Ποιον λέβητα έχεις επιλέξει;
Για να βάλεις 3 κυκλοφορητές θα πρέπει να βάλεις μίκτη. Διάβασε στο φόρουμ για μίκτες— διαχωριστές κυκλομάτων.
http://udravlikos.gr
Γρηγόρη, όπως μάλλον θα έχεις καταλάβει δεν θελω και πολυ, για να μην σου πω ότι ήδη είμαι σε αναμενα καρβουνα.quote:Για μένα έχει ενδιαφέρον...
Και ξέρεις γιατί;
Γιατί θα σε πωρώσω...
Η εντύπωση που είχα ήταν ότι θα πηγαίναμε σε 3 μικρα κυκλοφορητακια, ένα ανα επίπεδο, εκτός και αν βάλω ένα μεγαλύτερο σε σειρά με τον κυκλοφορητή του επιτοιχου. Ο κυκλοφορητής του λέβητα που βρήκα, δεν είναι είναι inverter και είχα την εντύπωση ότι για να δουλέψουν σωστά οι θερμοστατικές θέλει inverter. Επίσης το manual της συσκευής που βρήκα δεν γράφει τίποτα για τον κυκλοφορητή.quote:Αυτό που θέλεις να κάνεις δεν είναι εύκολο.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί θέλεις να το πετύχεις με το κυκλοφορητάκι του επίτοιχου...
Για αυτό εγώ θα σου δώσω τροφή....
Ψάξε να βρεις τις δυνατότητες έχει το κυκλοφορητάκι του επίτοιχου...
Θα παίξω με τα σώματα και φαντάζομαι αυτο που ψάχνω είναι η συνολική παροχή ανα επίπεδο αλλά και η ξεχωριστή ανά σώμα. Φανταζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να υπολογιστούν οι σωστές διατομές, αλλά ας το πάμε βήμα βήμα.quote:Ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς ξανά την σελίδα του καπετάνιου και πλην του άρθρου που διάβασες για την εξισορρόπηση να παίξεις και με τα σώματα... με internet explorer
Γιώργος
Ποιον λέβητα έχεις επιλέξει;
Για να βάλεις 3 κυκλοφορητές θα πρέπει να βάλεις μίκτη. Διάβασε στο φόρουμ για μίκτες— διαχωριστές κυκλομάτων.
Τον Genus 35KW της ARISTON σκέφτομαι.
Όσον αφορα τον μίκτη που λες χωρις να έχω διαβασει πολλά για μίκτες, ειχα την εντυπωση ότι δεν χρειαζεται, τουλαχιστον από όσα διάβασα στο topic για το μεταμοντέρνο δίκυο. Εκτός αν η πειραματική εφαρμογή του έδειξε ότι χρειάζεται.
Σε κάθε περιπτωση ας προχωρήσω βήμα βήμα. Αν ύπαρχουν σχόλια για το λέβητα θα με βοηθουσαν πολυ.
Γιώργος
Χωρίς μίκτη δεν γίνεται....
Ακόμα και ο μεταμοντέρνος καπετάνιος μίκτη έβαλε σε παρόμοια περίπτωση...
Μετα απο αρκετο διαβασμα και υπολογισμους επιστρεφω με περισσοτερες απορίες.
Έχω υπολογίσει τα σωματα με βάση τις θερμικές απώλειες και τις θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής του νερού. Επίσης έχω υπολογίσει και τη διαμετρο των σωληνώσεων. Από εδω και πέρα είναι που αρχίζουν οι απορίες μου και θα προσπαθήσω να τις βάλω σε μία λογικη σειρα.
1. Έχω υπολογίσει τις διατομές των πλαστικών σωλήνων (θα μπουν μετά τους συλλέκτες) με την λογικη ότι η πτώση πίεσης δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 mmΗ2Ο/m και ότι η ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,7 m/s. Σε κάποια μικρά σώματα όμως η ταχύτητα παιρνει πολύ μικρές τιμές. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση συνδέουμε δύο μικρα σώματα στη σειρά, όπως διάβασα σε κάποιο άλλο topic ή υπάρχει κάποια άλλη λύση;
2. Δέν έχω υπολογίσει την πτώση πίεσης στα διάφορα εξαρτήματα δηλαδη τις θερμοστατικές βαλβίδες, τους συλλέκτες, και οποιαδήποτε άλλα εξαρτηματα χρειαζεται να μπουν. Έχω βρεί διάφορους πίνακες για τον υπολογισμό αλλά δεν μπορω να πω ότι εβγαλα ακρη. Αν υπάρχουν κάποια link για να με βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα θα ήταν πολύ χρήσιμα.
3. Δέν έχω υπολογίσει τις θερμικές απώλειες των σωλήνων. Υπάρχει κάποιος τύπος που να τις υπολογίζει(φαντάζομαι ανάλογα με το μήκος);
4. Στον υπολογισμό των απωλειων πίεσης των σωλήνων έχει διαφορά αν αυτοί είναι οριζόντιοι και αν είναι κατακόρυφοι. Αν ναι θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες κατευθύνσεις;
5. Έχω υπολογίσει ότι κάθε επίπεδο χρειάζεται παροχή περίπου 650 l/h. Ανατρέχοντας σε πίνακες για σωλήνες πολυστρωματικούς αλουμινίου αλλά και χαλκού είδα ότι η εσωτερική διατομή που χρειάζεται για κάθε επίπεδο είναι περίπου 20mm. Οταν φτάσουμε βεβαια στην κεντρική σωλήνα που θα φευγει από τον λέβητα με συνολική παροχή 2000 l/h θα χρειαστω σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 40mm, ενώ η έξοδος του λέβητα είναι 3/4'' δηλαδή αν δεν κάνω λάθος 20mm. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να βάλω μια μουφα για να μεγαλώσει η διάμετρος. Αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα;
6. Με βάση το γεγονός ότι στους συλλέκτες θα υπάρχουν βαλβίδες εξισσορόπησης, αν προσθέσουμε αντίσταση σε κάποιον κλάδο απο την βαλβίδα του, δεν θα αλλάξει η παροχή και η ταχύτητα από τις αρχικά υπολογισμένες; Αν ναι υπάρχει κάποιος τύπος που να τις συνδέει;
7. Το βασικότερο ίσως από όλα. Για να υπολογιστεί το μανομετρικό, πέρα από τις απώλειες πίεσης πρέπει να υπολογιστεί και το ΄υψος του δυσμενέστερου κλάδου. Αν ύπαρχει οποιάδήποτε βοήθεια για τον υπολογισμό του μανομετρικού θα είναι ιδιαιτέρως ευπροσδεκτη.
Έχω και άλλες απορίες σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί το σύστημα όταν θα προστεθεί η αντιστάθμιση καθότι αυτή θα αλλάζει την θερμοκρασία προσαγωγής και άρα την θερμική απόδοση των σωμάτων, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι σε επόμενο στάδιο.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις σας.
Γιώργος
Οι σωλήνες έχουν μόνωση, οπότε οι απώλειές τους θεωρούνται αμελητέες σε σχέση με την ισχύ του συστήματος, και μένουν εκτός υπολογισμού.quote:Originally posted by crazy1van1.
