Πριν μπω στα ενδότερα θέλω να ξεκαθαρίσω μία βασική αρχή που όλοι θα συμφωνήσουν και επομένως να την έχουμε σαν οδηγό:quote:το σπίτι είναι συνολικά 250τ.μ σε 3 στάθμες.
Τα σώματα είναι πάνελ.
τα προηγούμενα χρόνια κατανάλωνα 4 τόνους πετρέλαιο.
από 11/11 έως σήμερα (27/12) έχω τις παρακάτω καταναλώσεις ρεύματος.
3775 kWh
Αν πάρουμε ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας και το οδηγήσει ο Α οδηγός και καταναλώσει 12 λίτρα στα 100 χλμ., αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το αυτοκίνητο! Διότι μπορεί να το οδηγήσει ο Β οδηγός στην ίδια διαδρομή εξίσου γρήγορα και καλά και να καταναλώσει 9 λίτρα στα 100 χλμ.
Άρα η φράση: έχω λέβητα πετρελαίου και καίω 8 τόνους πετρέλαιο ενώ έχω σπίτι 120 τ.μ., αυτό δεν μας λεέι απολύτως τίποτα!!
Πολλές φορές έχω πει ότι αν γίνει μία σωστή χειρουργική επέμβαση στα παλιά λεβητοστάσια του λεκανοπεδίου θα υπάρξει οικονομικότερη λειτουργία τουλάχιστον κατά 25%.
Εδώ υπάρχουν σπίτια 250 τ.μ. που έχουν στους 22° τον θερμοστάτη επί 14ωρο (και στους 18° επί 10ωρο) και έχουν κάψει από την αρχή της σεζόν ως σήμερα 20 Φεβρουαρίου 1200 λίτρα πετρέλαιο όλο κι όλο! Πώς είναι δυνατόν; Ανατρέξτε στα χιλιάδες posts που έχει ειδικά αυτό το forum και μιλούν για την οικονομικότερη λειτουργία και πώς την πετυχαίνουμε.
Θέλω να αναλύσω το παραπάνω κειμενάκι που έκανα quote:
4 τόνοι πετρέλαιο (ίσον με 4800 λίτρα) σημαίνουν 41700 kWh θερμική ενέργεια.
Ένα σπίτι 250 τ.μ. που κατασκευάσθηκε από το 1990 και μετά που έχει ένα σύστημα θέρμανσης παντελώς αρρύθμιστο και που κατασκευάσθηκε εν τη απουσία μηχανολόγου, απαιτεί σε μία 16ωρη βάση κάπου 25000 kWh ενέργεια για όλη τη χειμερινή σεζόν. (οι τιμές αυτές βασίζονται στα στατιστικά των περασμένων χρόνων και όχι του φετεινού βαρύ χειμώνα που ζούμε από τις αρχές Φεβρουαρίου.). Οι 25000 kWh μεταφράζονται σε 3000 λίτρα πετρέλαιο. Από ην ποσότητα αυτή των 3000 λίτρων έως αυτήν των 4800 λίτρων έχουμε μία διαφορά τεράστια και συνεπώς ο κάθε ειδικός απρρίπτει το συγκεκριμένο παράδειγμα ως μη αξιόπιστο και πάει στο επόμενο!
Από το ίδιο το κειμενάκι παίρνω πάλι το εξής: Σε 46 ημέρες καταναλώθηκαν μέσω Α/Θ 3775 kWh από 11/11 έως 27/12.
Βάσει αυτού βγαίνουν απογοητευτικά νούμερα για τις Α/Θ και θα στεναχωρεθεί ο φίλος μου ο Ζήσης που τις αγαπάει. Και εξηγούμαι:
Κατ' αρχήν θυμίζω ότι από 11/11 έως 27/12 στην Ελλάδα επικράτησε μία καλοκαιρία άνευ προηγουμένου! Μάλιστα κυκλοφορούσαν πολλά αστεία για την τύχη της Ελλάδας που αν πήγαινε έτσι δεν θα σπαταλούσαμε ούτε ένα Ευρώ στον ενεργειακό τομέα. Τα συστήματα θέρμανσης από Ορεστιάδα έως Φλώρινα, Ταίναρο και Ιεράπετρα λειτούργησαν μόλις στο 30%. Από 20 Ιανουαρίου και μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην! Την βιώνουμε ακόμα και σήμερα όπου τα συστήματα θέρμανσης ανέβηκαν στο 85%!
Ένα σπίτι 250 τ.μ. στους 20° επί 18ωρη βάση και στους 18° επί 6ωρη βάση και λόγω καλοκαιρίας στο 30% απαιτεί σε 46 ημέρες κάπου 7500 kWh θερμική ενέργεια. Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι καταναλώθηκαν κάπου 3775 kWh ηλεκτρική ενέργεια, αυτό μας βγάζει ένα COP=2,0 μόλις! Εγώ θα περίμενα από μία Α/Θ σημερινής τεχνολογίας έναν COP μεγαλύτερο του 3. Ακόμα και να δεχθώ ότι το σπίτι βρίσκεται σε πολύ ψυχρή τοποθεσία και το πιάνει το μπουγάζι, άντε να του δώσω ένα 20% παραπάνω σε απίτηση, αν πάρουμε το μολύβι και το χαρτί θα βρούμε ότι ο νέος COP ανέρχεται στο 2,4. Πάλι θα απογοητευθεί κάποιος ένθερμος υποστηρικτής των Α/Θ.
Συμπέρασμα: Ακόμα και ένα Super Dupper μηχάνημα Α/Θ να εγκατασταθεί, για να αποδώσει το καλύτερο πάλι χρειάζεται ο ειδικός, ό ένας, αυτός που ξέρει τις ροές, αυτός που θα το φέρει το μηχάνημα να λειτουργεί στο 100% της απόδοσής του. Αυτός είναι ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ!!
Ρε παιδιά:
Μου θυμίζει όλη η κατάσταση την πολύ καλή ελληνική ταινία με τον Ορέστη Μακρή και την Γ. Βασιλειάδου που ήταν γυναικολόγος ο Μακρής και μαμή η Βασιλειάδου και το έργο παιζόταν σε ένα ορεινό χωρίο (προφανώς για να μη μιλήσουμε για μεγάλη πόλη και γίνουμε ρόμπα), όπου ο κόσμος αντί να πάει στον γυναικολόγο, πήγαινε στην μαμή!
Δεν έχουμε «χειρούργους»;
Δεν έχουμε! Δηλαδή τι θα κάνουμε θα φωνάξουμε τον Μητσάρα και τον Χλέμπουρα, θα τους δώσουμε νυστέρια και θα μας χειρουργήσουν αυτοί τον ασθενή ή θα ψάξουμε πάσει θυσία να βρούμε χειρούργο; Δεν έχει η Κοζάνη; Θα απευθυνθούμε στην Βέρροια, δεν έχει η Βέρροια; Θα απευθυνθούμε στην Κοζάνη, στη Λάρισσα, στα Τρίκαλα!
Στα Τρίκαλα υπάρχει και είναι από τους καλύτερους μάλιστα! Τον ξέρουμε! Στη συνέχεια μαζί με τον Τρικαλιώτη θα μάθει κι ο Βερροιώτης κι από τον Βερροιώτη θα μάθει ο Κοζανίτης κοκ.
Αυτή είναι η σωστή σειρά! Όλα τα άλλα είναι «ελληνικούρες» που καλά θα κάνουμε να τις ξωπετάξουμε διότι πλέον δεν μας παίρνει....
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση