Ok pirate με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω θα πάω να κάνω όλα αυτά και θα καταγράψω κάθε λεπτομέρεια.
1. Θα κλείσεις το κύκλωμα του ηλιακού για να μη πάει το νερό του λέβητα στην σερπαντίνα του.
2. Θα ανοίξεις τον λέβητα και θα κρατήσεις την ώρα για να μπορέσεις να μας δώσεις τους παρακάτω χρόνους:
2.1: Χρόνος που χρειάσθηκε να ξεκινήσει ο κυκλοφορητής και σε ποια θερμοκρασία του νερού ξεκίνησε.
2.2. Χρόνος που χρειάσθηκε να φθάσει το νερό στη θερμοκρασία των 75°.
3. Αφότου το νερό φθάσει στην θερμοκρασία των 75° Θα εκτιμήσεις εφόσον δεν θα έχεις θερμόμετρο την θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει στον λέβητα. Αγγίζεται ή πιάνεται ο σωλήνας;
4. Θα αφήσεις το σύστημα να λειτουργεί επί μία ώρα στην κατάσταση αυτή. Στο μεταξύ θα κρυώσεις παντελώς τον ηλιακό από τυχόν θερμό νερό που έχει ήδη μέσα. Μόλις τον κρυώσεις θα πάρεις χρόνο σε δευτερόλεπτα και θα ανοίξεις την σερπαντίνα του ηλιακού.
4.1. Θα κρατάς την επιστροφή από το ηλιακό και θα μας πεις πόσα λεπτά και πόσα δευτερόλεπτα χρειάσθηκαν ώστε να αρχίσει να επιστρέφει το ζεστό νερό. Αυτό θα το αντιληφθείς μόλις αρχίσει και χλιαρεύει η επιστροφή.
4.2. Θα παρατηρείς την θερμοκρασία του λέβητα κατά πόσο πέφτει.
4.3. Θα αφήσεις το σύστημα 20 λεπτά να λειτουργεί έτσι και θα σημειώσεις την θερμοκρασία του νερού καθώς και θα εκτιμήσεις την θερμοκρασία του νερού επιστροφής από τον ηλιακό ώστε να μας την πεις.
Δεν σου είπαμε να μερήσεις ροές!! Πώς θα το κάνεις αυτό δίχως τα κατάλληλα εργαλεία;
Κάνε αυτά που σου γράφω και πες μας ώστε να βγάλουμε θετικό συμπέρασμα.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Ok pirate με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω θα πάω να κάνω όλα αυτά και θα καταγράψω κάθε λεπτομέρεια.
Φίλοι μου καλημέρα, εχθές το απόγευμα ασχολήθηκα με το πρόβλημα που σας έχω αναφέρει ποίο πάνω. Πήγα και έκανα της μετρήσεις που μου είπε ο pirate, σας γράφω της θερμοκρασίες που μέτρησα σε τακτά διαστήματα. Έκλεισα τους διακόπτες προσαγωγής νερού και επιστροφής από τον ηλιακό και άναψα το καλοριφέρ. (Οι σωλήνες που πάνε στον 200 lit. ηλιακό είναι πλαστική φ 16mm εξωτερική διάμετρος)
Η θερμοκρασία στο νερό του λέβητα είναι 20 C, στο θερμοστάτη χώρου 14 C και θερμοκρασία περιβάλλοντος 10 C.
16:12:15 έναρξη καυστήρα
16:15:10 έναρξη κυκλοφορητή θερ. Λέβητα 40 C
16:17:46 ο κυκλοφορητής σταμάτησε θερ. Λέβητα 35 C
16:19:10 έναρξη κυκλοφορητή θερ. Λέβητα 40 C
16:24:10 θερ. Προσαγωγής 39 C θερ. Επιστροφής 26 C
16:30:55 θ.π 47 C θ.επ. 33 C
16:34:45 θ.π 51 C θ.επ. 37 C
16:39:42 θ.π 55 C θ.επ 40 C
16:44:30 θ.π 60 C θ.επ. 44 C
16:50:50 θ.π 64 C θ.επ 47 C
16:55:20 θ.π 67 C θ.επ 49 C
17:02;50 θ,π 70 C θ.επ 53 C
17:07:10 θ.π 73 C θ.επ 54 C
17:10:40 θ.π 74 C θ.επ 56 C stop καυστήρα
17:12:20 θ.π 62 C θ.επ 56 C start καυστήρα
17:20:42 θ.π 74 C θ.επ 57 C stop καυστήρα
17:22:10 θ.π 63 C θ.επ 57 C start καυστήρα
17:29:40 θ.π 74 C θ.επ 58 C stop καυστήρα
17:31:10 θ.π 63 C θ.επ 58 C start καυστήρα
17:39:50 θ.π 75 C θ.επ 58 C stop καυστήρα
17:41:20 θ.π 64 C θ.επ 58 C start καυστήρα
17:47:20 θ.π 75 C θ.επ 58 C stop καυστήρα
17:48:50 θ.π 64 C θ.επ 58 C start καυστήρα
17:56:50 θ.π 75 C θ.επ 58 C stop καυστήρα
17:58:20 θ.π 64 C θ.επ 59 C start καυστήρα
18:05:27 θ.π 75 C θ.επ 59 C stop καυστήρα
18:06:55 θ.π 63 C θ.επ 59 C start καυστήρα
18:15:10 θ.π 75 C θ.επ 59 C stop καυστήρα η θερμοκρασία του χώρου έχει φτάσει 18#8304; . ανοίγω και την παροχή του ηλιακού.
18:17:15 θ.π 63 C θ.επ 54 C start καυστήρα
18:22:30 θ.π 72 C θ.επ 56 C
18:27:36 θ.π 73 C θ.επ 56 C
18:33:00 θ.π 73 C θ.επ 56 C
18:39:05 θ.π 74 C θ.επ 56 C
18:44:30 θ.π 75 C θ.επ 58 C stop καυστήρα
18:45:59 θ.π 62 C θ.επ 55 C start καυστήρα
19:00:10 θ.π 75 C θ.επ 57 C stop καυστήρα
19:01:50 θ.π 63 C θ.επ 57 C start καυστήρα
19:12:10 θ.π 74 C θ.επ 57 C stop καυστήρα και το έκλεισα η θερμοκρασία του χώρου έφτασε 19.5 C ο ηλιακός είχε μέσα ΖΝΧ γιατί η ημέρα ήταν ηλιόλουστη έβγαλα μερικά λίτρα ο πελάτης δεν θέλησε να το βγάλει όλο. Αυτά καταμέτρησα βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Ευχαριστώ
Αγγελε τον κυκλοφορητή σε ποια σκάλα τον είχες όσο έκανες τις μετρήσεις;
Πάντως νομίζω ότι τώρα αρχίζουν και στέκουν τα νούμερα....
Έχoυμε μία ισχύς με το 91% βαθμό απόδοσης που βρήκες γύρω στις 27.000 θερμίδες.
Τα σώματα ζητάνε βάση του προγράμματος του καπετάνιου με εσωτερική θερμοκρασία 14 βαθμών 24000 θερμίδες.
Δεν ξέρω και αυτός ο τοίχος πίσω από τα σώματα πόση θερμοκρασία ρουφάει από τα σώματα αν είναι παγωμένος και μέχρι να ζεσταθεί...
Βάλε και την χασούρα σε απώλειες σωλήνων στα δάπεδα θερμοχωρητικότητα νερού και σωμάτων σωλήνων και λέβητα καλά τα πήγε...
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το σπίτι έχει 14 βαθμούς;
Δεν είναι μόνιμη κατοικία;
Από εκεί και πέρα όταν πέφτει και το μπόιλερ πάνω με θερμοκρασία νερού 10 βαθμών να ρουφάει και αυτό τότε θα παλεύει ώρες....
Εχω την αίσθηση ότι με έναν μεγαλύτερο λέβητα απλά θα μικραίνες τους χρόνους και η κατανάλωσή θα παρέμενα ίδια και ίσως και χειρότερη μακροπρόθεσμα...
Ίσως ο μεγαλύτερος λέβητας να είχε νόημα αν δεν είναι κύρια κατοικία...
Γιατί άμα το ζεστάνει τότε κάπου το σπίτι θα ισορροπήσει και θα λειτουργεί νορμάλ...
Δεν μπορεί να θέλει 3.1/2 λίτρα πετρέλαιο την ώρα το σπίτι...
Θα καταστραφεί οικονομικά
http://udravlikos.gr
Τώρα μάλιστα! Τώρα εξηγούνται όλα και είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει ο μηχανολόγος να κάνει προσέγγιση σε κάποιο σύστημα ώστε να εξηγήσει αυτά που βλέπει και μετράει.
1. Ο λέβητας με 2,86 (κιλά πετρ. ανά ώρα) αποδίδει 2,86 Χ 10200 Χ 0,914 = ~26.650 θερμ.
2. Τον ξεκινάς και αφότου θερμανθεί ως τους 45° παρατηρούμε ότι ανεβάζει την θερμοκρασία του νερού στους 60° σε ~32' λειτουργώντας σε mode 100%. Τα σώματα αποδίδουν με τις θερμοκρασίες αυτές κάπου 14.000 θερμ. και περισσεύουν κάπου 12.500 ώστε να είναι σε θέση να ανεβάσει περαιτέρω την θερμοκρασία νερού και το επιτυγχάνει.
3. Όσο όμως ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού τόσο περισσότερο αποδίδουν τα σώματα με αποτέλεσμα ή περισσευούμενη ισχύς των 12.500 θερμ. να μικραίνει άμεσα. Πράγματι:
Στους 65° τα σώματα αποδίδουν τώρα πια 18.800 θερμ. με αποτέλεσμα να περισσεύουν πια μόνο 7.850 θερμ. για την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Το σύστημα κάθισε και αυτό το αποδεικνύει ο χρόνος των 60 ολάκερων λεπτών της ώρας ώστε αυξηθεί η θερμοκρασία νερού μόνο κατά 15°, από τους 60° στους 75°. Παρ' όλα αυτά το σύστημα λειτουργεί με ένα κύκλο λειτουργίας 83% που σημαίνει ότι βρίσκεται κάπου στις 22.120 θερμ.
4. Ναι αλλά τώρα στους 70° τα σώματα αποδίδουν 21.200 θερμ. Εδώ προστίθεται και ο ηλιακός ο οποίος μας αυξάνει και τον κύκλο λειτουργίας από 83% στα 90% οπότε το σύστημα βρίσκεται κάπου στις 24.000 θερμ. Μπορούμε να πούμε ότι ο ηλιακός απορροφά το 7% ήτοι περ. 1865 θερμ. (τι να σου κάνει με το λάστιχο των Φ18 (18-5=13 χιλ. εσωτερ.) που τον συνδέσανε. Και πάλι καλός είναι. Θα μπορούσε να μουλαρώσει και να μη απορροφά τίποτα)
5. Τα ίδια σώματα με νερό προσαγωγής 80° αποδίδουν 26.000 θερμ + 1850 ο ηλιακός = 27.850 θερμ. Που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα φθάσει η θερμοκρασία του νερού στους 80°. Θα κινείται ασυμπτωτικά κάπου στους 77° με 78°.
Αυτά φίλε μου. Συνεπώς όλη η φασαρία έγινε για να αποδειχθεί ακριβώς αυτό που είπες στην αρχή:
Εκεί είναι όλο το ζουμί. Ο λέβητας θα έπρεπε να είναι 35αρης τουλάχιστον.quote:Πιστεύω πως έχουνε τοποθετήσει μεγάλα σόματα και ο λέβητας είναι οριακός
Από την άλλη όμως αν μελετήσει κάποιος τις βαθμοημέρες στο Αγρίνιο θα δει ότι μία μέση χειμερινή λειτουργία ποντάρει κάπου στο 60% της θεωρητικής ισχύος (για 0°-20°). Άρα δεν είναι και τόσο κακό που ο λέβητας είναι 30αρης.
Αν πάει καταχείμωνο σε κρύο σπίτι εντάξει! Θα περιμένει λίγο παραπάνω. Μικρό το κακό!
Υ.Σ.
Γρηγόρη πιστεύω ότι η κυκλοφορία νερού στα σώματα κάθισε καλά. Αν δεις το Δθ φθάνει κάπου τους 17° με tin=75°. Ε πόσο να πάει! Μια χαρά είναι. Το 200αρι με το λάστιχο Φ16 του γκ@μήσ@νε την μάννα! Αλλά κι αυτό άστο να φορτίζει σιγά-σιγά αντί να τρέξει ένα μόνο μισάωρο. Είναι κι αυτό μια λογική με απώλειες σταγονιδίων πετρελαίου (καμμένου όχι άκαυστου) προς τον Αγρινιώτικο ουρανό όμως.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Καλησπέρα pirate. Πριν από λίγο που μίλησα με τον πελάτη και μου είπε ότι έπεισε τον έμπορο να του το αλλάξει θα του βάλει ένα 40αρη αλλά θα πάει πρώτα το απόγευμα να δοκιμάσει με μπεκ 0,85 gal/h. Θα του πω να αλλάξει και το λάστιχο, τη διατομή μου προτείνεις ; α) για χαλκόσωλήνα. β)για πλαστικό. Επίσης ο πελάτης φοβάται μη καίει περισσότερο από πριν.
Σας ευχαριστώ
1. Το λάστιχο ή θα το αφήσει όπως έχει ή θα αλλάξει παντελώς την φιλοσοφία λειτουργίας του ηλιακού-boiler. Που σημαίνει ότι από τη στιγμή που ενεργοποιείται (ανοίγει μία τρίοδη ή δίοδη προς το ηλιακό) λειτουργεί για 45 λεπτά και μετά κλείνει πάλι. Θέλει ένα στοιχειώδη αυτοματισμό. Από την άλλη το πώς θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτροβάνα είναι άλλα 2 μαθήματα ...φιλοσοφίαςΔιότι κακός αυτοματισμός = απώλεια ηλιακής ενέργειας.
Αν σ' ενδιαφέρει να πας τόσο βαθειά πες μου. Αν όχι άσε το λάστιχο. Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος.
2. Πετρέλαιο λιγότερο θα καίει κι ας έχει μεγαλύτερο μπεκ. Την ώρα που προσπαθεί να ανεβάσει στους 79° και κάθεται στους 78,5 εκεί είναι που καίει. Ο άλλος θα πάει στους 80° και θα σταματήσει.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Γρηγόρη το κυκλοφορητή τον είχα στην Τρίτη σκάλα την ποίο αργή, το σπίτι είναι κύρια κατοικία, η εσωτερική θερμοκρασία ήταν 14 C γιατί δεν είχε αναμένει θέρμανση και είχε ανοίξει για να αεριστεί. Μαστροκαπετάνιο για πες μου με ενδιαφέρει. Εγώ πιστεύω πως θα καίει λιγότερο γιατί δούλευε συνέχεια δεν μπορούσε να φτάσει στους 80 C.
Σου απάντησα ήδη. Διάβασε καλύτερα το προηγούμενο post.
Βέβαια αν θα καίει λιγότερο είναι εικασία διότι για να αποδειχθεί πρέπει να επιστρατευθούν αρκετοί μαθηματικοί υπολογισμοί. Ενεργειακά μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο. Εδώ όμως μπαίνουν κι άλλες παράμετροι όπως πολύ σωστά σκέφτηκε εχθές το βράδυ στο τραπέζι που τρώγαμε ο φίλος μας ο Dipoli. Προσομοίωσε τους δύο λέβητες με δύο αθλητές που ο ένας είναι μπροστά αλλά δεν έχει δυνάμεις να αυξήσει καν την ταχύτητά του και ο δεύτερος είναι πίσω κι έχει όλη την άνεση να προσπεράσει. Μπορεί να καταναλώσει λίγο περισσότερο οξυγόνο ο δεύτερος αλλά ποιος από τους δύο έχει αντοχή για δεύτερο γύρο; Κι αν το πλήρωνες το οξυγόνο ποιον αθλητή θα επέλεγες από τους δύο;
Φαντάζομαι ότι αν βάλουμε κάτω τα Μαθηματικά και αποδείξουμε ότι θα θέλει 1 λίτρο περισσότερο την ημέρα με τον μεγαλύτερο λέβητα να μην έχουμε τίποτα σπαραγμούς και κλάμματα από τον πελάτη σου. Το λέω αυτό διότι κάτι τέτοιο έχουν πιάσει τα αισθητήριά μου. Στη περίπτωση αυτή μη κάθεσαι και τον χαϊδεύεις. Φεύγεις και του δίνεις ραντεβού άμα ποτέ και όταν ανακαλυφθεί το αεικίνητο! Και έχε υπ' όψη σου ότι οι άνθρωποι έχουν πάθει τραλαλά με τις τελευταίες εξελίξεις και ακούς πράματα και θάματα. Πελάτης μου που είχε αγοράσει από πέρυσι πετρέλαιο και είχε γεμάτη τη δεξαμενή ήταν πολύ περήφανος που είχε περίπου 2000 λίτρα με παλιά τιμή περυσινή και όλο το έλεγε. Για εφέτος ακόμα δεν το έχει ανάψει το καλοριφέρ διότι δεν θέλει λέει να σπαταλήσει το φθηνό πετρέλαιο που είχε αγοράσει από πέρυσι! Με πήρε η γυναίκα του να του αλλάξω τα μυαλά. Τι λες μου λέει που θα σπαταλήσω το φθηνό περυσινό μου πετρέλαιο! Είναι η μόνη αισιόδοξη και χαρούμενη καθημερινή μου νότα και θες να μου την χαλάσεις; Θα το βάλω το καλοριφέρ αν πιάσουν σοβαρά κρύα. Αυτά δεν είναι τίποτα!
Τι απαντάς τώρα;
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου