέα που σκέφτηκα.
Σκέφτηκα λοιπόν στο πίνακα κατανομής όπου φτάνουν οι σωληνώσεις από τα καλοριφέρ, να βάλω ( για τα δύο σώματα των παιδικών δωματίων ) ένα ταχυθέρμ ( οι συσκευές που μπαίνουν στην βρύση ή στο μπάνιο για να δίνουν άμεσα ζεστό νερό ). Ουσιαστικά θα μπει σε σειρά με κάποιον πολύ μικρό κυκλοφορητή και η τροφοδοσία του με ρεύμα θα ενεργοποιείται από τον θερμοστάτη χώρου. Το ταχυθέρμ που ήδη έχω είναι νομίζω 2000 βατ. Οδηγούμαι στην σκέψη αυτή για να μην έχω έξτρα όγκο στα δωμάτια από καλοριφέρ λαδιού ή άλλα θερμαντικά σώματα. Τι λέτε θα αποδώσει ή θα κάνω μια τρύπα στο νερό? Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να θερμανθούν επιλεκτικά μόνο αυτά τα δύο σώματα. Εννοείται ότι αποκλείετε η λύση να ζεστάνω τα σώματα με τον υπάρχοντα λέβητα-καυστήρα, γιατί όπως έχει αποδειχτεί έχω πολύ μεγάλες απώλειες ( ζεσταίνεται μεγάλη ποσότητα νερού η οποία κρυώνει όταν τα δύο δωμάτια πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία )
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων
-
Εξέχον μέλος
Οχι, φίλε μου, δεν γίνεται, για μια σειρά από λόγους. Ενδεικτικά, αλλά όχι εξαντλητικά:
Ο ταχυθερμαντήρας είναι ανοιχτού κυκλώματος (συνεχούς ροής) συσκευή, και όχι κατασκευασμένος για να λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα υπό πίεση. Επίσης δεν έχει καθόλου μάζα περιεχομένου νερού ή λέβητα, που σημαίνει ότι ζεσταίνεται και κρυώνει άμεσα... πολύ θετικό για ταχυθερμαντήρα, καθόλου όμως για τη θέρμανση (το απότομο κρύωμα, εκτός από δυσάρεστο, καταπονεί πολύ και τα μέταλλα).
Ας υποθέσουμε ότι κάνεις αυτό που σκέπτεσαι, όχι με τον ταχυθερμαντήρα, αλλά με ένα κανονικό ηλεκτρικό λεβητάκι, που είναι φτιαγμένο γι'αυτή τη δουλειά. Θα χρειαστείς, εκτός από το λέβητα, βαλβίδα ασφαλείας, δοχείο διαστολής, παροχή / αυτόματο πλήρωσης, κυκλοφορητή, και βέβαια, σημαντικές υδραυλικές παρεμβάσεις. Ενα όχι ευκαταφρόνητο κόστος, αυτές ειδικά τις εποχές, και αυτά μόνο για αρχή, γιατί μετά θα έχεις και το κόστος λειτουργίας εσαεί.
Σαν εναλλακτική, δες την περίπτωση δύο αξιοπρεπών κλιματιστικών, με συγκρίσιμο ή μικρότερο κόστος απόκτησης, και περίπου 3 φορές μικρότερο κόστος λειτουργίας, χώρια που θα έχεις και την ψύξη το καλοκαίρι. Για μένα, η μόνη ρεαλιστική λύση.
Νίκος
-
Νέο μέλος
Νίκο σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Έχεις άποψη ανάμεσα στο inverter ή το κλασικό κλιματιστικό ?
Μήπως δύο άπλά καλοριφέρ που μπαίνουν στο ρεύμα δώσουν λύση?
Οι ανάγκες για θέρμανση στα δωμάτια δεν είναι τεράστιες και εξηγώ τι εννοώ. Με την λειτουργία του τζακιού το μισό και παραπάνω σπίτι είναι γύρω στους 24-26 βαθμούς, ενώ στα δύο παιδικά δωμάτια δύσκολα πάω πάνω από τους 19-20. Θέλω λοιπόν κάτι που να μου ζεσταίνει τα δωμάτια κυρίως από το μεσημέρι και μετά.Ουσιαστικά θέλω μια θερμοκρασία 2-3 βαθμούς παραπάνω από αυτή που έχουν μόνο από το τζάκι. Με λίγα λόγια θέλω το 18-19 να γίνει 21-22 . Οι θερμοκρασίες στην περιοχή που μένω σπάνια πέφτουν κάτω από το μηδέν.
Και κάτι τελευταίο και ίσως χαζό.
Μπορώ μόνο τα δύο υφιστάμενα σώματα καλοριφέρ των δωματίων να τα ζεστάνω με μικρή ( αν υπάρχει ) αντλία θερμότητας
-
Εξέχον μέλος
Τα υφιστάμενα σώματα ξέχασέ τα, ό,τι και να κάνεις για να τα αξιοποιήσεις χρειάζεσαι μία πλήρη - έστω και σε μικρή κλίμακα - εγκατάσταση.
Μεταξύ κλιματιστικών και ηλεκτρικών καλοριφέρ, τα δεύτερα έχουν τουλάχιστο το τριπλάσιο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα πρώτα. Βέβαια με τις συνθήκες που περιγράφεις, πιθανόν να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποσβέσεις με τη διαφορά της κατανάλωσης το παραπάνω κόστος αγοράς (και εγτκατάστασης) των κλιματιστικών, οπότε δεν θα το απέρριπτα.
Μεταξύ inverter και μη κλιματιστικών, τα πρώτα έχουν χαμηλότερη σχετικά κατανάλωση, και αξίζει να τα πληρώσεις για "βαριά" χρήση. Με περιστασιακή χρήση είναι αμφίβολο αν θα αποσβέσεις τη διαφορά της τιμής (είναι αρκετά ακριβότερα από τα απλά).
Νίκος
-
Εξέχον μέλος
Ψάξε στο ιντερνετ για σώματα τύπου πετσετοκρεμαστρας με ενσωματομένη αντίσταση και θερμοστατη.
http://udravlikos.gr
-
Εξέχον μέλος
Η καλύτερη λύση είναι το κλιματιστικό που ούτως ή άλλως θα σου χρειαστεί και το καλοκαίρι. Αν δεν θέλεις για κάποιο λόγο να πας σε αυτή τη λύση τότε αφαίρεσε τα παλιά σώματα για να μη σου πιάνουν χώρο και αγόρασε δύο κονβέκτορες.
I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
Δικαιώματα απάντησης