3. Δέν έχω υπολογίσει τις θερμικές απώλειες των σωλήνων. Υπάρχει κάποιος τύπος που να τις υπολογίζει(φαντάζομαι ανάλογα με το μήκος);
Καμία διαφορά. Θέμα στατικής πίεσης δεν υφίσταται, γιατί κάθε σωλήνας είναι τμήμα ενός βρόχου, οπότε η στατική πίεση π.χ. της προσαγωγής, εξισορροπείται από την αντίστοιχη της επιστροφής.quote:4. Στον υπολογισμό των απωλειων πίεσης των σωλήνων έχει διαφορά αν αυτοί είναι οριζόντιοι και αν είναι κατακόρυφοι. Αν ναι θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες κατευθύνσεις;
Πώς βγάζεις τα 40mm; Εγώ με 25mm εσωτερική διάμετρο υπολογίζω ταχύτητα ~0.75m/sec, πολύ λογική για στήλη.quote:5. Έχω υπολογίσει ότι κάθε επίπεδο χρειάζεται παροχή περίπου 650 l/h. Ανατρέχοντας σε πίνακες για σωλήνες πολυστρωματικούς αλουμινίου αλλά και χαλκού είδα ότι η εσωτερική διατομή που χρειάζεται για κάθε επίπεδο είναι περίπου 20mm. Οταν φτάσουμε βεβαια στην κεντρική σωλήνα που θα φευγει από τον λέβητα με συνολική παροχή 2000 l/h θα χρειαστω σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 40mm, ενώ η έξοδος του λέβητα είναι 3/4'' δηλαδή αν δεν κάνω λάθος 20mm. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να βάλω μια μουφα για να μεγαλώσει η διάμετρος. Αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα;
Μην μπερδεύεις το μανομετρικό του κυκλοφορητή με το στατικό ύψος, δες το σχόλιο στο ερώτημα 4.quote:7. Το βασικότερο ίσως από όλα. Για να υπολογιστεί το μανομετρικό, πέρα από τις απώλειες πίεσης πρέπει να υπολογιστεί και το ΄υψος του δυσμενέστερου κλάδου. Αν ύπαρχει οποιάδήποτε βοήθεια για τον υπολογισμό του μανομετρικού θα είναι ιδιαιτέρως ευπροσδεκτη.
Κι αν έγραψα και καμιά μπούρδα, διορθώστε με!
Νίκος
Καλησπέρα και πάλι,
Για τα ερωτηματα 3,4,7 νομίζω ότι έχω καλυφθεί. Όποτε πρέπει να υπολογίσω τις αντιστάσεις για όλα τα ενδιάμεσα εξαρτήματα ώστε να καταλήξω στο μανομετρικό. Το θέμα είναι εκτός από το ότι πρέπει να βρω κάπου τους πίνακες για τα εξαρτήματα, ότι υποθέτω πως πρέπει να υολογίσω και τις γώνιες που θα έχουν οι σωλήνες, τις γωνίες στους συλλέκτες και πιθανώς και άλλα εξαρτήματα που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό.
Όσον αφορα το ερώτημα 5, βρήκα τα χαρακτηρηστικά ενός συγκεκριμένου σωλήνα πολυστρωματικού αλουμινίου σε αυτό το link
http://www.interplast.gr/Downloads/AquaPlus/23.pdf
η παροχη 2000 l/h αντιστοιχεί σε 0,55 l/s και ανατρέχοντας στον πίνακα για να έχω ταχύτητα μικρότερη από 1 m/s στους 80 C χρείαζομαι εσωτερική διατομή μεταξύ 33 και 42 mm. Όποτε το ερώτημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο λεβητας έχει διατομη 20mm παραμένει.
Όσον αφορά το ερώτημα 6 και έχοντας στο μυαλό μου ότι αν σε εναν κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα προσθέσω μία αντίσταση αυτό θα έχει συνεπεια την πτώση του ρεύματος, όταν η τάση παραμένη σταθερή, υποθέτω ότι αν προσθέσω πτώση πίεσης σε ένα κλειστό υδραυλικό κύκλωμα, για να διατηρηθεί σταθερή η παροχή θα πρέπει να αλλάξει η ταχύτητα του ρευστού. Υπάρχει κάποιος τύπος που να συνδέει αυτά τα μεγέθη, ανάλογος ας πούμε με τον νόμο του Ohm.
Και αν όντως αλλάζει η ταχύτητα, θα πρέπει να ξαναυπολογίσω την διάμετρο του αγωγού; ή θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο;
Ευχαριστώ
Γιώργος
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το μεταμοντέρνο σύστημα αυτονομίας και ανεξαρτησίας που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μέσα στο forum αυτό και που στην ουσία είναι ένα υδραυλικό μοντέλο ενεργειακής κατανομής, είναι γέννημα της βασικής ομάδας των συντακτών αυτού του forum συμπεριλαμβανομένου και του λογιστή. Μπορεί μεν να το ξεκίνησα εγώ ο ίδιος και ίσως να έγραψα τα περισσότερα αλλά όλα αυτά που γράφτηκαν προέκυψαν από τους προβληματισμούς όλων των μελών αυτής της ομάδας. Από τον πλέον ανήσυχο Γρηγόρη που μας θέτει τα θέματα κατά ριπάς έως και αυτόν ακόμα τον λογιστή που έχει ιδιαίτερες μηχανολογικές ανησυχίες. Το θεωρώ όσο το «επισκέπτομαι» πράγματι το σύστημα του μέλλοντος! Απλά δεν είμαστε Γερμανία ή Σουηδία ώστε με τα καταπληκτικά μας εργαστήρια να το είχαμε επιβάλλει παγκοσμίως. Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά είναι ότι οι νέοι μηχανολόγοι μας το βλέπουν, το διαβάζουν και πολύ θα ήθελαν να το εφαρμόσουν.quote:Originally posted by gregori
Χωρίς μίκτη δεν γίνεται....
Ακόμα και ο μεταμοντέρνος καπετάνιος μίκτη έβαλε σε παρόμοια περίπτωση...
Μας στεναχωρεί ιδιαίτερα (εμάς των πέντε με έξη συντακτών των βασικών άρθρων του φόρουμ αυτού) ότι πέραν των απόψεών μας δεν μπορούμε, μας είναι αδύνατο δηλαδή, να διδάξουμε αυτά που γράφουμε και λέμε για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαστε καθηγητές. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή! Μέσα από τις σελίδες αυτού του φόρουμ, μπορούμε να συμβουλεύσουμε, να προτείνουμε, να υποδείξουμε, αλλά όχι να διδάξουμε. Αυτή τη δουλειά την κάνουν άλλοι στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
Όσον αφορά την βιβλιογραφία:
Χαίρε βάθος αμέτρητο! Δίχως να θέλω να πω τίποτα άλλο από αυτό που κυριολεκτικά λέει αυτή η φράση! Είναι Βάθος, είναι και Αμέτρητο! Τόσο που αφιερώνεις ολόκληρες ζωές για να μάθεις π.χ. την ρευστομηχανική! Αλλά να την μάθεις! Όχι να την ξεπεράσεις! Δηλαδή μέσα από τις σελίδες που μελέτησες να μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου όπως ακριβώς το παιδάκι που μπουσουλάει και κάποια στιγμή στέκεται στα πόδια του! Μετά τρέχει! Ποιος να το πιάσει! Αυτή η στιγμή έρχεται μετά από προσπάθεια και στην κατάλληλη ηλικία! Όσο και να το πιάνουν από το χεράκι οι γονείς ...δεν λέει! Η στιγμή θα είναι εκείνη που εκείνο το ίδιο θα νοιώσει ότι στέκεται και άρα τρέχει.
Τι να σου προτείνουμε ως κατάλληλη βιβλιογραφία φίλε crazy1van! Με τρεις ή τέσσερις προτάσεις γέμισες με 2535 σελίδες! Και θα σου πω την αποψή μου που μέσα ίσως βρίσκεται το «κλειδί»
Στα χρόνια τα δικά μου δεν υπήρχε πληροφόρηση. Οι περισσότερες σημειώσεις των καθηγητών έμοιαζαν με μανιφέστα παρά με επιστημονικά συγγράματα. Έπρεπε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά μονάχοι μας. Κάτι ASHRAE και κάτι Handbooks που βλέπαμε στον Ελευθερουδάκη (στη Βουλής) ήταν κάτι δολάρια που μόλις τ' ακούγαμε ζαλιζόμασταν! Έπρπεπε κάτι άλλο να σκεφθούμε. Έλληνες γαρ καθώς είμασταν μιμηθήκαμε τους παππούδες μας. Αν δεν μπορείς να αποδείξεις κάτι με τον κλασσικό τρόπο της υπόθεσης, της ανάλυσης και επομενως της απόδειξης, πας με τον τρόπο τον αντίστροφο ήτοι του καθαρισμού του πεδίου από τα άτοπα που σίγουρα δεν ισχύουν οπότε θα έχεις να αντιμετωπίσεις λιγοστές πλέον και συγκεκριμένες περιπτώσεις που μέσα από αυτές θα βρεις ομοιότητες. Άπό εκεί και μετά τα συμπεράσματα θα βγαίνουν πολύ γρήγορα. Αλλά η ωφέλεια που θα έχεις δεν είναι μόνο αυτή. Έχοντας κάνει όλα αυτά ήδη έχεις «ανεβάσει στροφές» οπότε οι «ανηφόρες» σου φαίνονται ιδιαίτερα εύκολες.
Όλα αυτά όμως για να γίνουν δεν γίνονται με μοναδικό γνώμονα «φτιάχνω το σπίτι μου». Υπάρχει μία ακατανίκητη δύναμη που σε σπρώχνει εντελώς ανεξάρτητα από την ωφέλεια που θα έχεις με το να φτιάξεις κάτι δικό σου που να το χρησιμοποιείς. Μάλλον θα έλεγα ότι σε τέτοιες φάσεις «δεν φτιάχνεις τίποτα για το σπίτι». Μάλλον το «παρατάς» το σπίτι σου (και το γράφω με φόβο μη πα και το διαβάσει η γυναίκα μου διότι όπως και να το κάνουμε είναι μια ομολογία).
Και εν κατακλείδι:
1. Αν θες να φτιάξεις το σπίτι σου, θα το εμπιστεθείς σε ...μηχανολόγο όπως κι εγώ το ίδιο θα κάνω αν θέλω να φτιάξω πυρασφάλεια που δεν έχω ασχοληθεί καν με το αντικείμενο. Κι εγώ σε ...μηχανολόγο θα πάω. Μάλιστα αν έχεις τέτοιες απαιτήσεις του να κάνεις μία δουλειά που να ξεφεύγει του σωρού και να είναι: μελετημένη, εξισορροπημένη, ρυθμισμένη κοκ. με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας να είναι κατά πολύ κάτω του μέσου όρου τότε πρέπει να ψάξεις καλά.
2. Αν αποζητάς, και όντως «καίγεσαι», την Γνώση, τότε αυτή η περίεργη και πανέμορφη λάγνα «γυναίκα» δεν θα σου κάνει την χάρη να σε πλησιάσει τώρα ώστε κατά κάποιο τρόπο να την χρησιμοποιήσεις για το σπίτι σου. Θα σε πλησιάσει κάτι ανύποπτες στιγμές που θα νοιώθεις ζαβλακωμένος πάνω από τα αμέτρητα χαρτιά σου με τις σημειώσεις σου. Και πίστεψέ με, η ενασχόληση μαζί της είναι σκέτος παράδεισος! Και εκτός αυτού έχε υπ' όψη σου ότι είναι και πιστή!
Υ.Σ.
1. Μεταμοντένο δίχως διαχωριστή ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Θα έλεγα ότι συσκευή υγραερίου που τροφοδοτεί πάνω από μία αυτονομία πρέπει να λειτουργεί με διαχωριστή. Αλλά ακόμα και σε μία αυτονομία πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς το κυκλοφορητάκι της συσκευής ως προς τις δυνατότητες που έχει, καθώς και οι απαιτήσεις του συστήματος. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί το κυκλοφορητάκι της συσκευής είτε από πλευράς ροής, είτε από πλευράς μανομετρικού.
2. Φίλε crazy1van αν για 2 m³/h θέλαμε σωλήνα Φ35 ή Φ42 τότε τι θα κάναμε στα 6 m³/h;
Βάζοντας μεγαλύτερες διατομές σήμερα έχεις τα παρακάτω μειονεκτήματα:
2.1. Οικονομικό πρόβλημα. Άλλο να αγοράζεις 1 μέτρο Φ42 και άλλο 1 μέτρο Φ28 που είναι και η σωστή διατομή. Και με εξαρτήματα παρακαλώ. Σήμερα ο χαλκός παράτησε τα μέχρις τώρα φιλαράκια του, τον τσίγκο και τον τενεκέ και έβαλε πλώρη για ανώτερα, γιατί όχι και ευγενή, μέταλλα και έπαψε πλέον να παίζει τον φτωχοδιάβολο των μετάλλων.
2.2. Ενεργειακές απώλειες. Άλλο να θερμαίνεις 1 μέτρο Φ42 και άλλο 1 μέτρο Φ28. Επίσης άλλες απώλειες έχεις από 1 μέτρο Φ42 και άλλες από 1 μέτρο Φ28.
2.3. Βάρος και κατασκευαστικές δυσκολίες, κολλήματα κλπ που διαφέρουν στο Φ42 με Φ28 άρδην.
2.4. Διάβασε εδώ κριτήρια επιλογής σωλήνων.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Καλημέρα καπετάνιε,
Έχοντας διαβάσει αρκετά topic στο forum χαιρομαι ιδιαιτερα που πηρα μια απαντηση και απο σενα για το προβλημα μου.
Οφείλω να ομολογήσω οτι συμφωνω στα περισσότερα από αυτά που γράφεις και ιδιαιτερα στο θέμα της γνωσης. Αλλωστε η κινηση ρευστων είναι ενας πολυ δυσκολος τομεας της μηχανικης, τόσο που ακομα και ο Μαντλεμπορντ (ενας από τους πρωτους επιστημονες που ασχοληθηκαν με την θεωρία του χαους) λιγο πριν πεθανει ειχε πει οτι οταν συναντησω τον θεο το πρωτο πραγμα που θα τον ρωτησω ειναι να μου εξηγησει την κινηση των ρευστων.
Επισης πρεπει να πω οτι καταλαβαινω και την θεση ολων οσων ασχολουνται με αυτο το forum. Το οτι δηλαδη μπαινουν διαφοροι εδω και ρωτανε πραγματα για τα οποια πιθανως να υπαρχουν ηδη οι απαντησεις σε άλλα topic (ελπιζω οτι δεν ανηκω σε αυτην την κατηγορία), καθως στο παρελθον ημουνα πολυ ενεργο μερος ενος forum που ειχε να κανει με τις τεχνολογιες ασυρματων δικτύων υπολογιστών.
Απο την αλλη μερια, βρισκομαι σε μια οχι πολυ ευκολη θεση, καθως για να καταφερω να φτιαξω αυτο το σπιτι (με βαση τα οικονομικα μου) θα πρεπει να κατασκευασω πολλα πραγματα μονος μου και δυστυχως δεν εχω την πολυτελεια να πληρωσω καποιον συναδερφο μηχανολογο για μια τοσο ειδικη μελέτη, προσδοκοντας σε ενα αποτέλεσμα που ειναι μαλλον αμφιβολο. Και το λεω αυτο χωρις να εχω καμια διαθεση να προσβαλω κανεναν συναδερφο, απλα σκεφτομενος ότι όταν σχεδον το συνολο των μελετων που εκπονουνται σε σχεση με τα μηχανολογικα εχουν ως στοχο να περασουν απο την πολεοδομια, είναι πολυ δυσκολο για καποιον που δουλευει με αυτη την λογικη να μπει στο τριπακι να κανει κατι το ιδιαιτερο.
Ο βασικότερος όμως λόγος που θέλω να το κάνω μόνος μου είναι ο πειραματισμός και η δυνατοτητα που θα μου δωσει αυτος να μπορω να λυνω τα προβληματα που τυχον δημιουργηθούν στο μέλλον. Επίσης ενας άλλος στόχος μου είναι να κάνω το συστημα αναβαθμίσιμο (να μπορω δηλαδη σε οποιαδήποτε στιγμή να προσθέσω λειτουργικότητα, όπως για παραδειγμα ηλιακη υποβοηθηση με ένα μποιλερ από το οποίο θα περναει το νερό της θέρμανσης ένω στο δευτερο κυκλωμα του μποιλερ θα κυκλοφορεί το νερο του ηλιακου θερμοσίφωνα, ή να μπορω να προσθέσω αυτοματισμους, κάτι για το οποίο θα υπάρχει υποδομή από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση που μελεταω και θα εγκαταστήσω).
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η επέκταση των γνώσεων μου στον μηχανολογικό τομέα μπορεί να μου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, μιας και καλως η κακως έχω το δικαίωμα να υπογράφω τετοιες μελέτες, οπότε η κατασκευη του σπιτιού μου είναι μια πρωτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσω επιπλέον γνώσεις.
Ο λόγος λοιπόν που απευθύνθηκα σε αυτο το forum είναι ότι ειδα πως υπάρχει διάθεση για μετάδοση της γνώσης.
Έχοντας κάποιο χρόνο στη διάθεση μου μέχρι την κατασκευη των υδραυλικών τμηματων της κατασκευης θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορω μόνος μου και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορουσατε να μου προσφέρετε, έχοντας την γνώση ότι δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα, αλλά και την ελπίδα ότι ο σχεδιασμός που θα γίνει θα μου δίνει την δυνατότητα για βελτιώσεις.
Στο θέμα του κυκλοφορητη που αναφέρεις στο υστερογραφό σου, αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι θα έχω κάποια σωματα χωρις θερμοστατικές κεφαλες και ο κυκλοφορητης του επιτοιχου θα καλύπτει τις αναγκες αυτών των σωμάτων. Ο δευτερος κυκλοφορητης που προφανως θα μπει σε σειρα θα είναι Inverter και ο ρολος του θα είναι να δίνει την extra ροη που θα χρειάζεται για τα υπόλοιπα σωματα.
Στο σημείο που βρίσκομαι τώρα θα ηθελα αν ειναι ευκολο και αν υπάρχει, έναν τύπο που να συνδέει την παροχή με την πτώση πίεσης και την ταχύτητα του νερού ώστε να μπορω να υπολογίσω καλύτερα τις σωληνώσεις για κάθε σωμά (το ψαξιμο που έκανα μεχρι τωρα δεν με εχει βοηθήσει στο να βρω έναν τέτοιο τύπο). Επίσης δεν μπορεσα να βρώ την πτωση πίεσης που προκύπτει στους συλλέκτες (μπορω να θεωρήσω ότι είναι γωνία 90 μοιρων, αλλά και το πως ακριβώς να υπολογίσω την πτώση πίεσης σε σωλήνες πολυαιθιλενίου οι οποίοι δεν θα έχουν τις γωνίες που έχει ο χαλκός, αλλά φαντάζομαι μια ορθή γωνία απο τον συλλέκτη στο πάτωμα, μια ορθή γωνία από το πάτωμα στον τοιχο που θα κρεμαστεί το σώμα και αρκετές αμβλίες γωνίες στην διαδρομή τους στο πάτωμα.
Οποιαδήποτε βοηθεια μπορείται να μου δώσετε θα είναι ιδιαιτέρως ευπροσδεκτη.
Ευχαριστώ
Γιώργος
[u]Αυστηρότατη σειρά:
1. Υπολόγισε πρώτα τις θερμίδες που θέλεις να αποδίδουν τα Θ.Σ που θα βάλεις.
2. Επέλεξε τύπους σωμάτων που θέλεις να βάλεις καθώς ύψη, πάχη και μέγιστα πλάτη ανά τοποθετημένο σώμα. Κάθε τοποθετημένο σώμα θα φέρει και την μέγιστη ισχύ που θα πρέπει να έχει.
3. Επέλεξε μέγιστη θερμοκρασία νερού εισόδου στο 1° σώμα και στο 100% της ισχύος του συστήματος.
4. Με την επιλογή των Θ.Σ. (με την τοποθέτηση αυτών) έχουμε στα χέρια μας την παροχή των κυκλωμάτων και συνεπώς όλου του συστήματος. Τότε θα πάρουν αμπάριζα οι κυκλοφορητές κ.ο.κ.
Φθάσε ως το 3 και μετά θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε αφού πρώτα ρίξεις το διάβασμα της ζωής σου.
Αν εξακολουθήσεις να έχεις όρεξη και διαθέσιμο χρόνο εμείς θα σε πηγαίνουμε παρακάτω! Κανένα πρόβλημα! It's up to you! Που λέει και μια ελληνική παροιμία (τελευταία την ακούω συνεχώς από δω κι από κει γι' αυτό έχω πιστέψει ότι είναι ελληνική). Η πτώση πίεσης στους συλλέκτες ή στην καμπύλη του βρόγχου βρίσκονται φίλε Γιώργο αρκετά κεφάλαια παρακάτω.
Προχώρα...
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου