Σελίδα 2 από 16 ΠρώτοΠρώτο 123412 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 20 από 151

Θέμα: Προτασεις για θερμανση

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Σιγουρα με αυτές τις απαντήσεις έχεις μια πολύ καλύτερη ιδέα για το σημαίνει αντικατάσταση λέβητα με Α/Θ. Δεν ξέρω αν είσαι μηχανικός, γιατρός , δικηγόρος ή κατι άλλο. Σε καθε περίπτωση βρες έναν μηχανικό ή καποιον έμπορο/εγκαταστάτη που να έχουν εμπειρία σε Α/Θ. Αν ψάξεις το φορουμ θα δεις ότι άλλο να δουλευει στα Χανιά και άλλο στη Φλώρινα. Άλλο να δουλεύει με εξοδο νερού 60oC και άλλο με 80oC. Δια φορετική συμπεριφορά, διαφορετική απόδοση, διαφορετική κατανάλωση. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρώνεις πολύ λιγότερα απο το πετρελαιο. Πόσο? Τα μισά? Το 1/3? Το1/4? Εξαρτάται απο τα παραπάνω... Ενας τετοιος θα μπορέσει να σου πει θα κάψεις περίπου "τόσες" kwh, άρα θα πληρώσεις περίπου "τόσα".

quote:Ακόμα και με την μέγιστη τιμή του ρεύματος για τιμολόγια Γ1 Γ1Ν που είναι 0,082€ για πάνω από 2000 kWh
    Γιώργο μου άρεσε η ανάλυση σου και οι μετρήσεις σου. Επέτρεψέ μου μια διόρθωση: Για 1800kwh ημερήσιες και 800kwh νυχτερινές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμπαραμαρτούντα που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος (παγιο ημέρας και νύχτας, χρεωση ενέργειας και ισχύος, λοιπές επιβαρυνσεις, ΥΚΩ κλπ) χωρίς τα του Δήμου και ΕΡΤ, και βάζοντας και το ΦΠΑ βγαινει μεση τιμή Kwh στα 0,112€. Όχι ότι αλλαζει σημαντικά τους υπολογισμούς σου....

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2004
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    51
    Προς Panos09 το οτι ένα μηχάνημα είναι πολύπλοκο για τον τελικό καταναλωτή δεν είναι λόγος για να μην το αγοράσει. Πολύπλοκο είναι και το αυτοκίνητο αλλά όλοι οδηγούν ένα. Εκτός κι αν θεωρείς καλύτερο να οδηγούσαμε ακόμα ένα αυτοκινητάκι του 50 με καρμπυρατέρ και καλοριφέρ με ζεστό αέρα απο τη μηχανή γιατί δεν είναι πολύπλοκο.

Όσο για τα ανταλλακτικά και το σερβις οτι και να αγοράσεις θεωρώ οτι πρέπει να αγοράζεις προιον το οποίο αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα και υπάρχει δίκτυο αντιπροσώπων. Το τα φτιάχνω όλα μονος μου γιατί ειμαι μάστορας δεν παίζει πλέον και σωστά κατά την γνώμη μου.

Προς Παναγιώτη, σωστά αναφέρεις οτι διαφορετική κατανάλωση θα υπάρχει στη Φλώρινα από οτι στην Κρήτη...το θέμα είναι να μπορεί το μηχάνημα να αποδίδει σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Και το συγκεκριμένο παίζει κανονικά μέχρι -20 βαθμούς. Και απο εγκαταστάσεις που έχουν γίνει από συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα...μια χαρά τα πάνε.

'Εχεις απόλυτο δίκιο για τιμή της kWh αλλά είχα στο μυαλό μου καθαρή τίμη χωρίς τα πάγεια καθώς αυτά επηρρεάζονται και από αλλους παράγοντες άσχετους με την θέρμανση και ήθελα να είχα μια καλή σύγκριση.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    Δυστυχώς (ή ευτυχώς) Γιώργο αυτο που μετράει είναι "τι θα πληρώσω", και αυτο περιλάμβανει κι όλες αυτές τις "λαλακίες" που μας έχουν φορτώσει. Η τιμή του πετρελαιου τα περιλαμβάνει όλα, οπότε...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    5
    @ Avolar: Προσφορά για Daikin Altherma 16Kw με επιλεκτικούς συλλέλτες 4τ.μ για ΖΝΧ και Boiler Viessmann : 15.000e
    Αν υπολογίσεις και ενδοδαπέδια θέρμανση μία τιμή 50e/τ.μ είναι αντιπροσωπευτική (από γνωστή εταιρεία)
    Την ανωτέρω προσφορά την έχω λάβει για δικιά μου οικοδομή.

Ένα γενικότερο ερώτημα πάνω στις Α/Θ: Συνηθίζεται το σύστημα καλοριφέρ να το δουλεύουμε διακοπτόμενα για περίπου 8 ώρες την ημέρα. Εάν υπολογίσουμε αυτό το γεγονός, το κλασσικό σύστημα βάσει πραγματικών υπολογισμών που έχω κάνει βγαίνει οικονομικότερο σε λειτουργία. Τόσες ώρες το χρησιμοποιούμε τουλάχιστον εμείς που λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Η ενδοδαπέδια με λέβητα χαμηλών έχει το πλεονέκτημα της οικονομικότερης λειτουργίας αλλά δουλεύει συνεχώς. Το κλασσικό μονοσωλήνιο σε διακοπτόμενη λειτουργία έχει επιπλέον κατανάλωση από το σταμάτα-ξεκίνα.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ#894;#894;#894;

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    Γιώργο, βάζουμε Daikin και άλλες μάρκες Α.Θ. αρκετά χρόνια οπότε έχουμε δικιά μας καλή και κακή πείρα για τις επιπτώσεις της κάθε λύσης.

Επίσης έχουμε και αυτοκίνητο 20ετίας με καρμπυρατέρ και είναι πολύ ωραίο πόσο απλό είναι και ότι το φτιάχνουμε μόνοι μας και δεν χρειάζεται να το πάμε σε "αντιπροσωπεία" να μας πιάσει τον ποπό για το παραμικρό.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2004
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    51
    Αγαπητέ Panos09 αφου έχεις την εμπειρία των εγκαταστάσεων θα ξέρεις τότε οτι δεν υπάρχει κάνενα προϊόν που να μην σου δίνει και καλές και κακές εμπειρίες. Το βασικότερο (για μένα) είναι πιο δου δίνει τις λιγότερες κακές εμπειρίες.

Τώρα όσον αφορά το αυτοκίνητο...μπορεί να γλυτώνεις (το οποίο θέλει κουβέντα) χρήματα επειδή το φτιάχνεις μόνος σου και δεν σου πιάνει τον ποπό η αντιπροσωπεία...τα πληρώνεις όμως σίγουρα σε καύσιμα. Γιατί μπορεί να μην πληρώνεις 100€ για σέρβις στην αντιπροσωπεία...αλλά σίγουρα καίει πολλαπλάσια από ένα σύγχρονης τεχνολογίας, για να μην πώ για τα τέλη κυκλοφορίας, για τους ρύπους κλπ. Συνεπώς το ζητούμενο είναι οτι δεν πηγαίνω στην αντιπροσωπεία ή πόσα μου κοστίζει αυτή η παλιά τεχνολογία;

Τώρα όμως αν το θέμα τίθεται σε άλλη βάση, οτι δηλαδή η πολυπλοκότητα έχει μεν σαν όφελος την μικρότερη κατανάλωση αλλά σε κάνει δέσμιο των αντιπροσωπειών τότε αν συμφωνήνουμε οτι αυτό εννοείς...τότε προφανώς πρέπει να πετάξουμε τα πάντα...κινητά, τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια, computer, κυκλοφορητές, καυστήρες, θερμοστάτες, τρίοδες...οτιδήποτε κουβαλάει τεχνολογία επάνω του η οποία χρειάζεται εξειδίκευση.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2009
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    1
    Καλησπέρα και από εμένα!
    Είδα τις συμβουλές σημειώσεις των συναδέλφων και έχω να προσθέσω τα εξής:
    1. Οι αντλίες θερμότητας (υπάρχουν διάφορες στην αγορά) έχουν εξ' ορισμού καλύτερο βαθμό απόδοσης από οποιαδήποτε άλλο καύσιμο/τρόπο παραγωγής θέρμανσης. Αν θέλετε μπορώ να παραθέσω συγκριτικό πίνακα με απλούς υπολογισμούς με τις τιμές καυσίμων που ισχύουν φέτος και όχι τις προβλεπόμενες που πιθανόν θα συμφέρει ακόμα πιο πολύ!
    2. Βέβαια ανάλογα με το κόστος αγοράς κυμαίνεται και ο βαθμός απόδοσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και COP:4! Δηλαδή 1kWh ρεύματος να αντιστοιχεί σε 4 kW θέρμανσης. Αυτό όμως σε ιδανικές συνθήκες. Σημασία έχει να είναι σωστή η αντλία Θερ. και να αποδίδει σε χαμηλές θερμοκρασίες, να έχει πρόγραμμα απόψυξης, μέγεθος, θόρυβος, διαθέσιμος χώρος κτλ...
    3. Δεν είναι ανάγκη να είναι η αντλία θερμότατος πολύ υψηλών θερμοκρασιών βλέπε Altherma αρκεί και υψηλών δηλαδή 65oC. Έτσι μπορείς να έχεις και το ζεστό νερό χρήσης στις επιθυμητές θερμοκρασίες. Έχω εγκαταστήσει πολλές ακόμα και σε ξενοδοχεία και λειτουργούν άψογα. Άλλωστε είναι θερμοδυναμική, δεν χρειάζεται μεγαλύτερα σώματα απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, που αν συγκρίνεις και βάλεις το ρεύμα του κυκλοφορητή σε σύγκριση με τα άλλα καύσιμα μιλάμε για αστείες καταναλώσεις.
    4. Σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις (που έχουν ήδη λεβητοστάσια κτλ) συμφέρει να γίνουν τροποποιήσεις και να παραμείνει ο λέβητας αλλά να τοποθετηθεί κατάλληλος αυτοματισμός που να κάνει το σύστημα υβριδικό! Μπορούμε έτσι να πετύχουμε εξοικονόμηση από 40% έως 75%!!! Έχω στοιχεία από εγκαταστάσεις που έχουν ήδη γίνει εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση έχουμε.
    5. Σε καινούργιες εγκαταστάσεις σε συμφέρει είτε δαπεδοθέρμανση που είπε παραπάνω ο Mel είτε αν ρωτήσεις την γνώμη μου Fan Coil για να μπορείς να παίξεις και με ψύξη και να έχεις ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση. (Δεν χρειάζεσαι κλιματιστικά, το καλοκαίρι φτάνεις σε βαθμούς απόδοσης COP:5 αφού έχεις και ταυτόχρονη παραγωγή ΖΝΧ κτλ)
    6. Κάτι βασικό, ξεχνάς την συντήρηση! Με την εγκατάσταση σοβαρών μηχανημάτων όπως το Altherma ή άλλων 3-4 σοβαρών εταιριών που υπάρχουν στον χώρο, θα χρειάζεται σχεδόν τόση συντήρηση όσο τα κλιματιστικά μηχανήματα.
    7. Τέλος παίζει ρόλο και η δυνατότητα σε παροχές ρεύματος γιατί χρειάζεται τριφασικό και δυνατότητα παροχής από 20-25Α μέχρι... εξαρτάται την εγκατάσταση. Αλλιώς ανεβαίνει το αρχικό κόστος αλλά και πάλι η εξοικονόμηση είναι εξοικονόμηση, απλά θα ανέβει ο χρόνος απόσβεσης.
    Λευτέρης
    Μηχ. Μηχανικός

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Φίλε Λευτέρη, κατ'αρχήν καλωσόρισες στο forum.
    Συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις παραπάνω, αλλά έχω ένσταση στο εξής:
    quote:δεν χρειάζεται μεγαλύτερα σώματα απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος
    Σε εγκατάσταση που έχει μελετηθεί για θερμοκρασία προσαγωγής / επιστροφής στο σώμα 75°C / 65°C, αν στο σώμα στείλουμε 65°C / 55°C, η απόδοσή του θα μειωθεί κατά περίπου 25%! Αν δε η αρχική μελέτη προβλέπει ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες (καθόλου σπάνιο, ειδικά λίγο παλιότερα), η πτώση της απόδοσης πέφτει κι άλλο.
    Ηδη στην πρώτη περίπτωση (αρχική θερμοκρασία σχεδιασμού 75°C / 65°C), η μείωση της ισχύος μας έχει "φάει" τις προσαυξήσεις της μελέτης, και σε οριακές συνθήκες (ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία) το σύστημα είναι στα όριά του. Αν δε έχει κρυώσει κι όλας ο χώρος και ζητάει παραπάνω ισχύ για να θερμανθούν τα δομικά στοιχεία, το ππάγμα ζορίζει πολύ... δεν μιλάμε πια για περισσότερο χρόνο, αλλά για ποοοολλλυυυυύ περισσότερο χρόνο [B)]
    Θα κοίταζα προσεκτικά τις συνθήκες της αρχικής μελέτης, θα την επαλήθευα (αν πρόκειται για περίπτωση μελέτης πολεοδομίας) και θα προχώραγα με πολλή προσοχή στην απόφαση περί μη αλλαγής σωμάτων. Εκτός βέβαια αν η μετατροπή συνδυάζεται με άλλες ενεργειακές βελτιώσεις, π.χ. αλλαγή απλών κουφωμάτων με διπλά, κέλυφος, μόνωση δώματος (ό,τι μπορεί να ισχύει ανά περίπτωση).

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Εδώ και καιρό παρακολουθώ ότι υπάρχει μία αντλιολαγνεία στο forum και γράφονται διάφορα θετικά που σε συνδυασμό με τους σημερινούς συσχετισμούς τιμών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας όλα συντείνουν στην επιλογή αυτού του μηχανήματος για να μας θερμάνει τους χώρους μέσα στους οποίους διαβιώνουμε.
    Έχοντας μεγάλη εμπειρία γύρω από το αντικείμενο περιμένω μήπως και διαβάσω τους λόγους εκείνους που τίθενται αρνητικά απέναντι στην επιλογή μιας Α/Θ αλλά μέχρις στιγμής δεν έχω δει κάτι το ουσιαστικό.
    Ο λόγος παου παρεμβαίνω σήμερα δίνοντας το δικό μου οπτικό πεδίο σχετικά με τις αντλίες είναι καθαρά αντικειμενικός. Σαν Μηχανικοί πρέπει να γνωρίζουμε τόσο τα μεν τόσο και τα δεν (που έλεγε κι ο μάστροΓιάννης).
    Ξεκινώ από μία δήλωσή μου: Σαν μηχανικός δεν είμαι αντίθετος με το είδος! Πολλές φορές το προτείνω και πάμπολλες το έχω τοποθετήσει αλλά δεν μπορώ να πω ότι «πεθαίνω από αγάπη» γι' αυτό. Μάλλον θα έλεγα ότι το γνωρίζω, το ανέχομαι και το χρησιμοποιώ όταν πρέπει. Και ξεκινώ τους αρνητικούς λόγους μιας και τους θετικούς τους έχουμε διαβάσει πολλάκις και μέσα από τα διαφημιστικά με τις γατούλες και τα χαλάκια.
    1. Όλες οι μηχανές θέρμανσης που χορεύουν καλαματιανό γύρω από τον λέβητα και θέλουν να τον υποκαταστήσουν έχουν όλες μία ιδιότητα αντίθετη από αυτόν την οποία κανείς δεν αναφέρει: Είναι όλες αμέσου ροής και θερμάνσεως ενώ ο λέβητας δεν είναι! Επίτοιχα αερίου, ηλεκτρικοί λέβητες, αντλίες θερμότητας και όλα αυτά έχουν ένα εναλλακτάκο ο οποίος περιέχει δυο κύπελλα νερό όλο κι όλο. Από κει και μετά έχω ροή όπου εισέρχεται το κρύο κάνει μία Α διαδρομή στον εναλλακτάκο και βγαίνει θερμότερο προς τα σώματα. Πού είναι το μειονέκτημα; Σε μία μηχανή ισχύος κάπου στα 35 kW και σε περίπτωση που προστεθεί ένα διαμέρισμα με 8 σώματα θερμοκρασίας 15° οιαδήποτε μηχανή αμέσου ροής έκατσε!.
    Πώς «κάθεται» αλήθεια μία Α/Θ; Πριν το γράψω θα αναφέρω κάτι που ίσως όλοι έχετε δοκιμάσει. Η Α/Θ ως γνωστό λειτουργεί μέσω του γνωστού ψυκτικού κύκλου. Το καλοκαίρι που αγωνίζεται ο συμπυκνωτής να κρυώσει περνώντας θερμό αέρα της τάξης των 36° από τα πτερύγια αυτού και βρίσκεται σε μια πίεση κάπου στα 18 Bar έχετε πειραματισθεί να τον δροσίσετε ώστε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει; Αν η θερμοκρασία συμπύκνωσης βρίσκεται κάπου στους 40° τότε κατεβαίνει αμέσως στους 30° μπορεί και στους 20°. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία εξάτμισης και να έρχεται το freon στο fan-coil κάπου στους -10°. Μπορούμε να πούμε ότι όλος ο κύκλος μετακινείται επάνω στο διάγραμμα P-H. Αντίθετα λίγο να του φέρεις θερμότερο αέρα περιβάλλοντος τότε η θερμοκρασία συμπύκνωσης ανεβαίνει στους 50° και κάπου στους 60° διεγείρεται ο πρεσσοστάτης υψηλής και το μηχάνημα σταματά!
    Τον χειμώνα όμως τον ρόλο του συμπυκνωτή τον παίζει η εσωτερική μονάδα. Είναι αυτή που κρυώνει από τον ψυχρό εσωτερικό χώρο διότι κυκλοφορεί ψυχρό νερό από τις επιστροφές των σωμάτων. Κρυώνει αυτή αλλά θερμαίνει αντίθετα το μέσον που την «κρύωσε» ήτοι το νερό των σωμάτων το οποίο θα επιστρέψει θερμότερο στα σώματα κι αυτό είναι που ζητάμε. Αν κάποια στιγμή προστεθεί ένα διαμέρισμα ή μία ψυχρή ζώνη με α αριθμό σωμάτων τότε θα πέσει η θερμοκρασία συμπύκνωσης με αποτέλεσμα το «θερμό» νερό που θα βγαίνει από την Α/Θ προς τα σώματα να έχει μία θερμοκρασία που κάποιες φορές δεν θέλουμε να την βλέπουμε... Το περιβόητο 15° με 50° που γράφουν τα προσπεκτάκια με τις γατούλες μάλλον προς το κάτω όριο βρίσκεται παρά προς το επάνω.... Εντάξει για κάποιο χρόνο! Ποιος είναι αυτός ο χρόνος; Με σώματα ΑΚΑΝ; Με 4 λίτρα νερό ανά τ.μ. θερμαντικής επιφανείας; Απαγορευτικός! Με fan-coils το συζητάμε διότι η σερπαντίνα του fan-coil ζυγίζει 300 γραμ. και περιέχει 1,5 κύπελο νερό όλο κι όλο!
    Να πιάσουμε τώρα τον εξατμιστή; Ας τον πιάσουμε κι αυτόν! Αν δεν έχω γεωθερμία και έχω αεροθερμαινόμενο εξατμιστή και έχω μία θερμοκρασία περιβάλλοντος +8° δεν χρειάζομαι ντεπόν. Και μπορεί να βλέπω ότι το R-410Α (μεταξύ μας καλοφορεμένο για τον χειμώνα αλλά για το ελληνικό μας καλοκαίρι τι γίνεται παιδιά;.....δεν λέω άλλο). Βλέπω λοιπόν ότι μέχρι τους -20° είμαι άρχοντας! Με πιέσεις θαυμάσιες εκεί γύρω στα 4 Bar it's perfect!
    Πάνω στον ενθουσιασμό μου ξεχνάω το κουτί με τα depon και πάω να ξεκινήσω το μηχάνημα όχι στα Γιάννενα, στην Γλυφάδα! Και εκείνο το βράδυ έχει ένα τσουχτερό κρύο +2°. Και ξεκινά το μηχανημα και αρχίζει να ψύχει τον ψυχρό αέρα. Να όμως που η Φύση υπαγορεύει ότι όπου υπάρχει ψύξη του αέρα έχω άμεσα συμπύκνωμα. Ήτοι αρχίζει να κυλά μέσα από τα πτερύγια του εξατμιστή αγνό νεράκι σε θερμοκρασία κάπου -1° (μη ξεχνάμε ότι αν ο αέρας έχει -2 τότε για να επαληθευθεί το Αμερικάνικο ΔΘ=10°F = 5,5° C πρέπει η μέση θερμοκρασία του εξατμιστή να κατέβει στους -3°. Έχω νερό λοιπόν εκεί γύρω στους 0° και ατμοσφαιρική πίεση. Στην 1η Δημοτικού μάθαμε όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το νερό στερεοποιείται και γίνεται πάγος. Μπορεί το R-407C ή το R-410Α ακόμα καλύτερα να παίζει σαν χημικό μέσον στους -20° άνετα, έξω όμως τι γίνεται; Απλά αρχίζει να πιάνει πάγο ο εξατμιστής. Και όλα αυτά ως ένα σημείο είναι αναμενόμενα (defrost μηχανισμοί κλπ) αλλά ως ένα σημείο. Διότι έτσι και ανοίξει η συνυφάδα δυο ζώνες (τη σοφίτα που διαβάζει το παιδί και το υπόγειο που θα δει η ίδια τηλεόραση στον καναπέ) που τις είχε κλειστές για οικονομία τότε μας ψέκασε με σπρέι τον συμπυκνωτή κατακαλόκαιρο! Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι πιέσεις πέφτουν με αποτέλεσμα να μας την πέφτει άλλη «διμοιρία» (πιθανότατα σταματήματα από πρεσσοστάτη χαμηλής πίεσης) άσε δε τι τραβάει το μηχάνημα να θερμάνει τόση μάζα σωμάτων και νερού. Την δε θερμοκρασία προσαγωγής στα σώματα εκείνη την ώρα κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε! Δεν θέλουμε να τη δούμε! Εκείνο το ως 55° δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι το ακούσαμε καν! Όλα αυτά μέχρις ότου βγει η άλλη συνυφάδα αυτή που το πρωτοξεκίνησε και μας βάλει τη φωνή:
    «καλέ γιατί κρυώσανε τα σώματα;;;»

Η φράση είναι μία στον μικρό:
    (Πήγαινε στο απέναντι mini-market και πάρε μου δύο κουτιά depon...)

Συμπέρασμα:
    Πολυκατοικίες που μπορεί να μπει σε άσχετο χρόνο ένας αριθμός διαμερισμάτων θέλουν σαν πηγή θερμότητας Λέβητα. Αυτός χωράει μία ποσότητα νερού η οποία παίζει τον ρόλο του buffer σε τυχόν παρουσίες νέων διαμερισμάτων. Έχει το μειονέκτημα των υψηλών παγίων εξόδων για να λειτουργήσει ένα μικρό ποσοστό διαμερισμάτων αλλά όλα αυτά είναι καμπύλες που αφορούν τον σχεδιαστή του συστήματος. Συμφωνώ ότι στην Ελλάδα ο όρος είναι παντελώς άγνωστος αλλά έλα που είναι απαραίτητος ο σχεδιαστής του ενεργειακού συστήματος και όχι μόνο ο στατικός!
    Μονοκατοικίες (και όχι διπλοκατοικίες ή τριπλοκατοικίες με συνυφάδες) μπορούν να βάζουν Α/Θ αν το σύστημα που έχουν π.χ. ενδοδαπέδιο ξεκινήσει τον Οκτώβριο και σβήσει τον Απρίλιο. Σε τόπους όπου έχουμε ποσοστό πάνω του 15% σε χαμηλές θερμοκρασίες (περί και κάτω των 0°) καλύτερα να αποφεύγονται. Οι Α/Θ κάθονται πολύ καλά σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία κλπ). Πολλές φορές σώζουν καταστάσεις. Δεν έχουν καύσιμα, δεν έχουν καμινάδες είναι καθαρές στη λειτουργία τους.
    Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας μπορεί σήμερα ο συσχετισμός να είναι κάπου στο 47% Α/Θ προς πετρέλαιο αλλά αύριο πόσο θα είναι; Ποιος θα παράγει το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να το παρέχει στον πάροχο κι αυτός με τη σειρά του στον καταναλωτή πάντα φθηνότερο από το πετρέλαιο ή το αέριο; Αυτά, το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σκάκι. Παίζουν οι παικταράδες κι εμείς κοιτάμε....
    Και το λέω αυτό γι' αυτούς που βιάζονται να ξηλώσουν τα λεβητοστάσια και να τα αντικαταστήσουν με Α/Θ ή έστω με ανάμικτα συστήματα.

Για να πέσει λίγο ο ατμός ώστε να φανεί το τοπίο καθαρότερα!

Υ.Σ.
    Το post αυτό το αφιερώνω στον Κώστα. Ξέρει αυτός...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Pirate έγραψες!
    Προσυπογράφω και προσθέτω:
    Κάθε εφαρμογή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετική λύση.
    Πολύ καλές οι Α/Θ, αλλά δεν είναι πανάκεια... Δεν μπαίνουν παντού, δεν θεραπεύουν πάσαν νόσον και πάσαν ...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Δικαιώματα απάντησης