Για nyannaco
Καλά έκανες αλλά ίσως έπρεπε να δημιουργηθεί νέο topic αποκλειστικά για αντλίες θερμότητας διότι το θέμα είναι διάσπαρτο.
Για nyannaco
Καλά έκανες αλλά ίσως έπρεπε να δημιουργηθεί νέο topic αποκλειστικά για αντλίες θερμότητας διότι το θέμα είναι διάσπαρτο.
Δεν γίνεται! Είναι απασχολημένοι....quote:Ε,ρε εισαγγελέας που σας χρειάζεται
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Εδώ φοριέται γάντι το χθεσινό ποστ του φίλου του nkx. Το ξαναπαραθέτω διότι πρέπει να το διαβάσει ο κάθε καταναλωτής:quote:Originally posted by stamo
Γεια σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο σπίτι μου (μονοκατοικία-ενδοδαπέδια) στους κανονικούς χειμώνες τον χειρότερο μήνα καταναλώνω 320 λίτρα πετρελαίου ενώ το περυσινό τον χειρότερο μήνα κατανάλωσα 430 λίτρα. Θέλω να τοποθετήσω αντλία θερμότητας. Σε μερικά καταστήματα μου προτείνουν 19KW ενώ σε άλλα μου λένε ότι και τα 16KW είναι αρκετά. Ποιά είναι η γνώμη σας?
«Ποιο είναι το πνεύμα της εποχής;
Πόσα τετραγωνικά; ΤΟΣΑ.
Πόσα W ή BTU/H; ΤΟΣΑ.
Πόσα θα κάψω; ΤΟΣΑ.
Ποιο είναι το πιο φθηνό; ΑΥΤΟ.
Εκλεισε η δουλεια!Στο όρθιο.Ξεπέτα.»
Φίλε stamo στο «ξεπέτα» δεν πρόκειται να πάρεις άποψη από εδώ μέσα. Πόσο μάλλον που λείπουν και τα τ.μ. ώστε να προσεγγίσουμε μπακάλικα με 110 W/m². Η κατανάλωση που μας δίνεις δεν μας λέει τίποτα διότι λείπει και δεν το ξέρεις ούτε εσύ τον χρόνο που είχες θέρμανση και τον χρόνο που δεν είχες διότι έκοβε ο ΘΧ ή το έκοβες εσύ. Χρειάζονται στοιχεία και όσοι δεν σου τα ζητούν φεύγεις και ψάχνεις μέχρις ότου κάποιος να σου τα ζητήσει κάνοντάς του και ένα τεστ να δούμε κατά πόσο τα χρησιμοποίησε.
1. Στοιχεία κατοικίας ήτοι τόπος, τ.μ. βαθμός θερμομόνωσης, μεγάλα ή μικρά ανοίγματα, συνολικά επίπεδα κοκ.
2. Έχεις κάπου τις στρώσεις της ενδοδαπέδιας με στοιχεία πύκνωσης, διαμέτρου σωλήνα κοκ.
Έτσι θα πας να αγοράσεις μηχάνημα τόσων χιλιάδων; Κι αν θες 12 kW το ξέρεις ότι τα υπόλοιπα π.χ. ως τα 19 kW θα σου δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία; Χώρια του ότι τα έχεις ήδη πληρώσει «χρυσάφι» τα παραπανίσια. Αντί να σπαταλάς «χρυσάφι» ξόδεψε ας πούμε «χαλκό» και πλήρωσε τον έρμο τον μηχανολόγο που σπούδασε τόσα χρόνια ακριβώς για να σε προστατεύσει από την «άγρια» αγορά και του αθέμιτου κυνηγιού του κέρδους.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
ti na προτοπω...
επειδη το κοιταξα λιγο στο νετ να δω περισσοτερεσ πληροφοριες απο ενα φιλαδιο που πηρα αυτο το συστημα παρουσιαστηκε στην διεθνης εκθεση θεσαλλονικη.
Αφού το βρήκες στο net, δεν μας δίνεις και τη διεύθυνση να το δούμε;
Αν παρ'ελπίδα κάνω λάθος, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη.
Νίκος
Προς Pirate
"Η κατανάλωση που μας δίνεις δεν μας λέει τίποτα".
Μα μας λέει τί ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί το σπίτι οπότε φαντάζομαι θα μας οδηγήσει στην κατάληλη επιλογή της αντλίας θερμότητας. Τα στοιχεία που αναφέρεις νομίζω ότι χρειάζονται για ένα καινούργιο σπίτι που δεν γνωρίζεις τις απώλειες.
"2. Έχεις κάπου τις στρώσεις της ενδοδαπέδιας με στοιχεία πύκνωσης, διαμέτρου σωλήνα κοκ."
Επειτα λίγο πολύ είναι γνωστό πόσα περίπου Watt δινει η ενδοδαπέδια ανά τμ χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.
Εξάλλου σε Μηχανολόγο πήγα (είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός) και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά (μόνο όμως για χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)
Η αντλία επιλέγεται βάση της ισχύος της. Η ισχύς για να υπολογιστεί χρειάζονται δύο μεγέθη, η ενέργεια και ο χρόνος. Για το χρόνο δε μας λές τίποτα.quote:Μα μας λέει τί ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί το σπίτι οπότε φαντάζομαι θα μας οδηγήσει στην κατάληλη επιλογή της αντλίας θερμότητας. Τα στοιχεία που αναφέρεις νομίζω ότι χρειάζονται για ένα καινούργιο σπίτι που δεν γνωρίζεις τις απώλειες.
Αφού πήγες και πήρες μια γνώμη στα "κουτουρού", θέλεις και δεύτερη του ίδιου επιπέδου;quote:Εξάλλου σε Μηχανολόγο πήγα (είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός) και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά (μόνο όμως για χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)
Αν θέλεις κάτι παραπάνω χρειάζονται επιπλέον στοιχεία, πως να γίνει δηλαδή.
Επειδή είσαι ηλεκτρολόγος θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Αν σου πώ ξερά οτι περισυ έκαψα 20.000 kWh μπορείς να μου πείς τι Η/Ζ να αγορασω;
I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
Εδώ αυτό που σκοτώνει δεν είναι «οι δύο πολλαπλασιασμοί» αλλά αυτό το καταπληκτικό «οριακά»!quote:και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά
Επειδή δεν πείσθηκες και μιας και είσαι και συνάδελφος παρακολούθα την παρακάτω σκέψη:
Παίρνουμε σαν δεδομένο την κατανάλωση που μας έδωσες και ξεκινάμε την εκτίμηση:
Ας πάρουμε την ακραία κατάσταση «χειρότερος» μήνας. 430 λίτρα πετρέλαιο θεωρητικά δίνουν 430 lit /0,111 lit/kWh = 3870 kWh. Εδώ η προσέγγιση κάνει την πρώτη μπακαλική: ποιος ο συνολικός σου βαθμός απόδοσης; Να φαντασθείς ότι στο λεκανοπέδιο ποικίλλει από 0,2 έως 0,80. Ποιον να πάρω εγώ που ήδη έχω κάνει τον ένα πολλαπλασιασμό και μου μένεις μόνο άλλος ένας; Άντε να πάρω τον 70% οπότε οι 3870 kWh πέφτουν στις 2709. Αφού βρήκαμε την ενέργεια που ζητάμε ανά μήνα πάμε τώρα να εκτιμήσουμε την ισχύ του μηχανήματος:
Πόσες ώρες θέρμανσης έχει ένας μήνας άραγε;
1. 30 ημέρες επί 8ωρο; = 240 ώρες
2. 30 ημέρες επί 12ωρο = 360 ώρες
3. 30 ημέρες επί 16ωρο = 480 ώρες
4. 30 ημέρες επί 24ωρο = 720 ώρες
Μηχανήματα που παίζουν αντίστοιχα:
1. 2709/240 = 11,2 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 12,5 kW
2. 2709/360 = 7,5 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 8,3 kW
3. 2709/480 = 5,6 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 6,3 kW
4. 2709/720 = 3,75 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 4,2 kW
Εγώ ήδη έχασα στον διαγωνισμό και δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ με δύο πολλαπλασιασμούς αλλά έστω και χαμένος μπορώ να συνεχίσω την σκέψη μου:
Σύμφωνα με τις καταναλώσεις σου η ισχύς της μονάδας σου είναι μία εκ των παραπάνω. Ο μηχανικός όμως δεν σταματά εδώ και συνεχίζει τους πολλαπλασιασμούς του όσο και να του λένε οι άλλοι ότι αργεί την σκυταλοδρομία. Πρέπει να διασταυρώσει τα νούμερα αυτά σύμφωνα με την εγκατεστημένη σου ισχύ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η στρώση η συγκεκριμένη του ενδοδαπέδιου σου.
Ξεκινάμε την 2η μπακαλική και λέμε:
Πόσα συνολικά τ.μ. είναι στρωμένος; 120 τ.μ.
και γιατί να είναι 120;
Αμ πόσα θες να είναι;
Να είναι, να είναι 140!
και γιατί να είναι 140;
Αμ πόσα θες να είναι;
Να είναι 90!
Τέλος πάντων ας είναι 100 τ.μ. Με πόση μέση απόδοση το τ.μ.; Ας πούμε 120 W/m²
και γιατί.... (ΑΑααα όχι πάλι τα ίδια!)
Έχουμε λοιπόν: 100 Χ 120 = 12000 W ή 12 kW που σημαίνει ότι παίρνεις μηχανή όσο ακριβώς μπορεί να απορροφήσει η ήδη υπάρχουσα εγκατάστασή σου δίότι πάνω από 12 kW δεν θα μπορεί η εγκατάστασή σου να τα απορροφήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία. Αλλά σύμφωνα με τις καταναλώσεις που μας δίνεις δεν υπάρχει σύμπτωση δηλαδή δεν κουμπώνουν τα δεδομένα. Ποτέ δεν θα συμφωνούσα στην περίπτωση αυτή να συνεχίζουμε να παίζουμε μπακάλικο ή τις κολοκυθιές παρά σαν υπεύθυνος μηχανικός θα ζήταγα κι άλλες λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να δεχθώ είναι επειδή το σύστημα είναι αδρανειακό να λειτουργεί η μονάδα επί 8ωρο και το ενδοδαπέδιο να αποδίδει επί 16ωρο οπότε ερχόμαστε
και κουμπώνουμε με την περίπτωση 3 παραπάνω.
Το ξέρω! Απορρίφθηκα παντελώς διότι όχι δύο αλλά 52 μου βγήκαν οι πολλαπλασιασμοί και πάλι σίγουρος δεν είμαι! Για ένα είμαι σίγουρος! Σύμφωνα με αυτά που μας έδωσες πάνω από τα 12 kW οριακά την έχεις κάνει την ανεπανόρθωτη ζημιά
(«κι όλους τους (φυσικούς) νόμους καταργώ και τα συντάγματα» τσκςςςςς)
Υ.Σ.
Δημήτρη μέχρι να γράψω το παραπάνω πόσταρες το πολύ ορθολογικό σου ποστ αλλά εγώ αποφάσισα για τον συνάδελφο έστω και μια φορά «ας πάω στα χαμένα» αφού ήδη έπαθα ανεπανόρθωτη ζημιά που μου βγήκαν 22 οι πολλαπλασιασμοί. Αρκεί να μη μας λένε ότι κάποιοι άλλοι με δύο πολλαπλασιασμούς πέσανε διάνα. Ας καταργήσω και γω μια φορά τους φυσικούς νόμους και τα ήδη κατηργημένα συντάγματα
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
http://www.ecosolar.gr/
οριστε!