Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 22

Θέμα: Μετατροπή κεντρικής σε αυτόνομη ανά δωμάτιο

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    8

Μετατροπή κεντρικής σε αυτόνομη ανά δωμάτιο

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα σε όλους.

Σκέφτομαι ένα μικρό project για το σπίτι μου Μένω σε μια τριώροφη μονοκατοικία 220τμ. η οποία έχει σχεδιαστεί με ενιαία κεντρική θέρμανση. Μιας και στο σπίτι αυτό μένουμε προς το παρόν μόνο εγώ και η γυναίκα μου, προφανώς δε χρησιμοποιούμε όλους τους χώρους του κάθε μέρα. Ειδικά το υπόγειο, μπορεί να μην το χρησιμοποιήσουμε και καθόλου μέσα σε όλη την εβδομάδα. Επομένως θα ήθελα να κάνω μια "παρέμβαση" ώστε και να μειώσω το κόστος για τη θέρμανση αλλά και να μπορώ να έχω πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας στον κάθε χώρο.

Αυτά που θα ήθελα είναι (συγνώμη αν η ορολογία μου είναι λάθος, δεν είμαι του επαγγέλματος ) :
    - Προσαρμογή στο κάθε σώμα ηλεκτροβάνας που να επικοινωνεί με κάποια κεντρική μονάδα ασύρματα έτσι ώστε να μπορεί να προγραμματιστεί απομακρυσμένα το αν και πόσο θα ανοίξει. Θα τοποθετηθεί μια τέτοια μονάδα στο κάθε σώμα (σύνολο περίπου 12-14 σώματα)
    - Ασύρματη μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας χώρου η οποία να μπορεί να επικοινωνεί με κάποια κεντρική μονάδα έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί η θερμοκρασία του κάθε χώρου (δωματίου) από μακριά. Θα τοποθετηθούν περίπου 10-12 μονάδες.
    - Φαντάζομαι, κάποιο σύστημα στην κεντρική εγκατάσταση του καυστήρα ώστε να αυξομειώνει την πίεση ανάλογα με τη ζήτηση για θέρμανση μιας και θα μπορεί, θεωρητικά, να υπάρχουν στιγμές που όλα τα σώματα θα είναι αναμμένα στο full ενώ κάποια άλλη στιγμή μπορεί μόνο ένα σώμα σε ολόκληρο το σπίτι να είναι το μοναδικό αναμμένο.
    - Κάποιο σύστημα που να χρησιμοποιεί όλα τα παραπάνω εν είδει θερμοστάτη Οι απαιτήσεις που έχω από αυτό το σύστημα είναι:
    α) Να υπάρχει ξεχωριστή απεικόνιση της θερμοκρασίας του κάθε χώρου (π.χ. Υπνοδωμάτιο 19C).
    β) Ξεχωριστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κάθε χώρου.
    γ) Ξεχωριστός χρονοπρογραμματισμός για τον κάθε χώρο.
    Δεν υπάρχει πρόβλημα το σύστημα αυτό να τρέχει σε κάποιο PC 24/7 (θα τοποθετηθεί ένα tablet PC στον τοίχο για αυτή την περίπτωση).

Δε με ενδιαφέρει να ασχοληθώ προσωπικά με την παραπάνω μετατροπή, ψάχνω κάποιον επαγγελματία να το αναλάβει. Παρακαλώ αν υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται να δει το χώρο μου και να μου δώσει προσφορά, ας μου στείλει pm.

thanks!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Κοίτα πως τα φέρνει καμιά φορά....
    Πρίν απο καν μήνα έπεσα πάνω σε έναν αυτοματισμό που με εντυπωσίασε αλλά αυτό που σκέφτηκα είναι ποιος στην Ελλάδα θα ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο...
    Διαβάζοντας σήμερα το τόπικ γέλασα...
    Φίλε DrBrain νομίζω ότι ζητάς ακριβώς αυτό που με είχε εντυπωσιάσει...
    Παρακάτω θα σου ποστάρω το λίνκ το οποίο μπορείς να δεις τις δυνατότητες του αυτοματισμού ακόμα και να τον ρυθμίσεις εικονικά μέσα απο το σίτε. Επέλεξε το living connect.

Ακόμα δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο προϊόν έρχεται στην Ελλάδα αλλά αυτό το μαθαίνει εύκολα κανείς απο την εταιρία που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την κατασκευάστρια εταιρία.

Νομίζω ότι θα χρειαστείς και inverter κυκλοφορητή...

Πέρα απο όλα αυτα το όλο project δεν νομίζω ότι θα είναι φτηνό μιας και η συγκεκριμένη εταιρία είναι λίγο ακριβή.

http://www.living.danfoss.eu/#

http://udravlikos.gr

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    8
    Ναι, ακριβώς αυτό ζητάω Βρήκα και ένα αντίστοιχο video στο youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=eiNgrUl61Kk

Υπάρχει κάποιος στο forum που θα μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτλ.);

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Προχθές το χάζευα στο internet το σύστημα της danfoss.

Μπορεί να δώσει άραγε εντολή στον καυστήρα? Διότι είναι κρίμα να μπαίνεις σε ωράριο μειωμένης θερμοκρασίας και να έχεις τον λέβητα σε αναμονή και τον κυκλοφορητή να "παλεύει" απέναντι σε κλειστές "θερμοστατικές" (ακόμα και αν είναι inverter).

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Υπάρχει κάποιος στο forum που θα μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτλ.);
    Φίλε DrBrain...
    Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας άκου πως έχουν πράγματα....
    Εδώ μέσα σε αυτό το φόρουμ είμαστε όλοι μια παρέα....
    Προσπαθούμε να μην χαθούν οι ισορροπίες για αυτό αποφεύγουμε να μπλέκουμε το φόρουμ με την επαγγελματική μας δραστηριότητα.
    Είναι λεπτή γραμμή και δεν θέλουμε παρεξηγήσεις...
    Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι σωστό κάποιοι λένε ότι είναι υπερβολικό....
    Για αυτό για να τα πολυλογώ μην πολύ περιμένεις να έρθει κάποιος από μόνος του σε σένα μέσα απο φόρουμ....

Πέρα από όλα αυτά... παραπάνω ξέχασες μία ειδικότητα που για μένα είναι και η πιο ουσιαστική...
    Αυτή του μηχανολόγου....
    Αυτός θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα διαβάσει σχολαστικά όλα τα manuals του αυτοματισμού και σε συνεργασία με τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο θα αναλάβει να εκμεταλλευτεί τα μέγιστα της δυνατότητες του αυτοματισμού....
    Αυτός θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα κάνει την τελική επίδειξη στον πελάτη και θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Μίλτο υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να διευκρινστούν...
    Παράδειγμα....
    Μπορεί να καλύψει μόνο ένας κεντρικός κοντρόλερ διαφορετικά επίπεδα;
    Για αυτό λέω ότι θέλει διάβασμα το θέμα και αυτό δεν είναι δουλειά του μάστορα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Μίλτο προφανώς σηματοδοτεί τον καυστήρα. Άλλωστε φαίνεται το εξωτερικό καλώδιο από τον controller προς το σοβά-ντεμπί. Αυτό το καλώδιο πού πάει; Αν δεν είναι τροφοδοσία (220 V) προφανώς είναι καλώδιο σημάτων.
    Γρηγόρη δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Ένα πολύ μικρό μπασάκι είναι στο οποίο μπορείς να προσθέτεις κάποιες περιφερειακές συσκευές. Στο βίντεο, ο τεχνικός πρόσθεσε τις θερμοστατικές βαλβίδες των σωμάτων. Κατ' αυτό τον τρόπο συγκεντρώνει τα σήματα από αυτές οι οποίες ανοιγοκλείνουν με κριτήριο την τοπική θερμοκρασία που αισθάνονται. Συνεπώς ο controller θα μπορούσε προφανώς να ξέρει ανά πάσα στιγμή το πόσο τοις εκατό της ισχύος ζητιέται αυτή τη στιγμή και προφανώς (δεν ξέρω αν το κάνει) θα μπορούσε να στείλει αναλογικό σήμα στον κεντρικό inverter κυκλοφορητή οπότε έχει και τη ροή που θα ήθελε την δεδομένη στιγμή. Θυμίζω αυτό το βιντεάκι που σας είχα κρεμάσει πριν δύο χρόνια. Τώρα τι θα γίνει αν έχω περισσότερους από έναν controllers και ποιος θα διαχειρίζεται τα σήματα από αυτούς, δεν το ξέρω.
    Τα θέματα όμως είναι άλλα
    1. Ακόμα και να σηματοδοτεί τον καυστήρα. Τι θα κάνει αν μόνο μία ηλεκτροβάνα απαιτεί από τα 13 Θ.Σ. που θα έχει π.χ. όλο το διαμέρισμα; Δεν θα τον ξεκινά; Και πότε θα τον κλείνει; Αν και μόνο αν, όλες οι θερμοστατικές είναι τελείως OFF. Οπότε στην ουσία πάλι έχω έναν θερμό λέβητα στο λεβητοστάσιο να περιμένει επί 16ωρο και βάλε. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα που οι λέβητες είναι κατά μέσο όρο από 50% έως 200% υπερδιαστασιολογημένοι νομίζω δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην οικονομική λειτουργία. Αν το δεις και σε επίπεδο πολυκατοικίας τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.
    2. Είναι κι αυτό το σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βόρειων κλιμάτων. Απαιτεί 16ωρη με 24ωρη λειτουργία, κάτι που δεν αρέσει στον Έλληνα ο οποίος θέλει να ανοίγει το σύστημα δυο ωρίτσες και φτάνει! Μπήκαμε στον Νοέμβριο και είναι κρίμα να ανάψουν από τώρα οι κεντρικές θερμάνσεις όταν μέσα στον χώρο οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 19°. Κανένα σύστημα όσο και θερμοστατικό να είναι δεν θα καταφέρει να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία κατά 2° και μόνο δίχως να την προσπεράσει. Αν πάει δε στους 22+ τότε χάσαμε τ' αυγά και τα καλάθια! Και ανθυγιεινή κατάσταση δημιουργήσαμε μέσα στον χώρο και την χρυσοπληρώνουμε προς 1 Ευρώ το λίτρο!
    Το πρόσφατο κλιματικό status στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες έτσι όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, απαιτεί άλλου είδους συστήματα θέρμανσης και καθόλου μα καθόλου αδρανειακά!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

quote:Originally posted by Pirate

Μίλτο προφανώς σηματοδοτεί τον καυστήρα. Άλλωστε φαίνεται το εξωτερικό καλώδιο από τον controller προς το σοβά-ντεμπί. Αυτό το καλώδιο πού πάει; Αν δεν είναι τροφοδοσία (220 V) προφανώς είναι καλώδιο σημάτων.
    Γρηγόρη δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Ένα πολύ μικρό μπασάκι είναι στο οποίο μπορείς να προσθέτεις κάποιες περιφερειακές συσκευές. Στο βίντεο, ο τεχνικός πρόσθεσε τις θερμοστατικές βαλβίδες των σωμάτων. Κατ' αυτό τον τρόπο συγκεντρώνει τα σήματα από αυτές οι οποίες ανοιγοκλείνουν με κριτήριο την τοπική θερμοκρασία που αισθάνονται. Συνεπώς ο controller θα μπορούσε προφανώς να ξέρει ανά πάσα στιγμή το πόσο τοις εκατό της ισχύος ζητιέται αυτή τη στιγμή και προφανώς (δεν ξέρω αν το κάνει) θα μπορούσε να στείλει αναλογικό σήμα στον κεντρικό inverter κυκλοφορητή οπότε έχει και τη ροή που θα ήθελε την δεδομένη στιγμή. Θυμίζω αυτό το βιντεάκι που σας είχα κρεμάσει πριν δύο χρόνια. Τώρα τι θα γίνει αν έχω περισσότερους από έναν controllers και ποιος θα διαχειρίζεται τα σήματα από αυτούς, δεν το ξέρω.
    1. Ακόμα και να σηματοδοτεί τον καυστήρα. Τι θα κάνει αν μόνο μία ηλεκτροβάνα απαιτεί από τα 13 Θ.Σ. που θα έχει π.χ. όλο το διαμέρισμα; Δεν θα τον ξεκινά; Και πότε θα τον κλείνει; Αν και μόνο αν, όλες οι θερμοστατικές είναι τελείως OFF. Οπότε στην ουσία πάλι έχω έναν θερμό λέβητα στο λεβητοστάσιο να περιμένει επί 16ωρο και βάλε. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα που οι λέβητες είναι κατά μέσο όρο από 50% έως 200% υπερδιαστασιολογημένοι νομίζω δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην οικονομική λειτουργία. Αν το δεις και σε επίπεδο πολυκατοικίας τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.
    2. Είναι κι αυτό το σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βόρειων κλιμάτων. Απαιτεί 16ωρη με 24ωρη λειτουργία, κάτι που δεν αρέσει στον Έλληνα ο οποίος θέλει να ανοίγει το σύστημα δυο ωρίτσες και φτάνει! Μπήκαμε στον Νοέμβριο και είναι κρίμα να ανάψουν από τώρα οι κεντρικές θερμάνσεις όταν μέσα στον χώρο οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 19°. Κανένα σύστημα όσο και θερμοστατικό να είναι δεν θα καταφέρει να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία κατά 2° και μόνο δίχως να την προσπεράσει. Αν πάει δε στους 22+ τότε χάσαμε τ' αυγά και τα καλάθια! Και ανθυγιεινή κατάσταση δημιουργήσαμε μέσα στον χώρο και την χρυσοπληρώνουμε προς 1 Ευρώ το λίτρο!
    Το πρόσφατο κλιματικό status στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες έτσι όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, απαιτεί άλλου είδους συστήματα θέρμανσης και καθόλου μα καθόλου ανδρανειακά!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

σωστος ο Πειρατης ......Πισω στα θρανια

Το πρόσφατο κλιματικό status στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες έτσι όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, απαιτεί άλλου είδους συστήματα θέρμανσης και καθόλου μα καθόλου ανδρανειακά!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    καταθετω την δικια μου εμπειρια .
    Προκειται για συστημα κεντρικης θερμανσης με τετραοδη βανα αναμιξης.Μπαινει το συστημα της Danfoss σε καθε Θ.Σ και λειτουργει σαν διακοπτης - οποτε εχει αναγκη θερμανσης το δωματιο δινει σημα και ανοιγει ο διακοπτης.Μολις φτασει στην επιθυμητη θερμοκρασια δωματιου τοτε κλεινει ο διακοπτης .
    Το ειχαμε σε σπιτι στην Ολλανδια .3 διαμερισματα .Η παροχη προς καθε διαμερισμα με θερμιδομετρητη και τους διακοπτες αυτους.Ο λεβητας λειτουργουσε 24/7 .Buderus νομιζω .
    Το κτηριο ηταν του 1930 .

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    8
    Γρηγόρη,

το καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά δε ζήτησα να κάνει κάποιος διαφήμιση εδώ ανοιχτά στο forum. Ας μου στείλει κάποιο PM, δε νομίζω ότι αυτό είναι τραβηγμένο από τη στιγμή που εγώ το ζητάω και δε με spamάρει από μόνος του.

Το πρόβλημα μου είναι ότι κυκλοφορούν άπειροι ανίδεοι και εμπειρικοί στον, ας τον πούμε, κατασκευαστικό χώρο και φοβάμαι μήπως πέσω πάνω σε κάποιον τέτοιο και στο τέλος όχι μόνο κλαίω τα λεφτά μου αλλά δημιουργηθεί και κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο σπίτι... λέβητες, καυστήρες, πιέσεις, κτλ. δεν είναι για να παίζεις, ειδικά όταν σε 2 μήνες θα μένει μαζί μας ένα νεογέννητο

Από τα posts του καθενός, νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω αν πρόκειται για κάποιον που κατέχει το αντικείμενό του ή όχι και έτσι να επιλέξω να αναθέσω την εργασία σε κάποιον που κρίνω, ή μου φαίνεται, ικανός. Αν θες να το δεις και από την πλευρά της παρέας που λες, πες ότι ρωτάω την παρέα "ρε παιδιά, κανένα καλό υδραυλικό έχει κανένας;". Απλά το κάνω online, το ίδιο δεν είναι;

Τέλος, μου λες να μην περιμένω από κάποιον να έρθει να επικοινωνήσει μαζί μου μόνος του. Αυτό είναι πρόταση ώστε να προσπαθήσω εγώ να επικοινωνήσω με κάποιους; Να το κάνω, αλλά δε θέλω και να "ενοχλώ" τυχαία ανθρώπους που μπορεί είτε να μην τους ενδιαφέρει αυτό που θέλω να κάνω είτε να μην έχουν τις απαραίτητες γνώσεις/εμπειρία να το κάνουν.

Προφανώς και δε θέλω να καταστρατηγήσω τους κανόνες του forum, οπότε θα σε παρακαλούσα να μου πεις πως προτείνεις να κινηθώ. Αν είναι οκ να μου στείλουν κάποιοι PM θα περιμένω, αλλιώς θα δοκιμάσω να επικοινωνήσω εγώ μέσω PM με 2-3 ανθρώπους που βλέπω ότι ασχολούνται με το αντικείμενο.

quote:Originally posted by gregori

quote:Υπάρχει κάποιος στο forum που θα μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτλ.);
    Φίλε DrBrain...
    Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας άκου πως έχουν πράγματα....
    Εδώ μέσα σε αυτό το φόρουμ είμαστε όλοι μια παρέα....
    Προσπαθούμε να μην χαθούν οι ισορροπίες για αυτό αποφεύγουμε να μπλέκουμε το φόρουμ με την επαγγελματική μας δραστηριότητα.
    Είναι λεπτή γραμμή και δεν θέλουμε παρεξηγήσεις...
    Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι σωστό κάποιοι λένε ότι είναι υπερβολικό....
    Για αυτό για να τα πολυλογώ μην πολύ περιμένεις να έρθει κάποιος από μόνος του σε σένα μέσα απο φόρουμ....

Πέρα από όλα αυτά... παραπάνω ξέχασες μία ειδικότητα που για μένα είναι και η πιο ουσιαστική...
    Αυτή του μηχανολόγου....
    Αυτός θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα διαβάσει σχολαστικά όλα τα manuals του αυτοματισμού και σε συνεργασία με τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο θα αναλάβει να εκμεταλλευτεί τα μέγιστα της δυνατότητες του αυτοματισμού....
    Αυτός θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα κάνει την τελική επίδειξη στον πελάτη και θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Μίλτο υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να διευκρινστούν...
    Παράδειγμα....
    Μπορεί να καλύψει μόνο ένας κεντρικός κοντρόλερ διαφορετικά επίπεδα;
    Για αυτό λέω ότι θέλει διάβασμα το θέμα και αυτό δεν είναι δουλειά του μάστορα.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    8

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Χμ, προφανώς όντας άσχετος με το συγκεκριμένο χώρο, διαβάζοντας αυτά που έγραψες μου δημιουργείται η απορία: Ο λέβητας δεν "κλείνει" όταν δεν υπάρχει ανάγκη για θέρμανση; Εγώ απλοϊκά σκέφτομαι ότι όταν κανένα σώμα δε ζητάει θέρμανση (λέμε τώρα στην περίπτωση της λύσης που ψάχνω) τα "πάντα" θα είναι κλειστά και δε θα υπάρχει καμία χρήση/κόστος. Όταν κάποιο σώμα ζητήσει θέρμανση, τότε θα "ανοίγει" ο λέβητας και θα κυκλοφορεί νερό στο συγκεκριμένο σώμα μέσω της ηλεκτροβάννας του που θα έχει ανοίξει (και τελοσπάντων, ό,τι άλλο πρέπει ενδιάμεσα να ανοίξει/λειτουργήσει επίσης ).

Μάλλον κάτι σκέφτομαι λάθος, ε; Ο λέβητας υποτίθεται ότι μένει ανοιχτός σε κάποιο, ας το πω, standby mode και όταν υπάρχει ανάγκη για θέρμανση απλά αυξάνει την καύση; Και αυτό γίνεται για λόγους οικονομίας (γιατί π.χ. δε σε συμφέρει να ανοιγο-κλείνεις το λέβητα όλη την ώρα);

Sorry για τις απλοϊκές ερωτήσεις

Το πρόσφατο κλιματικό status στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες έτσι όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, απαιτεί άλλου είδους συστήματα θέρμανσης και καθόλου μα καθόλου αδρανειακά!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Δικαιώματα απάντησης